Τουρισμός

11/10/2023 - 08:58

Ποδηλατικός Τουρισμός στη Λέσβο από Τουρκία

Μπορεί στην Ελληνική κουλτούρα ο τουρισμός με ποδήλατο να είναι σενάριο επιστημονικής φαντασίας και να αδυνατεί ο Έλληνας να κατανοήσει ότι κάτι τέτοιο είναι εφικτό, παρόλα αυτά το συγκεκριμένο είδος τουρισμού είναι ευρέως διαδεδομένο στο εξωτερικό και ειδικά στην Ευρώπη, όπου κράτη, περιφέρειες, πόλεις, και ιδιώτες διαμορφώνουν έτσι τις συνθήκες ώστε να υποδεχτούν με τον καλύτερο τρόπο τους νέους τουρίστες, να μείνουν αυτοί ευχαριστημένοι και να ωθήσουν ακόμα περισσότερους να έρθουν την επόμενη χρονιά. Πρέπει οι αρχές του τόπου να αγκαλιάσουν έγκαιρα το νέο είδος τουρισμού, να δοθεί ορίζοντας ανάπτυξης στον τομέα και να πάψει να θεωρείται μειωμένου ενδιαφέροντος τουρισμός. Ποδηλατική ομάδα από το Αϊβαλί ετοιμάζει εκδρομή το Νοέμβριο με 420 ποδήλατα. Τι καλύτερο για την τοπική οικονομία μήνα Νοέμβριο!

Η Λεσβιακή φύση πραγματικά αποτελεί ποδηλατικο΄παράδεισο για τον Ποδηλατικό Τουρισμό. Ο Μουσταφά Καρακούς (πρόεδρος της Ποδηλατικής Ομοσπονδίας Σμύρνης) πριν από μήνες οργάνωσε επίσκεψη 45 φίλων της ποδηλασίας στο νησί της Λέσβου. Καθυστερήσεις και μη εγκρίσεις έκδοσης βίζας (ένα μεγάλο θέμα που κυριολεκτικά αποδεκατίζει τον τουρισμό από τα απέναντι παράλια) μείωσαν το γκρουπ στους 15 ανθρώπους.


Στις 28/9 η ποδηλατική παρέα ταξίδεψε με το φέρρυ από Αϊβαλί και ποδηλατώντας από Μυτιλήνη, έφτασε σε ξενοδοχείο της Σκάλας Καλλονής, που επιλέχθηκε ως κέντρο εξόρμησης των ποδηλατικών διαδρομών κάθε μέρας. Η 2η μέρα είχε στο πρόγραμμα Μόλυβο και Πέτρα, η 3η μέρα είχε Σκάλα Ερεσού και η 4η επιστροφή από Καλλονή στη Μυτιλήνη. Συνολικά το γκρουπ διένυσε περίπου 250 χιλιόμετρα στο νησί της Λέσβου λαμβάνοντας (και μεταφέροντας) εικόνες από μερικά από τα ωραιότερα σημεία του νησιού. Βεβαίως έμειναν πολλά άλλα μέρη, που σίγουρα θα αποτελέσουν στόχο των επόμενων ποδηλατικών εκδρομών. 

Το γκρουπ απαρτίστηκε από αναβάτες όλων των ηλικιών, γυναίκες και άντρες είτε με ποδήλατα πόλης, είτε με κούρσες, trekking, είτε και με ηλεκτρικά. Στην επιστροφή τους στη Μυτιλήνη λίγο πριν την επιβίβασή τους στο πλοίο της επιστροφής στο Αϊβαλί, τους υποδέχτηκε ο Ποδηλατικός Σύλλογος, πραγματοποιώντας συνάντηση γνωριμίας.


Το νησί της Λέσβου έχει αμέτρητα σημεία φυσικής ομορφιάς, δάση, παραλίες, βουνά, μονοπάτια, ποτάμια, ελαιώνες, τέλειες καιρικές συνθήκες όλο το χρόνο, καταρράκτες, κόλπους, πράσινο, όλα αυτά που σε μερικούς μπορεί να ακούγονται "εμπόδια", αντίθετα αυτά τα ίδια είναι η φυσική κληρονομιά της Λέσβου κι ακριβώς αυτά που θέλει να επισκεφτεί ένα πολύ μεγάλο μέρος των τουριστών που επισκέπτονται το νησί. Κι αυτά γίνονται μόνο με ποδήλατο.

Μοιράσου το άρθρο!

geotee