Τουρισμός

17/11/2021 - 08:16

Λέσβος: Αποκαρδιωτικός ο απολογισμός της τουριστικής σεζόν

Λίγο καλύτερα από τη σεζόν «φάντασμα» του 2020 κινήθηκε η φετινή, για τον τουρισμό της Λέσβου, με τα στοιχεία στο κλείσιμο της να είναι αποκαρδιωτικά. Το φως στο τούνελ που έχει μπει το νησί από το 2015 αρχίζει να διακρίνεται για την επόμενη καλοκαιρινή περίοδο του 2022.

 

Μπορεί ολόκληρη η χώρα να γιορτάζει το τέλος μιας ανέλπιστα καλής τουριστικής σεζόν, όμως το 3ο μεγαλύτερο ελληνικό νησί της Ελλάδας συνεχίζει να μετρά τις πληγές του. Τα τελευταία έξι χρόνια το μεταναστευτικό έχει πατήσει φρένο στην τουριστική ανάπτυξη του νησιού, που μπορεί να έχει καταφέρει να ξεπεράσει στο μεγαλύτερο βαθμό αυτό το θέμα, φαίνεται όμως πως η «ρετσινιά» καλά κρατεί.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία από το αεροδρόμιο του, οι αφίξεις ξένων τουριστών στη Λέσβο φέτος δεν ξεπέρασαν τις 19.000, όταν το θλιβερό τουριστικά 2020 ανήλθαν στις 15.000 περίπου. Οι χώρες που έστειλαν αυτούς τους λιγοστούς τουρίστες στο νησί ήταν η Ολλανδία, η Δανία, η Βρετανία και η Σουηδία. Το 2019 η Λέσβος είχε υποδεχθεί περίπου 70.000 ξένους τουρίστες κυρίως βρετανούς και ολλανδούς, αφού οι γερμανοί το έχουν εγκαταλείψει από το 2015.

 

Η απουσία επίσης των Τούρκων τουριστών φέτος, έγινε ιδιαίτερα αισθητή αφού υπολογίζονταν γύρω στις 40.000 και κατάφερναν ειδικά τα τελευταία χρόνια να καλύπτουν τα κενά των ευρωπαίων αλλά και των εγχώριων τουριστών. Οι Έλληνες παραθεριστές φαίνεται φέτος να επέστρεψαν μετά από χρόνια στο νησί, χάρις στα επιδοτούμενα προγράμματα του κοινωνικού τουρισμού, που αφορούσαν ξενοδοχεία και εισιτήρια και έτσι έσωσαν κάπως την παρτίδα.

Η κατάσταση του τουρισμού στο νησί

Μιλώντας στο NEWS24/7 ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Λέσβου κ. Δημήτρης Βατής τόνισε ότι το νησί δεν κατάφερε φέτος να επιτύχει τον στόχο που είχε θέσει η χώρα και να φτάσει έστω στο 50% των αφίξεων του 2019. «Είμαστε αισιόδοξοι για την τουριστική σεζόν του 2022, καθώς οι βρετανοί φαίνεται να επιστρέφουν στο νησί. Οι άνθρωποι της Jet2 ήρθαν, μίλησαν με τους ξενοδόχους και έκαναν λόγο για 5 πτήσεις την εβδομάδα από Βρετανία.

Περιμένουμε και τους Γερμανούς τουρίστες να επιστρέψουν, όπως και τους Τούρκους που είναι για εμάς μια καλή αγορά», δήλωσε ο κ. Βατής. Όπως ο ίδιος εξήγησε, ο τουρισμός στο νησί έχει πολύ καλές προοπτικές, καθώς το μεταναστευτικό δεν αποτελεί πλέον «βαρίδι» για τον κλάδο, αφού η κατάσταση έχει ομαλοποιηθεί. «Έχουν γίνει σωστές κινήσεις και δεν συναντούμε πια τις άσχημες εικόνες του παρελθόντος με τις βάρκες με τους μετανάστες, οι οποίοι βέβαια να πούμε ότι ουδέποτε προκάλεσαν κάποιο πρόβλημα στους τουρίστες. Η εικόνα όμως ήταν αρνητική».

Ο κ. Βατής επεσήμανε ότι η Λέσβος είχε ξεκινήσει χρόνια πριν να αναπτύσσει δυναμικά τον εναλλακτικό τουρισμό, με τον τεράστιο πλούτο που διαθέτει σε αξιοθέατα, φυσικό περιβάλλον και πολιτισμό. «Πρέπει να δουλέψουμε όλοι μαζί για να επανεκκινήσει ο τουρισμός και τα ξενοδοχεία χρειάζονται ουσιαστική οικονομική στήριξη για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του σήμερα» δήλωσε.

Η προσέλκυση επενδυτών είναι ένα μεγάλο ζητούμενο για το νησί, καθώς υπάρχει ενδιαφέρον, όχι όμως και ολοκληρωμένο αναπτυξιακό σχέδιο. Φέτος όπως λέει, άνοιξαν κάποιες νέες ξενοδοχειακές μονάδες 5 αστέρων, που έφεραν μια καλή ισορροπία στις διαθέσιμες κλίνες.

Ο πρόεδρος των Ξενοδόχων είπε ακόμη ότι το πρόβλημα της μη τακτικής ακτοπλοϊκής σύνδεσης με τα λιμάνια της Καβάλας και της Θεσσαλονίκης, στερεί από τη Λέσβο μεγάλο αριθμό τουριστών που ταξιδεύουν οδικώς από τις Βαλκανικές χώρες. «Τις τελευταίες εβδομάδες επισκέφτηκαν το νησί 3 κρουαζιερόπλοια, που ήταν και τα μοναδικά του έτους. Μόνο το λιμάνι της Μυτιλήνης είναι σήμερα πύλη Σένγκεν και αυτό είναι ένα μεγάλο πρόβλημα. Όμως πιστεύουμε ότι από του χρόνου, πύλες θα είναι και τα λιμάνια της Πέτρας και του Πλωμαρίου και αργότερα όταν ολοκληρωθεί και του Σιγρίου, οπότε θα είμαστε ένας ελκυστικός προορισμός για κρουαζιερόπλοια», εξήγησε ο κ. Βατής.

 

πηγη: news247.gr / Βίκη Βαμιεδάκη

Μοιράσου το άρθρο!