Ψυχολογία - Σχέσεις

09/01/2015 - 07:56

Νέα χρονιά, νέοι στόχοι

Γ

ράφει η Ειρήνη Χατζηαναγνώστου *

Ο χρόνος άλλαξε. Καλή χρονιά σε όλους μας με υγεία, σωματική και ψυχική, ευτυχία, δημιουργικότητα, αγάπη και επιτυχίες, προσωπικές και επαγγελματικές!

Ο χρόνος που φεύγει παίρνει μαζί του και τις δυσκολίες που συνέβησαν κατά τη διάρκεια αυτού. Ο ερχομός της καινούριας χρονιάς φέρνει πάντα την αισιοδοξία και την ελπίδα για όλα αυτά που επιθυμούμε και έχουμε ανάγκη να μας συμβούν. Οι πρώτες μέρες του καινούριου χρόνου που ήδη διανύουμε, είναι μια πολύ καλή στιγμή για μια ανασκόπηση της χρονιάς που πέρασε και των λαθών που, ίσως, να κάναμε, αλλά κυρίως για προσδιορισμό νέων στόχων και προσδοκιών που έχουμε από αυτόν. Όταν ξέρουμε τι ακριβώς είναι αυτό που θέλουμε, τότε σίγουρα κάνουμε κινήσεις και προσπάθειες που να στοχεύουν στην επίτευξη των στόχων μας και στην ικανοποίηση των αναγκών μας. Αν, λοιπόν, δεν το έχετε κάνει ακόμη, κάντε το σύντομα. Μην αφήνετε το χρόνο να περνάει και να σας φέρνει ό, τι εκείνος θέλει. Υπάρχετε κι εσείς και πρέπει να διεκδικήσετε τις επιθυμίες και τις ανάγκες σας. Να είστε πρωταγωνιστές στη ζωή σας και όχι καμπάρσοι.

Μήπως, απ’ την άλλη, φοβάστε τις αλλαγές και έτσι προτιμάτε να μένετε σε καταστάσεις που δεν σας ικανοποιούν; Κι αυτό θα έχει μεγάλη σημασία να το συνειδητοποιήσετε. Οι αλλαγές είναι κομμάτι της ζωής και είναι μεγάλη η χαρά του να καταφέρνεις να αλλάζεις κάτι που σε ταλαιπωρεί, σε στεναχωρεί, σε κάνει δυστυχισμένο.

Εντοπίστε και κάντε στη σκέψη σας συγκεκριμένες τις αλλαγές/ επιθυμίες/ ανάγκες/ προσδοκίες σας για το μέλλον σας μέσα στο 2015. Πάρτε τα ρίσκα σας και «ξεβολευτείτε» από καταστάσεις που δεν σας ταιριάζουν ή που έχουν σταματήσει εδώ και καιρό να σας κάνουν ευτυχισμένους. Είναι εύκολο να μένεις στα ίδια. Είναι δύσκολο, όμως, να μην είσαι ευτυχισμένος. Είναι και άδικο να μην είσαι ευτυχισμένος, ενώ θα μπορούσες να είσαι αν το ήθελες, το αποφάσιζες και ξεκινούσες από μικρές αλλαγές. Δεν χρειάζεται να φέρεις τα πάνω κάτω στη ζωή σου, ούτε και να αλλάξεις τη προσωπικότητα σου εντελώς. Εξάλλου πολλές φορές οι μικρές αλλαγές είναι αυτές που μπορούν να μας κάνουν ευτυχισμένους και ικανοποιημένους απ τη ζωή μας. Συνεργαστείτε με τους γύρω σας, δώστε τους τη βοήθεια σας και ζητήστε τους να κάνουν το ίδιο για σας.

Οι αλλαγές είναι κομμάτι της ζωής. Μην τις αφήνετε έξω απ’ τη δική σας.


* Η Ειρήνη Χατζηαναγνώστου είναι Ψυχολόγος- Ψυχοθεραπεύτρια παιδιών- εφήβων- ενηλίκων, και εξειδικευμένη στη Νόσο Alzheimer. Εργάζεται στο δικό της Κέντρο Συμβουλευτικής και Ψυχοθεραπείας «Ψυχή & Λόγος» στην οδό Καβέτσου 13, Μυτιλήνη. Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2251104284. Περισσότερες πληροφορίες στο eirinichatzianagnostou.blogspot.gr

Η Ειρήνη Χατζηαναγνώστου αρθρογραφεί κάθε Παρασκευή στο Lesvosnews.net

Μοιράσου το άρθρο!