Ψυχολογία - Σχέσεις

10/04/2019 - 08:13

Βρες τo σημείο ισορροπίας

Γράφει η Χαρά Ζήκα *

Σημείο ισορροπίας στην οικονομία είναι ένας όρος που περιγράφει μια κατάσταση στην οποία η προσφορά ενός αγαθού είναι ακριβώς ίση με τη ζήτησή του. Μόνο τότε και οι δύο πλευρές, αγοραστές και πωλητές, είναι ικανοποιημένοι.


Ένα ανάλογο σημείο πρέπει να ανακαλύψεις κι εσύ, αν θέλεις να διατηρηθεί υγιής η σχέση σου. Δηλαδή να ασχολείσαι με τον άλλον αλλά να μη χάνεις τον εαυτό σου, να ξέρεις να δίνεις αλλά να μη δίνεσαι ολοκληρωτικά, να υπερασπίζεσαι τον εαυτό σου αλλά να μην παίρνεις αμυντική και επιθετική στάση, να είσαι διαθέσιμος αλλά να μην αφήνεσαι στη διάθεση του άλλου. Αυτή η ισορροπία μπορεί να επιτευχθεί μόνο αν έχεις ισορροπία μέσα σου εξαρχής. Αν αναζητάς να βρεις την ισορροπία στην κοινή ζωή σου με τον άλλο, το πιθανότερο είναι ότι οι ελπίδες σου θα διαψευστούν και θα απογοητευτείς. 


Στην ερωτική σου διαδρομή θα συναντήσεις πολλούς ανθρώπους, που όλοι προσπαθούν να κάνουν τη σκοτεινή πλευρά τους να σωπάσει. Κάποιοι δεν μπορούν να εκφράσουν τα συναισθήματά τους, άλλοι αρνούνται να ζήσουν και ζηλεύουν  αυτούς που ζουν έντονα. Είναι κι εκείνοι που έχουν εξαφανίσει κάθε αυθόρμητη συμπεριφορά ενώ κάποιοι άλλοι θέλουν να δείχνουν μια τέλεια εικόνα του εαυτού τους και δεν επιτρέπουν στους άλλους να εντοπίσουν τις αδυναμίες τους. Μερικοί έχουν κλειστεί στο καβούκι τους και δε βγαίνουν για κανένα λόγο, όπως και να τους προσεγγίσεις, κρύβοντας πίσω από το σκληρό περίβλημα τα καταπιεσμένα τους συναισθήματα.

 

Χαρά Ζήκα

Όλους αυτούς γνώρισέ τους, πλησίασέ τους αλλά μην αναλώνεσαι, απομακρύνσου όσο το δυνατό αλώβητος. Συνήθως δεν έχουν διάθεση να αλλάξουν και δε θα μπορέσεις να τους αλλάξεις εσύ…το μόνο που θα καταφέρεις είναι να έχεις απώλεια ενέργειας και να χάσεις το «σημείο ισορροπίας». Κράτα τις ψυχικές δυνάμεις σου για τον έρωτα που επιθυμείς και παράλληλα δούλεψε με τον εαυτό σου. Συγκέντρωσε την προσοχή σου στο να κάνεις τον εαυτό σου όσο το δυνατό καλύτερο, πιο αξιόλογο, καλλιεργημένο και αγαπητό.  


Το κυνήγι του έρωτα οδηγεί πάντα σε λάθος σύντροφο, δημιουργεί μόνο επιθυμίες και δυστυχία. Μη δέχεσαι να είσαι με τον κάθε τυχάρπαστο μόνο και μόνο για να λες ότι έχεις μια σχέση. Ανακάλυψε πρώτα τον τύπο του συντρόφου που θα ήθελες να έχεις δίπλα σου και μετά πίστεψε ακράδαντα ότι θα εμφανιστεί. Η κβαντομηχανική αποδεικνύει ότι το σύμπαν λειτουργεί σαν ένα τζίνι, σου προσφέρει όλα όσα ζητάς, όταν οι ευχές σου είναι σαφείς και ξεκάθαρες!

 

* Η Χαρά Ζήκα είναι Χημικός, Δρ. Φαρμακευτικής, συγγραφέας του βιβλίου «Έρωτας, Χημεία & Σεξ»-Εκδόσεις Ιανός και δημοσιογράφος.  Ζει τη Μυτιλήνη και αρθρογραφεί κάθε Τετάρτη στο Lesvosenws.net στη στήλη "Η αλχημεία του έρωτα"

 

------------

φωτογραφίες  info

Μπορείς να βρεις τις ισορροπίες σου σε ένα καταπληκτικό τοπίο, στα Κουντουρούδια. Εκεί υπάρχει η ταβέρνα Αστέρια (τηλ: 2251091276) που είναι δίπλα στη θάλασσα.  Ο Βασίλης Χιώτης-ιδιοκτήτης, με την απλότητα και τη ζεστή ατμόσφαιρα που δημιουργεί, σε κάνει να ξεφεύγεις από τα άγχη και τις ανησυχίες

Μοιράσου το άρθρο!