Τουρισμός

14/09/2021 - 20:09

Πτώση 51% ή αύξηση 461% ;

O τουριστικός πράκτορας κ. Λευτέρης Καραμπλιάς σε ανάρτησή του μας ενημερώνει για το πως πήγε ο Αύγουστος αλλά και γενικά που είναι η Λέσβος στον τουριστικό χάρτη....

Αύγουστος 2021.

Αφίξεις εξωτερικού στο αεροδρόμιο Μυτιλήνης.

Ολλανδία 3553 άτομα

Αγγλία 1480 ''

Δανία 760 ''

Σουηδία 638 ''

Βέλγιο 520 ''

-------------

Σύνολο 6951 άτομα

Για τους ''προσγειωμένους". Τον Αύγουστο του 2019, είχαμε 14.277 αφίξεις. Πτώση 51%

Για τους ''αιθεροβάμονες'' . Τον Αύγουστο του 2020, είχαμε 1506 αφίξεις. Αύξηση 461%.

Στο σύνολο Μαΐου - Αυγούστου, συγκριτικά με το το 2019, οι απώλειες που μετράμε είναι 72,50%. Πολύ πίσω από τον κυβερνητικό στόχο του 50%.

Μερικές παρατηρήσεις: Υπήρχαν προσδοκίες ότι ο μήνας θα μπορούσε να είχε πάει καλύτερα. Έχει κοστίσει όμως η απώλεια των αγορών της Γερμανίας, Αυστρίας, Νορβηγίας, Πολωνίας, Τσεχίας, Σλοβενίας, Ρουμανίας, μετά το ξέσπασμα της πανδημίας.

Στα θετικά, η επάνοδος φέτος των Σουηδών. ( Το Πλωμάρι, όπου κατευθύνονται κυρίως, είχε μια καλή σαιζόν).

Χαμηλά κινήθηκαν και οι Άγγλοι. Έφεραν, με 3 πτήσεις την εβδομάδα, τα μισά άτομα από όσα είχαν φέρει το '19.

Το ίδιο συνέβη και με τους Ολλανδούς. Με 6 πτήσεις την εβδομάδα, κατέγραψαν απώλειες 34%.

Για να ευλογήσουμε λίγο και τα γένια μας, να επισημάνουμε ότι η TUI Ολλανδίας, παρουσίασε αντιθέτως αύξηση 48% σε σχέση με τον Αύγουστο του '19, ενώ και η ΤUI Βελγίου είχε 9% παραπάνω αφίξεις, στο ίδιο διάστημα.

Αυτό που επίσης έλειψε από την αγορά, ήταν οι Τούρκοι επισκέπτες. Η απώλεια εσόδων των ξενοδοχείων και των επιχειρήσεων εστίασης του νησιού, είναι μεγάλη.

Από την άλλη πλευρά, σημαντική ήταν η συνεισφορά των Ελλήνων που επισκέφτηκαν την Λέσβο με τα βελτιωμένα 10ημερα προγράμματα του κοινωνικού τουρισμού.

Εκτίμηση: Ο Σεπτέμβριος θα κυλήσει στους ίδιους ρυθμούς με τον Αύγουστο. Η σαιζόν θα διαρκέσει μέχρι τις 10 Οκτωβρίου, οπότε και θα έχουν σταματήσει όλες οι πτήσεις charter, με εξαίρεση την πτήση από Σουηδία που προβλέπεται να μεταφέρει κόσμο στο Πλωμάρι, μέχρι τις 24 Οκτωβρίου.

Και μία παραίνεση: Είναι πολύ σημαντικό να παραμείνουν τα τουριστικά καταστήματα ανοιχτά μέχρι τις αρχές του επόμενου μήνα. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να δοθεί η εντύπωση ότι κλείνουμε τα μαγαζιά μας πριν λήξει η σαιζόν.

Αυτό, αν θέλουμε να έχουμε τουρίστες, 5-6 μήνες το χρόνο και όχι μόνο Ιούλιο - Αύγουστο.

Μοιράσου το άρθρο!