Συνεντεύξεις

13/11/2013 - 08:16

H Κυριακή Ιατροπούλη μας μιλάει για τα social media και το σεμινάριο στη Μυτιλήνη

H

κα Κυριακή Ιατροπούλη, Social Media Strategist και Community Manager, με πολυετή εμπειρία στο Social Media Marketing, στην Ελλάδα και το εξωτερικό μας μιλάει για το σημαντικό σεμινάριο που θα πραγματοποιηθεί στη Μυτιλήνη για τα social media

 Καταρχάς, λίγα λόγια για εσένα και τη σχέση σου με τον “χώρο” των social media: Πώς έγινε η αρχή;

Η πρώτη μου επαφή με τα Social Media έγινε το 2008, όταν εργαζόμουν στην Αγγλία, στο τμήμα marketing της εταιρείας ACC Liverpool. Παρατήρησα τότε ότι τα Social Media είχαν τεράστια δυναμική για τις επιχειρήσεις και αποφάσισα να ασχοληθώ και να τα εντάξω στις πρακτικές marketing της εταιρείας. Παρακολούθησα αρκετά σεμινάρια και συνέδρια στο Λονδίνο, τη Μαδρίτη, τη Γρανάδα και αλλού και, όταν τo 2010 επέστρεψα στην Ελλάδα, άρχισα να ασχολούμαι αποκλειστικά με το Social Media Marketing. Τα τελευταία τρία χρόνια έχω διαχειριστεί την παρουσία μεγάλων επιχειρήσεων και οργανισμών της Ελλάδας και του εξωτερικού στα Social Media.

Τί ακριβώς συμπεριλαμβάνει ο  όρος social media ;

Social media, κοινωνικά δίκτυα στα Ελληνικά, είναι όλα  τα sites που δίνουν τη δυνατότητα στους χρήστες να αλληλεπιδράσουν μεταξύ τους, να δημιουργήσουν περιεχόμενο και να το μοιραστούν. Αν και κυρίως γνωρίζουμε το Facebook, δεν είναι το μοναδικό, υπάρχουν εκατοντάδες τέτοια δίκτυα online. Τα πιο γνωστά στην Ελλάδα είναι τα Google +, Twitter, LinkedΙn, YouΤube, Instagram, Pinterest και άλλα. Η “επανάσταση” που έφεραν τα Social Media στο Marketing έγκειται στο ότι πλέον, ως καταναλωτές, δεν “ακούμε” μόνο, δηλαδή δεν καταναλώνουμε το περιεχόμενο που οι εταιρείες δημιουργούν για εμάς, αλλά παράγουμε το δικό μας και το μοιραζόμαστε δημόσια. Έχουμε, έτσι, τη δυνατότητα να εκφράσουμε τις απόψεις μας και να μοιραστούμε τις εμπειρίες μας με εταιρείες και προϊόντα, επηρεάζοντας τις αγοραστικές αποφάσεις των φίλων μας και όχι μόνο.

 Πώς, λοιπόν, τα Social Media μπορούν να αποτελέσουν εργαλείο marketing για τις επιχειρήσεις;

Μέσα από την παρουσία της στα Social Media, μια επιχείρηση μπορεί να δημιουργήσει ανθρώπινες σχέσεις εμπιστοσύνης με τους πελάτες της, να αποκτήσει καθημερινή επαφή μαζί τους, να μάθει τη γνώμη τους για τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες που παρέχει, ακόμα και να προσθέσει αξία στα ίδια τα προϊόντα της. Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα της χρήσης των Social Media, λοιπόν, για μια επιχείρηση είναι η δυνατότητα όχι μόνο να γνωστοποιήσει τα προϊόντα της σε μεγαλύτερο κοινό, αλλά και να μετατρέψει τους πελάτες της σε πρεσβευτές της.

Αυτό το Σάββατο οργανώνεις ένα σεμινάριο στη Μυτιλήνη. Τι περιλαμβάνει το πρόγραμμα του σεμιναρίου;

Στο σεμινάριο θα κάνουμε μια εισαγωγή στo Social Media Marketing για επιχειρήσεις Θα δούμε ποια είναι τα δημοφιλέστερα κοινωνικά δίκτυα στην Ελλάδα και πώς μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την προώθησης μιας επιχείρησης, και στη συνέχεια θα επικεντρωθούμε στο Facebook. Σε αυτό το σημείο, θα δούμε πώς γίνεται η δημιουργία μιας αποτελεσματικής στρατηγικής Social Media, η διαχείριση μιας επαγγελματικής σελίδας, η παραγωγή και δημοσίευση περιεχομένου, καθώς και η δημιουργία μιας διαφημιστικής καμπάνιας. Θα είναι αρκετά πρακτικό, ιδιαίτερα στο τελευταίο μέρος του, ώστε οι συμμετέχοντες να αποκομίσουν πρακτικές γνώσεις.

Πως θα βοηθήσει κάποιον το σεμινάριο που θα εισηγηθείς στη Μυτιλήνη;

Μέσα από το σεμινάριο, οι συμμετέχοντες θα μάθουν αρχικά πως να φτιάχνουν με απλά βήματα ένα στοχευμένο πλάνο προώθησης στα Social Media, πώς να προσεγγίσουν το κοινό τους και, τέλος, πώς να διαχειρίζονται την επαγγελματική τους σελίδα ώστε να αυξήσουν την απόδοση της επιχείρησής τους.

Σε ποιες επιχειρήσεις απευθύνεται  το συγκεκριμένο  σεμινάριο ;

Απευθύνεται σε όλους τους επιχειρηματίες της Λέσβου, σε μικρές αλλά και μεγαλύτερες επιχειρήσεις Τα παραδείγματα και οι πρακτικές που θα παρουσιαστούν θα αφορούν πολλούς διαφορετικούς επιχειρηματικούς τομείς, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες όλων των συμμετεχόντων Δεν χρειάζεται να έχει κάποιος σχετικές γνώσεις για να το παρακολουθήσει, απευθύνεται τόσο σε ανθρώπους που δεν έχουν ακόμα ασχοληθεί με το μέσο όσο και σε εξοικειωμένους χρήστες που ήδη διαθέτουν επαγγελματικές σελίδες στα Social Media. Πέρα από τους επιχειρηματίες, το σεμινάριο μπορεί να αποτελέσει χρήσιμη πρακτική γνώση για όποιον θέλει να διευρύνει τις επαγγελματικές του δεξιότητες, επομένως θεωρώ ότι θα είναι ιδιαίτερα χρήσιμο και για φοιτητές, νέους απόφοιτους αλλά και ανέργους.



Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο Ηλιοτρόπιο στη περιοχή της Βαρειάς στη Μυτιλήνη, το Σάββατο 16 Νοεμβρίου στις 16:00, και θα διαρκέσει μέχρι τις 20:00 το βράδυ.

Μοιράσου το άρθρο!