Ψυχολογία - Σχέσεις

20/12/2013 - 08:06

Σταματήστε να καταστρέφετε τις σχέσεις σας

pan style="color: rgb(51, 51, 51); font-family: Arial, Helvetica, Tahoma, 'Nimbus Sans L', sans-serif; font-size: 13px; font-style: normal; font-variant: normal; font-weight: normal; letter-spacing: normal; line-height: 19.5px; orphans: auto; text-align: justify; text-indent: 0px; text-transform: none; white-space: normal; widows: auto; word-spacing: 0px; -webkit-text-stroke-width: 0px; display: inline !important; float: none;">Γράφει η Ειρήνη Χατζηαναγνώστου *

Οι περισσότεροι μαθαίνουμε να μη φοβόμαστε το τσαλάκωμα ενός χαρτιού, ή και τους κεραυνούς ακόμα, αλλά συνήθως αντιμετωπίζουμε άλλα προβλήματα που διαταράσσουν την προσωπική μας ευτυχία και μας κάνουν να μην είμαστε και τόσο ευχάριστη παρέα για κάποιον που θέλει να έχει μια στενή σχέση μαζί μας.

Τονίζω το ρόλο της σχέσης σε ό, τι αφορά την αναζήτηση της ευτυχίας όχι επειδή πιστεύω πως ένα άτομο μόνο του δεν μπορεί να είναι ευτυχισμένο, αλλά επειδή οι άνθρωποι αφιερώνουν πολύ χρόνο και ενέργεια στην πορεία της ζωής τους προσπαθώντας να δημιουργήσουν υγιείς και ευτυχισμένες σχέσεις. Είναι κάτι σαν στόχος ζωής!

Για να φτιάξετε μια σχέση ή για να αλλάξετε μια ήδη υπάρχουσα, πρέπει πρώτα να κάνετε προσπάθειες μέσα στον εαυτό σας. Έπειτα, πρέπει να συμφωνήσετε με τον σύντροφο σας ότι θα κάνετε ή δεν θα κάνετε ορισμένα πράγματα. Ο μόνος άνθρωπος που μπορείτε να αλλάξετε άμεσα είναι ο εαυτός σας. Αν νομίζετε ότι μπορείτε να αλλάξετε τον άλλον ή ότι εκείνος αυτομάτως θα αλλάξει βλέποντας ότι αλλάξατε εσείς, τότε το μόνο βέβαιο είναι πως θα δημιουργηθούνε προβλήματα.

Κάτι πολύ σημαντικό που όλοι πρέπει να έχουμε κατά νου στις σχέσεις μας, είναι ότι πρέπει να ξεπεράσουμε την τάση που έχουμε να αξιολογούμε (για να μην πω να κρίνουμε) τον εαυτό μας και τους άλλους ως άτομα. Θα ήτανε καλύτερα αν τους αξιολογούσαμε μόνο για τις πράξεις τους. Πιστεύω πως όλοι μπορούμε να αντιληφθούμε τα διαφορετικά αποτελέσματα που θα έφερναν οι δυο φράσεις μας: «Πάντα ήσουν εγωιστής/ τρια». Σε αυτή την περίπτωση κρίνουμε τον άλλον στην ολότητα της προσωπικότητας του και το πιο αναμενόμενο αποτέλεσμα θα ήταν να θυμώσει και να καβγαδίσουμε. Αν όμως λέγαμε «Αυτή η πράξη σου είναι εγωιστική» ή «Σε αυτή την περίπτωση φέρθηκες εγωιστικά», αξιολογώντας μόνο την πράξη του άλλου και όχι την προσωπικότητα του, τότε το πιθανότερο θα ήταν να αποφεύγαμε τον καβγά, να το συζητούσαμε με τον σύντροφο μας και να μην τραυματίζαμε τη σχέση μας για ακόμη μια φορά με χαρακτηρισμούς που δεν ξεχνιούνται ποτέ.  

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΗ ΣΧΕΣΗ:

Α) Ο σύντροφος σας δεν είναι υπεύθυνος για την ευτυχίας σας.  Είναι υπεύθυνος μόνο για τη δική του ευτυχία και εσείς για τη δίκη σας. Είναι μεγάλη ευθύνη να νιώθεις ότι η ευτυχία του άλλου εξαρτάται από σένα, και αντίστροφα.

Β) Ξεκαθαρίστε μαζί του τις αξίες, τους ρόλους, τις προσδοκίες, τα συναισθήματα και τις σκέψεις σας. Φυσικά αυτό απαιτεί ειλικρινή επικοινωνία και διάλογο με τον άλλον, συστατικό απαραίτητο για μια υγιή σχέση.

Γ) Εμπιστοσύνη. Σημείο κλειδί για μια επιτυχημένη σχέση. Πρέπει να χτίσετε και να φροντίζετε για την αμοιβαία εμπιστοσύνη, αλλιώς η σχέση το πιθανότερο να αποτύχει.

Δ) Εκτιμήστε και σεβαστείτε ο ένας τον άλλον. Ίσως αυτό να αποτελεί και την πιο σημαντική συμβουλή για μια επιτυχημένη σχέση. Μην εστιάζετε στα αρνητικά σημεία του άλλου και προσπαθήστε να δίνετε έμφαση στα θετικά.

Ε) Βρείτε τρόπους να ευχαριστήσετε ο ένας τον άλλον.

ΣΤ) Συγχωρέστε ο ένας τον άλλον.

 Ζ) Ποτέ μη θεωρήσετε πως ο άλλος είναι δεδομένος στη ζωή σας. Δεν είναι!

Στη σχέση έχετε να φροντίσετε 3 πράγματα: τον εαυτό σας, τον άλλον και τη σχέση σας!


 

* Η Ειρήνη Χατζηαναγνώστου είναι Ψυχολόγος- Ψυχοθεραπεύτρια παιδιών- εφήβων- ενηλίκων, και εξειδικευμένη στη Νόσο Alzheimer. Εργάζεται στο δικό της Κέντρο Συμβουλευτικής και Ψυχοθεραπείας «Ψυχή & Λόγος» στην οδό Καβέτσου 13, Μυτιλήνη. Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2251104284. Περισσότερες πληροφορίες στο eirinichatzianagnostou.blogspot.gr

Η Ειρήνη Χατζηαναγνώστου αρθρογραφεί κάθε Παρασκευή στο Lesvosnews.net

 

 

 

Μοιράσου το άρθρο!