Τουρισμός

28/03/2013 - 17:18

Ήρθαν οι πράκτορες και... ελπίδες για τουριστικό ρεύμα από Βόρεια Ελλάδα

Ήρθαν οι πράκτορες και... ελπίδες για τουριστικό ρεύμα από Βόρεια Ελλάδα

Ήρθαν οι πράκτορες και... ελπίδες για τουριστικό ρεύμα από Βόρεια Ελλάδα

Ήρθαν οι πράκτορες και... ελπίδες για τουριστικό ρεύμα από Βόρεια Ελλάδα

Ένα μεγάλο βήμα για τη προσέλκυση τουριστικού ρεύματος από τη Β. Ελλάδα, ήταν  η διοργάνωση μιας τετραήμερης ξενάγησης σε εκπροσώπους Τουριστικών Γραφείων της περιοχής στο νησί μας, που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Επιμελητηρίου και σε συνεργασία με την Ένωση Τουριστικών Πρακτόρων, της Ένωσης Ξενοδόχων Λέσβου, της Ένωσης Ξεναγών και την συμβολή των ξενοδοχείων της Μυτιλήνης: Ηλιοτρόπιο, Elysion, Lesvion, Πύργος Μυτιλήνης, Theofilos Paradise και Blue Sea.

Είκοσι επαγγελματίες του χώρου, που εκπροσωπούν τα μεγαλύτερα ταξιδιωτικά γραφεία της Β. Ελλάδος, καθώς και δημοσιογράφοι, ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα, ανάμεσά τους κι ένα από τα μεγαλύτερα γραφεία της χώρας το ZORPIDIS travel, ιδιοκτησίας του Πρόεδρου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης κ. Μιχάλη Ζορμπίδη.

Η άφιξη των προσκεκλημένων έγινε το Σάββατο 23 Μαρτίου, ενώ από την Κυριακή μέχρι και την Τρίτη, είχαν προγραμματιστεί εκδρομές με ξενάγηση σε επιλεγμένους προορισμούς του νησιού μας όπως, το Σίγρι (Απολιθωμένο Δάσος), ο Μόλυβος, η Πέτρα, η Καλλονή, η Γέρα, το Πλωμάρι, η Αγιάσος, ο Αγ. Ραφαήλ, ο Μανταμάδος, ο Πολυχνίτος και τα Βατερά.

Την Κυριακή το βράδυ πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο ξενοδοχείο Elysion hotel, προκειμένου να συζητηθούν δυνατότητες συνεργασίας και προώθησης τουριστικών πακέτων προς την περιοχή μας.  Στη σύσκεψη εκτός από τους εκπροσώπους των τουριστικών πρακτόρων της Β. Ελλάδας και της Λέσβου, συμμετείχαν επίσης, ο Αντιπεριφερειάρχης σε θέματα τουρισμού κ. Α. Γιαννάκης, ο Δήμαρχος κ. Δ. Βουνάτσος, ο εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος Τουρισμού κ. Χ. Κορδώνης, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Θ. Καλογρίδης και οι δυο Αντιπρόεδροι κ.κ. Β. Μυρσινιάς και Π. Φραντζέσκος αντίστοιχα, καθώς και ο Διευθυντής του Μουσείου Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου κ. Ν. Ζούρος.

Οι προσκεκλημένοι εξέφρασαν τον ενθουσιασμό τους από την περιήγηση και τη φιλοξενία που τους επιφυλάχθηκε, επιβεβαιώνοντας το γεγονός πως η Λέσβος αποτελεί έναν ιδιαίτερο τουριστικό προορισμό, συνδυάζοντας σημαντικά πλεονεκτήματα, όπως οι φυσικοί πόροι, η πολιτιστική κληρονομιά και τα τοπικά προϊόντα.

Μέσα από τη συζήτηση για μια ακόμη φορά φάνηκε έντονα η ανάγκη σύστασης Τουριστικής Εταιρείας Προβολής και Προώθησης της Λέσβου,  ενώ το μεγαλύτερο πρόβλημα που φαίνεται να αποτελεί και τροχοπέδη για την εισροή τουριστικού ρεύματος από τη Β. Ελλάδα, εξακολουθεί να παραμένει η ελλιπής ακτοπλοϊκή σύνδεση με το λιμάνι της Καβάλας και της Θεσσαλονίκης. Σε αυτό το θέμα προτάθηκε να ασκηθούν έντονες και συντονισμένες πιέσεις από τους παρευρισκόμενους φορείς, όπως τις Περιφέρειες, τα Επιμελητήρια και τους εμπλεκόμενους φορείς με τον τουρισμό.

Συμπερασματικά θα μπορούσαν να σημειωθούν τα ακόλουθα:

Η παρουσία τόσων μεγάλων πρακτορείων από τη Β. Ελλάδα στο νησί μας, ήταν πολύ σημαντική για τη νέα τουριστική περίοδο και την αύξηση της τουριστικής κίνησης, ενώ υπήρξαν συγκεκριμένες προτάσεις για την βήμα – βήμα προσέγγιση των δυο περιοχών (Β. Ελλάδας και Β. Αιγαίου) στον τουριστικό τομέα και συμφωνήθηκαν τα παρακάτω:

  1. Πραγματοποίηση τακτικών συναντήσεων ανάμεσα στα δυο Επιμελητήρια προκειμένου να επιλύονται τρέχοντα (σχετικά) θέματα.
  2. Κοινή διεκδίκηση από την πολιτεία καλύτερων συγκοινωνιών από τη Β. Ελλάδα προς τα νησιά μας.
  3. Τέλος συμφωνήθηκε η εναλλακτική σύνδεση της Λέσβου με τη Β. Ελλάδα, οδικώς μέσω Τουρκίας.

Το Επιμελητήριο Λέσβου ευχαριστεί ιδιαίτερα για τη φιλοξενία και υποστήριξη, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, τους Τουριστικούς Φορείς Πλωμαρίου, Καλλονής και Γέρας, το Μουσείο Βρανά, τους Συλλόγους Ξενοδόχων Βατερών και Πλωμαρίου, καθώς και τα μέλη του Δ.Σ. κ. Αθανάση Νίκο και κα Τατά – Δημοπούλου Μυρτώ.

Μοιράσου το άρθρο!