Ταξίδι στο Χθες

06/12/2021 - 02:20

92 φωτογραφίες και καρτ ποστάλ της Λέσβου από τον Βύρωνα Σουτζιδέλη

Ο Βύρων Σουτζιδέλης γεννήθηκε στη Μυτιλήνη 7 Μαρτίου του 1927.

Ο δημιουργός της ιστοσελίδας Lesvosoldies.gr Μάκης Μπεκιάρης σε συνεργασία με τον Βάσο Βόμβα μας προσκαλούν σε ένα φωτογραφικό ταξίδι....

Ένα μοναδικό ταξίδι  μέσα από 92  φωτογραφίες - καρτ ποστάλ  της Λέσβου του Βύρωνα Σουτζιδέλη.  Ταξίδι στα παιδικά χρόνια των μεγαλύτερων και ταξίδι γνωριμίας για τους νεότερους σε ηλικία.

  

Σύντομο βιογραφικό

Ο Βύρων Σουτζιδέλης γεννήθηκε στη Μυτιλήνη 7 Μαρτίου του 1927.

Αφού τελείωσε το Γυμνάσιο, υπηρέτησε στο ναυτικό. Όταν απολύθηκε, έμεινε στην Αθήνα, όπου και εργάστηκε σε εργοστάσιο που κατασκεύαζε τρανζίστορ. Το 1950 γύρισε στη Μυτιλήνη και ανέλαβε το μαγαζί του πατέρα του, Αντώνη Σουτζιδέλη, το οποίο από το 1932 λειτουργούσε ως περίπτερο.

Ο Βύρων Σουτζιδέλης όμως το μετέτρεψε στο κατάστημα που όλοι γνώρισαν. Την δεκαετία του 60 γνώρισε μέσω ενός κοινού φίλου τον Δημήτρη Χαρισιάδη, έναν από τους καλύτερους φωτογράφους στην Ελλάδα. Ο Δημήτρης Χαρισιάδης τράβηξε πολλές φωτογραφίες από διάφορα μέρη του νησιού, τις οποίες αξιοποίησε ο Βύρων Σουτζιδέλης τυπώνοντας αρχικά μία σειρά ασπρόμαυρων καρτ ποστάλ.

Η μεγάλη επιτυχία ήρθε όμως, όταν κυκλοφόρησε το 1965 έγχρωμα καρτ ποστάλ της Λέσβου. Αργότερα, προχώρησε και στην έκδοση τουριστικού οδηγού της Λέσβου, ο οποίος κυκλοφορεί μέχρι σήμερα σε 4 γλώσσες (Ελληνικά, Αγγλικά, Γαλλικά και Γερμανικά).

Ο Βύρων Σουτζιδέλης ήταν πρωτοπόρος για εκείνη την εποχή. Σκοπός του ήταν να διαφημίσει τουριστικά τη Μυτιλήνη και έτσι έβγαλε έγχρωμα καρτ ποστάλ. Το 1963 παντρεύτηκε τη Δέσποινα Σκούφογλου, με την οποία απέκτησε 3 κόρες. Λειτουργούσαν για πολλά χρόνια μαζί το κατάστημα.

Tο 1994, όταν ήρθε η στιγμή να βγει στη σύνταξη, τα ηνία του μαγαζιού ανέλαβε η κόρη του, Στέλλα Σουτζιδέλλη, η οποία το λειτουργεί μέχρι σήμερα.

Στις 21 Ιουλίου του 2019 έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 92 ετών.

 

 

 Δείτε όλες τις φωτογραφίες στην image gallery που ακολουθεί: 

 

Μοιράσου το άρθρο!