Συνεντεύξεις

22/07/2019 - 00:31

"Η ΝΔ θα πιάσει το νήμα στο προσφυγικό από εκεί που το άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ"

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ-Μ. Κομνηνάκα, βουλευτής Λέσβου ΚΚΕ: Η ΝΔ θα πιάσει το νήμα από εκεί που το άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ, διατηρώντας τις απαράδεκτες συνθήκες εγκλωβισμού των προσφύγων, με ταυτόχρονη ένταση της καταστολής με ταυτόχρονη ένταση της καταστολής

Η Μαρία Κομνηνάκα, βουλευτής Λέσβου με το ΚΚΕ, σε συνέντευξή της στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων αναφέρει ότι στο προσφυγικό/μεταναστευτικό η κυβέρνηση της ΝΔ «θα πιάσει το νήμα από εκεί που το άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ, διατηρώντας τις απαράδεκτες συνθήκες εγκλωβισμού των προσφύγων, με ταυτόχρονη ένταση της καταστολής».

   Υπογραμμίζει ότι η πρόταση του ΚΚΕ είναι η μόνη που μπορεί να θέσει τέρμα, τόσο στις απάνθρωπες συνθήκες στις οποίες ζουν χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες όσο και στα προβλήματα που αντικειμενικά δημιουργεί ο εγκλωβισμός τους στους κατοίκους των νησιών, και τονίζει ότι η λύση αυτή απαιτεί εναντίωση με την απαράδεκτη συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας και τις Ευρωπαϊκές Συνθήκες (Σένγκεν - Δουβλίνο).

 Η Μ. Κομνηνάκα μιλά στο Πρακτορείο, για τα ιδιαίτερα προβλήματα των νησιών του νομού Λέσβου επισημαίνοντας ταυτόχρονα, ότι «η ρίζα των προβλημάτων είναι κοινή για όλους τους εργαζόμενους, τους άνεργους, τα λαϊκά στρώματα της πόλης και του χωριού, για τους πρόσφυγες και μετανάστες, είναι οι αντιλαϊκές πολιτικές όλων των κυβερνήσεων που μας έφεραν ως εδώ, που πίνουν νερό στο όνομα της ΕΕ και του ΝΑΤΟ».

  Εκφράζει την ανησυχία του ΚΚΕ για τις επικίνδυνες εξελίξεις στην περιοχή και την εντεινόμενη προκλητικότητα της τουρκικής αστικής τάξης και τονίζει ότι η ειρήνη και η ευημερία των λαών, όπως και η προστασία των κυριαρχικών δικαιωμάτων, δεν μπορούν να επιτευχθούν στο πλαίσιο των ισχυρών ενεργειακών ανταγωνισμών, αλλά μόνο όταν οι γειτονικοί λαοί είναι πραγματικοί φίλοι και σύμμαχοι.

   Τέλος, η βουλευτής του ΚΚΕ αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι το ΚΚΕ παλεύει για την όλο και μεγαλύτερη συμμετοχή των γυναικών στον κοινό αγώνα όλων των εργαζομένων, των λαϊκών στρωμάτων, για να γίνουμε πρωταγωνιστές στη ζωή που θέλουμε και μπορούμε να έχουμε σήμερα και τονίζει ότι για εκείνη μεγαλύτερη βαρύτητα έχει το να μπορέσει να ανταποκριθεί «στην μεγάλη παρακαταθήκη που έχει αφήσει η ακλόνητη αγωνιστική στάση όλων των προηγούμενων κομμουνιστών βουλευτών του νομού, που υπήρξαν πάντα μπροστάρηδες στις διεκδικήσεις του λαού. Αυτή είναι και η μεγαλύτερη τιμή και ευθύνη για μένα».

 

   Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης της βουλευτού Λέσβου του ΚΚΕ, Μαρίας Κομνηνάκα, στον Γιώργο Μηλιώνη για το Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων:

   Ερ.: Το προσφυγικό/μεταναστευτικό είναι ένα ζήτημα στο επίκεντρο του οποίου βρίσκεται η Λέσβος. Ποια είναι η θέση σας ως βουλευτής του ΚΚΕ στο θέμα αυτό; Πώς αξιολογείτε τις πρώτες κινήσεις της κυβέρνησης της ΝΔ;

   Απ.: Κατ' αρχήν, είναι σημαντικό όταν κουβεντιάζουμε για το προσφυγικό/ μεταναστευτικό, να μην ξεχνάμε τις αιτίες που γεννούν το πρόβλημα, γιατί εκεί τελικά βρίσκεται και η οριστική λύση του. Όσο συνεχίζονται οι επεμβάσεις και η καταλήστευση των περιοχών της Μέσης Ανατολής και ευρύτερα, από ΝΑΤΟ- ΗΠΑ - ΕΕ και άλλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, με ενεργότατη συμμετοχή και της χώρας μας σε αυτές, είναι παραπάνω από βέβαιο ότι οι προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές δεν θα έχουν τελειωμό. Αυτοί λοιπόν που ευθύνονται για τον ξεριζωμό χιλιάδων ανθρώπων, στη συνέχεια επιβάλλουν και το διπλό εγκλωβισμό τους στα νησιά του Αιγαίου. Η πρόταση που σταθερά προβάλλει το ΚΚΕ, είναι η μόνη που μπορεί να θέσει τέρμα, τόσο στις απάνθρωπες συνθήκες στις οποίες ζουν χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες όσο και στα προβλήματα που αντικειμενικά δημιουργεί ο εγκλωβισμός τους στους κατοίκους των νησιών. Η λύση αυτή απαιτεί εναντίωση με την απαράδεκτη συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας και τις Ευρωπαϊκές Συνθήκες (Σένγκεν - Δουβλίνο), οι οποίες βέβαια δε φάνηκαν τόσο αξεπέραστα εμπόδια, όταν η Γερμανία θέλησε να αντλήσει από τα πρώτα προσφυγικά κύματα φτηνά εργατικά χέρια για τις βιομηχανίες της. Να κλείσουν όλα τα hot spots και να μεταφερθούν άμεσα οι αιτούντες άσυλο στην ηπειρωτική Ελλάδα, απ' όπου να παίρνουν τα ταξιδιωτικά τους έγγραφα, για να πάνε στις χώρες προορισμού που επιθυμούν. Για όσο χρόνο παραμένουν στη χώρα μας, φυσικά πρέπει να δέχονται τη μέγιστη δυνατή αλληλεγγύη και να ζουν σε ανθρώπινες συνθήκες. Ταυτόχρονα οι εργαζόμενοι που έχουν προσληφθεί στα hot spots να μεταφερθούν σε κρατικές δομές και χωρίς καθυστερήσεις να αποζημιωθούν όλοι οι κάτοικοι των νησιών που έχουν υποστεί ζημιές.

 Η ΝΔ έκανε ξεκάθαρο ότι και στο θέμα του προσφυγικού, θα πιάσει το νήμα από εκεί που το άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ, διατηρώντας τις απαράδεκτες συνθήκες εγκλωβισμού των προσφύγων, με ταυτόχρονη ένταση της καταστολής. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι μόνο καλά λόγια είχε να πει ο υπουργός Δημόσιας Τάξης μετά την επίσκεψή του στο κολαστήριο της Μόριας, για τον τρόπο που η προηγούμενη κυβέρνηση διαχειρίστηκε το προσφυγικό. Η δε απόφαση για κατάργηση της πρόσβασης των προσφύγων και αιτούντων άσυλο στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, μέσω της απόκτησης ΑΜΚΑ, πέρα από απάνθρωπη είναι δεδομένο ότι θα επιδεινώσει την κατάσταση στη λειτουργία των ήδη υποστελεχομένων Νοσοκομείων, αφού μόνο από τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών θα μπορούν πλέον να εξεταστούν όλοι οι πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο.

 

   Ερ.: Μαζί με το προσφυγικό/μεταναστευτικό ποιά είναι τα άλλα μεγάλα ζητήματα της Λέσβου, που θα αναδείξετε ως βουλευτής του ΚΚΕ;

   Απ.: Για τα νησιά του νομού Λέσβου, υπήρξαν ήδη από τα προηγούμενα χρόνια πολύ έντονα τα προβλήματα από την υποστελέχωση αλλά και την έλλειψη του απαραίτητου εξοπλισμού σε όλες τις δομές Υγείας. Υπάρχουν πληθώρα ζητημάτων που επανειλημμένα έχουμε αναδείξει και που δυστυχώς σε μεγάλο βαθμό επαναλαμβάνονται συνεχώς. Το πρόβλημα που αναδείχθηκε τελευταία με τη μοναδική παθολόγο στο Νοσοκομείο της Λήμνου, που αναγκαζόταν να εφημερεύει συνεχώς επί 32 ημέρες, δυστυχώς δεν αποτελεί μια εξαιρετική περίπτωση. Εξάλλου, είναι πολλές άλλες ειδικότητες γιατρών που λείπουν παντελώς από το Νοσοκομείο αυτό, ενώ η λύση που δρομολογείται σήμερα για μεταφορά δύο παθολόγων από το Νοσοκομείο της Μυτιλήνης και το ΚΥ του Πλωμαρίου, είναι ενδεικτική του πώς κάθε φορά «μπαλώνονται» τα κενά. Με ανακύκλωση προσωπικού, αναγκάζοντας συνεχώς γιατρούς και νοσηλευτές να εργάζονται στα όρια της εξάντλησης, με τους κινδύνους που αυτό εγκυμονεί τόσο για τους ίδιους όσο βέβαια και για τους ασθενείς. Αντίστοιχα προβλήματα υποστελέχωσης υπάρχουν και στην Πυροσβεστική, ελλείψεις εγκληματικές εν μέσω καλοκαιρινής περιόδου.

   Το ΚΚΕ σταθερά διεκδικεί τη λήψη μέτρων αντιπυρικής, αντιπλημμυρικής, αντισεισμικής προστασίας, ζητήματα, για τα οποία δυστυχώς και ο λαός της Λέσβου έχει πικρή εμπειρία από τις σοβαρές ελλείψεις, στις οποίες διαχρονικά οδηγούν οι εφαρμοζόμενες αντιλαϊκές πολιτικές. Τεράστια είναι και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο αγροτικός πληθυσμός του νησιού, που βιώνει στο πετσί του τις συνέπειες των πολιτικών της ΕΕ και της ΚΑΠ, τις οποίες πιστά υπηρετούν όλες οι κυβερνήσεις. Ενδεικτικά, οι τιμές παραγωγού στο λάδι, το κρέας και στο γάλα δε φτάνουν ούτε να καλύψουν τα έξοδα παραγωγής τους, ενώ ακόμα δεν έχουν αποζημιωθεί πλήρως οι κτηνοτρόφοι από τις τεράστιες απώλειες που είχαν από τις ζωονόσους προηγούμενων ετών. Την ίδια ώρα το ελάχιστο προσωπικό της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας του νησιού δεν επαρκεί ούτε για τις συνήθεις ανάγκες της κτηνοτροφικής παραγωγής του νησιού, πόσο μάλλον σε περίπτωση εκδήλωσης επιδημιών, που παρουσιάζονται σχεδόν κάθε χρόνο.

    Και βέβαια είναι λογικό, ότι η επίθεση που όλα τα προηγούμενα χρόνια δέχτηκαν οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα της χώρας, η νεολαία που περιπλανάται μεταξύ ανεργίας και μισοπληρωμένης δουλειάς στα κοινωφελή προγράμματα και τις δίμηνες συμβάσεις, εκφράζονται σε έντονο βαθμό και στα νησιά.

 

   Με δυο λόγια, η ρίζα των προβλημάτων είναι κοινή για όλους τους εργαζόμενους, τους άνεργους, τα λαϊκά στρώματα της πόλης και του χωριού, για τους πρόσφυγες και μετανάστες, είναι οι αντιλαϊκές πολιτικές όλων των κυβερνήσεων που μας έφεραν ως εδώ, που πίνουν νερό στο όνομα της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Είναι ίδιο το σύστημα που γεννά φτώχια, πολέμους και προσφυγιά, απέναντι στο οποίο πρέπει σήμερα να δυναμώσει το εργατικό λαϊκό κίνημα, η λαϊκή αντεπίθεση. Σε αυτή την προσπάθεια θα καταθέσει όλες του τις δυνάμεις το ΚΚΕ, μέσα και έξω από τη Βουλή.

 

   Ερ.: Επί χρόνια δραστηριοποιηθήκατε και στις γραμμές του Κινήματος Ειρήνης. Πώς εκτιμάτε ότι θα εξελιχθεί η κατάσταση στο Αιγαίο και στην ευρύτερη περιοχή;

   Απ.: Έχουμε επανειλημμένα εκφράσει την ανησυχία μας για τις επικίνδυνες εξελίξεις στην περιοχή και την εντεινόμενη προκλητικότητα της τούρκικης αστικής τάξης, που πυροδοτούνται από την όλο και στενότερη εμπλοκή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς. Ο εφησυχασμός που καλλιεργείται, για τη δήθεν ασφάλεια που παρέχει στη χώρα η συμμετοχή της στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, αν δεν ήταν τόσο επικίνδυνος, θα φάνταζε τουλάχιστον αφελής, αν σκεφτεί κανείς το πώς έχουν πληρώσει διαχρονικά οι λαοί αυτού του είδους την

«προστασία» του ΝΑΤΟ. Είναι δυνατόν να θεωρηθούν πράγματι απειλή οι κυρώσεις της ΕΕ προς την Τουρκία, όταν ταυτόχρονα οι χώρες της ΕΕ έχουν οικονομικές συναλλαγές δισεκατομμυρίων μαζί της; Η αναβάθμιση της χώρας σε κύριο μοχλό προώθησης των ΝΑΤΟϊκών σχεδιασμών στην περιοχή, η μετατροπή της χώρας σε ορμητήριο του ΝΑΤΟ, σπαρμένη με βάσεις από την Αλεξανδρούπολη ως την Κρήτη, δεν μπορεί παρά να την μετατρέπει ταυτόχρονα σε στόχο στο επικίνδυνο πεδίο των οξυνόμενων ανταγωνισμών. Από αυτούς τους ανταγωνισμούς σίγουρα χαμένοι θα βγουν οι λαοί και από τις δύο μεριές του Αιγαίου. Η ειρήνη και η ευημερία των λαών, όπως και η προστασία των κυριαρχικών δικαιωμάτων, δεν μπορούν να επιτευχθούν στο πλαίσιο των ισχυρών ενεργειακών ανταγωνισμών, αλλά μόνο όταν οι γειτονικοί λαοί είναι πραγματικοί φίλοι και σύμμαχοι.

 

   Ερ.: Μιας και αρκετή συζήτηση γίνεται για τις γυναίκες στα βουλευτικά έδρανα, σημειώνουμε ότι για πρώτη φορά το ΚΚΕ αναδεικνύει γυναίκα βουλευτή στο Νομό Λέσβου...

   Απ.: Βέβαια η συζήτηση γύρω από τη γυναικεία συμμετοχή στα κοινά, όπως λέγεται, είναι μακριά από όλα αυτά που πραγματικά εμποδίζουν τη γυναίκα της λαϊκής οικογένειας, να ικανοποιεί την ανάγκη της για αξιοποίηση του μη εργάσιμου χρόνου της σε όλα τα πεδία των ενδιαφερόντων της. Είναι τα ίδια που την εμποδίζουν να έχει δουλειά με δικαιώματα, μια αξιοπρεπή ζωή, να καλύπτει όλες τις σύγχρονες ανάγκες της. Από αυτή την άποψη, το ΚΚΕ παλεύει για την όλο και μεγαλύτερη συμμετοχή των γυναικών στον κοινό αγώνα όλων των εργαζομένων, των λαϊκών στρωμάτων, για να γίνουμε πρωταγωνιστές στη ζωή που θέλουμε και μπορούμε να έχουμε σήμερα.

 Αυτό που για μένα έχει μεγαλύτερη βαρύτητα, σε αυτή την πρώτη ανάδειξή μου σε αυτή τη θέση, είναι να μπορέσω να ανταποκριθώ στην μεγάλη παρακαταθήκη που έχει αφήσει η ακλόνητη αγωνιστική στάση όλων των προηγούμενων κομμουνιστών βουλευτών του νομού, που υπήρξαν πάντα μπροστάρηδες στις διεκδικήσεις του λαού. Αυτή είναι και η μεγαλύτερη τιμή και ευθύνη για μένα.

Μοιράσου το άρθρο!