Ψυχολογία - Σχέσεις

01/03/2013 - 05:41

Νιώθω μόνος/η - Γράφει η Ειρήνη Χατζηαναγνώστου

Νιώθω μόνος/η - Γράφει η Ειρήνη Χατζηαναγνώστου

m>Γράφει η Ειρήνη Χατζηαναγνώστου *

 

Μοναξιά. Ένα από τα πιο δύσκολα συναισθήματα. Δεν απευθύνομαι σε σας που είστε μοναχικοί άνθρωποι και συνεπώς επιλέγετε να μένετε μόνοι. Απευθύνομαι σε σας που ενώ έχετε τόσο μεγάλη ανάγκη τη συντροφικότητα, την οικειότητα, την τρυφερότητα και όλα όσα προσμένετε να σας δώσει μια σχέση, νιώθετε τόσο μόνοι. Νιώθετε μόνοι ακόμα κι αν βρίσκεστε μέσα σε σχέση. Περίεργο ε; Πως γίνεται να είσαι μέσα σε σχέση και να νιώθεις μόνος; Πως γίνεται να βρίσκεσαι με παρέα και να νιώθεις μόνος; Και όμως γίνεται…

Είναι ένα αίσθημα μοναξιάς, ανυπαρξίας των άλλων. Κι αυτό συμβαίνει γιατί μέσα σας το συναισθηματικό κενό είναι μεγάλο. Σκέφτεστε πως κανείς δεν θα μπορέσει να σας ακούσει, να σας καταλάβει, να σας αγαπήσει ποτέ. Για σας που σκέφτεστε έτσι και νιώθετε μοναξιά, ο κόσμος είναι σα μια μεγάλη συναισθηματική έρημος. Σαν κανείς να μην υπάρχει γύρω σας που θα μπορέσει να σας καλύψει συναισθηματικά και να σας δώσει αυτά που έχετε τόσο μεγάλη ανάγκη.

Όλα, λοιπόν, ξεκίνησαν τότε που ήσασταν παιδί. Όλη αυτή η μοναξιά γεννήθηκε από τότε. Τότε που η μητέρα σας δεν σας κάλυπτε τις συναισθηματικές σας ανάγκες. Ο ρόλος του πατέρα είναι εξίσου σημαντικός, αλλά στα πρώτα χρόνια της ζωής του παιδιού είναι συνήθως η μητέρα εκείνη που αποτελεί το κέντρο του κόσμου του παιδιού. Αυτή η πρώτη σχέση γίνεται το αρχέτυπο για τις σχέσεις που θ’ ακολουθήσουν. Σ’ όλη τη ζωή σας οι στενές σας σχέσεις θα φέρουν τη σφραγίδα εκείνης της πρώτης εμπειρίας με τη μητέρα σας. Μα πως ήταν τελικά η σχέση με τη μητέρα σας; Το πιθανότερο να ήταν ψυχρή και καθόλου τρυφερή. Δεν αφιέρωνε χρόνο σε σας και δεν σας έδινε την προσοχή που είχατε ανάγκη. Δεν σας έκανε να νιώθετε ξεχωριστοί για εκείνη. Δεν σας καθοδήγησε στη ζωή και δεν σας παρηγόρησε στις δυσκολίες σας. Μάθατε πως είστε μόνος/η. Σήμερα, λοιπόν, μπορεί να κατηγορείτε το σύντροφο σας ότι δεν σας δίνει αρκετή προσοχή. Νιώθετε στερημένος/η, αλλά δεν λέτε τίποτα. Νιώθετε απλά δυσαρεστημένος/η από τη σχέση και τελικά απομακρύνεστε και νιώθετε μόνος/η.  Είναι αυτές οι ανάγκες σας που ποτέ δεν καλύφθηκαν.

Ο καθένας από εσάς έχει τη προσωπική του ιστορία ζωής. Έχει ζήσει τις δικές του εμπειρίες και έχει αναπτύξει τη δικές του σκέψεις για το πώς πρέπει να είναι μια σχέση. Το μόνο σίγουρο πάντως είναι πως το συναίσθημα της μοναξιάς είναι από τα πιο έντονα αρνητικά συναισθήματα που μπορεί να νιώσει κανείς. Σκεφτείτε και κάτι τελευταίο. Μήπως τελικά επιλέγετε να κάνετε σχέση με ανθρώπους που θα σας επιβεβαιώσουν ότι είστε μόνοι; Ψάξτε το μέσα σας αναλογιζόμενοι όλες τις προηγούμενες σχέσεις σας.


* Η Ειρήνη Χατζηαναγνώστου είναι Ψυχολόγος- Ψυχοθεραπεύτρια παιδιών- εφήβων- ενηλίκων, και εξειδικευμένη στη Νόσο Alzheimer. Εργάζεται στο δικό της Κέντρο Συμβουλευτικής και Ψυχοθεραπείας «Ψυχή & Λόγος» στην οδό Καβέτσου 13, Μυτιλήνη. Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2251104284. Περισσότερες πληροφορίες στο eirinichatzianagnostou.blogspot.gr

Η κα Χατζηαναγνώστου Ειρήνη αρθρογραφεί κάθε Παρασκευή στο Lesvosnews

 

Μοιράσου το άρθρο!