Ψυχολογία - Σχέσεις

17/09/2012 - 07:06

«Τα σχολεία άνοιξαν και τώρα…» - Γράφει η Μαρία Βερβέρη

«Τα σχολεία άνοιξαν και τώρα…» - Γράφει η Μαρία Βερβέρη

Γ

ράφει: Μαρία Βερβέρη*

Το καλοκαίρι και οι διακοπές τελείωσαν και όλοι μικροί αλλά και μεγάλοι καλούμαστε να επιστρέψουμε πίσω στην καθημερινότητα και στις υποχρεώσεις. Η νέα σχολική χρονιά έχει μόλις ξεκινήσει αλλά τα παιδιά χρειάζονται μια περίοδο προσαρμογής για να μεταβούν από τον ξέγνοιαστο Αύγουστο στον απαιτητικό Σεπτέμβριο! Η συμβολή των γονιών σε αυτή την περίοδο είναι ιδιαιτέρως σημαντική και καθοριστική. Γι’ αυτό και είναι πολύ σημαντικό να λαμβάνουμε υπόψη μας τις ανάγκες των παιδιών, τόσο τις ψυχολογικές όσο και τις συναισθηματικές. Η καλή ψυχική υγεία βοηθά στην ομαλή προσαρμογή και ένταξη του παιδιού στην νέα πραγματικότητα.

Όπως έχουμε ήδη πει, η πρώτη εβδομάδα έχει ήδη περάσει, παρακάτω θα αναφερθούμε σε ορισμένα θέματα που συνήθως προκύπτουν τον πρώτο καιρό των μαθημάτων και πως μπορούν να αντιμετωπιστούν.
Το πρωί πάντοτε να αποχαιρετάτε το παιδί σας. Προσπαθήστε να είστε σαφείς και συγκεκριμένοι ότι τώρα είναι η ώρα που πρέπει να πάει εκείνο στο σχολείο και εσείς στη δουλειά σας. Αν κλαίει, παρηγορήστε το και δώστε του κουράγιο λέγοντας ότι το μεσημέρι θα είστε πάλι όλοι μαζί και θα έχετε να πείτε αρκετά για το τι έκανε στο σχολείο. 
Συζητήστε μαζί με το παιδί σας για το πώς πέρασε την ημέρα του στο σχολείο. Ακούστε το προσεκτικά χωρίς να κάνετε καμία άλλη δουλειά. 
Ξεφυλλίστε μαζί τα βιβλία του. Ενθουσιαστείτε και δώστε του ερεθίσματα για συζήτηση.
Από το προηγούμενο βράδυ ετοιμάστε μαζί την τσάντα, τα ρούχα του και βάλτε το ξυπνητήρι. Έτσι το προετοιμάζεται για το πρωινό ξύπνημα.
Στην αρχή τουλάχιστον, μπορείτε να βοηθήσετε αρκετά στην κοινωνικοποίηση του παιδιού και στην γνωριμία με τους συμμαθητές του. Κανονίστε να συναντηθούν συμμαθητές και φίλοι του παιδιού σας στο σπίτι σας ή σε κάποιον άλλο ουδέτερο χώρο. Έτσι το παιδί σας θα γνωρίσει καλύτερα τα παιδιά με τα οποία θα περνάει τόσες ώρες της ημέρας μαζί τους. 
 
Το άγχος, τις πρώτες μέρες του σχολείο είναι κάτι απόλυτα φυσιολογικό. Σκεφτείτε ότι το παιδί φεύγει από την ασφάλεια του σπιτιού σας αλλά και από το πιο χαλαρό πλαίσιο του νηπιαγωγείου και καλείται να προσαρμοστεί σε πιο αυστηρά και οργανωμένα πλαίσια π.χ. να διαβάζει για την επόμενη μέρα, να κάθεται στο θρανίο του και να μην σηκώνεται κλπ. Επιπλέον, και οι γονείς πρέπει να αναγνωρίσουν ότι δεν έχει μόνο το παιδί τους άγχος αλλά και οι ίδιοι.
 
Στο μυαλό τους υπάρχουν διάφορα θέματα που τους αναστατώνουν και τους ανησυχούν. Φοβούνται για παράδειγμα για το εάν το παιδί τους θα έχει επαρκή φροντίδα και προσοχή στο σχολείο, μήπως το παραμελούν, εάν οι δάσκαλοι θα το επιβλέπουν επαρκώς κλπ. Ένα πρώτο βήμα, λοιπόν, για την επιτυχή προσαρμογή στο σχολείο σχετίζεται  άμεσα από τη στάση των γονέων, καθώς το άγχος του παιδιού να αποχωριστεί τους γονείς του και οι δυσκολίες προσαρμογής του στο σχολείο συνδέονται άμεσα με το γονεϊκό άγχος. Τα παιδιά έχουν την ικανότητα να «διαβάζουν» το πρόσωπο μας και τη στάση του σώματος μας. Η παραμικρή ένδειξη ανησυχίας γίνεται πολλές φορές αντιληπτή από τα παιδιά, παρά την προσπάθεια μας να την αποκρύψουμε. Μία τέτοια ένδειξη θα τους προκαλέσει φόβο και ανασφάλεια και θα δυσχεράνει την ένταξη τους στο σχολικό περιβάλλον.
 
 Πως μπορείτε, λοιπόν, να ξεπεράσετε το άγχος μαζί με το παιδί σας: 
Επαινείστε τις καλές τακτικές του παιδιού σας σχετικά με το σχολείο. Δείξτε του τη χαρά σας όταν τα πηγαίνει καλά και δώστε του εναλλακτικές λύσεις σε θέματα που το απασχολούν. 
Προσπαθήστε να είστε περισσότερο υποστηρικτικοί παρά πιεστικοί.  Παραμείνετε ήρεμοι και θετικοί έτσι θα μπορείτε να αντιμετωπίσετε το οποιοδήποτε ζήτημα προκύψει. Παραδεχθείτε το φόβο του παιδιού σας και συζητήστε τον.
Κρατήστε καλή επαφή με τους εκπαιδευτικούς των παιδιών σας. Να τους ενημερώνετε για ζητήματα που θεωρείτε πως οφείλουν να γνωρίζουν και προσπαθήστε να μαθαίνετε κι εσείς για τη σχολική τους συμπεριφορά.
Τέλος, δείχνετε ενδιαφέρον για τις σχολικές δραστηριότητες του παιδιού σας και προσπαθήστε να είστε παρόντες σε σημαντικά γεγονότα όπως γιορτές. Προωθείτε πάντοτε την επικοινωνία μεταξύ σας από πολύ μικρή ηλικία έτσι θα κερδίσετε την εμπιστοσύνη του παιδιού σας. Δημιουργήστε ένα θετικό κλίμα μέσα στο οποίο το παιδί θα νιώθει άνετα να σας μιλήσει. 
 
 
Καλή Σχολική Χρονιά!!!
 

 

* Η Βερβέρη Μαρία είναι Ψυχολόγος – Παιδοψυχολόγος (MSc Ψυχολογία Παιδιών και Εφήβων, University of Leiden, Ολλανδία) και εργάζεται στο ιδιωτικό της γραφείο, Καβέτσου 17, Μυτιλήνη (τηλ. 2251048933).
Η Βερβέρη Μαρία αρθρογραφεί κάθε δεύτερη Δευτέρα στο Lesvosnews.net

Μοιράσου το άρθρο!