Συνεντεύξεις

04/07/2019 - 07:42

Γιάννης Μπουρνούς: Αν η συμμετοχή είναι μεγάλη, τότε το παιχνίδι μπορεί να γυρίσει

Λίγες ώρες μαs χωρίζουν μέχρι να ανοίξουν οι κάλπες για τις εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίους και ο Γιάννης Μπουρνούς υποψήφιος Βουλευτής Λέσβου με το «ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία» μιλάει στο Lesvosnews.net /// Ποιος είναι ο Γιάννης Μπουρνούς; Τι λένε οι φίλοι του γι’ αυτόν; Ποιος ήταν ο ρόλος του δίπλα στον Αλέξη Τσίπρα; Τι λέει για το «φόβο της Δεξιάς»; Τι έκανε η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για τη Λέσβο; Όλες οι απαντήσεις σε μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη με το χειμαρρώδη λόγο του Γιάννη Μπουρνού.

Τα σημαντικότερα σημεία της συνέντευξης:

  • Υποστηρίζω με πάθος τις ιδέες και τις αξίες μου, αλλά όχι με φανατισμό.
  • Οι φίλοι μου λένε ότι έχω πολύ χιούμορ
  • Εντάχθηκα στην  Αριστερά  όταν ήταν “ντεμοντέ” και πάσχιζε για το 3%
  • Αυτή η προεκλογική περίοδος μπορεί να φαίνεται υποτονική, αλλά κάτω από την επιφάνεια κρύβει πολύ σημαντικά διλήμματα.
  • Έχουμε απέναντί μας έχουμε αυτούς που πρώτα μας χρεοκόπησαν
  • Αν η συμμετοχή στις κάλπες της Κυριακής είναι μεγάλη, τότε το παιχνίδι μπορεί να γυρίσει.
  • ΦΠΑ, Μεταφορικό Ισοδύναμο, λιμάνι Σιγρίου, δρόμος Καλλονής – Σιγρίου, Νοσοκομείο : τα έργα του ΣΥΡΙΖΑ για τη Λέσβο.
  • Επιτρέψαμε στους πιο σκοτεινούς κύκλους της Δεξιάς και της Ακροδεξιάς να ανακυκλώνουν ψέματα, μίσος και φόβο.
  • Η παρουσία μου στο πλάι του Πρωθυπουργού μου επέτρεψε να αποκτήσω πολύτιμες εμπειρίες τις οποίες σκοπεύω να αξιοποιήσω, αν οι συμπολίτες μας με ορίσουν με την ψήφο τους εκπρόσωπο του Νομού μας.
  • Ο Χ. Αθανασίου τόλμησε να μιλήσει για "χαμένα χρόνια" στη Λέσβο! 
  • Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ: 500.000 νέες θέσεις εργασίας, μείωση ΕΝΦΙΑ, αύξηση κατώτατου μισθού
  • Απευθυνόμαστε με συγκεκριμένη θετική πρόταση στους πολίτες

Αναλυτικά το κείμενο της συνέντευξης: 

 

Θα μπορούσατε να περιγράψετε τον  Γιάννη μέσα σε 100 λέξεις;  Οι φίλοι σας πως σας περιγράφουν;

Εγγονός ψαράδων, μικρασιατών προσφύγων με ρίζες στον Τσεσμέ και το Αϊβαλί.Περιστοιχισμένος από ανθρώπους στο οικογενειακό, φιλικό και σχολικό περιβάλλον που μου μετέδιδαν αγάπη, ενδιαφέρον, γνώσεις και χαρά και με βοηθούσαν πάντα να υπερβαίνω σημαντικές δυσκολίες.Πολιτικοποιήμενος από νωρίς, με μεγάλο ενδιαφέρον για τις διεθνείς εξελίξεις.  Υποστηρίζω με πάθος τις ιδέες και τις αξίες μου, αλλά όχι με φανατισμό.Είμαι παθιασμένος και με τον Παναθηναϊκό!

Έχω ταξιδέψει σε 40 χώρες του κόσμου, για να πάρω μέρος σε εκατοντάδες διεθνείς συναντήσεις και συνέδρια. Έχω μαζέψει πολύτιμες εμπειρίες και εικόνες από όλο τον κόσμο, που μου επέτρεψαν να είμαι απαλλαγμένος από πολλές προκαταλήψεις.Στον ελάχιστο ελεύθερο χρόνο, βλέπω σειρές στο Netflix και ταινίες μαζί με την καλή μου ή επιλέγουμε κάποιο αγαπημένο στέκι για φαγητό, καφέ ή ποτό. Φέτος είδαμε και το Μάστερσεφ! Πίνω ελάχιστα και μόνο με φίλους, δεν καπνίζω και αγαπώ το καλό φαγητό. Η αγάπη μου για το φαγητό και τη γαστρονομία μάλλον προέρχεται από τις παιδικές αναμνήσεις από την κουζίνα της μικρασιάτισσας γιαγιάς μου, αλλά και την εξαιρετική παράδοση της Λέσβου.Αγαπημένο μου βιβλίο, “ο Εκκλησιαστής” των Λούθερ Μπλίσετ.

Οι φίλοι μου λένε ότι έχω πολύ χιούμορ, ότι μου αρέσει πάντα να οργανώνω τις κοινές μας δραστηριότητες και ότι έχω αδυναμία στο καλό φαγητό! Δίκιο έχουν!

 

 

Κάποιος ακολουθεί το δρόμο της Αριστεράς λόγω οικογένειας ή τον ανακαλύπτει στην πορεία;  Τι ισχύσει στη δική σας περίπτωση;

Από τους γονείς μου, γνωστούς στην τοπική κοινωνία για την πορεία τους στην Αριστερά, αλλά και στην τοπική αυτοδιοίκηση, πήρα ως εφόδιο τις αξίες της ειρήνης, της ελευθερίας, της δημοκρατίας, της ισότητας και της κοινωνικής δικαιοσύνης. Αυτές οι αξίες με ώθησαν, στα 18 μου και μετά από πολλή σκέψη, να αποφασίσω να ασχοληθώ ενεργά με την πολιτική δράση, με κίνητρο το όραμα για μια καλύτερη δημόσια παιδεία, αλλά και έναν καλύτερο και δικαιότερο κόσμο. Σε μια εποχή, μάλιστα, που αυτή η απόφαση δεν ήταν εύκολη, γιατί η Αριστερά ήταν “ντεμοντέ” και πάσχιζε σε κάθε εκλογές να πιάσει το 3%, για να εκπροσωπηθεί στο κοινοβούλιο. Δεν μετάνιωσα ποτέ γι αυτή την συνειδητή επιλογή. Γιατί η δράση για την επίλυση προβλημάτων και τη διεκδίκηση δικαιωμάτων που απειλούνται ή χάνονται, σε κάνει πιο χρήσιμο για την κοινωνία και τον διπλανό σου.

ya

Λίγο πριν τη λήξη της προεκλογικής περιόδου τι είναι αυτό που έχετε αποκομίσει από την επαφή σας με τον κόσμο της Λέσβου; Προλάβατε μέσα σε μια τόσο σύντομη περίοδο να περάσετε το μήνυμά σας;

Τις τελευταίες τρεις εβδομάδες το κοντέρ του αυτοκινήτου μου έχει γράψει 1770 χιλιόμετρα, χωρίς να υπολογίζω την περιοδεία μου στη Λήμνο. Σίγουρα υπάρχουν μέρη του νησιού που δεν πρόλαβα δυστυχώς να επισκεφθώ. Αυτός είναι άλλος ένας λόγος για τον οποίο έριξα βάρος στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (στο Facebook με βρίσκετε στη σελίδα “Γιάννης Μπουρνούς”), αλλά και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης του νησιού (παραδοσιακά και ηλεκτρονικά).

Αυτή η προεκλογική περίοδος μπορεί να φαίνεται υποτονική, αλλά κάτω από την επιφάνεια κρύβει πολύ σημαντικά διλήμματα, για τα οποία ο κόσμος ψάχνει απαντήσεις. Στις περιοδείες που κάνω στην πόλη και τα χωριά συναντώ πολλούς ανθρώπους που στις Ευρωεκλογές δεν ψήφισαν, είτε λόγω μειωμένου ενδιαφέροντος, είτε για να εκφράσουν προς τον ΣΥΡΙΖΑ το παράπονό τους για (υπαρκτά) λάθη και αδυναμίες της δικής μας κυβέρνησης. Αλλά τώρα αντιλαμβάνονται όλοι ότι στις 7 Ιουλίου εκλέγουμε Πρωθυπουργό και κυβέρνηση, καθορίζουμε δηλαδή με τη ψήφο μας το πώς θα είναι η ζωή μας τα επόμενα 4 χρόνια.

Το μήνυμά μας περνάει: Τώρα που  βγάλαμε επιτέλους την πατρίδα μας από τον φαύλο κύκλο των μνημονίων, νοικοκυρέψαμε τα δημόσια οικονομικά και η εθνική οικονομία προχωρά με ανάπτυξη, μπορούμε να σχεδιάζουμε μόνοι μας το μέλλον μας και να προχωρήσουμε μπροστά. Απέναντί μας έχουμε αυτούς που πρώτα μας χρεοκόπησαν και στη συνέχεια διέλυσαν τα σχολεία, τα νοσοκομεία, τις δουλειές και τις ζωές εκατομμυρίων Ελλήνων και Ελληνίδων. Δεν πρέπει να τους επιτρέψουμε να μας γυρίσουν πίσω στα χρόνια της καταστροφής.

Αν η συμμετοχή στις κάλπες της Κυριακής είναι μεγάλη, τότε το παιχνίδι μπορεί να γυρίσει.

 

 

Επιγραμματικά ο ΣΥΡΙΖΑ τι έκανε στο νησί μας και τι δεν έκανε;  Πως βλέπετε την πρωτιά της Νέας Δημοκρατίας  (και στο νησί μας ) στις ευρωεκλογές;

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ διατήρησε το μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ, εφάρμοσε το Μεταφορικό Ισοδύναμο, διέσπασε το Δήμο Λέσβου, αναβάθμισε αποφασιστικά το Βοστάνειο Νοσοκομείο σε έμψυχο δυναμικό, κτιριακά και σε εξοπλισμό, χρηματοδότησε με πρωτοφανείς πόρους έργα υποδομών, ανάπτυξης και αθλητισμού, όπως το  λιμάνι Σιγρίου, ο δρόμος Καλλονής-Σιγρίου ή το  πολύπαθο κολυμβητήριο(που επιτέλους παίρνει το δρόμο του), δημιούργησε την Πρωτοβάθμια μονάδα υγείας (ΤΟΜΥ) στο πρώην ΙΚΑ, προχωρά τα πολυιατρεία Αγιάσου και Μανταμάδου, πρόσφερε επιπλέον 400 ευρώ σε γιατρούς, για να καλύπτουν τις θέσεις στα αγροτικά ιατρεία, αποζημιώνει έγκαιρα του αγρότες και κτηνοτρόφους και έχει διασφαλίσει 770 εκατομμύρια σε αναπτυξιακούς πόρους για την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου την επόμενη τετραετία.

Στο προσφυγικό / μεταναστευτικό, από πέρυσι το καλοκαίρι ξεκινήσαμε μια μεγάλη προσπάθεια αποσυμφόρησης του νησιού: Από 9800 πρόσφυγες και μετανάστες που είχαμε σε όλες τις δομές συνολικά τον Ιούλιο του 2018, την 1η Ιουνίου 2019 φτάσαμε τους 6800 πάρα τις συνεχιζόμενες αφίξεις. Το πρόγραμμα αποσυμφόρησης άργησε, αλλά πλέον  το υπουργείο μεταναστευτικής πολιτικής, υπό την ηγεσία του Δημήτρη Βίτσα, εργάζεται εντατικά προς αυτή την κατεύθυνση. Στόχος μας, εφόσον δεν σημειωθεί κάποια έκρηξη στις αφίξεις, ο αριθμός αυτός πολύ σύντομα να φτάσει κάτω από 5000 με προοπτική περαιτέρω μείωσης.

Δυστυχώς, επιτρέψαμε στους πιο σκοτεινούς κύκλους της Δεξιάς και της Ακροδεξιάς να ανακυκλώνουν ψέματα, μίσος και φόβο. Τα προβλήματα από την προσφυγική και μεταναστευτική κρίση είναι σοβαρά και επηρεάζουν την καθημερινότητα πολλών ανθρώπων στην πόλη,τη Μόρια και τα γύρω χωριά, αλλά είμαστε πλέον σε μια άλλη φάση, που προσπαθούμε μεθοδικά να ομαλοποιήσουμε ακόμα περισσότερο την κατάσταση.

Η πρωτιά της ΝΔ στις Ευρωεκλογές είναι αναμφισβήτητη, πλην όμως αφορούσε ένα διαφορετικό τύπο εκλογών, όπου ο κόσμος ψηφίζει πιο χαλαρά, εκφράζει τα παράπονα ή τη δυσαρέσκειά του ή -το χειρότερο- απέχει μαζικά. Ας μην ξεχνάμε πως η συμμετοχή στις πρόσφατες Ευρωεκλογές στο Νομό μας ήταν μόλις 46%.

Τώρα όμως έχουμε εθνικές εκλογές. Ο κόσμος με τη συμμετοχή του θα δηλώσει ποιός θέλει να τον κυβερνήσει την επόμενη τετραετία και ποιός θέλει να εκπροσωπεί το Νομό μας στη Βουλή. Ο απερχόμενος και εκ νέου υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ,  κ. Αθανασίου, τόλμησε να μιλήσει πριν λίγες μέρες για “χαμένα χρόνια” για τη Λέσβο, τη στιγμή που ο ίδιος συμμετείχε ως υπουργός στην πιο καταστροφική κυβέρνηση που γνώρισε ποτέ η χώρα μας (Σαμαρά-Βενιζέλου), αλλά και την ίδια στιγμή η περιφερειακή αρχή που στήριξε το κόμμα του, “φρόντισε” να πετάξει στα σκουπίδια τεράστιες αναπτυξιακές ευκαιρίες και διαθέσιμους εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους.

Δεν μπορεί λοιπόν σήμερα να ζητά από τους συμπολίτες μας να τον εμπιστευτούν ξανά. Έδωσε εξετάσεις κι αυτός και το κόμμα του και απέτυχαν παταγωδώς.  

 

 

Ως  Προϊστάμενος Στρατηγικού Σχεδιασμού στο γραφείο του Πρωθυπουργού μπορέσετε να παρέμβετε σε θέματα που αφορούν το νησί μας και αν ναι ποια είναι αυτά;  Θεωρείτε σημαντικότερη αυτή τη θέση από το θέση του Βουλευτή;

Συμμετείχα ενεργά στις διαβουλεύσεις για τη διάσπαση του Δήμου Λέσβου, την εφαρμογή και την προβολή του Μεταφορικού Ισοδυνάμου, αλλά και στις σκληρές διαπραγματεύσεις, ειδικά κόντρα στις ασφυκτικές πιέσεις της Γερμανίας, για την κατάργηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ. Την τελευταία περίοδο ασχολήθηκα επίσης, σε συνεργασία με ανθρώπους του τουρισμού από το νησί μας, με διαπραγματεύσεις με ξένες αεροπορικές εταιρίες  για νέες απευθείας αεροπορικές συνδέσεις με πολύ σημαντικούς προορισμούς του εξωτερικού, που όμως ακόμη δεν έχουν καταλήξει, αλλά ελπίζουμε να ευδοκιμήσουν το επόμενο διάστημα.

Η παρουσία μου στο κέντρο λήψης των κυβερνητικών αποφάσεων και στο πλάι του Πρωθυπουργού μου επέτρεψε να αποκτήσω πολύτιμες εμπειρίες για το πώς ασκείται η διακυβέρνηση της χώρας, τις οποίες σκοπεύω να αξιοποιήσω, αν οι συμπολίτες μας με ορίσουν με την ψήφο τους εκπρόσωπο του Νομού μας στο κοινοβούλιο.

Η παρουσία στο γραφείο Πρωθυπουργού προσφέρει άμεση πρόσβαση στους κεντρικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης, όμως το καθήκον της εκπροσώπησης του τόπου μου στο κέντρο της νομοθετικής εξουσίας, τη Βουλή των Ελλήνων, έχει για μένα πολύ ξεχωριστή σημασία, γι αυτό άλλωστε συμμετέχω σε αυτή την εκλογική μάχη.

 

 

Ένας βασικός πυρήνας της  προεκλογικής εκστρατείας του ΣΥΡΙΖΑ είναι «ο κίνδυνος από τη δεξιά» που εκπροσωπεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης.  Μήπως  η «επένδυση στο φόβο» έχει ακριβώς τα αντίθετα αποτελέσματα;

Δεν επενδύουμε στο φόβο, όπως έκανε η ΝΔ την τελευταία τετραετία χρησιμοποιώντας τη συντριπτική πλειοψηφία των μεγάλων και διαπλεκόμενων ιδιωτικών ΜΜΕ, για την πρωτοφανή, καθημερινή αναπαραγωγή ψευδών ειδήσεων, φόβου και καταστροφολογίας. Αντιθέτως, καλούμε τον κόσμο να  θυμηθεί πώς ήταν η χώρα το 2014. Να σκεφτεί πόσα πράγματα μπορέσαμε να βελτιώσουμε σημαντικά, παρά τις τεράστιες δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε, την τετραετία 2015-2019. Να κρίνει από τα προγράμματα του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ για το ποιά πολιτική στρατηγική μπορεί να πάει τη χώρα μας ακόμα πιο μπροστά και ποιό πολιτικό σχέδιο μοιάζει απελπιστικά με όσα επέβαλε παλαιότερα το ΔΝΤ στην Ελλάδα. Οι κίνδυνοι της ιδιωτικοποίησης της υγείας και της κοινωνικής ασφάλισης, των μαζικών απολύσεων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, της κατάργησης κοινωνικών και προνοιακών επιδομάτων δεν είναι απλώς εφιαλτικά σενάρια, αλλά έχουν καταγραφεί ως επίσημες (προ)θέσεις της ΝΔ, αν κερδίσει τις εκλογές της Κυριακής.

Ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί τους πολίτες να αποτρέψουν αυτό το σενάριο. Να δώσουν εντολή δεύτερης τετραετίας στον Αλέξη Τσίπρα, για να συνεχιστούν οι θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης, να συνεχιστεί η δραστική μείωση της ανεργίας με 500.000 νέες θέσεις εργασίας την επόμενη τετραετία, να συνεχιστεί η αύξηση του κατώτατου μισθού με στόχο να φτάσει τα 751 ευρώ το 2021 και να συνεχιστούν, τέλος, οι φοροελαφρύνσεις για τα επιβαρυμένα μεσαία στρώματα, που ξεκινήσαμε να ψηφίζουμε και να εφαρμόζουμε μετά την έξοδο από το 3ο Μνημόνιο, τον Αύγουστο του 2018. Με νέα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, θα εφαρμοστεί άμεσα η ψηφισμένη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30%, η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για εργαζόμενους με εισόδημα ως 20.000 ευρώ και η μείωση της προκαταβολής φόρου στο 50%.

Με βάση αυτή τη θετική πρόταση για το παρόν και το μέλλον του λαού και της χώρας μας, απευθυνόμαστε στους πολίτες εν όψει της κρισιμότατης αναμέτρησης της 7ης Ιουλίου.

 -----

αρχική φωτογραφία άρθρου:  Andrea Bonetti Photography

Μοιράσου το άρθρο!