Τουρισμός

11/10/2019 - 18:32

Στο ίδιο μοτίβο και ο τουριστικός Σεπτέμβρης για τη Λέσβο

O τουριστικός πράκτορας κ. Λευτέρης Καραμπλιάς μας δίνει πληροφορίες για τον τουριστικό Σεπτέμβρη και πληροφορίες για μια δύσκολη τουριστική χρονιά

Πτώση 6,6% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2018, κατέγραψαν οι αφίξεις τουριστών με πτήσεις charter στο αεροδρόμιο Μυτιλήνης τον Σεπτέμβριο.

Συνολικά φέτος είχαμε 10.368 επιβάτες, 736 λιγότερους από πέρυσι.

Στο εξάμηνο Απριλίου - Σεπτεμβρίου, καταγράφεται πτώση 6% ( 3685 άτομα λιγότερα από τις αφίξεις της περασμένης χρονιάς).

Απρ - Σεπτ 2018 : Αφίξεις 61.373
Απρ - Σεπτ 2019 : Αφίξεις 57.688

Συμπερασματικά, μπορούμε να πούμε ότι η Λέσβος παρουσιάζει μικρότερη πτώση από αυτή των άλλων ελληνικών τουριστικών προορισμών.

Αναφορικά με τη χρεοκοπία του Thomas Cook, η ζημιά στη Λέσβο σε σχέση με τις αφίξεις, ήταν μικρή. Η πτώση της εταιρείας έγινε στις 23 του Σεπτέμβρη και ενώ απέμενε μια τελευταία άφιξη, στις 28 του μήνα. Ακυρώθηκαν δηλ. περίπου 300-350 αφίξεις.

Οι επιπτώσεις είναι στην ουσία οικονομικές και αφορούν αποκλειστικά τους ξενοδόχους και τον τουριστικό πράκτορα που είχαν συνεργασία με την εταιρεία αυτή. Χάθηκαν τα δεδουλευμένα της μισής τουλάχιστον χρονιάς.

Πάντως, οι προοπτικές για το 2020, σε σχέση με την Αγγλική αγορά, δεν μοιάζουν και τόσο άσχημες. Το νησί είχε 3 αφίξεις εβδομαδιαίως ( κάθε Σάββατο ) από Λονδίνο, Μάντσεστερ και Μπέρμιγχαμ. Κύριος ναυλωτής των πτήσεων αυτών ( με ποσοστό περίπου 75% των θέσεων ) ήταν το γραφείο Neilson που είχε αποκλειστική συνεργασία με το ξενοδοχείο Aeolian Village στην Ερεσό.

Οι πληροφορίες λένε ότι το γραφείο αυτό θα είναι εδώ και του χρόνου, άρα οι πτήσεις από Αγγλία πρέπει να θεωρούνται δεδομένες.

Μένουν τα στοιχεία Οκτωβρίου, για να κλείσει μια πραγματικά δύσκολη χρονιά.

Μοιράσου το άρθρο!