Ψυχολογία - Σχέσεις

13/06/2016 - 07:01

Συζητώντας για το σεξ με τα παιδιά

yle="text-align: justify;">Γράφει η Ειρήνη Χατζηαναγνώστου *

H σεξουαλική διαπαιδαγώγηση των παιδιών είναι ένα θέμα που οι περισσότεροι γονείς αποφεύγουν με μεγάλη μαεστρία. Νιώθουν αμήχανα, όπως λένε, να συζητούν τέτοια πράγματα με τα παιδιά τους. Δυστυχώς, ακόμα και σήμερα η συζήτηση περί σεξουαλικών θεμάτων αποτελεί ταμπού ανάμεσα σε γονείς και παιδιά. Ωστόσο, όπως σίγουρα αντιλαμβάνεστε, το ότι δεν αγγίζετε εσείς το θέμα δεν σημαίνει ότι τα παιδιά δεν θα πάρουν την πληροφόρηση που έχουν ανάγκη. Και τις περισσότερες φορές η πληροφόρηση αυτή είναι λάθος. Η φυσιολογική τους περιέργεια και οι απορίες τους σχετικά με το σώμα τους και τις σχέσεις με το άλλο φύλο, αργά ή γρήγορα θα τα οδηγήσει να αναζητήσουν πληροφορίες στο διαδίκτυο, στους συνομηλίκους τους, ενδεχομένως εξίσου ανίδεους επί τέτοιων θεμάτων, και οπουδήποτε αλλού θα μπορούσαν να έχουν πρόσβαση. Σκεφτείτε για λίγο, πόσο πολύ θα το θέλατε οι πρώτες πληροφορίες που έχει ανάγκη να πάρει το παιδί σας, να τις πάρει τελικά από ένα άλλο παιδί; Ακούγεται κάπως αστείο!

Το παιδί χρειάζεται την καθοδήγηση των γονιών του σχετικά με τη σεξουαλική του συμπεριφορά τόσο όσο και για τα υπόλοιπα ζητήματα που φροντίζετε να το συμβουλεύετε και να το καθοδηγείτε. Γιατί όχι και για το σεξ;

Μια τέτοιου τύπου συζήτηση θα ήταν καλό να ξεκινήσει πριν ακόμα το παιδί πάει σχολείο ώστε να πάρει σωστές πληροφορίες και να κατέχει ήδη μια γνώση των όσων ενδεχομένως θα ακούσει στο σχολείο. Όχι, δεν είναι πολύ μικρά τότε και όχι δεν θα τους βάλετε καμιά ιδέα στο μυαλό που προηγουμένως δεν θα την έχουν. Μην ανησυχείτε γι’ αυτό. Η πληροφόρηση για το σεξ δεν θα βλάψει το παιδί, αντιθέτως, θα μπορεί να προστατεύσει τον εαυτό του από σεξουαλική κακοποίηση και εκμετάλλευση.

Δεν χρειάζεται να περιγράψετε με λεπτομέρειες τη σεξουαλική πράξη, όταν ακόμα τα παιδιά είναι μικρά, ωστόσο, είναι απαραίτητο να μάθουν τα βασικά στοιχεία της και ότι αυτή η πράξη αποτελεί σημαντικό κομμάτι των σχέσεων μεταξύ των ενηλίκων. Για να βοηθηθείτε να μιλήσετε στα παιδιά σας για το σεξ, θα μπορούσατε να αναζητήσετε βιβλία με εικονογράφηση για παιδιά, παραμύθια ή βιβλία για γονείς που θα σας βοηθήσουν να βρείτε απαντήσεις σε όλα εκείνα που ενδεχομένως σας απασχολούν.

Γονείς ξεπεράστε τα δικά σας ταμπού και τότε θα εντυπωσιαστείτε από το πόσο πολλές απορίες και περιέργεια έχουν τα παιδιά για το σεξ που τους τα αφήνετε αναπάντητα όσο δεν επικοινωνείτε μαζί τους. Βέβαια, η συζήτηση για το σεξ θα πρέπει να γίνει αποδεκτή ως φυσιολογικό μέρος της οικογενειακής ζωής. Πρωταρχική σημασία έχει, κυρίως, η απόκτηση της ικανότητας να μιλάμε για το σεξ, καθώς και η οικειότητα και η άνεση στις σχέσεις γονέα-παιδιού που δημιουργούνται απ΄ αυτή τη συζήτηση.

 


* Η Ειρήνη Χατζηαναγνώστου είναι Ψυχολόγος- Ψυχοθεραπεύτρια παιδιών- εφήβων- ενηλίκων, και εξειδικευμένη στη Νόσο Alzheimer. Εργάζεται στο δικό της Κέντρο Συμβουλευτικής και Ψυχοθεραπείας «Ψυχή & Λόγος» στην οδό Καβέτσου 13, Μυτιλήνη. Τηλέφωνο επικοινωνίας

2251104284.  Περισσότερες πληροφορίες στο eirinichatzianagnostou.blogspot.gr

Η Ειρήνη Χατζηαναγνώστου  αρθρογραφεί κάθε δεύτερη Δευτέρα στο Lesvosnews.net

Μοιράσου το άρθρο!