Τουρισμός

05/06/2024 - 14:54

Οι αριθμοί μίλησαν.... Η Visa express γέμισε τη Λέσβο και τα άλλα νησιά με Τούρκους τουρίστες

Εφαρμογή του πιλοτικού προγράμματος χορήγησης θεωρήσεων εισόδου κατά την άφιξη επισκεπτών στα θεσμοθετημένα θαλάσσια σημεία εισόδου στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου

Η εφαρμογή του πιλοτικού αυτού προγράμματος έχει ξεκινήσει από 30 Μαρτίου 2024, με τη σύμφωνη γνώμη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κατ’ ευρεία εφαρμογή των προβλέψεων του Κανονισμού (ΕΚ) 810/2009 «Κώδικας Θεωρήσεων» και αφορά τους λιμένες Μυτιλήνης, Πέτρας Λέσβου, Μύρινας Λήμνου, Χίου, Βαθέος Σάμου, Πυθαγορείου Σάμου και Καρλοβασίου Σάμου, ως θεσμοθετημένα θαλάσσια σημεία εισόδου στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου.

 

Από την έναρξη του προγράμματος έως και την 31-05-2024, αφίχθηκαν στους παραπάνω λιμένες -76.309- επισκέπτες και χορηγήθηκαν θεωρήσεις εισόδου περιορισμένης εδαφικής ισχύος, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, σε -7.879- από αυτούς. 

 

Πιο συγκεκριμένα:

 

Αφίξεις σε θεσμοθετημένα σημεία εισόδου των περιοχών αρμοδιότητας της Διεύθυνσης Αστυνομίας Λέσβου:

 

Συνολικός αριθμός επισκεπτών: 20.905

 

 • Αριθμός Ευρωπαίων πολιτών: -3.680-
 • Αριθμός πολιτών υπηκόων Τρίτων Χωρών: -1.924-
 • Αριθμός Τούρκων πολιτών: -15.301-
 • Αριθμός θεωρήσεων εισόδου σε Τούρκους πολίτες: -3.541-

Αφίξεις σε θεσμοθετημένο σημείο εισόδου στην περιοχή αρμοδιότητας της Διεύθυνσης Αστυνομίας Χίου:

 

Συνολικός αριθμός επισκεπτών: 35.272

 • Αριθμός Ευρωπαίων πολιτών: -7.189
 • Αριθμός πολιτών υπηκόων Τρίτων Χωρών: -7.988-
 • Αριθμός Τούρκων πολιτών: -20.095-
 • Αριθμός θεωρήσεων εισόδου σε Τούρκους πολίτες: -3.289-

 

  

Αφίξεις σε θεσμοθετημένα σημεία εισόδου των περιοχών αρμοδιότητας της Διεύθυνσης Αστυνομίας Σάμου:

Συνολικός αριθμός επισκεπτών: 20.132

 • Αριθμός Ευρωπαίων πολιτών: -7.354-
 • Αριθμός πολιτών υπηκόων Τρίτων Χωρών: -3.124-
 • Αριθμός Τούρκων πολιτών: -9.654-
 • Αριθμός θεωρήσεων εισόδου σε Τούρκους πολίτες: -1.049-

 

Σε ότι αφορά τη διαδικασία σημειώνεται ότι, παρέχεται η δυνατότητα στους επισκέπτες χορήγησης θεώρησης περιορισμένης εδαφικής ισχύος με δικαίωμα παραμονής στους κατόχους έως επτά (7) ημέρες κατ’ ανώτατο όριο, ανάλογα με το σκοπό και τους όρους της προβλεπόμενης παραμονής και αφορά όλους τους υπηκόους Τουρκίας, καθώς και μέλη οικογένειάς τους, που μετακινούνται απ’ ευθείας από την Τουρκία προς την Χώρα μας.

Για τον εφοδιασμό των ενδιαφερομένων με θεώρηση εισόδου περιορισμένης εδαφικής ισχύος, εξετάζεται η πληρότητα των προϋποθέσεων εισόδου, σύμφωνα με το άρθρο 6 του Κανονισμού (ΕΕ) 2016/399 «Κώδικας Συνόρων Σένγκεν».

Σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα, παρατηρείται μεγαλύτερος αριθμός αφίξεων επισκεπτών κατά τις ημέρες Παρασκευή και Σάββατο έκαστης εβδομάδας. Στην πλειοψηφία τους οι επισκέπτες αιτούνται και λαμβάνουν θεωρήσεις εισόδου παραμονής, διάρκειας 3-4 ημερών, ενώ εκτιμάται αύξηση του αριθμού των επισκεπτών στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου, κατά το προσεχές χρονικό διάστημα.   

Η εφαρμογή του συγκεκριμένου πιλοτικού προγράμματος είναι ιδιαίτερης σημασίας για τη Χώρα μας, ενώ για τις αρμόδιες για την υλοποίησή του, αστυνομικές υπηρεσίες της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Βορείου Αιγαίου, αποτελεί ζήτημα υψηλής προτεραιότητας.

Μοιράσου το άρθρο!