Τουρισμός

04/06/2021 - 17:47

Δυστυχώς εκτός ενίσχυσης τα τουριστικά καταλύματα του Βορείου Αιγαίου.... Παρέμβαση από το Επιμελητήριο Λέσβου

Το Επιμελητήριο Λέσβου απέστειλε επιστολή στο Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, σχετικά με τον αποκλεισμό μεγάλης μερίδας καταλυμάτων του Βορείου Αιγαίου, στη Νέα δράση, προϋπολογισμού 420 εκατομμυρίων ευρώ, που αφορά στην παροχή κεφαλαίου κίνησης στις τουριστικές επιχειρήσεις, ζητώντας αλλαγή σχετικά με την προϋπόθεση του αριθμού των απασχολούμενων στις εν λόγω επιχειρήσεις.

 

Αναλυτικά η επιστολή αναφέρει:

 

«Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Το τελευταίο διάστημα, η Ελληνική Οικονομία και η επιχειρηματικότητα, αντιμετωπίζουν την σκληρή πραγματικότητα των επιπτώσεων που έχουν προκληθεί από την πανδημία του κορονοϊού COVID – 19. Παρά τις προσπάθειες που καταβάλλονται από την πλευρά της Κυβέρνησης για τη στήριξη των επιχειρήσεων, εν τούτοις θα θέλαμε να σας μεταφέρουμε πληθώρα παραπόνων μελών μας, του τουριστικού κλάδου, σχετικά με την ανακοίνωση του Υπουργείου για τη Νέα δράση, προϋπολογισμού 420 εκατομμυρίων ευρώ, για την παροχή κεφαλαίου κίνησης στις τουριστικές επιχειρήσεις.

Η συντριπτική πλειοψηφία των καταλυμάτων του Βορείου Αιγαίου είναι κυρίως μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις, που λειτουργούν κατά τη θερινή περίοδο, και για διάστημα 3 έως 4 μηνών. Απασχολούν δε 1 με 2 εργαζόμενους κατά το διάστημα αυτό. Έτσι, για να συγκεντρώσουν οι εν λόγω επιχειρήσεις 1 (μία)  Ετήσια Μονάδα Εργασίας (ΕΜΕ) μισθωτής εργασίας, θα πρέπει να απασχολούν τουλάχιστον 4 εργαζομένους για το διάστημα λειτουργίας τους (έως 4 μήνες). Σύμφωνα λοιπόν με το συγκεκριμένο όρο που έχει τεθεί για το συγκεκριμένο πρόγραμμα και τον οποίο πρέπει να πληρούν οι επιχειρήσεις, ουσιαστικά μένουν εκτός, όλα τα μικρά και κυρίως εποχικά καταλύματα.

 

Επιπροσθέτως, να ληφθεί υπόψη ότι οι τουριστικές επιχειρήσεις του Βορείου Αιγαίου έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα από τις επιπτώσεις της μεταναστευτικής – προσφυγικής κρίσης, από το 2015 και μετά. Επομένως, το 2019, που θεωρείται για το πρόγραμμα έτος βάσης, προφανώς και δεν απεικονίζει πλήρως την πραγματικότητα για τις τουριστικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο Βόρειο Αιγαίο.

 

Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω, σας παρακαλούμε να προβείτε στις απαραίτητες ενέργειες, έτσι ώστε να τροποποιηθούν οι όροι του προγράμματος και να ληφθούν υπόψη οι ιδιαιτερότητες των καταλυμάτων του Βορείου Αιγαίου, για να μπορέσουν να επωφεληθούν από αυτό και οι μικρές οικογενειακές τουριστικές επιχειρήσεις. Δεδομένου ότι η καταληκτική ημερομηνία των αιτήσεων είναι 30 Σεπτεμβρίου 2021, όσο ταχύτερα γίνουν οι προαναφερθείσες αλλαγές τόσο το καλύτερο για τις επιχειρήσεις, ώστε να έχουν την δυνατότητα να υποβάλουν εγκαίρως τις αιτήσεις τους, και να ενταχθούν και να ωφεληθούν από το εν λόγω πρόγραμμα.

 

Παραμένουμε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση.

 

Με εκτίμηση,

 

Ευάγγελος Ι. Μυρσινιάς

Πρόεδρος Επιμελητηρίου Λέσβου»

 

Μοιράσου το άρθρο!