Τουρισμός

11/05/2013 - 09:26

Ο Μεσότοπος στο «4ο Agro Quality Festival»

Ο Μεσότοπος στο «4ο Agro Quality Festival»

&n

bsp;

Για 4η συνεχή χρονιά η ελληνική ύπαιθρος έρχεται, κυριολεκτικά και μεταφορικά, στο κέντρο της Αθήνας.
 
Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Στρατηγικού Σχεδιασμού, οργανώνει το «4ο Agro Quality Festival», που θα πραγματοποιηθεί από τις 17 έως τις  2013, στην «Τεχνόπολις» του Δήμου Αθηναίων (Πειραιώς 100, Γκάζι). Φέτος όπως όλα δείχνουν θα συμμετάσχει και πάλι η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου καθώς αρκετοί παραγωγοί τελικά, έδειξαν ενδιαφέρον να παρουσιάσουν τα προϊόντα τους στο Αθηναϊκό κοινό. 
 
 
Τα χορευτικά του συλλόγου Μεσοτοπιτών, η χορωδία του και το μουσικό του σχήμα θα εμφανιστούν στην κενρική σκηνή την τελευταία ημέρα του Φεστιβάλ στις 19 Μαΐου. Ώρα έναρξης 19.30. Θα προηγηθούν μουσικοχορευτικά σχήματα από την Ικαρία και τους Φούρνους. 
 
Στις προηγούμενες διοργανώσεις του Agro Quality Festival (Ποιοτικά Αγροτικά Προϊόντα), η ανταπόκριση του κόσμου ήταν εντυπωσιακή καθώς οι επισκέπτες ξεπέρασαν τους 70.000. Επίσης θα πρέπει να τονίσουμε ότι η ανταπόκριση για συμμετοχή στην έκθεση ήταν και είναι πανελλαδική.
 
Δεκάδες παραγωγοί από όλες τις περιοχές της χώρας που έχουν πιστοποιήσει τα προϊόντα τους (προϊόντα ΠΟΠ και ΠΓΕ) θα παρουσιαστούν μαζί με παραδοσιακά αγνά προϊόντα της ελληνικής φύσης. Ελαιόλαδο, ελιές, μέλι, παραδοσιακά ζυμαρικά, ελληνικά τυριά, αλλαντικά, κρασιά, αποστάγματα, βότανα, μαρμελάδες και γλυκά του κουταλιού είναι μερικά μόνο από τα προϊόντα που θα γνωρίσει και θα μπορεί ελεύθερα να δοκιμάσει αλλά και να προμηθευτεί όποιος επισκεφτεί την έκθεση.
 
«Στο παραδοσιακό χωριό, κερνάμε Ελλάδα», που θα στηθεί στην «Τεχνόπολις», οι επισκέπτες (καταναλωτές, εκπρόσωποι εμπορικών δικτύων και σούπερ μάρκετ, ιατρική και επιστημονική κοινότητα, δημοσιογράφοι, φίλοι της γεύσης, επαγγελματίες της διατροφής) μπορούν να ζήσουν στιγμές εμπνευσμένες από τη ζωή στο Ελληνικό αγροτικό χωριό.
 
Το φεστιβάλ θα περιλαμβάνει πολλές δραστηριότητες όπως τα παιδικά εργαστήρια ζωγραφικής, λαχανόκηπους στους οποίους τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να φυτέψουν τα δικά τους λαχανικά και κατασκευές με υλικά από τη γη όπως όσπρια και μπαχαρικά. Επίσης θα φιλοξενήσει εκδηλώσεις με πρωταγωνιστή τον Καραγκιόζη και παραδοσιακά παιχνίδια που θα απασχολήσουν δημιουργικά τους μικρούς μας φίλους. 
 
Το Agro Quality Festival τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας και της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας.
 
Γίνεται μεγάλη προσπάθεια να ανταποκριθούμε εκτός των τμημάτων μας (χορευτικό, μουσικό, χορωδιακό) αλλά και με τα "καλούδια" μας από το χωριό στην πολύ σημαντική έκθεση για τα αγροτικά προϊόντα που γίνεται στο κέντρο της Αθήνας για τρεις ολόκληρες μέρες και θα είναι ένα σημαντικό βήμα για να παρουσιάσουμε τις ομορφιές του τόπου μας, την παράδοσή του, τον πολιτισμό του, τη γαστρονομία του και τους παραγωγούς του. 
 
Μια ευκαιρία ανάδειξης για όλα τα σημαντικά εκείνα πλεονεκτήματα που έχει και μπορεί να παρουσιάσει το μέρος μας αλλά και όλη η Λέσβος. 
 
Στο χώρο που μας δίνεται, αν γίνει τελικά δυνατόν να ανταποκριθούμε και πιστέψουμε στα πολλαπλά οφέλη του καλέσματος με ομοψυχία και προσπάθεια υπέρβασης του εαυτού μας, μπορεί να υπάρχει και συμμετοχή άλλων Λέσβιων και περιοχών μας έτσι ώστε όλοι μαζί (σήμερα μας δίνεται εμάς η ευκαιρία να φιλοξενήσουμε τους συμπατριώτες μας, αύριο σε κείνους) να δείξουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του νησιού μας.
 
Μπορούμε και αξίζει να πιστέψουμε σε μια προσπάθεια (κάθε προσπάθεια) που αφορά όλο το φάσμα των ενδιαφερόντων και των στοιχείων ενός τόπου.
 
 Άντε επιτέλους να υπάρξει μια μεγαλύτερη εξωστρέφεια και πίστη σε πράγματα που αλλού αποτελούν συνηθισμένη πρακτική πολλών ετών....
 
Νεκτάριος Βακάλης
 
 

Μοιράσου το άρθρο!