Τουρισμός

29/06/2018 - 10:34

Μετράμε αντίστροφα για τη μεγάλη γιορτή της Γαστρονομίας στη Λέσβο - Αναλυτικό πρόγραμμα

Τ

ο μεγάλο φεστιβάλ γαστρονομίας της Λέσβου επιστρέφει για 2η χρονιά, από τις 5 έως και 15 Ιουλίου με μεγαλύτερη διάρκεια, περισσότερους καλεσμένους και εκδηλώσεις σε όλο το νησί!

Οι περιοχές Μυτιλήνη, Καλλονή, Αγία Παρασκευή, Μόλυβος, Πέτρα, Λαφιώνας, Γέρα και Ερεσός σχηματίζουν ένα σταυροδρόμι γεμάτο γεύσεις και αρώματα, όπου προβάλλονται δυναμικά τα γαστρονομικά ήθη, έθιμα και προϊόντα της Λέσβου!Ο Κωστής Κωστάκης θα μας παρουσιάσει σπιτικές πίτες με τοπικά υλικά,  ο Αλέξανδρος Παπανδρέου συνδυάζει το ψάρεμα, με το πάστωμα, την καπιράδα και το Λεσβιακό ελαιόλαδο, ο Ηλίας Μαμαλάκης θα δημιουργήσει με σύκο Ερεσού, η Ελένη Ψυχούλη και η Ιωάννα Σταμούλου θα κεντήσουν τοπικές συνταγές, ο Χρήστος Χουσέας θα μας ετοιμάσει μίξεις τοπικών ποτών με νότες 60s', η Νικολέτα Μακρυωνίτου θα μας συστήσει τα κρασιά του Βορείου Αιγαίου και το “Μπορούμε” θα μας ευαισθητοποιήσει στο μείζον θέμα της σπατάλης φαγητού στον πλανήτη.

Τις κατά τόπους δράσεις καθώς και όλη την  διοργάνωση θα καλύψει δημοσιογραφική  αποστολή ενώ θα παραβρεθούν εκπρόσωποι των χορηγών και υποστηρικτών του Lesvos Food Fest. To Lesvos Food Fest στηρίζει και φέτος δυναμικά η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και η Γ.Σ.Ε.ΒΕΕ και έχει παράλληλα την υποστήριξη και είναι υπό την αιγίδα της Γενική Γραμματείας Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής, του ΕΟΤ, του ΣΕΤΕ και της ΠΟΕΣΕ.

Ο Φορέας Τουρισμού Μολύβου και το Σωματείο Εστιατόρων & Συναφών Επαγγελματιών Μολύβου,  οργανωτές του φεστιβάλ θα ήθελαν να ευχαριστήσουν τους συνεργαζόμενους εταίρους για τις παραγωγικές, συναντήσεις, συζητήσεις, ιδέες, συνεργασίες που ακολούθησαν μια θετική πορεία από τη μέρα λήξης του 1ου Lesvos Food Fest. Το αποτέλεσμα είναι ένα πρόγραμμα πλούσιο σε δράσεις που συνδέουν το παρόν με το παρελθόν και γεύονται το μέλλον της γαστρονομίας του νησιού μας και αποδεικνύουν ότι όταν υπάρχει αληθινή πρόθεση συνεργασίας όλα είναι εφικτά.

Οι συνεργαζόμενοι εταίροι είναι το Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου στην Αγία Παρασκευή, ο Φορέας Ανάπτυξης και Προβολής Ερεσού, ο Σύλλογος Τουριστικής Ανάπτυξης Καλλονής, η ΚΟΙΝΣΕΠ "ΜΟΔΟΥΣΑ" στην Γέρα, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πέτρας, το Σωματείο Εμπόρων και Επαγγελματοβιοτεχών Πέτρας, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Λαφιώνας "Άγιος Αλέξανδρος" και το βιβλιοπωλείο Book and Art στην Μυτιλήνη.

 

Συνολικά το 2ο Lesvos Food Fest απαριθμεί:

2 οργανωτές

8 συνεργαζόμενους εταίρους

7 συνεργαζόμενοι φορείς

11 ημέρες

18 δράσεις

20 χορηγοί & υποστηρικτές

10 καλεσμένους chef, γευσιγνώστες, οινολόγους και mixologists

40 παραγωγούς της Λέσβου και  που προσφέρουν και παρουσιάζουν τα προϊόντα τους στα πλαίσια των δράσεων του φεστιβάλ

60 επιχειρήσεις προσφέρουν ειδικά σχεδιασμένα μενού "ούζο με μεζέ"  και 7 επιχειρήσεις στην Ερεσό προσφέρουν "Ερεσιώτικο πρωινό"

11 οινοποιία  του Βορείου Αιγαίου

11 ποτοποιίες ούζου της Λέσβου

Περισσότερες πληροφορίες στο www.lesvosfoodfest.com και στις σελίδες του φεστιβάλ στα social media.

 

----------------------------

Με την υποστήριξη του Lesvosnews.net

 

---------------------------

Το Lesvos Food Fest 2018   θα διαρκέσει συνολικά 10 ημέρες από 5 έως 15 Ιουλίου και  σχεδιάστηκε με στόχο να  προβάλει  δυναμικά τα γαστρονομικά ήθη, έθιμα και προϊόντα της κάθε περιοχής που θα φιλοξενήσει  φέτος τις δράσεις του, λαμβάνοντας υπόψη τις κατά τόπους γεωγραφικές και πολιτισμικές ιδιαιτερότητες.

Παρακάτω παρουσιάζονται συνοπτικά οι προγραμματισμένες δράσεις:

Πέμπτη 5/7

Βόρεια Λέσβος – Λαφιώνας

Με αγάπη για την παράδοση ο τοπικός Πολιτιστικός Σύλλογος «Άγιος Αλέξανδρος» μας προτείνει το τοπικό superfood.

18:30 στην εκκλησία της Αγίας Παρασκευής, Λαφιώνας

Παρουσίαση διαδικασίας παρασκευής τραχανά και τοπικών γλυκών με θέα το Αιγαίο.

Παρασκευή 6/7

Κεντρική Λέσβος – Σκάλα Καλλονής

Ο Σύλλογος Επιχειρήσεων Τουριστικής Ανάπτυξης Καλλονής προτείνει μια μέρα στο ψαροχώρι της Σκάλας Καλλονής γεμάτη αλμύρα και θαλασσινές γεύσεις.

9:30 Στο λιμανάκι της Σκάλας Καλλονής

Πρωινή βαρκάδα στον κόλπο της Καλλονής, γνωστός και ως «λίμνη του Αριστοτέλη». Εργαστήρι παστώματος σε συνεργασία με τις τοπικές επιχειρήσεις και το Σύλλογο Αλιέων Σκάλας Καλλονής.

18:30 Στην πλατεία της Σκάλας Καλλονής

Μαγειρέματα από chef και τον Σύλλογο Μικρασιατών Καλλονής και βραδινή μουσικοχορευτική εκδήλωση από τοπικούς συλλόγους.

Σάββατο 7/7 & Κυριακή 8/7

Δυτική Λέσβος – Ερεσός

Ο Φορέας Ανάπτυξης & Προβολής Ερεσού μας ταξιδεύει από το χθες στο σήμερα με μουσικές και τοπικές γεύσεις.

19:00 στην παραλία της Σκάλας Ερεσού

Με κιθάρες και τραγούδι θυμόμαστε παρέα νοσταλγικές εποχές στη παραλία της Σκάλας Ερεσού. Με καρπούζι και τουλουμοτύρι… όπως τότε που τα πράγματα ήταν απλά και ανέμελα.

18:30 στην πλατεία της Ερεσού

Στην κεντρική πλατεία της Ερεσού θα παρακολουθήσουμε δημιουργίες υψηλής μαγειρικής σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ερεσιωτών «Φανίας», με πρώτη ύλη το βράσμα από τα διάσημα σύκα Ερεσού.

*Παράλληλη δράση

Ερεσιώτικο πρωινό. Σχεδιασμένο με μεράκι, βασίζεται σε τοπικά προϊόντα και συνταγές της περιοχής. Αναζητήστε το στις συνεργαζόμενες επιχειρήσεις της Ερεσού καθ’ όλη τη διάρκεια του φεστιβάλ.

Δευτέρα 9/7

Ανατολική Λέσβος – Γέρα

Η Κοιν. Σ. Επ. «ΜΟΔΟΥΣΑ» συστήνει τοπικά προϊόντα και ντόπιους παραγωγούς σε μια υπαίθρια αγορά.

18:00 στο Ντουραχάνι, Παπάδος Γέρας, Εγκαταστάσεις Μοδούσας

Υπαίθρια αγορά παραγωγών και γευσιγνωσία στις εγκαταστάσεις της Μοδούσας στο Ντουραχάνι Παπάδου Γέρας, με τη συμμετοχή παραγωγών που θα παρουσιάσουν λεσβιακά προϊόντα (συσκευασμένα και μη).

Τρίτη 10/7

Ανατολική Λέσβος – Μυτιλήνη

Βιβλιοπωλείο Book & Art, πεζόδρομος Κομνηνάκη.

20:00 βιβλιοπωλείο Book and Art, Κομνηνάκη 5, Μυτιλήνη

Βιβλιομαγειρέματα από chef.

Τετάρτη 11/7

Κεντρική Λέσβος – Αγία Παρασκευή

Το Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς φιλοξενεί στον υπαίθριο χώρο του «λαδερά μαγειρέματα», που παντρεύουν την παράδοση με τις σύγχρονες γαστρονομικές τάσεις.

19:00 στο Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου, Αγία Παρασκευή

Live μαγειρέματα από chef και τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Γυναικών Αγίας Παρασκευής. Το ελαιόλαδο, οι ελιές, η πάστα ελιάς θα έχουν την τιμητική τους, ενώ οι συνταγές παρουσιάζονται σε παραδοσιακά πήλινα σκεύη. Η εκδήλωση θα πλαισιωθεί από ομιλίες για τη μαγειρική και αποθήκευση τροφίμων σε κεραμικά σκεύη.

Πέμπτη 12/7 έως Κυριακή 15/7

Βόρεια Λέσβος – Μόλυβος

Το Σωματείο Εστιατόρων & Συναφών Επαγγελμάτων Μολύβου και ο Φορέας Τουρισμού Μολύβου οργανώνει δράσεις για όλα τα γούστα και όλες τις ηλικίες.

Πέμπτη 12/7, Παρασκευή 13/7 και Σάββατο 14/7 πρωί

10:00 Παιδικά εργαστήρια μαγειρικής, Πλατεία Λευκονοίκου, Μόλυβος

Μαγειρεύουμε με παιδιά ηλικίας από 5 ετών και συζητάμε για τη σπατάλη φαγητού στον πλανήτη σε συνεργασία με το «Μπορούμε».

10:00 Μίξεις με βότανα και αλάτι, Οθωμανικό Χαμάμ, Μόλυβος

Μια βιωματική δράση, που θα πραγματοποιηθεί στο Οθωμανικό Χαμάμ, όπου θα έρθουμε σε επαφή με τα βότανα και το αλάτι της Λεσβιακής γης.

      Πέμπτη 12/7 απόγευμα

20:00 Aegean Wine Tasting – Γευσιγνωσία κρασιών από το Βόρειο Αιγαίο, Πλατεία Λευκονοίκου, Μόλυβος

Δημοφιλή από την αρχαιότητα, τα κρασιά και τα οινοποιεία του Βορείου Αιγαίου παρουσιάζονται σε συνδυασμό με τα τυριά και γαλακτοκομικά προϊόντα της Λέσβου από εξειδικευμένη οινολόγο.

      Παρασκευή 13/7 απόγευμα

18:30 Εργαστήρια σε ιδιωτικές αυλές από Μολυβιάτισσες νοικοκυρές (βλ. σχετικό χάρτη)

Στη Λέσβο το καλοκαίρι οι νοικοκυρές «γεμίζουν» από κληματόφυλλα μέχρι κολοκυθολούλουδα. Οι Μολυβιάτισσες θα μας μάθουν την τεχνική του γεμίσματος ενός κρεμμυδοντολμά, το δίπλωμα του κληματόφυλλου, το κλείσιμο του κολοκυθοκορφά αλλά και τα μυστικά της γέμισης στις όμορφες αυλές τους.

      Κυριακή 15/7 πρωί

10:00 Προσκοπικά μαγειρέματα στην κατασκήνωση στο Αλσύλιο Μολύβου από ομάδες προσκόπων της Λέσβου

      Κυριακή 15/7 απόγευμα

21:00 Ouzo Tasting and Street Food – Γευσιγνωσία ούζου με μεζεδάκι μετά μουσικής στο λιμάνι του Μολύβου.

Σάββατο 14/7

Βόρεια Λέσβος – Πέτρα

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πέτρας και το Σωματείο Εμπόρων & Επαγγελματοβιοτεχνών Πέτρας ανοίγουν τις αυλές των σπιτιών για γλυκά κεράσματα και μας προσκαλούν στην παραλία για πάρτυ.

18:30 στις αυλές του οικισμού

Παρουσίαση παραδοσιακών συνταγών ζαχαροπλαστικής από νοικοκυρές της Πέτρας, που ανοίγουν τις αυλές τους σε κοινό και επισκέπτες.

21:00 στην παραλία της Πέτρας (βόρεια είσοδος οικισμού)

Ακολουθεί 60s party στην παραλία της Πέτρας με παρουσίαση τοπικών ποτών συνδυασμένα σε cocktails.

 

---

Μη ξεχάσετε να αναζητήσετε τα ειδικά μενού “Ούζο με μεζέ” σε ξενοδοχεία, ταβέρνες, εστιατόρια και καφέ στη Σκάλα Καλλονής, την Πέτρα, το Μόλυβο, τη  Λαφιώνα, την Ερεσό και τη Σκάλα Ερεσού.

Μοιράσου το άρθρο!