Τουρισμός

27/02/2013 - 15:33

H Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου στη Διεθνή Τουριστική Έκθεση του Βελιγραδίου

H Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου στη Διεθνή Τουριστική Έκθεση του Βελιγραδίου

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η πρώτη συμμετοχή της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου στη Διεθνή Τουριστική Έκθεση του Βελιγραδίου, που πραγματοποιήθηκε από 21 έως 24 Φεβρουαρίου 2013 στην πρωτεύουσα της Σερβίας. Η συμμετοχή αυτή προέκυψε με αφορμή το εξαιρετικό ενδιαφέρον που έδειξαν το τελευταίο διάστημα, ορισμένα μεγάλα γραφεία – tour operators της χώρας, να «ανοίξουν» την αγορά της Σερβίας προς τα νησιά του Βορείου Αιγαίου, τα οποία μέχρι σήμερα ήταν τελείως ανεκμετάλλευτα τουριστικά από τους Σέρβους.

 
Η εκτίμηση των Σέρβων tour operators, οι οποίοι με επικεφαλής τον κ. Zeljiko Perkunic του τουριστικού γραφείου του Βελιγραδίου “FOX TRAVEL” είχαν επισκεφθεί πριν 3 περίπου μήνες τη Λέσβο, ήταν ότι υπάρχουν δυνατότητες και προοπτικές, ώστε τα νησιά του Βορείου Αιγαίου να αποτελέσουν άμεσα και εντός της ερχόμενης καλοκαιρινής περιόδου έναν νέο τουριστικό προορισμό για τους Σέρβους. Είχαν εκφράσει δε την πεποίθηση, ότι με τις κατάλληλες προωθητικές κινήσεις και ένα πρόγραμμα πτήσεων charters κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής σαιζόν του 2013, το επιχειρούμενο άνοιγμα της Σέρβικης αγοράς θα στεφθεί από απόλυτη επιτυχία, δεδομένου ότι διαθέτει όλα τα στοιχεία και τα χαρακτηριστικά που την καθιστούν ένα νέο και αναδυόμενο “target group” τόσο για την Ελλάδα, όσο κυρίως για τα νησιά του Βορείου Αιγαίου. 
 
Κατά τη συμμετοχή στην έκθεση του Βελιγραδίου, οι υπεύθυνοι της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, είχαν την ευκαιρία να συναντηθούν εκτός από τους παραπάνω tour operators, με τους εκπροσώπους όλων σχεδόν των μεγάλων τουριστικών γραφείων της Σερβίας που συμμετείχαν στην έκθεση, με στόχο να τους παρακινήσουν στην προσπάθεια της τουριστικής προσέγγισης των νησιών του Βορείου Αιγαίου, είτε σε συνεργασία με τα προαναφερόμενα γραφεία, είτε αυτόνομα. Εκτός των πτήσεων charters που εκτιμάται ότι θα ξεκινήσουν το καλοκαίρι, υπήρξε και πολύ μεγάλο ενδιαφέρον από συγκεκριμένα γραφεία για οδική προσέγγιση των νησιών μέσω Τουρκίας, είτε με groups, είτε μεμονωμένα με ιδιωτικό αυτοκίνητο, δεδομένου ότι μία μεγάλη μερίδα των Σέρβων, επιλέγει το είδος αυτό των διακοπών. Οι επαγγελματίες του τουρισμού του Βορείου Αιγαίου (τουριστικά γραφεία και ξενοδοχειακές μονάδες), σύντομα θα λάβουν αναλυτική ενημέρωση με όλα τα στοιχεία που χρειάζονται, προκειμένου να ξεκινήσουν οιαδήποτε μορφής συνεργασία, με τα αντίστοιχα σέρβικα γραφεία κατά περίπτωση ενδιαφέροντος.     
 
Εκτός από τις συναντήσεις με τους Σέρβους επαγγελματίες του τουρισμού, υπήρξε και συστηματική προσέγγιση του ευρύτερου πολυπληθούς κοινού που επισκέφθηκε την έκθεση, με γενικότερο στόχο την προώθηση της τουριστικής  φυσιογνωμίας των νησιών, και ειδικότερο την πρώτη γνωριμία του Βορείου Αιγαίου με τους εν δυνάμει Σέρβους επισκέπτες. Η προσέγγιση αυτή επιτεύχθηκε μέσω εξειδικευμένου εντύπου της Π.Β.Α. στη σέρβικη γλώσσα, καθώς και εθελοντών ελληνοσέρβων, που καθ’ όλη τη διάρκεια του τετραημέρου προσέφεραν ανιδιοτελώς τις πολύτιμες υπηρεσίες τους για την εξυπηρέτηση του κοινού.    
 
Εξαιρετικά σημαντική για την προώθηση της περιοχής και την επίτευξη των στόχων της συμμετοχής, πρέπει να χαρακτηριστεί η συνδρομή και στήριξη της Εκκλησίας, δια της ενεργού παρουσίας στην έκθεση του ιδίου του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Μυτιλήνης κ.κ. Ιακώβου,  καθώς και η παρουσία του εκπροσώπου τύπου και επικοινωνίας της Ελληνικής Πρεσβείας στη Σερβία κ. Πέτρου Τσαρούχη. Επιπλέον το «παρών» στα standς της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και των προαναφερόμενων tour operators, έδωσαν τόσο ο Δήμαρχος Λέσβου κ. Δημήτρης Βουνάτσιος, όσο και ο σύμβουλος σε θέματα εκπαίδευσης των Πρεσβειών της Ελλάδος στα Βαλκάνια κ. Στράτος Κουτσκουδής. Όλοι οι παραπάνω συνέβαλαν ποικιλοτρόπως στην άρτια παρουσίαση και ευρύτατη δημοσιοποίηση των νησιών του Βορείου Αιγαίου στα σέρβικα Μ.Μ.Ε., τα οποία με την ιδιαίτερη φροντίδα του κ. Zeljiko Perkunic της “Fox Travel”, παρευρέθηκαν στο press conference που διοργανώθηκε και στο cocktail party που ακολούθησε και τα προώθησαν δυναμικά στο σέρβικο έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο, ιδιαίτερα δε στα τηλεοπτικά κανάλια όλης της χώρας. Για την προγραμματισμένη έναρξη του προγράμματος πτήσεων charters κατά την καλοκαιρινή περίοδο 2013, ενημερώθηκε λεπτομερώς δείχνοντας ιδιαίτερο ενδιαφέρον και ικανοποίηση, η Υπουργός Τουρισμού της Ελλάδας κ. Όλγα Κεφαλογιάννη, η οποία επισκέφθηκε το stand της Π.Β.Α., κατά την πρώτη ημέρα των εγκαινίων της έκθεσης. 
  
Υπό εξέταση και στη διαδικασία του προγραμματισμού και από τα δύο σέρβικα γραφεία tour  operators, βρίσκεται και η διοργάνωση διαφόρων άλλων προωθητικών δραστηριοτήτων, με παράλληλη διαφημιστική εκστρατεία για το Βόρειο Αιγαίο στο άμεσο μέλλον, προκειμένου να υποστηριχθεί η όλη προσπάθεια που μόλις ξεκίνησε.      
 
Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κ. Αθανάσιος Γιακαλής, με την ολοκλήρωση της αποστολής, εξέφρασε την ικανοποίησή του τόσο γι’ αυτή καθαυτή τη συμμετοχή, όσο και κυρίως για την αποτελεσματική παρουσία και το επερχόμενο άνοιγμα της αγοράς.  Τόνισε δε ότι η προσέγγιση των αναδυόμενων αγορών των Βαλκανίων και της Ανατολικής Ευρώπης τόσο από τους φορείς όσο και από τους επαγγελματίες του τουρισμού, πρέπει να εντατικοποιηθεί προς όφελος των τοπικών κοινωνιών.
 

Μοιράσου το άρθρο!