Συνεντεύξεις

22/05/2019 - 07:01

Π. Χριστόφας: Η Περιφέρεια δεν χρειάζεται σωτήρες, χρειάζεται τον καθημερινό κόσμο

Συνέντευξη στο Lesvosnews.net

Λίγο πριν ανοίξουν οι κάλπες ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Παναγιώτης Χριστόφας – επικεφαλής του συνδυασμού «ΤΟΛΜΑΜΕ για το Βόρειο Αιγαίο – μίλησε στο Lesvosnews.net

Ο Π. Χριστόφας μίλησε για το προσφυγικό, τον τουρισμό, το ΕΣΠΑ, για το συνδυασμό του και την απήχηση που έχει, για την επόμενη μέρα.

Τα σπουδαιότερα σημεία της συνέντευξης:

  • Είμαστε ίσοι με αυτούς που ζητάμε την ψήφο τους
  • Η Περιφέρεια δεν χρειάζεται σωτήρες, χρειάζεται τον καθημερινό κόσμο
  • Η νεότητα σημαίνει ακατάπαυστη όρεξη για δουλειά
  • Άμεση αποσυμφόρηση των νησιών μας,  λειτουργία δομών φιλοξενίας εντός ορίων χωρητικότητας.
  • Ποσοτικά και ποιοτικά θα μπορούσε να κάνει περισσότερα η νυν Περιφερειακή Αρχή.
  • Χρειάζεται να δουλέψουμε για την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου
  • Τα κίνητρά μας δεν είναι προσωπικά αλλά αφορούν το σύνολο των κατοίκων μας
  • Σκοπεύουμε να υλοποιήσουμε την ψηφιακή περιφέρεια
  • Είμαστε αισιόδοξοι πως η απάντηση στις ανάγκες όλων θα είναι ο συνδυασμός μας

Η παρουσία σας στην πολιτική και ο τρόπος επικοινωνίας σας  με τους πολίτες έχουν αφήσει τις καλύτερες εντυπώσεις. Είναι τελικά θέμα επικοινωνιακής τακτικής ή χαρακτήρα; Πως ένας νέος άνθρωπος αποφασίζει να ασχοληθεί με την πολιτική και μάλιστα σε κομβικό ρόλο;

Εισπράττω και εισπράττουμε ομαδικά ότι η καλή εντύπωση οφείλεται στην προσήνεια και στην ουσιαστική επαφή. Δεν έχουμε dna πολιτικού, τουλάχιστον του είδους που έχει απαξιωθεί τα τελευταία χρόνια κι έχει απογοητεύσει όλους μας. Αντιθέτως η προβολή μας στηρίζεται στην ανάγκη μας, τονίζω το «μας», να καλυτερέψουμε τον τόπο μας. Είναι ανάγκη από μας για μας. Είναι αυτό που λέμε συχνά το «εμείς». Αυτό είναι που αντιλαμβάνεται ο κόσμος ο καθημερινός στα νησιά μας. Δεν είναι λοιπόν μια συνταγή επιτυχίας και μια επιτυχημένη επικοινωνιακή πολιτική αλλά το τι είμαστε. Είμαστε ίσοι με αυτούς που ζητάμε την ψήφο τους, προερχόμαστε από αυτούς κι εκεί επιθυμούμε να παραμείνουμε!

Τα παραπάνω είναι κι η πρώτη απάντηση στο γιατί σε αυτό τον ρόλο. Γιατί η Περιφέρεια δεν χρειάζεται πολιτικούς, δε χρειάζεται σωτήρες, χρειάζεται τον καθημερινό κόσμο που έχει βιώσει τις συνέπειες της κρίσης, που παλεύει νυχθημερόν για την επιβίωση τους για την αξιοπρέπειά τους και για το μέλλον των παιδιών τους. Η Περιφέρεια είναι ο θεσμός που μπορεί πραγματικά να μας αλλάξει το σήμερα και το αύριο δεδομένου του πιο σημαντικού της ρόλου που είναι η ανάπτυξη για την οποία υπάρχει προγραμματισμός μέσω ευρωπαϊκών κονδυλίων να καλύψουν πληθώρα τομέων.

Την ίδια στιγμή διάγουμε μια εποχή όπου αυτά τα προγράμματα ελάχιστα έχουν αξιοποιηθεί.

Ήρθε η ώρα λοιπόν να πάρουμε την τύχη μας στα χέρια μας!

 

Είστε νέος, άφθαρτος.  Από την άλλη όμως οι αντίπαλοί σας σχολιάζουν ότι έχετε υπερτονίσει το νεαρό της ηλικίας σας και  παράλληλα δεν έχετε την εμπειρία στην τοπική αυτοδιοίκηση. Τι απαντάτε σ’ αυτή την κριτική;

Ότι υπάρχουν αντίστοιχου «βάρους» σχετικά με την απαξίωση της νεότητας αντεπιχειρήματα όπως το ότι την ίδια στιγμή αρκετοί από τους συνυποψήφιούς μου (ως επικεφαλής) έχουν πια υπερκαλύψει τα όρια της παρουσίας τους στα κοινά. Την ίδια στιγμή η εμπειρία αυτή δεν φάνηκε να έχει δώσει καθόλου αντάξιο της αποτέλεσμα.

Απ’ την άλλη, αν έχουμε κάτι υπερτονίσει είναι ακριβώς αυτό: την ανάγκη της ανανέωσης του αυτοδιοικητικού προσωπικού, όχι τυχαία αλλά από ανθρώπους που αντιπροσωπεύουν τις ανάγκες, τα προβλήματα και τα όνειρα της πιο παραγωγικής γενιάς. Η νεότητα σημαίνει ακατάπαυστη όρεξη για δουλειά, ενθουσιασμό, ενέργεια και τεράστια ευελιξία. Ας μην συγχέουμε την εμπειρία στα κοινά ως τον μοναδικό δρόμο για έναν επιτυχημένο Περιφερειάρχη. Την ίδια στιγμή ας μην ακυρώνουμε την εμπειρία μας στη ζωή την ίδια, και όλες τις εκφάνσεις. Κοινά δεν είναι μόνο η αυτοδιοίκηση!

Παρόλ’ αυτά δεν ακυρώνουμε κι εμείς την εμπειρία με την έννοια που περιγράφεται στην ερώτησή σας, γι’ αυτόν τον λόγο ο συνδυασμός μας πλαισιώνεται όχι μόνο από έμπειρους αυτοδιοικητικούς αλλά κυρίως επιτυχημένους.

 

Τα νησιά του Βορείου Αιγαίου βίωσαν και βιώνουν (σε μικρότερο βαθμό πλέον) το θέμα του προσφυγικού.  Ποια είναι η θέση σας και μέχρι ποιο βαθμό μπορεί να παρέμβει η Περιφέρεια σ’ ένα θέμα που κατά γενική ομολογία είναι θέμα Ευρωπαϊκής Ένωσης;

Έχουμε πολλές φορές τοποθετηθεί σχετικά με τον ρόλο ομπρέλα που πρέπει να έχει η Περιφέρεια και την διαρκή παρουσία του εκάστοτε Περιφερειάρχη. Η παρουσία αυτή πρέπει να έχει την δυναμική του κόσμου που αντιπροσωπεύει αλλά και των αιτημάτων του. Αυτό σημαίνει πως η περιφέρεια οφείλει να γνωρίζει, να τοποθετείται, να διαμαρτύρεται, να προτείνει, να βοηθά, να συνδράμει δυναμικά -το τονίζω- σε κάθε ζήτημα που απασχολεί τους κατοίκους της. Δεν μπορεί να αποποιείται των συνολικών της ευθυνών οι οποίες εκτείνονται πέρα από τις αρμοδιότητες της. Εν ολίγοις δεν μπορείς να γυρνάς την πλάτη σε κανέναν και τίποτα ειδικότερα όταν συζητάμε για τόσο μαζικά ζητήματα.

Η θέση μας αναπτύσσεται και στο δημοσιευμένο πρόγραμμά μας και συνοψίζεται φυσικά στην άμεση αποσυμφόρηση των νησιών μας, στην λειτουργία των δομών φιλοξενίας εντός ορίων χωρητικότητας. Ταυτόχρονα να εστιάσουμε στην πραγματική αρμοδιότητα της περιφέρειας και τον ρόλο  της που είναι αναπτυξιακός και να αντιστρέψουμε την αρνητική εικόνα των νησιών μας.

 

Αντιπαράθεση είχαμε το προηγούμενο διάστημα σχετικά με την ικανότητα της Περιφέρειας να απορροφήσει πόρους του ΕΣΠΑ.  Τελικά τα πήγε καλά η νυν Περιφερειάρχης κα Καλογήρου ή όχι;

Νομίζω ότι είναι καταφανές ότι έκανε το λιγότερο δυνατό. Θα μπορούσε σαφώς να κάνει και ποσοτικά περισσότερα αλλά και ποιοτικά. Ποιοτικά λέγοντας εννοούμε με σχέδιο και συντονισμό προκειμένου να προκύψουν πολλαπλά γενικότερα οφέλη κι όχι απλά να γίνει ένα έργο που θα αποτελέσει έναν αριθμό σε στατιστικά! Θέλαμε έργο και αποτέλεσμα, θέλαμε όραμα. Δεν υπήρξε τελικά.

 

Οι προβλέψεις για τη φετινή τουριστική σεζόν δεν είναι και τόσο αισιόδοξες και αυτό βέβαια δεν αφορά μόνο το Βόρειο Αιγαίο.  Έχουμε τελικά αποφασίσει τι τουρισμό θέλουμε στα νησιά μας και πως μπορεί να παρέμβει η Περιφέρεια πέρα από τη συμμετοχή της σε τουριστικές εκθέσεις;

Καταρχάς η συμμετοχή σε τουριστικές εκθέσεις δεν είναι από μόνη της αρκετή. Χρειάζεσαι νέους τρόπους και επικοινωνία, να μην στέκεσαι στιγμή, να μην αφήνεις ανεκμετάλλευτη καμιά γνωριμία.

Είναι απαραίτητη η συνεργασία με τους τουριστικούς πράκτορες και με τους φορείς τουρισμού. Είναι απαραίτητη η συνεργασία με τους Δήμους. Το προϊόν πρέπει να προωθείται ως αποτέλεσμα ενιαίας συντονισμένης πολιτικής που δεν αφήνει κανέναν συμμέτοχο εκτός. Μας λείπει η τουριστική κουλτούρα αλλά επιθυμούμε τουρισμό. Όμως εφόσον τον επιθυμούμε και τον χρειαζόμαστε πρέπει όλοι να δουλέψουμε συντονισμένα να καθίσουμε όλοι στο τραπέζι μαζί.

Για να αποφασίσουμε τι τουρισμό θέλουμε πρέπει να είμαστε σε θέση να διακρίνουμε ποιο είναι το πιο αποδοτικό μοντέλο. Αποδοτικότερο και με τις λιγότερες περιβαλλοντικές και κοινωνικές συνέπειες. Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε τον τουρισμό των τσάρτερ, αλλά δεν πρέπει να μένουμε μόνο σε αυτό. Χρειάζεται να δουλέψουμε για την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και συνολικά να διευρύνουμε το τουριστικό μας προϊόν.

 

Το όνομα του συνδυασμού σας είναι «Τολμάμε για το Βόρειο Αιγαίο».  Αν μη τι άλλο είναι μια «τολμηρή» ονομασία…  Πείτε μας 3 πράγματα που θα «τολμήσετε»  για το νησί μας και δεν έχουν τολμήσει οι προηγούμενοι.

Αν τα αυτονόητα είναι τολμηρά τότε θα δώσουμε το παράδειγμα για την οχταετία ως το μέγιστο θητείας στην αυτοδιοίκηση. Δεν είμαστε σε θέση να το θεσμοθετήσουμε αλλά θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε πως τα κίνητρά μας δεν είναι προσωπικά αλλά αφορούν το σύνολο των κατοίκων μας.

Σκοπεύουμε να υλοποιήσουμε την ψηφιακή περιφέρεια. Να αξιοποιήσουμε την τεχνολογία για την καλύτερη διασύνδεση των νησιών και την εξυπηρέτηση των πολιτών. Ανοίγουμε έτσι ταυτόχρονα τον δρόμο για διαβούλευση.

Υπολογίζουμε σε συνεργασίες (Δήμοι, Πανεπιστήμιο, φορείς τουρισμού κλπ) ώστε  να κάνουμε την περιφέρεια πιο εξωστρεφή και αποτελεσματική.
Σε αυτό το πλαίσιο μείζων ζήτημα είναι η απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων. Αυτή αφορά σε πλήθους τομέων, στην αγροτική ανάπτυξη, στον τουρισμό, στα μεγάλα έργα υποδομών, στον πολιτισμό. Εξάλλου αυτή είναι η δουλειά της περιφέρειας, να διακρίνει τις ανάγκες, να σχεδιάσει και να προγραμματίσει κοιτώντας όμως στο μέλλον. Δεν καλύπτει κενά μόνο και λύνει προβλήματα αντιθέτως στρώνει το δρόμο, χαράσσει αναπτυξιακή πορεία σε όλους τους τομείς. Συνεπώς δεν πρόκειται απλά για αριθμούς. Η απορρόφηση δεν είναι μόνο αριθμοί αλλά κυρίως σωστή διαχείριση των πόρων με σκοπό να ωφεληθεί στο παρόν και στο μέλλον ο τόπος μας. Η απορρόφηση είναι επένδυση για το μέλλον.

 Ίσως τελικά να θεωρείται τολμηρό να βγαίνεις και να διεκδικείς με πρόγραμμα και σχεδιασμό επενδύοντας στο μέλλον…ίσως είναι τολμηρό να δηλώνεις ότι θα βγεις να κάνεις σωστά τη δουλειά σου.

 

Είμαστε στην κορύφωση πλέον της προεκλογικής  περιόδου. Ποια είναι τα μηνύματα που έχετε πάρει από τα νησιά;

Της ανάγκης για πραγματικό ουσιαστικό έργο, για μια πιο ανθρώπινη περιφερειακή αρχή, πιο κοντά στις καθημερινές ανάγκες των κατοίκων αλλά και με πολλαπλά οφέλη για τα νησιά μας.

Της ανάγκης να γίνουν ορατά τα προβλήματα των νησιωτών μας από την μία άκρη ως την άλλη της περιφέρειας.

Είμαστε αισιόδοξοι πως η απάντηση στις ανάγκες όλων θα είναι ο συνδυασμός μας.

 

Με το νέο εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής ο νικητής θα υποχρεωθεί να συμπράξει με μία ή περισσότερες παρατάξεις.  Με ποιον ή ποιους από τους συνυποψήφιους σας θεωρείτε ότι υπάρχει πεδίο συνεργασίας;

Είμαστε ανοιχτοί να συζητήσουμε σε μια δημοκρατική βάση με όσους συμμερίζονται ότι πρώτος είναι ο πολίτης των νησιών μας πέρα από προσωπικές βλέψεις και συμφέροντα.

 

Μοιράσου το άρθρο!