Συνεντεύξεις

23/05/2019 - 14:27

Νίκη Τσιριγώτη: πρόβλημα για το Δήμο είναι ό,τι απασχολεί τη νεολαία και τα λαϊκά στρώματα του νησιού

Συνέντευξη στο Lesvosnews.net

Λίγες ώρες πριν το τέλος της προεκλογικής περιόδου η υποψήφια Δήμαρχος Μυτιλήνης Νίκη Τσιριγώτη με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» μίλησε στο Lesvosnews.net

Αναφέρθηκε στην συμμετοχή της στο προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο και στην υποβαθμισμένη λειτουργία του ενώ σχολίασε με καυστικό τρόπο το «πολλά σουλάτσα» των υποψηφίων σε διάφορους συνδυασμούς. Ασφαλώς και από τη συζήτησή μας δεν μπορούσε να απουσιάζει το «μεταναστευτικό – προσφυγικό» που είναι ένα «από τα σοβαρότερα προβλήματα». Η εφαρμογή του «Κλεισθένη», η συναίνεση και οι «ανεξάρτητοι» αποτέλεσαν  επίσης αντικείμενο της συζήτησης μας.

  Τα σημαντικότερα σημεία της συνέντευξης:

  • Είχαμε ένα  Δημοτικό Συμβούλιο ψευτο-αντιπαραθέσεις και προσπάθεια αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης
  • Σχεδόν ταυτόσημα, γυαλιστερά προγράμματα όλων των άλλων συνδυασμών
  • Μια αγωνιστική Δημοτική Αρχή μπορεί να βάλει ένα λιθαράκι στο θέμα του προσφυγικού
  • Να κλείσουν τα  hot-spots στα νησιά και αυτό της Μόριας μαζί
  • Να αποζημιωθούν πλήρως όσοι κάτοικοι του νησιού
  • Θα θέτουμε τις φιλολαϊκές μας προτάσεις μας προς ψήφιση στο δημοτικό συμβούλιο και είμαστε σίγουροι ότι όλοι οι υπόλοιποι θα είναι αναγκασμένοι να τις ψηφίζουν
  • Ενιαία ψηφοδέλτια «σούπα» σε δημοτικές κοινότητες της Λέσβου
  • Πρόβλημα με τις υποδομές μετά το σπάσιμο του Δήμου Λέσβου
  • Εμείς μπορούμε να κοιτάμε τον κόσμο στα μάτια χωρίς ντροπή
  • Εμείς δεν είμαστε «ανεξάρτητοι» πριν και «εξαρτημένοι» μετά.

 

Έχετε εμπειρία με τη συμμετοχή σας στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Λέσβου. Πως αξιολογείτε τη συμμετοχή σας και συνολικά τη λειτουργία του  Δημοτικού Συμβουλίου; Πως τα πήγε τελικά η Δημοτική Αρχή του Σπύρου Γαληνού;

 Η συμμετοχή της παράταξής μας, της Λαϊκής Συσπείρωσης, χαρακτηρίστηκε κατά τη γνώμη μας από την αδιάκοπη πολιτική συνέπεια στην υπεράσπιση των συμφερόντων των λαϊκών στρωμάτων, σε αντίθεση με τη δημοτική Αρχή, που δεν αμφισβήτησε ούτε στο ελάχιστο τις κατευθύνσεις της ΕΕ, των κυβερνήσεων, του νομικού πλαισίου και της ουσίας του Καλλικράτη και του Κλεισθένη.

Πολλές φορές τοποθετηθήκαμε με πολλές ολοκληρωμένες προτάσεις σε πλείστα όσα πολιτικά ζητήματα που αφορούν στην καθημερινότητά μας, στην ποιότητα ζωής, στις εργασιακές σχέσεις, τα αγροτικά προβλήματα και γενικά σε ο,τιδήποτε έχει σχέση με τις ανάγκες του λαού και της νεολαίας του νησιού, με προτάσεις, ενάντια σε όλες αυτές τις πολιτικές που ρημάζουν τη ζωή μας. Και όλα αυτά σε ένα δημοτικό συμβούλιο με υποβαθμισμένη λειτουργία, που με τους υφιστάμενους συσχετισμούς δυνάμεων λειτούργησε απλά ως γρανάζι της γραφειοκρατίας, που πολλές φορές πρωτοστάτησε με ψευτο-αντιπαραθέσεις στην προσπάθεια αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης από τα ουσιαστικά προβλήματα και από την οργάνωση της πάλης του λαού.

 

Βρισκόμαστε λίγο πριν από το άνοιγμα της κάλπης. Ποια είναι η αίσθηση που έχετε αποκομίσει συνολικά για την προεκλογική περίοδο; Παρουσίασαν οι συνδυασμοί για το Δήμο Μυτιλήνης προγράμματα; Εκτιμάτε ότι θα είστε στο δεύτερο γύρο;

Ο λαός της Λέσβου έχει  αντιληφθεί ότι τα σχεδόν ταυτόσημα, γυαλιστερά προγράμματα όλων των άλλων συνδυασμών δεν βοηθούν στη βελτίωση της καθημερινότητάς μας, ιδιαίτερα στις σημερινές συνθήκες εξαθλίωσης στις οποίες ζούμε. Δε συμβάλλουν στη λύση των προβλημάτων των αγροτών, των εργαζομένων, της νεολαίας.

Έχει σίγουρα καταλάβει ότι τα πολλά σουλάτσα των υποψηφίων από τον ένα συνδυασμό στον άλλο, τα παχιά «θα», οι ψεύτικες υποσχέσεις και οι πιέσεις που επιχειρούνται τις τελευταίες ημέρες, αποδεικνύουν την ουσία των προγραμμάτων των άλλων συνδυασμών που είναι ίδια, με διαφορετικό απλώς περιτύλιγμα.

Το εάν θα είμαστε ή όχι στο δεύτερο γύρο, θα το πει ο ίδιος ο λαός σε λίγες ημέρες. Έχουμε δώσει τον αγώνα μας συλλογικά, με πολιτική καθαρότητα, με αξιοπρέπεια, με ήθος, ανιδιοτέλεια, ειλικρίνεια.  Γι’ αυτό και μπορούμε να κοιτάμε τον κόσμο στα μάτια χωρίς ντροπή, εισπράττοντας την αναγνώριση ότι είμαστε συνεπείς αγωνιστές στο πλευρό τους, πράγμα που μας δίνει αισιοδοξία. Αυτή τη φορά αξίζει να μας δώσει ο κόσμος την ευκαιρία ν’ αναδειχθούμε σε Δημοτική Αρχή και θα κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας γι αυτό, τις λίγες μέρες που απομένουν.

 

Το «μεταναστευτικό – προσφυγικό» παραμένει στην πρώτη γραμμή. Κατά γενική ομολογία είναι ένα πρόβλημα που ξεπερνάει τα τοπικά δεδομένα. Εν κατακλείδι πόσο μπορεί να παρέμβει όποιος Δήμαρχος κι αν εκλεγεί; Μπορεί ο Δήμαρχος να κλείσει τη Μόρια;

Πολλά μπορούν να γίνουν αν μια Δημοτική Αρχή πείσει και κινητοποιήσει τον κόσμο για το πολύ σημαντικό αυτό θέμα. Σίγουρα οι πολεμικές επεμβάσεις και η οικονομική εκμετάλλευση που γεννούν φτώχεια και προσφυγιά για να αντιμετωπιστούν θέλουν ριζικές αλλαγές σε επίπεδο εξουσίας. Όμως μια αγωνιστική Δημοτική Αρχή μπορεί να βάλει ένα λιθαράκι στην πάλη ενάντια στα παραπάνω.

Ο λαός της Λέσβου στο προσκήνιο με τη Δημοτική Αρχή στο πλάι του, δείχνοντας αμέριστη συμπαράσταση στους ανθρώπους αυτούς που ζουν στο νησί μας και απομονώνοντας τις όποιες φασιστικές φωνές προσπαθούν να σπείρουν το δηλητήριο και το μίσος, στοχοποιώντας πρόσφυγες και μετανάστες και όχι τους υπεύθυνους αυτής της κατάστασης, μπορεί και πρέπει να παλέψει, ενάντια στη συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας, ενάντια στις συνθήκες της  ΕΕ που εγκλωβίζουν πρόσφυγες και μετανάστες στο νησί μας και στην Ελλάδα. Μπορεί και πρέπει να παλέψει για να κλείσουν τα  hot-spots στα νησιά και αυτό της Μόριας μαζί, για να απεγκλωβιστούν πλήρως όλοι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες από το νησί και από τη χώρα, να μεταφερθούν στην ηπειρωτική Ελλάδα απ’ όπου θα παίρνουν τα χαρτιά για τις χώρες που επιθυμούν. Οι εργαζόμενοι στα hot-spots να απορροφηθούν σε κρατικές, δημοτικές και περιφερειακές δομές ανάλογα με τον τόπο κατοικίας τους και για όσο λίγο καιρό πρόσφυγες και μετανάστες θα παραμένουν στο νησί, να ζουν σε αξιοπρεπείς συνθήκες με αποκλειστική ευθύνη του κράτους. Και φυσικά για να αποζημιωθούν πλήρως όσοι κάτοικοι του νησιού και ιδίως της ευρύτερης περιοχής της Μόριας έχουν υποστεί ζημιές από την εξέλιξη του φαινομένου.

Με ισχυρή πολιτική βούληση και σωστή κατεύθυνση, διαρκή και συλλογικό αγώνα γιατί μαγικά τζίνι δεν υπάρχουν, τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο.

 

Ο  «Κλεισθένης» και η εφαρμογή της απλής αναλογικής καθιστά αναγκαίες τις συνεργασίες. Η Λαϊκή Συσπείρωση θα μπορούσε να πει το «ναι» σε συνεργασία με άλλο συνδυασμό την επόμενη ημέρα των εκλογών;

Δεν θεωρούμε ότι ο Κλεισθένης καθιστά αναγκαίες τις συνεργασίες γιατί συνεργασίες γίνονταν και τώρα σε πολλά θέματα.

Η παράταξή μας έχει φιλολαϊκό πρόγραμμα και από θέση Δημοτικής Αρχής θα θέτουμε τις φιλολαϊκές μας προτάσεις μας προς ψήφιση στο δημοτικό συμβούλιο και είμαστε σίγουροι ότι όλοι οι υπόλοιποι θα είναι αναγκασμένοι να τις ψηφίζουν, εάν δεν θέλουν να βρεθούν υπόλογοι στο λεσβιακό λαό. Θα είμαστε βέβαια και ανοιχτοί σε οποιαδήποτε φιλολαϊκή πρόταση κατατεθεί και τυχόν δεν έχουμε συμπεριλάβει μέχρι τώρα στο πρόγραμμά μας.

Έχουμε πλήρη επίγνωση πως όσες συνεργασίες τυχόν γίνουν μεταξύ των δύο γύρων, θα είναι για τις καρέκλες και τις θέσεις. Γιατί διαφορετικά θα είχαν συμφωνήσει εξαρχής και δεν ταλαιπωρούσαν τον κόσμο με τόσα διαφορετικά ψηφοδέλτια, αφού τα προγράμματά τους επί της ουσίας είναι ίδια και στην κατεύθυνση ενσωμάτωσης των οδηγιών της ΕΕ και των κυβερνήσεων. Έτσι άλλωστε «τα βρήκε» σύσσωμος ο υπόλοιπος «πολιτικός κόσμος» σε ενιαία ψηφοδέλτια «σούπα» που συγκρότησε «παραμερίζοντας» τάχα τις «διαφορές» τους απέναντι στα αγωνιστικά ψηφοδέλτια της Λαϊκής Συσπείρωσης, όπως έγινε για παράδειγμα στην εκλογική περιφέρεια του δήμου μας στην κοινότητα της Αγιάσου, του Παλαιοκήπου κ.α., γιατί οι μόνες πραγματικές διαφορές τους είναι με τη Λαϊκή Συσπείρωση.

Εμείς ξεκαθαρίζουμε, αν και είναι γνωστό στον κόσμο, ότι σε τέτοιου είδους συναλλαγές μοιράσματος θέσεων δεν πρόκειται να εμπλακούμε γιατί ακριβώς δε θέλουμε ούτε το πρόγραμμά μας να λερώσουμε, ούτε την εμπιστοσύνη του κόσμου να προδώσουμε.

 

 

Επιγραμματικά ποια είναι κατά τη κρίση σας τα τρία σοβαρότερα προβλήματα του Δήμου Μυτιλήνης και ποιες οι προτάσεις σας;

Πέρα από το μεταναστευτικό που κατά τη γνώμη μας είναι από τα σοβαρότερα προβλήματα του Δήμου και που εκτενώς αναπτύξαμε παραπάνω, θεωρούμε ότι ένα από τα βασικά προβλήματα που θα αντιμετωπίσει ο νέος Δήμος που δημιουργείται, είναι οι υποδομές, η χρηματοδότηση, ο εξοπλισμός και φυσικά το προσωπικό, στην προσπάθεια συγκρότησης και λειτουργίας του. Γιατί το σπάσιμο του Δήμου, χωρίς καμία πρόβλεψη για τα παραπάνω, έχει βάλει ήδη μπροστά τη διαδικασία για το μοίρασμα της υπάρχουσας φτώχειας. Για το λόγο αυτό και εμείς διεκδικούμε και ως Δημοτική Αρχή θα παλέψουμε με όλες μας τις δυνάμεις για πλήρη κρατική χρηματοδότηση του Δήμου, ώστε να καλύπτονται επαρκώς οι ανάγκες του, για πλήρη στελέχωση με μόνιμο προσωπικό με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα και για πλήρη υλικοτεχνικό εξοπλισμό του Δήμου.

Παράλληλα, πρόβλημα για το Δήμο είναι ό,τι απασχολεί τη νεολαία και τα λαϊκά στρώματα του νησιού που βλέπουν κατάματα την ανεργία, τη φτώχεια, την υπερφορολόγηση, την απαξίωση αθλητικών - πολιτιστικών υποδομών, υποδομών πρόνοιας και παιδείας, οδοποιίας, τα πετσοκομμένα εισοδήματα και τα λεηλατημένα δικαιώματα. Γι αυτό και ως αγωνιστική δημοτική Αρχή θα συμπαρασταθούμε, θα συμβάλλουμε στην ανακούφιση των λαϊκών στρωμάτων, θα αναπτύξουμε δράσεις διεκδίκησης λύσεων στα οξυμένα αυτά προβλήματα, ενάντια στις αντιλαϊκές πολιτικές, για τη βελτίωση της καθημερινότητάς μας, ενάντια στους σχεδιασμούς ιδιωτικοποίησης βασικών τομέων και παράδοσης φυσικού πλούτου και υποδομών σε μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα που καραδοκούν.

 

Και στο Δήμο και στις Δημοτικές Κοινότητες αρκετοί συνδυασμοί έχουν βάλει την ένδειξη «ανεξάρτητος». Κι αν θέλουμε να δούμε λιγάκι την εύθυμη πλευρά  εσείς είστε «εξαρτημένη» από το ΚΚΕ. Υπάρχουν τελικά στο Δήμο Μυτιλήνης είτε κεντρικά είτε τοπικά «ανεξάρτητοι» υποψήφιοι;

 Νομίζουμε ότι όλοι οι καλοπροαίρετοι ψηφοφόροι που δεν τρώνε πια κουτόχορτο έχουν βγάλει τα συμπεράσματά τους για όλους αυτούς που αυτοχαρακτηρίζονται ως ανεξάρτητοι, παρά την προσπάθεια που έγινε για να συμπαρασυρθεί ένας κόσμος. Επειδή η κοινωνία της Λέσβου είναι μικρή, όλοι πλέον έχουν συνειδητοποιήσει ότι απέναντί μας δεν έχουμε «ικανά ή καλά» πρόσωπα, αλλά τους εκπροσώπους των κομμάτων που έχουν κυβερνήσει και έχουν ψηφίσει μνημόνια και αντιλαϊκούς νόμους, δηλαδή της Ν.Δ, του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, του ΣΥΡΙΖΑ, των ΑΝΕΛ. Είτε το θέλουν είτε όχι, έχουν προικιστεί με τα έργα και τις ημέρες των κομμάτων τους και είναι ολοφάνερο ότι δεν πρόκειται να κάνουν τίποτε διαφορετικό από αυτό που κάνουν τα κόμματά τους, δηλαδή να υπηρετούν αδιαμαρτύρητα όλες τις αντιλαϊκές επιλογές. Όσοι δεν έχουν επίσημο χρίσμα από τα κόμματα τα οποία ήταν ή είναι μέχρι σήμερα, δεν σημαίνει ότι οι θέσεις τους δεν είναι ίδιες με τα κόμματα στα οποία έχουν θητεύσει ή ότι εναντιώνονται στις πολιτικές που ρημάζουν τη ζωή μας.

Εμείς δεν είμαστε «ανεξάρτητοι» πριν και «εξαρτημένοι» μετά. Δεν είμαστε άλλοι το πρωί και άλλοι το βράδυ.

Για εμάς είναι τιμή μας που μας στηρίζει το τιμημένο ΚΚΕ. Οι αγώνες που έχει δώσει το Κόμμα αυτό αποτελούν εγγύηση για το ότι ως μελλοντική Δημοτική Αρχή δεν πρόκειται να αποτελέσουμε το δεκανίκι καμιάς κυβέρνησης, αλλά θα εξαρτιόμαστε πλήρως και αποκλειστικά από τα συμφέροντα των εργαζομένων, των ανέργων, των μικρομεσαίων αγροτών, των αυτοαπασχολούμενων, των γυναικών της λαϊκής οικογένειας, της νεολαίας.

Είμαστε δυνάμεις δοκιμασμένες όχι στην υποταγή, αλλά στον αγώνα. Και αυτό είναι που πραγματικά έχει εκτιμηθεί από ευρύτερες λαϊκές δυνάμεις, που μπορεί να μη συμφωνούν σε όλα με το ΚΚΕ, αλλά συμπορεύονται μαζί μας, πλαισιώνουν τα αγωνιστικά ψηφοδέλτια νίκης της Λαϊκής Συσπείρωσης, ψηφοδέλτια τα οποία δένουν με ένα μοναδικό τρόπο την εμπειρία των αγώνων με την τόλμη και τη ριζοσπαστικότητα της νιότης των πολλών νέων αγωνιστών που έχουμε στο πλευρό μας. Αξίζει ο κόσμος αυτή τη φορά να κάνει τη διαφορά και να μας δώσει την ευκαιρία. Δε θα τον απογοητεύσουμε.

Μοιράσου το άρθρο!