Ψυχολογία - Σχέσεις

28/12/2015 - 07:21

«Την καινούρια χρονιά να γίνετε καλύτεροι γονείς»

m>Γράφει η Ειρήνη Χατζηαναγνώστου * Δείτε την καινούρια χρονιά σαν ένα νέο ξεκίνημα. Σαν μια ευκαιρία ανασκόπησης της προηγούμενης, κρατώντας τα θετικά της και κάνοντας τα αρνητικά της στόχους για τη χρονιά που έρχεται.

Σίγουρα ξέρετε τι θέλετε για τα παιδιά σας. Οι γονείς πάντα έχουν προσδοκίες απ’ τα παιδιά. Εσείς ξέρετε τι θέλουνε εκείνα από εσάς σαν γονείς; Αν όχι, τότε ρωτήστε τα. Να έχετε μια ισότιμη σχέση με τα παιδιά σας, μέσα στην οποία θα υπάρχουν σαφώς προσδιορισμένα όρια και καθοδήγηση από εσάς, χωρίς να κυριαρχεί η υποτιθέμενη «εξουσία» που σας δίνει ο ρόλος του γονιού. Κι αν μέχρι πρότινος θεωρούσατε πως η θέση σας σας δίνει εξουσία, τότε να ένας στόχος για την καινούρια χρονιά σε σχέση με το γονεικό σας ρόλο.

 

Σημαντικό στο ρόλο σας είναι να είστε προσεκτικοί. Τι σημαίνει αυτό; Αυτό σημαίνει ότι ο τρόπος με τον οποίο συμπεριφέρεστε ή ανταποκρίνεστε στο παιδί σας θα πρέπει να απορρέει από μια εμπεριστατωμένη και συνειδητή αντίληψη του τι θέλετε να πετύχετε. Πάντα να σκέφτεστε τις συνέπειες που ενδέχεται να έχει στο παιδί σας η κάθε σας αντίδραση. Αυτό δεν σημαίνει πως θα πρέπει να σας κυριεύσει το άγχος για κάθε σας απόφαση. Οι πράξεις μας είναι σκόπιμες και προμελετημένες σε τόσο πολλά πράγματα στη ζωή μας, ώστε είναι δύσκολο να γίνει κατανοητό γιατί να είναι κανείς απερίσκεπτος σε κάτι τόσο σημαντικό όσο είναι η γονική συμπεριφορά.

 

Κάθε μέρα να θυμάστε πως αποτελείται πρότυπο για τα παιδιά σας. Τα παιδιά μαθαίνουν μέσα από την παρατήρηση. Εσείς είστε, λοιπόν, το πρότυπο που παρατηρούν καθημερινά. Μέσα από εσάς μαθαίνουν. Στα μάτια τους καθρεφτίζεται η δική σας συμπεριφορά. Δεν μπορείτε να προσδοκάτε από εκείνα να εκφράζονται συναισθηματικά, όταν εσείς δεν το κάνετε. Δεν μπορείτε να απαιτείτε να μιλάνε ευγενικά, όταν εσείς βρίζετε. Δεν μπορείτε να τους λέτε φωνάζοντας, να μην φωνάζουν. Να έχετε κατά νου ότι τα παιδιά ακούν ελάχιστα αυτά που τους λέτε, ενώ παρατηρούν πάρα πολύ προσεκτικά αυτά που κάνετε. Δεν μαθαίνουν, επομένως, μέσα από τη συμβουλή σας, αλλά μέσα από τις πράξεις σας.

 

Δώσε στο παιδί σου αυτά που θέλεις να έχει. Αλλιώς, που περιμένεις να τα βρει και του τα ζητάς; Έχει μόνο όσα του έδωσες και του έδειξες. Έχεις, όμως, κι άλλα πολλά… Και κάπως έτσι θα γίνεις καλύτερος γονιός αυτή τη χρονιά και για πάντα!

 

 

 


* Η Ειρήνη Χατζηαναγνώστου είναι Ψυχολόγος- Ψυχοθεραπεύτρια παιδιών- εφήβων- ενηλίκων, και εξειδικευμένη στη Νόσο Alzheimer. Εργάζεται στο δικό της Κέντρο Συμβουλευτικής και Ψυχοθεραπείας «Ψυχή & Λόγος» στην οδό Καβέτσου 13, Μυτιλήνη. Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2251104284. Περισσότερες πληροφορίες στο eirinichatzianagnostou.blogspot.gr

Η Ειρήνη Χατζηαναγνώστου αρθρογραφεί κάθε δεύτερη Δευτέρα στο Lesvosnews.net

Μοιράσου το άρθρο!