Συνεντεύξεις

24/05/2019 - 12:51

Το σήμερα και το αύριο του τουρισμού στο Βόρειο Αιγαίο - Συνέντευξη της Αγγελικής Σαραντινού

"Ήπια τουριστική ανάπτυξη με τη δημιουργία βιώσιμης απασχόλησης"

Η Αγγελική Σαραντινού * εντεταλμένη Περιφερειακή Σύμβουλος Τουρισμού & Πολιτισμού Π.Β.Α  μίλησε στο Lesvosnews.net για τον τουρισμό στα νησιά του Βορείου Αιγαίου. 

Ασφαλώς και ένα τέτοιο θέμα κομβικής σημασίας δεν θα μπορούσε να μείνει έξω από την εκλογική αντιπαράθεση. Στη συζήτησή μας η κα Αγγελική Σαραντινού επέλεξε να μιλήσει με στοιχεία.

Τα σημαντικότερα σημεία της συνέντευξης.

  • Ο σύγχρονος επισκέπτης επιδιώκει την αυθεντική επαφή με τον πολιτισμό και τους ντόπιους
  • Λόγω της τουριστικής ανάκαμψης των χωρών της Βορείου Αφρικής αλλά και της Τουρκίας, θα υπάρξει μείωση των αφίξεων «τσάρτερ»
  • Θα ενισχύσουμε τη στρατηγική μας συνεργασία με tour operators του εξωτερικού μέσα από τη διενέργεια fam trip στον προορισμό μας.
  • Επιδιώκουμε την ανάπτυξη ενός αειφόρου τουρισμού ο οποίος θα βασίζεται στον ίδιο τον άνθρωπο και θα στηρίζει τον άνθρωπο.
  • Σχεδιασμός για μαθητικό τουρισμό. Πρόγραμμα επιμόρφωσης για επαγγελματίες του τουρισμού
  • Απαιτείται έστω και τώρα μια εθνική πολιτική όπου η δημιουργία νέων κλινών θα επιδοτείται μόνο στις Περιφέρειες με περιορισμένο αριθμό κλινών.
  • Η Περιφερειακή Αρχή στο εξωτερικό προβάλει το Βόρειο Αιγαίο ως ένα προορισμό για όλο το χρόνο με έμφαση στις εναλλακτικές δραστηριότητες
  • Ήπια τουριστική ανάπτυξη με τη δημιουργία βιώσιμης απασχόλησης 

Βρισκόμαστε στην κορύφωση της προεκλογικής εκστρατείας και το τελευταίο διάστημα βλέπουμε να ασκείται έντονη κριτική για την εικόνα του τουρισμού στο Βόρειο Αιγαίο και για "ταξιδάκια σε εκθέσεις".  Ποιος είναι ο απολογισμός στον τομέα του τουρισμού τα τελευταία 4 χρόνια; Ξεπεράσαμε την κρίση λόγω «προσφυγικού»;

Είναι αλήθεια ότι αντιμετωπίσαμε μια πραγματικά δύσκολη περίοδο με πολλές προκλήσεις όπως το ζήτημα του προσφυγικού / μεταναστευτικού.

Όμως μέσα από συνέργειες μαζί με τους επιχειρηματίες του τουρισμού, με εξωστρέφεια και δυναμική προβολή καταφέραμε να συγκρατήσουμε την μείωση.  Οι εκθέσεις αυτές που εύκολα κανείς κατηγορεί, αποτελούν τα σημαντικότερα διεθνή φόρα όπου οι τουριστικοί επιχειρηματίες του Βορείου Αιγαίου φιλοξενούνται στο περίπτερο της Περιφέρειας προκειμένου να συνάψουν συνεργασίες και να φέρουν επισκέπτες στον τόπο μας. Το Βόρειο Αιγαίο προβλήθηκε στις μεγαλύτερες εκθέσεις όπως ITB Γερμανία, WTM Μεγάλη Βρετανία, VAKANTIEBEURS Ολλανδία, ITTFA Σερβία, TTR Ρουμανία, TOUR NATUR Γερμανία, TT WARSAW στη Πολωνία, ΑΙΤ Εxpo Ελλάδα. Ενώ φιλοξενούμε κάθε χρόνο δεκάδες αποστολές από τουριστικούς πράκτορες και δημοσιογράφους του εξωτερικού στον τόπο μας και στα νησιά μας με αποτέλεσμα σημαντικών δημοσιευμάτων στις χώρες τους και τη σύναψη επαγγελματικών σχέσεων.

Με σκληρή δουλειά, με πρόγραμμα και με συνέργειες βγάλαμε το Βόρειο Αιγαίο από την αποξένωση, γνωρίζοντας πολύ καλά ότι ο σύγχρονος επισκέπτης επιδιώκει την αυθεντική επαφή με τον πολιτισμό και τους ντόπιους, μέσω εμπειριών που θα τον βοηθήσουν να κατανοήσει τον τόπο που επισκέπτεται αλλά και τον ίδιο του τον εαυτό μέσα από το ταξίδι του. Θέλουμε να γνωρίσει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά τα οποία συνθέτουν το Βόρειο Αιγαίο.

Είναι χαρακτηριστικά τα στοιχεία της Στατιστικής Αρχής που εμφανίζει το Βόρειο Αιγαίο στην πιο δύσκολη για τον προορισμό περίοδο. Το 2014 που αναλάβαμε ουσιαστικά την ευθύνη του προορισμού και πριν την έναρξη της προσφυγικής κρίσης οι αφίξεις επισκεπτών ήταν 323.532 και οι διανυκτερεύσεις 1.653.055 , ενώ το 2017 σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία οι αφίξεις αυξήθηκαν σε 343.099 και οι διανυκτερεύσεις επίσης σε 1.750.671.  Για το 2018, αν και δεν έχουν ανακοινωθεί επισήμως, γνωρίζουμε ότι τα στοιχεία είναι ακόμη καλύτερα.  Αύξηση είχαμε και στις εισπράξεις σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος όπου ενώ το 2016 ήταν 130,8 εκατ. ευρώ το 2018 έφθασαν τα 164,2 εκατ. ευρώ. Και όλα αυτά στο περιβάλλον και τη δύσκολη περίοδο που και εσείς περιγράψατε.  

 

Οι εκτιμήσεις για το 2019 ποιες είναι;  Οι πρώτες προβλέψεις μιλάνε για μείωση των αφίξεων «τσάρτερ» και μείωση των Τούρκων επισκεπτών.

Σίγουρα σε επίπεδο χώρας και τους προορισμούς που επηρεάζονται μονοσήμαντα από τους μεγάλους tour operator λόγω της τουριστικής ανάκαμψης των χωρών της Βορείου Αφρικής αλλά και της Τουρκίας, θα υπάρξει μείωση.  Η Τουρκία αποτελεί μια διακριτή περίπτωση, η οποία έχει αποδειχθεί αρκετά δύσκολη και κυρίως απρόβλεπτη, είτε με τους παλιότερους περιορισμούς στις μετακινήσεις είτε με την πρόσφατη υποτίμηση της τουρκικής λίρας, η οποία προκάλεσε αναπόφευκτα τη μείωση των Τούρκων επισκεπτών.  Για το σκοπό αυτό τη νέα περίοδο ως Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου θα επιδιώξουμε την απευθείας προσέλκυση αεροπορικών πτήσεων γραμμής από το εξωτερικό, με στόχο την αύξηση των μεμονωμένων επισκεπτών από χώρες του εξωτερικού αλλά και περιοχές της Ελλάδας.  Επίσης θα ενισχύσουμε τη στρατηγική μας συνεργασία με tour operators του εξωτερικού μέσα από τη διενέργεια fam trip στον προορισμό μας.

 

Στα νησιά μας απουσιάζουν οι μεγάλες τουριστικές μονάδες και αυτό είναι δύσκολο να αλλάξει. Με βάση αυτή την παραδοχή τα νησιά του Βορείου Αιγαίου τι τουρισμό επιδιώκουν να έχουν; Υπάρχει τελικά μακροχρόνιος σχεδιασμός και πως μπορεί να γίνει η ποθητή επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου;

Εμείς, στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου επιδιώκουμε μέσα από συνδυασμένες δράσεις προβολής, την ανάδειξη του τουρισμού, σε συνδυασμό με τον πολιτισμό και την αγροδιατροφή ως βασικούς τουριστικούς πυλώνες, στην βάση ενός αειφόρου τουρισμού ο οποίος θα βασίζεται στον ίδιο τον άνθρωπο και θα στηρίζει τον άνθρωπο. Για τον λόγο αυτό ο ήπιος τουρισμός και ο τουρισμός που συνδυάζει τη γνώση βρίσκονται στο επίκεντρό μας. Την επόμενη περίοδο οργανώνουμε ένα σχεδιασμό για προσέλκυση και αύξηση του μαθητικού τουρισμού ένα τομέα που με σχέδιο και συνεργασία ξεκινήσαμε φέτος και έχει αποδώσει σημαντικά.  Επίσης έχουμε ξεκινήσει την υλοποίηση προγράμματος για την επιμόρφωση και κατάρτιση των εμπλεκομένων επαγγελματιών στο τουριστικό σύστημα με στόχο την ποιοτική αναβάθμιση των παρεχόμενων τουριστικών υπηρεσιών στους επισκέπτες.

Στην αρχική σας διαπίστωση έχετε απόλυτο δίκιο.  Δυστυχώς διαχρονικά σε όλη τη χώρα το 90% των κλινών έχει συγκεντρωθεί σε πέντε μόνο Περιφέρειες. Δίχως σχεδιασμό, δίχως μέτρηση της φέρουσας ικανότητας, οι κεντρικές κυβερνήσεις επιδοτούσαν και συνεχίζουν να επιδοτούν μέσω αναπτυξιακών νόμων την ίδρυση νέων κλινών στους ήδη «υπερφορτωμένους» τουριστικά προορισμούς. Απαιτείται έστω και τώρα μια εθνική πολιτική όπου η δημιουργία νέων κλινών θα επιδοτείται μόνο στις Περιφέρειες με περιορισμένο αριθμό κλινών.  Η προσέλκυση επενδύσεων αποτελεί μια σημαντική υπόθεση η οποία καθορίζεται σε μεγάλο βαθμό από την κεντρική κυβέρνηση. Η έλλειψη Περιφερειακών Χωροταξικών Σχεδίων, η αυξημένη γραφειοκρατία, η μη σταθερή φορολογία αποτελούν ανασταλτικούς παράγοντες.

Όσον αφορά στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, αποτελεί μια απόφαση η οποία θα πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη την επιβάρυνση του περιβάλλοντος και την ύπαρξη πόρων.  Είναι μια απόφαση η οποία πρέπει να ληφθεί μαζί με τους επιχειρηματίες τουρισμού οι οποίοι θα κρίνουν αν μπορούν να διατηρήσουν τις επιχειρήσεις τους ανοιχτές για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, με ότι αυτό συνεπάγεται σε επίπεδο κόστους.  Και στη συνέχεια απαιτείται σχέδιο συνεργασίας με τους tour operators του εξωτερικού και ενίσχυσης των προγραμμάτων τους για τις περιόδους low season.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ήδη η Περιφερειακή Αρχή στο εξωτερικό προβάλει το Βόρειο Αιγαίο ως ένα προορισμό για όλο το χρόνο με έμφαση στις εναλλακτικές δραστηριότητες.  Επίσης μέσα από το πρόγραμμα μας ενισχύουμε κάθε προσπάθεια που φέρνει επισκέπτες καθ’ όλη η διάρκεια του χρόνου όπως μεγάλα συνέδρια, αθλητικές και πολιτιστικές διοργανώσεις μεγάλης εμβέλειας, μουσικά φεστιβάλ και πολλά άλλα.  Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι αναπτύξαμε συνέργειες και έχουμε θέσει τις βάσεις για μελλοντική συνεργασία με την ομογένεια της Αμερικής ώστε να προβάλλουμε τα νησιά μας.

 

Τι προτεραιότητες έχει θέσει ο συνδυασμός σας όσον αφορά τον τουρισμό και πως θα κινηθείτε σε περίπτωση που ο λαός επιλέξει να συνεχίσετε το έργο σας; 

Στρατηγικός μας στόχος συνεχίζει να είναι η αειφόρος ανάπτυξη, με τη διασφάλιση της χωρικής και κοινωνικής συνοχής, καθώς και η ενίσχυση του τομέα έρευνας, τεχνολογίας και καινοτομίας ώστε να αποτελέσει το βασικό πυλώνα για την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και παραγωγικότητας του τουρισμού μας.  Να συνδέσουμε τον ήπιο τουρισμό και την ήπια τουριστική ανάπτυξη με τη δημιουργία βιώσιμης απασχόλησης με σεβασμό στο περιβάλλον και την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου μας.  Απώτερος στόχος όλων των παραπάνω αποτελεί η αύξηση του εισοδήματος των πολιτών του Βορείου Αιγαίου, η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και απασχόλησης ώστε να μείνουν οι περισσότεροι νέοι στον τόπο μας.

 --------

  Η Αγγελική Σαραντινού είναι εκ νέου υποψήφια Περιφερειακή Σύμβουλος με το συνδυασμό "Εμείς για το Αιγαίο" και την Χριστιάνα Καλογήρου.

Δείτε στο επισυναπτόμενο αρχείο το βιογραφικό της. 

Με αφορμή τη συνέντευξη στο Lesvosnews.net η κα Αγγελική Σαραντινού απευθύνει το δικό της μήνυμα για τις εκλογές της 26ης Μαΐου:

Αγαπητοί Φίλοι και Αγαπητές Φίλες,

Ήδη έχουν περάσει 5 χρόνια, από τότε που η Χριστιάνα Καλογήρου μου έκανε την τιμητική πρόταση να θέσω υποψηφιότητα ως Περιφερειακή Σύμβουλος με το συνδυασμό που ήταν επικεφαλής «Εμείς, για το Αιγαίο».Εσείς, με τιμήσατε με την ψήφο σας.  Εσείς, με εκλέξατε Περιφερειακή Σύμβουλο.

Για 5 συνεχόμενα χρόνια, η Περιφερειάρχης, μου εμπιστεύθηκε τις αρμοδιότητες του Εθελοντισμού και της Νέας Γενιάς.  Στη συνέχεια, τους ευαίσθητους και πλέον δυναμικούς τομείς του Τουρισμού και του Πολιτισμού, οι οποίοι αποτελούν σημαντικότατους αναπτυξιακούς πυλώνες της οικονομίας των νησιών μας.  Πολλά έγιναν και πολλά μένουν ακόμα να γίνουν.

Η καθημερινή και ανιδιοτελής ενασχόλησή μου με τα κοινά αλλά και η στήριξή σας, καθημερινά, στο συνεχή αγώνα για τον τόπο μας, μου δίνουν τη δύναμη, και την ενέργεια να συνεχίσω με τον ίδιο αμείωτο ενθουσιασμό, όπως όταν μαζί ξεκινήσαμε το 2014.

Εμείς, πιστεύουμε στις δυνάμεις μας, στις ικανότητές μας και στο ήθος μας, προχωράμε μπροστά, και συνεχίζουμε το έργο μας, με όραμα και αίσθημα ευθύνης.Είμαι έτοιμη να προσφέρω και πάλι με τις ίδιες αρχές και τις ίδιες αξίες, με αξιοπρέπεια, αλλά κυρίως με σκληρή δουλειά, να προχωρήσουμε μαζί, για να  πάει ο τόπος μας μπροστά.

Ζητώ την υποστήριξή σας και την ψήφο σας και πάλι για να έχω την ευκαιρία να αγωνιστώ ξανά και να διεκδικήσω όλα όσα αξίζει αυτός ο τόπος.

Ο τόπος μας!!

Επισυναπτόμενο αρχείο Μέγεθος
Αγγελική Σαραντινού Βιογραφικό.pdf 390.95 KB

Μοιράσου το άρθρο!