Τουρισμός

03/04/2024 - 12:34

Εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση Φορέα Τουρισμού Μολύβου

Πραγματοποιήθηκε, την Τρίτη 2 Απριλίου 2024, η Εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση του Φορέα Τουρισμού Μολύβου στον Πολυχώρο Πολιτισμού «Δεσμός».

Στη συνέλευση, παρουσιάστηκε ο διοικητικός και οικονομικός απολογισμός του Φορέα, και στο τέλος έγινε η εκλογή της Εφορευτικής Επιτροπής για την διεξαγωγή των εκλογών, οι οποίες αποφασίστηκε να πραγματοποιηθούν την Δευτέρα 8 Απριλίου 2024.

 

Ο ταμίας, κος Μπακάλμπασης Νικόλαος, παρουσίασε τον οικονομικό απολογισμό και διάβασε το πρακτικό υπό τον έλεγχο της εξελεγκτικής επιτροπής, τονίζοντας την μεγάλη οικονομική δραστηριότητα που ανέπτυξε ο Φορέας αυτά τα χρόνια, στηριζόμενος στα διάφορα ευρωπαϊκά προγράμματα, στις συνεργασίες με άλλους Φορείς, αλλά και στην μεγάλη οικονομική συμβολή των μελών του.

 

Ο Πρόεδρος του Φορέα Τουρισμού Μολύβου, κος Μόλβαλης Νικόλαος, παρουσίασε τον διοικητικό απολογισμό του Φορέα από το 2021 έως σήμερα, τονίζοντας την συμβολή του Φορέα στην τουριστική, πολιτιστική και περιβαλλοντική ανάδειξη της περιοχής.

 

Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε:

Στην οργάνωση των δραστηριοτήτων μέσα από ένα οργανωμένο και στελεχωμένο γραφείο και ευχαρίστησε το Σωματείο Εστιατόρων & Συναφών Επαγγελματιών Μολύβου, για την συμβολή του σε αυτό μέσα από τα κοινά γραφεία που υπάρχουν.

 

Για την Προβολή της Λέσβου:

Στις ενέργειες με την υλοποίηση του brand Lesvos Τhe Οther Aegean και την χρήση εφαρμογών online επικοινωνίας στα social media.

Για την συνεργασία με τον Δήμο Δυτικής Λέσβου και υιοθέτηση από τον Δήμο του brand Lesvos Τhe Οther Aegean.

Για την παραγωγή φωτογραφικού υλικού και τις στοχευμένες καμπάνιες για την προβολή της Λέσβου μέσω social media.

Για την υποστήριξη των σημαντικών εκθέσεων σε Ελλάδα και Εξωτερικό.

Για την συμμετοχή στην παγκόσμια πλατφόρμα Skyline με ζωντανή λήψη απευθείας από το λιμάνι του Μολύβου.

Για την συνεχή φιλοξενία όλα αυτά τα χρόνια, δημοσιογράφων, bloggers, καναλιών, με αφιερώματα για την Λέσβο, τις μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις, τα γαστρονομικά και πολιτιστικά φεστιβάλ με σκοπό την προώθηση και την ενίσχυση της εικόνας του προορισμού.

Για την προβολή της περιοχής και την πληροφόρηση των επισκεπτών μέσω των εκδόσεων με την εφαρμογή της ταυτότητας LESVOS THE OTHER AEGEAN: Free Press στην Ελληνο-αγγλική και Τουρκική γλώσσα, Χάρτης περιπατητικών & ποδηλατικών διαδρομών, Χάρτης οικισμών Μολύβου-Πέτρας, Αρχαιολογικό φυλλάδιο οικισμού Μολύβου κλπ.

 

Για τον Πολιτιστικό Τουρισμό:

Για το Αρίων Διεθνές Φεστιβάλ Κιθάρας Μολύβου: Ένας πολιτιστικός θεσμός που κλείνει φέτος 12 χρόνια λειτουργίας. Με σπουδαίες συναυλίες και εκδηλώσεις στο Μόλυβο, αλλά και σε άλλες περιοχές του νησιού. Παράλληλα, για την λειτουργία της Ακαδημίας Κιθάρας όπου συμμετέχουν φοιτητές από όλο τον κόσμο και του μουσικοθεατρικού εργαστηρίου για παιδιά.

Την Διεθνή Ακαδημαϊκή ημερίδα «Απεικονίσεις του Αρίωνα στην Ευρωπαϊκή Τέχνη» και την έκδοση εντύπου παραμυθιού «Το Παραμύθι του Αρίωνα».

Για το Κυνήγι Κρυμμένου Θησαυρού Μολύβου: Ένα παιχνίδι θεσμός που συνεχίζεται κάθε χρόνο. Ένα παιχνίδι που μέσα από αυτό μαθαίνουμε να συνεργαζόμαστε, να αγαπάμε, να κυνηγάμε!!

Για τις «Μέλισσες»: Διήμερο συναυλιών στο Ιερό των Μέσσων, στο πλαίσιο του προγράμματος «Όλη η Ελλάδα, ένας πολιτισμός», του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού.

 

Για τον Αθλητικό και Περιηγητικό Τουρισμό:

Διεθνείς Ποδηλατικοί Αγώνες - Μolyvos urban MTB.

Μία αθλητική διοργάνωση, που ξεκίνησε πριν 6 χρόνια εξελίχθηκε σε ένα πολύ μεγάλο αθλητικό γεγονός που ξεπερνά πλέον την Λέσβο και μας τοποθετεί αθλητικά στον παγκόσμιο χάρτη της ορεινής ποδηλασίας.

Διεθνείς αγώνες τρεξίματος δρόμου βουνού - Lesvos Trail,  που διοργανώνονται από τον Φορέα Τουρισμού Μολύβου σε συνεργασία με την ΕΤΑΛ και με την υποστήριξη τοπικών φορέων που συμμετέχουν στη διοργάνωση.

Δημιουργία της ομάδας των «Οικοπεριηγητών», η οποία υποστηρίζει τον καθαρισμό, την σήμανση και την βατότητα των περιπατητικών διαδρομών και συμμετέχει σε περιπατητικές εξορμήσεις στα μονοπάτια όλης της Λέσβου.

Την δημιουργία του Application “Hiking on Lesvos” THE OTHER AEGEAN Trails.

 

Για τον Γαστρονομικό Τουρισμό:

Lesvos Food Fest, Φεστιβάλ Λεσβιακής Γαστρονομίας.

Ο Φορέας Τουρισμού Μολύβου, κεντρικός οργανωτής του Lesvos Food Fest, μαζί με τους συνεργαζόμενους εταίρους από όλη την Λέσβο, συνεχίζουν να στοχεύουν στην προβολή και ανάδειξη της γαστρονομίας της Λέσβου ως ένα ενιαίο τουριστικό προϊόν, 

συγκεντρώνοντας με την ανεκτίμητη βοήθεια των κατά τόπους φορέων όλη την ουσία της παραδοσιακής και σύγχρονης Λεσβιακής κουζίνας.

 

Για τον Τουρισμό Ευεξίας:

Tο Φεστιβάλ Ευεξίας Λέσβου-Lesvos International Euphoria Festival.

Στόχος του φεστιβάλ είναι, η δυναμική προβολή της εναλλακτικής και της μοναδικά ενεργειακής Λέσβου ενός τόπου, όπου οι επισκέπτες  βρίσκουν έναν ιδανικό προορισμό για να ανακαλύψει ο καθένας τον εαυτό του και να βοηθηθεί από τους γρήγορους ρυθμούς και τις πιέσεις της καθημερινότητας, περιτριγυρισμένοι από την θεραπευτική ενέργεια και την πλούσια φύση της Λέσβου.

 

Για την Κοινωνική Προσφορά:

Υλοποιήσαμε σεμινάριο κατάρτισης για την βασική υποστήριξη ζωής.                            

Τοποθέτηση Απινιδωτών.

Δράσεις καθαρισμού συνεχώς με τους εθελοντές μας, από την ίδρυση του Φορέα με καθαρισμό παραλιών, οικισμών, μονοπατιών κλπ.

 

Για δράσεις εκπαιδευτικές, συναντήσεις, ημερίδες:

Σχολείο Τουρισμού και Γαστρονομίας: Ένας θεσμός, που ξεκίνησε πριν δύο χρόνια και περιλαμβάνει την συστηματική επιμόρφωση στελεχών, αυτοαπασχολούμενων και εργαζομένων και αποτελεί την βάση και την προϋπόθεση για την παροχή υψηλού επιπέδου τουριστικών υπηρεσιών που επιθυμούμε για τον τόπο μας. Το σχολείο χρηματοδοτήθηκε για τα πρώτα δύο χρόνια, μέσω του προγράμματος LEADER, που έχει ενταχθεί με το ποσό των 19058,00 €.

 

Για τα προνόμια για τα μέλη του δικτύου:

Ο Φορέας Τουρισμού Μολύβου συνεχίζει με την INTERAMERΙCΑΝ την συνεργασία με την σύναψη συμβολαίου ομαδικής ασφάλισης και με την Υδρόγειο την συνεργασία για την ασφάλιση της ακίνητης περιουσίας των μελών του.

Η Πιστοποίηση μελών με την εφαρμογή της ταυτότητας Lesvos the Οther Aegean, η τοποθέτηση ειδικού σήματος, η ειδική προβολή στην ιστοσελίδα και στις εκδόσεις είναι μερικά από τα προνόμια.

 

Πολυχώρος Πολιτισμού «Δεσμός»

Με την ένταξή του στο πρόγραμμα LEADER της ΕΤΑΛ για την: «Δημιουργία Χώρου Πολιτιστικών Εκδηλώσεων», με συνολικό προϋπολογισμό (συνολικής δημόσιας δαπάνης) 243.146,81 €. Το έργο ολοκληρώθηκε το 2022.

Ο σκοπός της ενέργειας αυτής, είναι να δημιουργηθεί ένας πολυχώρος πολιτισμού για όλη την τοπική κοινωνία και τους φορείς της, ένας χώρος που θα ταυτιστεί με τον πολιτισμό του Μολύβου και παράλληλα θα συνδράμει και θα υποστηρίξει την τουριστική ανάπτυξη και προβολή της Λέσβου.

 

Δημιουργία Κέντρου Ενημέρωσης Επισκεπτών.

Ολοκληρώθηκε το έργο που υλοποιήθηκε μέσα από το πρόγραμμα «Επιχορήγηση φορέων Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας στην Περιφέρεια Β. Αιγαίου. Ο Φορέας μετά την παραχώρηση του κτιρίου από τον Δήμο Δυτικής Λέσβου ανακαίνισε, εξόπλισε και λειτούργησε τον χώρο με υπαλλήλους, αναβαθμίζοντας ένα χώρο που ήταν κλειστός πολλά χρόνια. Ο συνολικός απολογισμός της δημόσιας δαπάνης ήταν 81718,29€.

 

Αναβάθμιση και ανακαίνιση του γραφείου του φορέα με νέους υπολογιστές, φωτοτυπικό μηχάνημα και νέα λογισμικά για την λειτουργία του.

 

Η Συνέλευση ολοκληρώθηκε με την τροποποίηση του καταστατικού, την εκλογή της εφορευτικής επιτροπής και τον ορισμό της ημερομηνίας των εκλογών την Δευτέρα 8 Απριλίου 2024 στις 18:00 μ.μ. έως 20:00 μ.μ.

Υποψηφιότητες για τα όργανα του Δ. Συμβουλίου και την Εξελεγκτικής Επιτροπής ως την Παρασκευή 5 Απριλίου στις 14:00 μ.μ.

 

Κλείνοντας τις διαδικασίες της συνέλευσης, ο Πρόεδρος του Φορέα Τουρισμού Μολύβου, κος Μόλβαλης Νικόλαος, ευχαρίστησε τα μέλη του απερχόμενου Δ. Συμβουλίου για την άριστη συνεργασία που υπήρχε μεταξύ τους, τονίζοντας το μεγάλο έργο που έγινε σε αντίξοες συνθήκες και υπηρετώντας τις καταστατικές λειτουργίες του Φορέα.

Παράλληλα, εκ μέρους του Δ. Συμβουλίου, ευχαρίστησε όλα τα μέλη του δικτύου για την συνδρομή και την στήριξή τους στην ανάπτυξη μιας τόσο σημαντικής δραστηριότητας, που τα αποτελέσματα πλέον είναι ορατά και εκτός Λέσβου.

 

Μοιράσου το άρθρο!