Τουρισμός

12/07/2018 - 19:38

Όλη η Λέσβος μαγειρεύει στα πλαίσια του 2ου Lesvos Food Fest

Στον υπαίθριο χώρο του Μουσείου βιομηχανικής ελαιουργίας Λέσβου του Πολιτιστικού Ιδρύματος του Ομίλου Πειραιώς στην Αγία Παρασκευή της κεντρικής Λέσβου μεταφέρθηκαν χθες οι δράσεις του 2ου Lesvos Food Fest. Του μεγάλου φεστιβάλ για το γαστρονομικό πλούτο της Λέσβου που με επιτυχία ξεδιπλώνεται από τις 5 Ιουλίου σε όλο το νησί, οργανωμένο από το Φορέα Τουρισμού Μολύβου και άλλους συνεργαζόμενους κατά τόπο φορείς.
Χθες στον υπαίθριο χώρο του μουσείου – παλιού ελαιοτριβείου στην Αγία Παρασκευή, φιλοξενήθηκε ο Αλέξανδρος Παπανδρέου  που παρουσίασε συνταγές που παντρεύουν την παράδοση με τις σύγχρονες γαστρονομικές τάσεις. Τα «λαδερά μαγειρέματα», γεύσεις με βάση το βασικό λεσβιακό προϊόν το λάδι, όπως η «καπιράδα», τα θαλασσινά, αλλά και τα ψάρια σε πρωτότυπες συνταγές. Μαζί και μαθήματα «food styling» σε παραδοσιακά πήλινα σκεύη.

Στα βόρεια
Από σήμερα το σκηνικό της μεγάλης κουζίνας μεταφέρεται στη βόρεια Λέσβο. Στην τουριστική πρωτεύουσα του νησιού το Μόλυβο και στην Πέτρα.


Το Σωματείο εστιατόρων και συναφών επαγγελματιών Μολύβου οργανώνει παιδικά εργαστήρια μαγειρικής. Με «Μαμαλέλια» (σπιτικά ζυμαρικά) και «Κουλίκια» (τηγανιτά ζυμαράκια) με παιδιά πέντε έως 12 ετών.
Από το πρωί «τρέχει» επίσης   στο ανακαινισμένο χώρο του οθωμανικού χαμάμ του Μολύβου μια βιωματική δράση με βότανα και αλάτι με τον τίτλο «νόστιμοι προορισμοί».
Οργανωμένη από ομάδα μουσειολόγων, αποφοίτων του τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Στη διάρκεια της οι επισκέπτες θα έρθουν σε επαφή με τα βότανα και το αλάτι της Λεσβιακής γης. Αλλά και την ιστορία και τον πολιτισμό τους. Η δράση θα επαναληφθεί αύριο Παρασκευή και το Σαββάτο.


Το βράδυ πάντα στο Μόλυβο οργανώνεται γευσιγνωσία κρασιών από το Αιγαίο και Λεσβιακών τυριών. Δημοφιλή από την αρχαιότητα, τα κρασιά και τα οινοποιεία του βορείου Αιγαίου παρουσιάζονται από την οινολόγο Νικολέτα Μακρυωνίτου σε συνδυασμό με τυριά και γαλακτοκομικά προϊόντα της Λέσβου, με τη βοήθεια του Συλλόγου «Ηλιαχτίδα» από τον Μανταμάδο.
Αύριο Παρασκευή τα «μαμαλέλια» (σπιτικά ζυμαρικά) και ταβ «κουλίκια» (τηγανιτά ζυμαράκια) μαγειρεύονται από παιδιά άνω των 12 ετών μαζί με δράση γνωριμίας με το μείζον θέμα της σπατάλης φαγητού στον πλανήτη με βιωματικές δράσεις απο το «Μπορούμε».


Την Παρασκευή το απόγευμα θα λειτουργήσουν εργαστήρια μαγειρικής σε ιδιωτικές αυλές από Μολυβιάτισσες νοικοκυρές. Όπως είναι γνωστό στη Λέσβο το καλοκαίρι οι νοικοκυρές «γεμίζουν» από κληματόφυλλα μέχρι κολοκυθολούλουδα. Οι Μολυβιάτισσες θα υποδεχτούν τους επισκέπτες και θα τους μάθουν στις αυλές τους  την τεχνική του γεμίσματος ενός κρεμμυδοντολμά, το δίπλωμα του κληματόφυλλου, το κλείσιμο του κολοκυθοκορφά αλλά και τα μυστικά της γέμισης ακόμα και του χταποδιού.


Το Σαββάτο το πρωί στην πλατεία του Μολύβου θα οργανωθούν εργαστήρια για παιδιά. Αντικείμενο το τηγανόψωμο με Λεσβιακά τυριά και ο σπιτικός λουκουμάς γεμιστός με κάθε λογής μαρμελάδες.
Από νωρίς το απόγευμα στην Πέτρα ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πέτρας και το Σωματείο εμπόρων και επαγγελματοβιοτεχνών Πέτρας ανοίγουν τις αυλές των σπιτιών της Πέτρας για λαχταριστά γλυκά. Τα «στελτά», γλυκά του γάμου και γιορτινά κεράσματα του νησιού. Το βράδυ του Σαββάτου στη βόρεια πλευρά της παραλίας της Πέτρας θα πραγματοποιηθεί το 60s’ beach party “Αbout Time” εμπνευσμένο από την χολυγουντιανή ταινία που θα γυριστεί το φθινόπωρο στη Λέσβο. Στην παραλία της Πέτρας ο Χρήστος Χουσέας θα παρουσιάσει concept cocktails με βάση το ούζο και τοπικά λικέρ. Καλεσμένος o Ρένος Χαραλαμπίδης, πρωταγωνιστής της ταινίας.
Την Κυριακή τελευταία μέρα του Lesvos Food Fest 2018 συμμετέχουν οι Πρόσκοποι της Λέσβου. Στο αλσύλλιο του Μολύβου «τσαμάκια» θα παρουσιάσουν «προσκοπικά μαγειρέματα». Συγκεκριμένα θα μαγειρέψουν με τοπικά προϊόντα παραδοσιακά εδέσματα της κατασκήνωσης, μιαν άγνωστη σελίδα του Προσκοπισμού που είναι το μαγείρεμα στην ύπαιθρο, πολλές φορές χωρίς ρεύμα και άλλες υποδομές, για πολλά άτομα που χρειάζονται καλό και ταυτόχρονα υγιεινό φαγητό.


Το Lesvos Food Fest 2018 θα κλείσει το βράδυ της Κυριακής στο πανέμορφο λιμάνι του Μολύβου. Με «Ouzo Tasting and Street Food». Θα παρουσιαστεί μια σύγχρονη εκδοχή ψαροφαγίας τύπου «fish & vegetable chips» μαζί με ουζάκι στο χέρι. Κι ύστερα το βραδάκι παρέες μουσικών στις ταβέρνες και τα εστιατόρια του λιμανιού, θα κλείσουν νοσταλγικά το δεκαήμερο ταξίδι στο θησαυρό των γεύσεων της Λέσβου με τραγούδι… χωρίς ηχεία.
Το ΑΠΕ ΜΠΕ είναι χορηγός επικοινωνίας του Lesvos Food Fest 2018.

 

Στρατής Μπαλάσκας / ΑΠΕ - ΜΠΕ

φωτο: 

 

Στα πλαίσια του Lesvos Food Fest, βιωματική δράση με βότανα και αλάτι με τον τίτλο «νόστιμοι προορισμοί».
Οργανωμένη στο χαμάμ του Μολύβου από ομάδα μουσειολόγων, αποφοίτων του τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου

Μοιράσου το άρθρο!