Τουρισμός

30/07/2013 - 18:23

Ελπίδες και για Ιάπωνες τουρίστες στη Λέσβο - Ολοκληρώθηκε η επίσκεψη του κ. Tohsei Ishimoto

Μ

ε επιτυχία ολοκληρώθηκε η επίσκεψη στη Λέσβο του κ. Tohsei Ishimoto, καθηγητή στο Τμήμα Διεθνούς Τουρισμού του  Πανεπιστημίου «Nara Prefectural University» της Ιαπωνίας και πρώην στελέχους του ΕΟΤ Ιαπωνίας. Ο Ιάπωνας καθηγητής βρέθηκε στη Λέσβο από την περασμένη Πέμπτη 25 Ιουλίου μέχρι και χθες Δευτέρα 29 Ιουλίου με δική του πρωτοβουλία και με αφορμή δημοσιεύματα που αφορούσαν στη δημιουργία των Παρατηρητηρίων Βιώσιμου Τουρισμού στο Αιγαίο. Τα συγκεκριμένα Παρατηρητήρια είναι αποτέλεσμα της σύμπραξης του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και τη συνεργασία των Περιφερειών Βορείου και Νοτίου Αιγαίου και σκοπό έχουν  την ενδυνάμωση της ανταγωνιστικότητας του τουρισμού των νησιών μέσω της βελτίωσης της ποιότητας των παραγόμενων υπηρεσιών, τη διαφοροποίηση του τουριστικού προϊόντος με δραστηριότητες ενδυνάμωσης της τουριστικής εμπειρίας .

Το ενδιαφέρον του κ. Tohsei Ishimoto, αφορά τόσο στην δική του επιστημονική έρευνα όσο και στην προώθηση των νησιών στην Ιαπωνική Τουριστική αγορά και προς αυτήν την κατεύθυνση συζητήθηκε η προοπτική για τη δημιουργία τουριστικών πακέτων ολιγοήμερης επίσκεψης Ιαπώνων επισκεπτών στη Λέσβο.

Το πρόγραμμα της επίσκεψης του κ. Ishimoto στη Λέσβο επιμελήθηκε το τμήμα Τουρισμού της Π.Ε. Λέσβου. Σημαντική υπήρξε η συμβολή της Κ΄ Εφορείας Προϊστορικών & Κλασσικών Αρχαιοτήτων, της 14ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους, του Μουσείου Βιομηχανικής Ελαιουργίας (ΠΙΟΠ), του Φορέα Τουρισμού Μολύβου, του Φορέα Ανάπτυξης Πλωμαρίου, του Συλλόγου Τουριστικής Ανάπτυξης Γέρας και του Σωματείου Εστιατόρων και Συναφών Επαγγελμάτων Ερεσού.

Ας σημειωθεί ότι σε όλες τις φιλοξενίες διαμορφωτών γνώμης που έχει πραγματοποιήσει η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου υπάρχει πάντα η αμέριστη συμπαράσταση των τουριστικών φορέων (Ξενοδόχοι, Πράκτορες, Ιδιοκτήτες Ενοικιαζόμενων Αυτοκινήτων, κλπ) του νησιού οι οποίοι και προφέρουν χορηγικά πακέτα.

 

Το οδοιπορικό που ακολουθήθηκε είναι το παρακάτω:

Το πρωί της πρώτης ημέρας πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο κάστρο της Μυτιλήνης, στο   Ναό  των Μέσων και στο Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας στην Αγία Παρασκευή όπου και πραγματοποιήθηκε γευσιγνωσία λαδιού και ελιάς, ενώ τον καθηγητή εντυπωσίασε ιδιαίτερα το παραδοσιακό λαδοτύρι. Ακολούθησε επίσκεψη στον Ιερό Ναό του Ταξιάρχη στο Μανταμάδο, στο γραφικό λιμάνι της Σκάλας Συκαμιάς, στο κάστρο και τον οικισμό του Μολύβου, την Άναξο, ενώ το βράδυ επισκέφτηκε τον Άγιο Παντελεήμωνα στη Τσιχράντα όπου ετοιμαζόταν το παραδοσιακό κισκέκ.

 

Τη δεύτερη μέρα πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους στο Σίγρι, στο κάστρο και τον οικισμό του Σιγρίου, τη Μονή Υψηλού,  τον οικισμό, την ακρόπολη και την Παλαιοχριστιανική του Αγίου Ανδρέα στην Ερεσό, τον οικισμό της Βατούσας, το Σκαλοχώρι και την Πέτρα.

Την τρίτη ημέρα πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στη Μονή Μυρσινιώτισσας και στάση στην Καρίνη, στον αιωνόβιο πλάτανο του Θεόφιλου. Ακολούθησε περιήγηση στην Αγιάσο και επίσκεψη στον Ιερό Ναό της Παναγίας, πριν μεταβεί στο Πλωμάρι για να επισκεφτεί τα Μουσεία Ούζου, Σαπωνοποιίας και στο Εκκλησιαστικό Μουσείο. Η ημέρα ολοκληρώθηκε με επίσκεψη στο Φούρνο Μεσαγρού με τις τοιχογραφίες του Θεοφίλου και βραδινή βόλτα στην πόλη της Μυτιλήνης.

 

Την τελευταία ημέρα πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στα μουσεία του έργου της ενοποίησης αρχαιολογικών χώρων (Αρχαίο Θέατρο, Ρωμαϊκές επαύλεις με ψηφιδωτά), στο Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Μυτιλήνης και στο Εκκλησιαστικό Μουσείο. Ο κ. Ishimoto ο οποίος μιλάει άπταιστα την ελληνική γλώσσα έχοντας ολοκληρώσει διδακτορική διατριβή για τη Βυζαντινή Ιστορία στο τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών, σήμερα μετέβη στη Χίο όπου θα φιλοξενηθεί από το Δήμο Χίου και ακολούθως θα βρεθεί στη Σάμο, όπου θα φιλοξενηθεί από την Περιφερειακή Ενότητα Σάμου. 

 

Το τμήμα Τουρισμού της Π.Ε. Λέσβου ευχαριστεί θερμά για τη συμβολή τους στη φιλοξενία του Ιάπωνα καθηγητή, τα ξενοδοχεία «Theofilos Paradise» και «Ηλιοτρόπιο» στη Μυτιλήνη, καθώς και το «Sunrise» Hotel στην Εφταλού, και «Anaxos Hill Vilagge» στην Άναξο, το «Billy’s Rentals» και το εστιατόριο «Αιγαίο» στην Ερεσό. 

Μοιράσου το άρθρο!