Τουρισμός

12/01/2016 - 18:55

Λέσβος, τουριστική σεζόν 2016 : πτώση 80% στις κρατήσεις από το εξωτερικό

yle="text-align: justify;">Το πρώτο καμπανάκι κινδύνου για την τουριστική σεζόν του 2016, έχει χτυπήσει εδώ και αρκετές εβδομάδες, αφού τα πρώτα σημάδια στις κρατήσεις του εξωτερικού εμφανίζουν κατακόρυφη πτώση, που φτάνει ακόμη και το 80%.
Σε σχετική εισήγηση που είχε κάνει πριν από τρεις εβδομάδες περίπου ο αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Ν. Κατρακάζος, είχε αναφερθεί στην υφιστάμενη κατάσταση, τονίζοντας ότι γίνονται προσπάθειες να αναστραφεί το κλίμα, ωστόσο δεν έκρυψε την ανησυχία του, ότι η κατάσταση αυτή πιθανόν να είναι μη αναστρέψιμη.
Οι ίδιοι φόβοι έρχονται σήμερα να επιβεβαιωθούν, αφού η μία μετά την άλλη μεγάλες ευρωπαϊκές τουριστικές εταιρείες, που δραστηριοποιούνται σε χώρες παραδοσιακά φιλικές απέναντι στη Λέσβο, όπως είναι η Γερμανία, η Αυστρία, η Τσεχία και η Σουηδία, ακυρώνουν τα τσάρτερ και τις πτήσεις τους, λόγω χαμηλού ενδιαφέροντος.
Απαισιόδοξος για τη νέα σεζόν, αφού τα στοιχεία που έχει στα χέρια του είναι πολύ απογοητευτικά, δηλώνει ο ιδιοκτήτης του Τουριστικού Πρακτορείου Com Travel στη Μήθυμνα και πρώην πρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Πρακτόρων Αχιλλέας Σούγιουλτζης.
Όπως αναφέρει, τα δεδομένα μέχρι σήμερα δείχνουν ότι το νησί μας φέτος, οδηγείται σε μια απόλυτη πανωλεθρία.


 
ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΜΙΛΟΥΝ ΑΠΟ ΜΟΝΑ ΤΟΥΣ
«Δεν κινδυνολογώ, ούτε και είμαι υπερβολικός, όμως τα στοιχεία που υπάρχουν μιλούν από μόνα τους. Καθημερινά οι ακυρώσεις πτήσεων και τσάρτερ έρχονται βροχή, αφού οι εταιρείες προχωρούν σε περικοπές πτήσεων ή σε δρομολόγηση μικρότερων αεροπλάνων.
Ήδη αυτή τη στιγμή, ακυρώθηκαν δύο τσάρτερ από τη Δανία, ένα τσάρτερ από την Τσεχία, ένα τσάρτερ από το Birmingham της Αγγλίας, ενώ η Ολλανδική Corendom ακυρώνει τα 2 από τα 3 τσάρτερ εβδομαδιαίως που είχε στη Λέσβο. Την ίδια ώρα, η εταιρεία Transavia, έχει έρθει σε επαφή με τους πράκτορες που συνεργάζεται, λέγοντας ότι τέλη Φεβρουαρίου, θα αποφασίσει πόσες από τις 5 εβδομαδιαίες πτήσεις στο νησί μας θα διατηρήσει για φέτος το καλοκαίρι, αναφέροντας βέβαια, ότι θα γίνουν μεγάλες περικοπές, μπορεί και οριστικές ακυρώσεις πτήσεων.
Ανάλογη ήταν και η ειδοποίηση από τις εταιρείες της Δανίας, όπου είχαμε τρεις πτήσεις εβδομαδιαίως και αυτή τη στιγμή πιθανολογείται ότι μέχρι τέλος Μαρτίου μπορεί να ακυρωθούν όλες.
Το τσάρτερ της Σουηδίας, το οποίο έφερνε μέχρι πρότινος 220 επιβάτες εβδομαδιαίως το καλοκαίρι, για φέτος προγραμματίζει τη δρομολόγηση αεροπλάνου 140 θέσεων.
Οι τουριστικοί πράκτορες του εξωτερικού την ίδια ώρα, μιλούν για κατακόρυφη πτώση στις κρατήσεις για τη Λέσβο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, Ολλανδική εταιρεία, η οποία τα προηγούμενα χρόνια μέχρι τέτοια εποχή είχε ήδη 87 κρατήσεις, σήμερα έχει μόλις 2!!! Σε άλλη εταιρεία, μας αναφέρουν ότι τέτοια εποχή είχε τουλάχιστον 217 κρατήσεις και σήμερα το ενδιαφέρον για τη Λέσβο περιορίζεται στα 38 άτομα!!!
Μαζί με τους οργανωμένους τουρίστες όμως, θα έχουμε και μεγάλες απώλειες στους τουρίστες της τελευταίας στιγμής, σε εκείνους δηλαδή που επιλέγουν ανεξάρτητα τη Λέσβο, χωρίς να είναι σε κάποιο γκρουπ και ταξιδεύουν με τα τσάρτερ.
Σ' αυτούς, που είναι ένα ποσοστό 15-20% του γενικού συνόλου, θα έχουμε σημαντική πτώση, με δεδομένο ότι δεν επιθυμούν να ταξιδέψουν με δύο πτήσεις και να χάσουν χρόνο από τις διακοπές τους σε αίθουσες αναμονής των αεροδρομίων.
Είναι φυσικό κάποιοι παραδοσιακοί επισκέπτες μας, για τον ήλιο, τη θάλασσα και τις όμορφες παραλίες, να προσανατολιστούν σε άλλες περιοχές, είτε της Μεσογείου, είτε των Βαλκανίων. Τα μηνύματα που παίρνουμε από τους πράκτορες του εξωτερικού, είναι ότι οι πελάτες τους ζητούν οποιοδήποτε άλλο προορισμό εκτός ανατολικού Αιγαίου, δηλαδή της Λέσβου, της Λήμνου, της Χίου, της Σάμου, της Καλύμνου, της Λέρου και της Κω.
Είναι λογικό, κανείς να μην επιθυμεί να κάνει τις διακοπές του σε θάλασσες και παραλίες επιβαρυμένες από ξύλα, πλαστικά, μεταλλικά αντικείμενα, σωσίβια και σε πολλές περιπτώσεις νεκρούς ανθρώπους και νεκρά παιδιά. Γίνονται προσπάθειες καθαρισμού των παραλιών μας από την Τοπική Κοινότητα και τη Δημοτική Ενότητα Μήθυμνας, ωστόσο αυτή η κατάσταση μας ξεπερνά.
Οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, δυστυχώς, κυριαρχούν και δρουν ανεξέλεγκτα, δίνοντας λίγα ψίχουλα στους ντόπιους, όταν, όμως, κάποτε φύγουν, η Λέσβος και ιδιαίτερα το Βόρειο Τμήμα, θα έχουν ρημάξει».
 
ΠΕΡΙΣΣΕΥΕΙ ΛΙΓΗ ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ
Ελαφρώς πιο αισιόδοξος, χωρίς, όμως και αυτός να κρύβει την ανησυχία του για την υφιστάμενη κατάσταση, είναι ο πρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Πρακτόρων Λέσβου, Γιάννης Σαμιώτης.
Όπως επισημαίνει, τα πρώτα στοιχεία δείχνουν πτώση μέχρι και 40%, ωστόσο πιο ξεκάθαρη εικόνα θα έχουν οι φορείς του τουρισμού το Μάρτιο, όταν θα ολοκληρωθεί η Τουριστική Έκθεση του Βερολίνου.
«Συνήθως τα δύο μεγάλα γεγονότα που καθορίζουν την τουριστική κίνηση στον τόπο μας είναι οι τουριστικές εκθέσεις του Λονδίνου και του Βερολίνου. Η έκθεση του Λονδίνου ολοκληρώθηκε, χωρίς να μπορούμε ακόμη να εξάγουμε ασφαλή συμπεράσματα για το αποτέλεσμα, αφού οι περισσότεροι tour operator του εξωτερικού, τηρούν στάση αναμονής χωρίς να δεσμεύονται. Η κατάσταση θα ξεκαθαρίσει το Μάρτιο μετά την έκθεση του Βερολίνου. Τα μηνύματα που έχουμε μέχρι σήμερα, δείχνουν μια επιβαρυμένη κατάσταση και μειώσεις μέχρι 40%.
Θεωρώ ότι το τουριστικό προϊόν είναι ένα προϊόν ευαίσθητο και ευμετάβλητο, ένα προϊόν που μπορεί να δώσει εκπλήξεις από τη μία στιγμή στην άλλη.
 
ΤΙ ΑΠΟΖΗΤΟΥΜΕ;
Το ζήτημα είναι, εμείς ως τουριστικοί πράκτορες και ως φορείς τουρισμού, ή ακόμη και ως πολίτες, τι είδους τουρισμού αναζητούμε.
Για παράδειγμα, κάποιος που επισκέπτεται το νησί μας για να βοηθήσει ή να προσφέρει στους πρόσφυγες και τους μετανάστες, είναι και αυτός τουρίστας και επισκέπτης. Εμείς θέλουμε τέτοιου είδους τουρισμό; Αυτό είναι το ζήτημα, να αποφασίσουμε τι ακριβώς θέλουμε και να δουλέψουμε πάνω σε αυτό».
Όπως αναφέρει ο Γ. Σαμιώτης, το θέμα του μεταναστευτικού και οι συνέπειες στον τουρισμό, θα τεθεί στην ετήσια  Γενική Συνέλευση της Ένωσης, που θα πραγματοποιηθεί το Φεβρουάριο.
«Εκεί θα έχουμε την ευκαιρία, επισημαίνει, να ανταλλάξουμε απόψεις, να συζητήσουμε και να ακούσουμε τις προτάσεις και τα προβλήματα όλων των συναδέλφων».
 
ΕΠΑΝΑΣΥΝΔΕΣΗ
Εντωμεταξύ, προς εκτόνωση φαίνεται ότι βαίνει η κόντρα που είχε ξεσπάσει εντός των κόλπων της Ένωσης τον Οκτώβριο, με αφορμή το μεταναστευτικό.
Να σημειωθεί ότι στις 11 Οκτωβρίου είχαν υποβάλλει τις παραιτήσεις τους από την Ένωση, 8 τουριστικά πρακτορεία που δραστηριοποιούνται στη Βόρεια Λέσβο.
Σήμερα, όπως αναφέρει ο Γ. Σαμιώτης, ήδη οι δύο από τους 8 και συγκεκριμένα ο Ευαγγ. Γκιγκερης (LESVORAMA) και ο Ευάγγελος Κουταλιανός (ALONIA TRAVEL), επέστρεψαν στους κόλπους της Ένωσης.
Το ίδιο, εξάλλου, προσανατολίζεται να κάνει σύμφωνα με δική του δήλωση και ο Αχιλλέας Σούγιουλτζης, καθώς αναφέρει πως η παραίτηση έγινε σε μια στιγμή εκνευρισμού και απελπισίας  και ότι μόνο αν όλοι οι πράκτορες είναι ενωμένοι, θα μπορέσουν να αντιμετωπίσουν με επιτυχία τα προβλήματα.
 
 

πηγή: εφημερίδα ΔΗΜΟΚΡΑΤΗΣ

Μοιράσου το άρθρο!