Ψυχολογία - Σχέσεις

03/04/2019 - 08:45

Οι γονείς σoυ καθορίζουν τις ερωτικές σχέσεις σου

yle="text-align: justify;">Γράφει η Χαρά Ζήκα *

Τον κόσμο τον γνώρισες μέσα από τους γονείς σου. Όσα σου μετέδωσαν είναι εμπειρίες του δικού τους παρελθόντος και άθελά τους σε υπέβαλλαν σε όσα υποβλήθηκαν οι ίδιοι. Πρόκειται για μια πολύπλοκη διαδικασία επανάληψης συμπεριφορών από γενιά σε γενιά παρόλο που μπορεί να έρχεται σε αντίθεση με τη θέληση των συμμετεχόντων. Για παράδειγμα, μια γυναίκα που έχει βίαιο άντρα, έζησε τη βία με τον πατέρα της και παρόμοιες καταστάσεις θα ζήσει η κόρη της.


Οι γονείς προδιαγράφουν την πορεία των παιδιών τους πριν καν έρθουν στον κόσμο. Πολύ πριν τη γέννηση έχουν επιλέξει όνομα, ο πατέρας έχει ήδη σκεφτεί το επάγγελμα για τον γιο του και η μητέρα έχει ονειρευτεί να ζήσει η κόρη της όλα όσα εκείνη δεν κατάφερε. Τα παιδιά αποτελούν ναρκισσιστική προέκταση της εικόνας τους κι αν δεν ανταποκριθούν στις προσδοκίες τους απογοητεύονται. Αυτά που πιστεύεις για τον έρωτα, το γάμο, το διαζύγιο, τις ηθικές αξίες, οι απόψεις σου για την πολιτική, το χρήμα και την κοινωνία νομίζεις ότι διαμορφώθηκαν από τις εμπειρίες, τις γνώσεις και τις σπουδές σου ως ενήλικας. Στην πραγματικότητα όμως φτιάχτηκαν από τα υλικά που σου πρόσφεραν οι γονείς σου κατά την παιδική ηλικία. Οι εσφαλμένες πεποιθήσεις που δημιούργησες ως παιδί, αθόρυβα και μυστικά από το συνειδητό σου, κυβερνούν το σενάριο όλης σου της ζωής. 


Πολύ σημαντικό για το παιδί είναι να νιώθει επιθυμητό, αλλιώς κλονίζεται η ύπαρξή του. Για παράδειγμα, αν ξέρει ότι οι γονείς δεν ήθελαν τη γέννησή του, στην υπόλοιπη ζωή του θα έχει να παλεύει με την υποτίμηση και την απόρριψη. Βέβαια και η άλλη πλευρά μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στο παιδί. Αν του δηλώνουν πόσο πολύ το επιθυμούσαν, εκείνο νιώθει ότι πρέπει να αναμετρηθεί με την ιδανική εικόνα που έχουν οι γονείς γι’ αυτό.


Είναι τραγική η ζωή του Σαλβαντόρ Νταλί που είχε να παλεύει με τη σκιά του νεκρού αδερφού του. Οι γονείς του ήταν ευκατάστατοι, επιθυμούσαν πολύ τη γέννησή του και του έκαναν όλα τα χατίρια αλλά του πέρασαν το μήνυμα ότι τον έβλεπαν σαν μετενσάρκωση του πρώτου τους παιδιού. Όταν γεννήθηκε ο Νταλί του έδωσαν το ίδιο όνομα, το οποίο έβλεπε χαραγμένο στον τάφο του αδερφού του. Ίσως γι’ αυτό ήταν γεμάτος φοβίες και εμμονές με την αποσύνθεση του σώματος, τα έντομα και τα σκουλήκια. Ένιωθε την ανάγκη περισσότερο από τον καθένα να αποδείξει ότι υπήρχε, ο αδερφός του ήταν νεκρός αλλά εκείνος ήθελε να γίνει αθάνατος, η φιλοδοξία του ήταν υπέρμετρη. Γι’ αυτό φερόταν με εκκεντρικότητα τόσο στην κοινωνική, όσο και στη σεξουαλική του ζωή.


Αν νιώθεις πως οι συνθήκες που ζεις σήμερα δε συμβαδίζουν με τις βαθύτερες επιθυμίες σου, πρέπει να κάνεις αλλαγές. Βέβαια δεν είναι εύκολο να απαλλαγείς από τις αρνητικές πεποιθήσεις. Χρειάστηκε μια ζωή για να φτάσεις εδώ και απαιτείται μακροχρόνια διαδικασία για να αποβάλεις από το νου σου αυτά που με υποταγή επέτρεψες να χαραχτούν στο μυαλό σου όλα τα προηγούμενα χρόνια. Αξίζεις να ζεις τη ζωή σου με χαρά, με πάθος, με ενθουσιασμό και αγάπη. Κάνε ένα βήμα για την αλλαγή ΤΩΡΑ!

 

* Η Χαρά Ζήκα είναι Χημικός, Δρ. Φαρμακευτικής, συγγραφέας του βιβλίου «Έρωτας, Χημεία & Σεξ»-Εκδόσεις Ιανός και δημοσιογράφος.  Ζει τη Μυτιλήνη και αρθρογραφεί κάθε Τετάρτη στο Lesvosenws.net στη στήλη "Η αλχημεία του έρωτα"

Μοιράσου το άρθρο!