Συνεντεύξεις

04/07/2019 - 18:06

Δημήτρης Γόμος: ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιθυμεί να δώσει την σκυτάλη στους νέους

O Δημήτρης Γόμος αναμφισβήτητα είναι ένα από τα πρόσωπα της προεκλογικής εκστρατείας που συζητήθηκε. Από τη μια η ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του την τελευταία στιγμή και από την άλλη το όνομα που κουβαλάει… Γράφτηκαν πολλά και ακούστηκαν περισσότερα. Σήμερα λίγες ώρες πριν από τη μεγάλη εκλογική μάχη ο Δημήτρης Γόμος μιλάει στο Lesvosnews.net και δίνει απαντήσεις.

Ο Δημήτρης Γόμος αναφέρει χαρακτηριστικά ότι η υποψηφιότητά του ήταν έκπληξη και για τον ίδιο καθώς προτάθηκε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη μετά την παραίτηση Οικονομίδη. Ζητά να κριθεί ως «Δημήτρης» και όχι με βάση το επώνυμο που κουβαλάει. Αξιοσημείωτο σημείο της συνέντευξης είναι η αναφορά του στους νέους ανθρώπους και πως η κρίση επηρέασε την αντίληψή τους για τα πολιτικά πράγματα.

Μιλήσαμε ακόμη για το προσφυγικό και την πολιτική των «ανοιχτών συνόρων, για τον τουρισμό και την ανάγκη για υποδομές στο νησί μας ενώ ήταν ιδιαίτερα επικριτικός απέναντι στη σύνδεση του μειωμένου ΦΠΑ με το προσφυγικό.  Αναγνωρίζει ο Δημήτρης Γόμος ότι θετικό έχει κάνει η Κυβέρνηση καθώς όπως αναφέρει δεν θέλει να είναι μηδενιστής . Τέλος μας επισήμανε ότι όλοι οι συνυποψήφιοι στο ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας στη Λέσβο είναι συναγωνιστές και έχουν τον ίδιο στόχο.

 

Αναλυτικά το κείμενο της συνέντευξης: 

Η ανακοίνωση της υποψηφιότητάς σας ήταν μια έκπληξη. Επειδή έχουμε διαβάσει και ακούσει διάφορα σενάρια πως προέκυψε να είστε υποψήφιος Βουλευτής Λέσβου και μάλιστα η ανακοίνωση να γίνεται λίγο πριν κλείσουν τα ψηφοδέλτια;

Η υποψηφιότητα μου ήταν πράγματι μια έκπληξη και κυρίως για εμένα τον ίδιο και τους δικούς μου ανθρώπους. Την Τρίτη λοιπόν  το  πρωί στις 18 Ιουνίου και ενώ σε μία ώρες έληγε η προθεσμία της επίσημης ανακοίνωσης των εθνικών ψηφοδελτίων, απέσυρε την υποψηφιότητα του ο κ. Οικονομίδης.  Έτσι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά από τηλεφωνική επικοινωνία, πρότεινε την υποψηφιότητα μου, την οποία αποδέχτηκα αφενός καθότι ήταν μεγάλη τιμή για μένα και αφετέρου διότι δεν θα μπορούσα να αφήσω το κόμμα να πάει  με ελλιπές ψηφοδέλτιο  σε μια από τις σημαντικότερες εκλογικές αναμετρήσεις των τελευταίων ετών.

 

 

Και οι δυο γονείς σας έχουν ασχοληθεί με τα κοινά.  Η μητέρα σας  είναι νυν Αντιπεριφερειάρχης  και εκλέχτηκε και πάλι Περιφερειακή Σύμβουλος ενώ ο πατέρας για πολλά χρόνια υπήρξε Πρόεδρος της ΝΟΔΕ Λέσβου. Θεωρείτε ότι έχετε κληρονομήσει τις συμπάθειες ή τις αντιπάθειες των γονιών σας; Εν κατακλείδι πόσο θετικό είναι να ξεκινάει κάποιος την πολιτική του καριέρα έχοντας στις πλάτες του την πολιτική ιστορία της οικογένειάς του;

Σήμερα, ακριβώς επειδή είναι αληθεια ότι ο κόσμος δηλώνει κουρασμένος από τα ίδια ονόματα, δεν είμαι καθόλου σίγουρος ότι όλοι όσοι προέρχονται από «πολιτικές οικογένειες» ευνοούνται τελικά από αυτό.  Μην φτάνουμε και στο άλλο άκρο όμως: Η συγγένεια δεν μπορεί να δαιμονοποιείται. Παραδέχομαι ότι το επίθετο μου, μου προσφέρει μια σχετική αναγνωρισιμότητα –για καλό ή για κακό- μέσα στην κοινωνία του νησιού. Άλλο όμως η αναγνωρισιμότητα και άλλο η αναγνώριση. Στην τελική θα κριθώ για τα δικά μου σωστά και τα δικά μου λάθη, ως Δημήτρης.

 

 

Το βασικό σας σύνθημα είναι «βήμα στους νέους».  Στις περιφερειακές εκλογές είδαμε και την εξαιρετική πορεία ενός επίσης νέου ανθρώπου του Παναγιώτη Χριστόφα.  Πιστεύετε ότι κάτι αλλάζει και οι νέοι αρχίζουν να έχουν ένα πιο ενεργό ρόλο στα πολιτικά πράγματα του νησιού μας; Τι έχετε να πείτε στους συνομηλίκους σας που στρέφουν την πλάτη στην πολιτική;

Η οικονομική κρίση που πολύ γρήγορα μετουσιώθηκε σε πολιτική και κοινωνική κρίση και καταπόνησε θεσμούς και ανθρώπους έφερε τους Έλληνες σε κατάσταση πλήρους απόγνωσης. Οι νέοι άνθρωποι που διαπλάσθηκαν μέσα στις συμπληγάδες της ύφεσης και  είδαν τα όνειρά τους να γκρεμίζονται, ανέπτυξαν μία πολιτική αντίληψη η οποία αντιλαμβάνεται κάθε μορφή πολιτικής ηγεσίας ως ανίκανη να οδηγήσει επιτυχώς την Ελλάδα από το τέλμα στο οικονομικό ξέφωτο. Όλη αυτή η ματαιότητα έχει διαβρώσει τα πολιτικά αντανακλαστικά των νέων και τα έχει εμποτίσει με την στρεβλή πεποίθηση ότι η πολιτική δεν υπάρχει για να δίνει λύσεις, αλλά για να δημιουργεί προβλήματα και να πολλαπλασιάζει τα ήδη υπάρχοντα. Η πεποίθηση  αυτή εκδηλώνεται συχνότατα μέσα από την φράση: Έλα μωρέ όλοι ίδιοι είναι!

Κι όμως δεν είναι όλοι ίδιοι. Σε αυτήν την εκλογική αναμέτρηση ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδειξε εμπράκτως ότι επιθυμεί να ανατρέψει αυτήν την κατάσταση, ότι επιθυμεί να δώσει στους νέους την σκυτάλη της διακυβέρνησης αυτής της χώρας, στελεχώνοντας τα ψηφοδέλτια του σε ποσοστό 60% με ανθρώπους που δεν έχουν ξαναασχοληθεί με την πολιτική. Εύχομαι ότι οι ψηφοφόροι- νέοι και παλιότεροι θα ανταποκριθούν σε αυτό το κάλεσμα ανανέωσης.  Θα ήθελα τέλος, να καλέσω όλους τους νέους ανθρώπους να προσέλθουν στις κάλπες και να διεκδικήσουν μέσω της ψήφου τους το μέλλον τους. Όποια κι αν είναι η επιλογή τους!

 

 

Τα τελευταία χρόνια η Λέσβος βίωσε το μεγάλο πρόβλημα του προσφυγικού. Παράλληλα ακούστηκαν και στο νησί μας πολλές ακραίες φωνές.  Θα μπορούσε τόσο σε τοπικό επίπεδο όσο και σε εθνικό να υπάρξει άλλη αντιμετώπιση;  Τέλος αυτές οι ακραίες φωνές έχουν θέσει στη Νέα Δημοκρατία;

Όσον αφορά το προσφυγικό θα ήθελα να πω ότι οι Λέσβιοι αξίζουν ένα μεγάλο μπράβο. Το συναίσθημα της αλληλεγγύης κυριαρχούσε και κυριαρχεί σε κάθε γωνιά του νησιού.  Το πρόβλημα είναι τεράστιο. Αν υπήρχε σωστή διαχείριση σίγουρα δεν θα το είχαμε βιώσει τόσο έντονα. Η πολιτική ΣΥΡΙΖΑ και οι δηλώσεις της κυρίας Τασίας με το δεν υπάρχουν θαλάσσια σύνορα είχαν σαν αποτέλεσμα να γίνει το νησί μας μονόδρομος για τις προσφυγικές ροές. Η κοινωνία της Λέσβου πολλές φορές διχάστηκε από τα προβλήματα του προσφυγικού κάνοντας κάποιους πολίτες δυστυχώς να υιοθετούν ακραίες ιδεολογίες. Αυτές οι ακραίες φωνές δημιουργήθηκαν σε περιόδους που η κατάσταση είχε ξεφύγει. Η βελτίωση της κατάστασης τις εκμηδένισε και αν υπάρχουν ακόμη είναι καταδικαστέες. 

Σαφώς και ακραίες φωνές δεν έχουνε καμία θέση στη παράταξη της Νέας Δημοκρατίας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αυτό το έχει αποδείξει έμπρακτα. Θυμηθείτε την άμεση διαγραφή του συντονιστή των ετεροδημοτών με ένα απλό σχόλιο σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης. Οι πολίτες τις Λέσβου πρέπει να καταλάβουνε ότι δεν τους φταίνε οι μετανάστες αλλά οι συνθήκες που τους κάνουνε να προβαίνουν σε παραβατικές συμπεριφορές.

Επιτέλους πρέπει η Ελλάδα να υψώσει την φωνή της απέναντι στους ευρωπαίους και να διεκδικήσει αυτά που της αναλογούν . Τα σύνορα μας είναι και ευρωπαϊκά και κάποιοι πρέπει να το συνειδητοποιήσουν. Σίγουρα η κατάσταση θα αλλάξει με την καθιέρωση κλειστών κέντρων προσωρινής πρώτης υποδοχής και φιλοξενίας. Η εξέταση των αιτημάτων ασύλου ολοκληρώνεται το πολύ εντός έξι εβδομάδων, τόσο σε πρώτο, όσο και σε δεύτερο βαθμό με αποκλειστική χωρική αρμοδιότητα. Επιβάλουμε διαφάνεια στη διαχείριση του εθνικού και ευρωπαϊκού χρήματος που διατίθεται για το μεταναστευτικό. Οι τοπικές κοινωνίες συμμετέχουν ενεργά στον έλεγχο των χρηματοδοτήσεων. Έτσι διασφαλίζουμε ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης σε όλα τα κέντρα υποδοχής με ειδική φροντίδα για τις οικογένειες με παιδιά και τις άλλες ευάλωτες ομάδες. Το πάρτυ με τα τεράστια κονδύλια της ευρωπαϊκής ένωσης για το μεταναστευτικό θα αποτελέσει παρελθόν.

 

 

Στον αγροκτηνοτροφικό τομέα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στη Λέσβο υποστηρίζουν ότι έδωσαν λύση σε μια σειρά από προβλήματα. Παράδειγμα η τεχνική λύση για τα βοσκοτόπια, η έγκυρη πληρωμή των αγροτικών επιδοτήσεων, η αποτελεσματική αντιμετώπιση ζωονόσων. Παράλληλα έχουμε και τη διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ και το μεταφορικό ισοδύναμο. Γιατί λοιπόν ο αγροκτηνοτροφικός κόσμος του νησιού να μην ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ;  Τι καλύτερο μπορεί να περιμένει από τη Νέα Δημοκρατία;

Αν θεωρήσουμε λύση τα αυτονόητα τότε μάλιστα θα συμφωνήσω ότι κάποια προβλήματα διαδικαστικού χαρακτήρα έχουν κινηθεί προς τη θετική κατεύθυνση. Αυτό συνέβη όμως διότι η κυβέρνηση αναγκάστηκε  λόγω των μνημονιακών δεσμεύσεων να εφαρμόσει πολιτικές όπου προηγούμενες κυβερνήσεις δεν θα μπορούσαν διότι σε κάθε εποικοδομητικό – εκσυγχρονιστικό μέτρο ο Σύριζα αντιδρούσε με δυναμικές κινητοποιήσεις αφήνοντας στάσιμο τον αγροτικό τομέα.

Το μεταφορικό ισοδύναμο σίγουρα είναι ένα μέτρο θετικής κατεύθυνσης αν σκεφτούμε το τεράστιο κόστος των ακτοπλοϊκών και αεροπορικών εισιτηρίων. Δεν είμαστε μηδενιστές.

Όσον αφορά το ΦΠΑ σας υπενθυμίζουμε ότι η ίδια η κυβέρνηση Σύριζα είναι εκείνη που ψήφισε την κατάργηση του. Και τώρα θέλετε να πούμε μπράβο που τον διατήρησε; Τραγικά εκβιαστική πολιτική με όλη τη σημασία της. Εκβίασε τους πολίτες των νησιών μας συνδέοντας τον μειωμένο ΦΠΑ με το μεταναστευτικό και μας το παρουσιάζει και ως χάρη. Αυτή είναι η πραγματικότητα και ευτυχώς ο κόσμος το έχει καταλάβει .Η θέση της Νέας Δημοκρατίας είναι ξεκάθαρη .Το ειδικό καθεστώς προστασίας της νησιωτικότητας, το οποίο στηρίζεται και στο Σύνταγμα της Ελλάδος, θεσπίστηκε προ εικοσαετίας και όριζε ότι τα νησιά θα έχουν μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ κατά 30% για να ισοσκελίσουν το αυξημένο μεταφορικό κόστος, το αυξημένο κόστος παραγωγής προϊόντων και υπηρεσιών σε αυτά τα νησιά.

 

 

Ο άλλος οικονομικός πυλώνας του νησιού μας είναι ο τουρισμός. Εκεί τα πράγματα μάλλον δεν πήγαν και τόσα καλά τα τελευταία χρόνια.  Δραστηριοποιήστε επιχειρηματικά και στον τομέα του τουρισμού. Επομένως ξέρετε από πρώτο χέρι τα προβλήματα. ΤΙ μπορούμε να περιμένουμε σ’ αυτό τον τομέα από την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας;

Θα μου επιτρέψετε να σημειώσω ότι εκτός από το μεταναστευτικό έχουμε και εμείς ευθύνες διότι τις εποχές της ευημερίας, μείναμε ανενεργοί  σε βασικούς τομείς. Η ιδιωτική πρωτοβουλία, η τουριστική προβολή και οι συντονισμένες προσπάθειες για τη δημιουργία τουριστικών υποδομών απουσίαζαν  με αποτέλεσμα εκτός από το θρησκευτικό τουρισμό να μην μπορέσουμε να εκμεταλλευτούμε  εναλλακτικές μορφές του. Εμείς λοιπόν μείναμε στάσιμοι και τώρα το πληρώνουμε αυτό.

Σίγουρα όμως κανένας δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει κάποια βήματα στο τουριστικό τομέα. Οι φορείς προσπαθούν αλλά το μεταναστευτικό σε συνδυασμό με την κατάσταση στη γειτονική χώρα ισοπέδωσε τις οποιεσδήποτε προσδοκίες είχαμε δημιουργήσει. Ελάχιστοι είναι εκείνοι που θα μας επιλέξουν για τουριστικό προορισμό. Σκεφτείτε πόση αρνητική διαφήμιση έχει γίνει στο νησί μας από το 2015 όταν η κυβέρνηση Σύριζα και η κυρία Τασία δήλωναν  ότι δεν υπάρχουν θαλάσσια σύνορα Κανείς στις διακοπές του δεν θα ήθελε να βρεθεί αντιμέτωπος με την δυστυχία, την ξενιτιά,τον πόνο και τον θάνατο. Σήμερα δε και παρότι τα πράγματα έχουν βελτιωθεί ουσιωδώς, οι εικόνες που υπάρχουν στη μνήμη των δυνητικών   τουριστών είναι αυτές του 2015.

Το νησί μας για να αναπτυχθεί τουριστικά χρειάζεται υποδομές . Χρειάζεται επενδύσεις και επιχειρηματικές πρωτοβουλίες.   Είναι πραγματικά κρίμα αυτός ο πανέμορφος τόπος να παραμένει ουραγός της ανάπτυξης και της τουριστικής κίνησης.

 

 

Και μια τελευταία ερώτηση για το ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας στη Λέσβο. Κατά γενική ομολογία είναι ένα από τα ισχυρά ψηφοδέλτια των τελευταίων ετών. Πως βλέπετε λοιπόν τους συνυποψηφίους σας;  Ποιοι απ’ αυτούς είναι «σύντροφοι» και ποιοι «αντίπαλοι» ;

Πράγματι το ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας στη Λέσβο, λόγω των ονομάτων που εμπεριέχει είναι ένα από τα ισχυρότερα των τελευταίων ετών. Όλοι οι συνυποψήφιοι μου έχουν προσφέρει υπηρεσίες στα νησιά μας, ο καθένας από το πόστο και τον τομέα του και είναι όλοι αξιοσέβαστα και ενεργά μέλη της κοινωνίας μας. Για μένα, το να βαδίζω σε αυτήν την εκλογική αναμέτρηση στο πλάι τους, είναι τιμή και μια τεράστια εμπειρία. Κανένας δεν είναι αντίπαλος μου, αντιθέτως είμαστε όλοι συνοδοιπόροι και συναγωνιστές στο μεγάλο στόχο αυτών των εκλογών. Να δούμε την Ελλάδα Ισχυρή, να δούμε την Ελλάδα αυτοδύναμη.

 

Μοιράσου το άρθρο!