Συνεντεύξεις

08/05/2019 - 18:49

Παναγιώτης Χατζηκυριάκος: έχει έρθει η ώρα να χτιστεί  ένα μεγάλο ξενοδοχείο στη Λέσβο

Στο ξεκίνημα της νέας τουριστικής περιόδου ο Πρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών - Ταξιδιωτικών και Ναυτικών Πρακτόρων Λέσβου μίλησε στη Χαρά Ζηκά.

Ο Παναγιώτης Χατζηκυριάκος  είναι απόφοιτος του Τμήματος Τουριστικών Επιχειρήσεων του ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης. Από το 2003 διατηρεί δικό του τουριστικό γραφείο στην Μυτιλήνη.

Αναλυτικά το κείμενο της συνέντευξης που μας παραχώρησε η Χαρά Ζήκα στο πλαίσιο εργασίας της για τον τουρισμό.

 

Χαρά Ζήκα: Σε λίγο ξεκινά η τουριστική περίοδος. Διαβλέπετε να υπάρχει αύξηση του τουρισμού στο νησί; 

Παναγιώτης Χατζηκυριάκος: Οι προβλέψεις μας μέχρι τώρα δείχνουν ότι θα πλησιάσουμε τα  νούμερα  του 2018, προβλέπεται μία δύσκολη τουριστική χρονιά, κάτι που περιμένουμε να γίνει πανελλαδικά φέτος. Δεν έχουμε ακόμα συνέλθει από τη δύσκολη χρονιά του  2015 με το προσφυγικό - μεταναστευτικό, που εκεί φάνηκε πόσο εύθραυστος είναι ο Λεσβιακός τουρισμός. Παρόλα αυτά ανεβαίνουμε σιγά σιγά αλλά όχι με τους ρυθμούς που θα θέλαμε. Έχουμε κάποιες επιφυλάξεις για  αγορές που μας είχαν στηρίξει τα  προηγούμενα χρόνια, όπως η τουρκική και η αγγλική που αναμένονται να κινηθούν πτωτικά λόγω  της τουρκικής λίρας η πρώτη και η δεύτερη λόγω Brexit και βέβαια οι Έλληνες λόγω της οικονομικής κρίσης.

 

Χαρά Ζήκα: Πιστεύετε πως η Λέσβος προβάλλεται σωστά για τα αξιοθέατά της; 

Παναγιώτης Χατζηκυριάκος: Σαφέστατα όχι και είμαι κατηγορηματικός για αυτό.

Χαρα Ζηκα Παναγιωτης Χατζηκυριακος

 
Χαρά Ζήκα: Ποιος ευθύνεται γι’ αυτό;

Παναγιώτης Χατζηκυριάκος: Θα έλεγα η ευθύνη βαρύνει όλους μας. Ο τουρισμός δεν είναι υπόθεση ενός ή μίας ομάδας ανθρώπων μόνο. Η Λέσβος είναι ένας ιδιαίτερος προορισμός με αρκετά συγκριτικά πλεονεκτήματα σε σύγκριση με άλλους προορισμούς, αλλά το ''DNA ''μας δεν είναι τουριστικό. Πρέπει επιτέλους να μπει στην Λέσβο ο τουρισμός σε προτεραιότητα, απαιτείται σοβαρότητα και πραγματική διάθεση συνεργασίας. Είναι απαραίτητο να στηριχθούν οι Τουριστικοί Πράκτορες και οι Ξενοδόχοι και να πορευθούν μαζί μας  και οι υπόλοιποι φορείς. Για να μην το αδικήσω κοντά μας πάντα είναι το Επιμελητήριο Λέσβου. Ακούγεται εγωιστικό, όμως εμείς γνωρίζουμε τους κανόνες της τουριστικής αγοράς και ερχόμαστε σε επαφή με τις τουριστικές αγορές, τους  tour operators και κακά τα ψέματα ότι έχει γίνει μέχρι τώρα , έστω και αυτός  ο τουρισμός που έχουμε είναι αποτέλεσμα δουλειάς λίγων ανθρώπων που είχαν και έχουν το μεράκι να ασχοληθούν σοβαρά. 

 


Χαρά Ζήκα: Ποια είναι η άποψή σας για τα ξενοδοχεία, τα καταλύματα, τις ταβέρνες και τα κέντρα διασκέδασης; Ένας επισκέπτης του νησιού θα φύγει ικανοποιημένος; 

Παναγιώτης Χατζηκυριάκος: Η Λέσβος στην πλειοψηφία της έχει μικρά οικογενειακά ξενοδοχεία, παρόλα αυτά τα τελευταία χρόνια έχουν ανακαινισθεί αρκετά και έχουν ανεβάσει το επίπεδο και υπάρχει καλή προσφορά υπηρεσιών. Εννοείται βέβαια πως υπάρχουν αρκετά περιθώρια βελτίωσης. Πιστεύω έχει έρθει η ώρα να χτιστεί  ένα μεγάλο ξενοδοχείο, το έχουμε ανάγκη. Και οι ταβέρνες είναι επίσης σε καλό επίπεδο, θα έλεγα όσο γίνεται να υπάρχει εγκράτεια στις τιμές. Η διασκέδαση το καλοκαίρι είναι ικανοποιητική αλλά καλό θα ήταν να υπάρχουν περισσότερες επιλογές. Πιστεύω σε γενικές γραμμές ότι ο επισκέπτης φεύγει ικανοποιημένος. Εξάλλου δεν έχουμε την φήμη της έξαλλης νυχτερινής ζωής, ο επισκέπτης ξέρει που έρχεται, αρκεί να βρίσκει αυτό που περιμένει.   


  
Χαρά Ζήκα: Τι νομίζετε πως θα έπρεπε να αλλάξει στη Λέσβο ώστε να αυξηθεί ο τουρισμός;


Παναγιώτης Χατζηκυριάκος: Είναι κάτι που το λέω συνέχεια και ειλικρινά το πιστεύω, αφού καταφέρουμε και συνεργαστούμε όπως είπα και πριν, είναι υποχρέωση μας να  φτιάξουμε το τουριστικό μας  προϊόν και  να μπορούμε να το εξυπηρετήσουμε σωστά! Μέχρι λοιπόν να αποφασίσουμε να το κάνουμε αυτό, ας κάνουμε τη δουλειά μας όμορφα και ωραία, να δίνουμε ένα ωραίο πρωινό, να έχουμε καθαρά δωμάτια στα ξενοδοχεία μας, καθαρά ταξί και σωστή συμπεριφορά, καθαρά εστιατόρια με ωραία μενού, καθαρά πάρκα και πεζοδρόμια, λιμάνια και αεροδρόμια, είναι μια υπόσχεση στον πελάτη. Αυτήν την υπόσχεση πρέπει να την παραδώσουμε με το παραπάνω και να ξεπεράσουμε τις προσδοκίες του. 
Έχουμε κάτι μοναδικό, το (Απολιθωμένο Δάσος) το  Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Σιγρίου, αποτέλεσμα σκληρής και συνεχούς δουλειάς από τον καθηγητή Νίκο Ζούρο. Έχουμε έναν φανταστικό Μόλυβο, έχουμε το πασίγνωστο ούζο μας και η ιστορία μας είναι ένας τεράστιος πλούτος. Αυτή την στιγμή κατασκευάζεται ένα νέο αεροδρόμιο, αν χτιστεί και ένα μεγάλο ξενοδοχείο με συνεδριακή αίθουσα είμαι αισιόδοξος ότι τα πράγματα θα αρχίσουν να βελτιώνονται πολύ γρήγορα.  Επιβάλλεται να διορθωθεί η εικόνα του νησιού που έχει διαστρεβλωθεί και το αδικεί. Από εκεί και πέρα τα υπόλοιπα θα έρθουν μόνα τους. Αρκεί να αποφασίσουμε σαν κοινωνία τί θέλουμε. Ο τουρισμός είναι μονόδρομος στην Λέσβο πλέον και όσο πιο γρήγορα το καταλάβουμε τόσο το καλύτερο. 
 

Μοιράσου το άρθρο!