Τουρισμός

13/11/2019 - 16:53

Συμμετοχή της Λέσβου στη διεθνή έκθεση τουρισμού “35η PHILOXENIA 2019”

Ολοκληρώθηκε με πολύ μεγάλη επιτυχία, η συμμετοχή της Λέσβου στη μεγαλύτερη και πλέον καταξιωμένη διεθνή έκθεση τουρισμού της χώρας “35η PHILOXENIA 2019”, που πραγματοποιήθηκε στο Εκθεσιακό Κέντρο “Δ.Ε.Θ. – HELEXPO” της Θεσσαλονίκης, από 8 έως 10 Νοεμβρίου 2019.    

Την οργάνωση της συμμετοχής, που πραγματοποιήθηκε κατόπιν πρόσκλησης της Λέσβου από τη διοίκηση της Δ.Ε.Θ. – HELEXPO, προκειμένου να υποστηριχθούν οι προσπάθειες που καταβάλλονται για τη βελτίωση της πληγείσης, λόγω του μεταναστευτικού – προσφυγικού, εικόνας του νησιού και την τόνωση του τουριστικού ρεύματος προς αυτό, ανέλαβε ο Ο.Τ.Α.Λ. Α.Μ.Κ.Ε. με τη συμπαράσταση της Π.Ε. Λέσβου της Π.Β.Α., των νεοσύστατων Δήμων Μυτιλήνης και Δυτικής Λέσβου, της Παλλεσβιακής Ένωσης Θεσσαλονίκης, της Ο.Λ.Σ.Α. και της Ένωσης Επιχειρήσεων Ενοικιαζομένων Αυτοκινήτων Λέσβου, ενώ το κόστος συμμετοχής καλύφθηκε εξ’ ολοκλήρου από ιδιωτικές χορηγικές συνεργασίες, χωρίς να επιβαρυνθεί οικονομικά κανένας από τους παραπάνω φορείς.     

Μεγάλος χορηγός της συμμετοχής, ήταν ο επιχειρηματικός όμιλος “ATTICA GROUP”, του οποίου οι δύο ακτοπλοϊκές εταιρείες “HELLENIC SEAWAYS” και “BLUE STAR FERRIES”, συνδέουν με ferry boats σε σταθερή και ετήσια βάση, τη Λέσβο με τη Βόρεια Ελλάδα. 

Καθοριστικής σημασίας για την επιτυχή έκβαση της παρουσίας της Λέσβου, ήταν η πολυποίκιλη συνεισφορά & αρωγή των τοπικών τουριστικών επιχειρήσεων “Andriana Tours”, “Tower of Mytilene Hotel”, “Theofilos Paradise Boutique Hotel”, “Hotel   Elies Residences”, “Oikies Studios & Apts”, “Ouzo Villas Apts”, “Clara Hotel”, “Archontiko Petras 1821 – Luxury Mansion”, “Viva Mare Hotel”, “Billy’s Rent a Car” και “Lesvos Car”, καθώς και 40 επιχειρήσεων του αγροδιατροφικού και χειροτεχνικού τομέα, για τη διάθεση των εξαιρετικών τους προϊόντων.       

Την ευθύνη της οργάνωσης – παρουσίας της τουριστικής & γαστρονομικής Λέσβου στην “35η PΗΙΛΟΧΕΝΙΑ 2019”, είχε ο συντονιστής του Ο.Τ.Α.Λ. Α.Μ.Κ.Ε. Πάνος Πίτσιος, ενώ την αποστολή της Λέσβου πλαισίωσαν το στέλεχος του Δήμου Μυτιλήνης Δήμητρα Χρυσσοπούλου, ο εκπρόσωπος των διατροφικών επιχειρήσεων Γιώργος Παπαρίσβας και ο εκ Μυτιλήνης εθελοντής Γιάννης Τσεκούρας. 

Επίσης, το περίπτερο 15 τ.μ. της Λέσβου, στελέχωσαν με την πολύ ενεργή παρουσία τους, συμβάλλοντας τα μέγιστα στη διεκπεραίωση των εργασιών όλες τις ημέρες της έκθεσης, οι απόδημοι (μόνιμοι κάτοικοι Θεσσαλονίκης και Λέσβιοι φοιτητές στη συμπρωτεύουσα) Μίλτος Χτενέλλης και Αγγελική Μαρδά (Μυτιλήνη), Μαρία Ταχτατζή και Γιώργος Ταχτατζής (Κεντρική Λέσβος), Βιβή Σουλίου (Δυτική Λέσβος), Βικτωρία Ζούρου και Χριστίνα Ζούρου (Πολιχνίτος), Ανδρόνικος Μαρδάς και Αντωνία Μαυραπίδου (Βόρεια Λέσβος) και Πελαγία Ρεπάνη (Πλωμάρι). 

Το stand της Λέσβου, τίμησαν με την παρουσία τους, ο Υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, ο οποίος την πρώτη ημέρα εγκαινίασε την έκθεση, ο Πρόεδρος της Δ.Ε.Θ. – HELEXPO Αναστάσιος Τζήκας, ο Γενικός Διευθυντής της Δ.Ε.Θ. – HELEXPO (εκ Λέσβου ορμώμενος) Αλέξης Τσαξιρλής, η Διευθύντρια της PHILOXENIA Κατερίνα Τραπτσιώνη, ο Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Μυτιλήνης Παναγιώτης Ζαφειρίου (ο οποίος εκπροσώπησε και το Δήμαρχο Στρατή Κύτελη), ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Λέσβου Δημήτρης Βατής, το μέλος του Συμβουλίου της Ένωσης Επιχειρήσεων Ενοικιαζομένων Αυτοκινήτων Λέσβου Δημήτρης Σπανέλλης, το μέλος της Παλλεσβιακής Ένωσης Θεσσαλονίκης Βελισάριος Οικονομίδης (ο οποίος εκπροσώπησε και τον Πρόεδρο Παναγιώτη Κουτλή), o Πρόεδρος του Φορέα Τουρισμού & Ανάπτυξης Πλωμαρίου Γαβριήλ Χαλδέζος, Περιφερειάρχες, Δήμαρχοι ή εκπρόσωποί τους από όλη τη χώρα, όλες σχεδόν οι ξένες επιχειρηματικές αποστολές με τους hosted buyers που παρευρέθηκαν στην έκθεση και φυσικά το απλό κοινό της Θεσσαλονίκης, της Μακεδονίας και της Βόρειας Ελλάδας, που έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον τόσο για τα τουριστικά, όσο και για τα πολιτιστικά και γαστρονομικά προϊόντα του νησιού.   

Η παρουσία της Λέσβου στη “PHILOXENIA 2019”, βασίστηκε στη μεθοδολογία που έχει καθιερωθεί και εφαρμόζεται με μεγάλη επιτυχία από τον Ο.Τ.Α.Λ. τα τελευταία δύο χρόνια στα festivals και στις εκθέσεις μεγάλων πόλεων του εσωτερικού. Συγκεκριμένα, εντός του ενιαίου περιπτέρου της Λέσβου, φιλοξενήθηκαν όλοι οι γεωγραφικοί τουριστικοί προορισμοί του νησιού, δηλαδή: α) Ανατολική Λέσβος, β) Νότια Λέσβος, γ) Βόρεια Λέσβος, δ) Κεντρική Λέσβος, και ε) Δυτική Λέσβος, γεγονός που συνέβαλε τα μέγιστα στην άρτια και χωρίς διακρίσεις προώθηση όλων των περιοχών του νησιού, καθώς και των ποικίλων και διαφοροποιημένων τουριστικών “προϊόντων” τους. Εκτέθηκαν δωρεάν: α) τοπικά έντυπα & banners προώθησης του κάθε γεωγραφικού προορισμού, β) έντυπα θεματικών τουριστικών προϊόντων (spas, adventures, κ.ο.κ.), γ) έντυπα μουσειολογικού περιεχομένου και εν γένει πολιτιστικού χαρακτήρα, δ) διάφορα εκθέματα που συνάδουν με την ταυτότητα της περιοχής (κεραμικά, ξυλόγλυπτα, αγιογραφία, κ.α.), ε) φυλλάδια γαστρονομίας, και στ) τα πλέον χαρακτηριστικά διατροφικά προϊόντα της λεσβιακής γαστρονομίας (κατά τακτά διαστήματα διεξαγόταν γευσιγνωστικές δοκιμές προς τους επαγγελματίες και το κοινό της έκθεσης).   

 

Γενικότεροι στόχοι της συμμετοχής, ήταν: 

  1. η προώθηση της γενικής τουριστικής φυσιογνωμίας ολόκληρου του νησιού, καθώς και των επιμέρους περιοχών του με τις ιδιαίτερες θεματικές μορφές τους στο ευρύ κοινό και τους επαγγελματίες της Βόρειας Ελλάδας, προκειμένου να επιτευχθεί προσέλκυση επισκεπτών από τη σημαντική αυτή εσωτερική αγορά, κατά την τρέχουσα περίοδο 2019 – 20, και 
  2. η δημιουργία των προϋποθέσεων για άνοιγμα νέων αγορών, μέσω των επιχειρηματικών συναντήσεων που πραγματοποίησαν τα μέλη της Λεσβιακής αποστολής με τους φιλοξενούμενους hosted buyers της έκθεσης (εμπορικοί επισκέπτες – tour operators απ’ όλο τον κόσμο), προκειμένου να τεθούν οι βάσεις για άμεσες και μελλοντικές συνεργασίες.  

Πέραν της μεγάλης ζήτησης που υπήρξε για το ευρύτερο προϊόν (τουριστικοί προορισμοί και αγαθά) της Λέσβου, από το πολυπληθές κοινό που επισκέφθηκε το εκθεσιακό κέντρο “Δ.Ε.Θ. – HELEXPO” της Θεσσαλονίκης, εξίσου έντονο ενδιαφέρον διαφάνηκε και από τους ξένους tour operators, οι οποίοι μέσω των 40 περίπου προγραμματισμένων “B2B” και “B2C” συναντήσεων, είχαν την ευκαιρία να επικοινωνήσουν με τους εκπροσώπους της Λέσβου. Κατά τη διάρκεια των εποικοδομητικών επιχειρησιακών αυτών συναντήσεων με τους επαγγελματίες του τουρισμού από διάφορες χώρες της υφηλίου (ενδεικτικά αναφέρονται: Αγγλία, Ρωσία, Ισπανία, Ουκρανία, Τουρκία, Γερμανία, Ελβετία, Ινδία, Ιταλία, Αίγυπτο, Φιλιππίνες, κ.ο.κ.), καταγράφηκαν λεπτομερώς τόσο η εκφρασμένη ζήτηση για τα διάφορα θεματικά τουριστικά προϊόντα της Λέσβου (sports, adventures, nature – based tours, wellness, honey moon trips, weddings, bird watching, cruises, religion, κ.ο.κ.), όσο και όλες οι χρήσιμες πληροφορίες – παρατηρήσεις που αφορούν τις μελλοντικές επιχειρηματικές συνεργασίες για την ανάπτυξη του τουρισμού στο νησί. Όλα αυτά τα στοιχεία, θα προωθηθούν με αναλυτικό report – απολογισμό σε όλους τους  επαγγελματίες του τουρισμού, προς αξιοποίηση των ευκαιριών και οργάνωση – δημιουργία διαφόρων σχετικών projects στη Λέσβο.     

Τέλος όλο το τριήμερο και εντός του περιπτέρου του Λέσβου, διεξαγόταν ανοιχτός διαγωνισμός κοινού με ερωτήσεις γνωριμίας του νησιού, που προσέφεραν ως χορηγοί, οι ακτοπλοϊκές εταιρείες “Hellenic Seaways” και “Blue Star Ferries”, η Ένωση Επιχειρήσεων Ενοικιαζομένων Αυτοκινήτων Λέσβου και συγκεκριμένα ξενοδοχεία του νησιού. Πέντε τυχερά ζευγάρια από τη Βόρειο Ελλάδα, που απάντησαν σωστά σε όλες τις ερωτήσεις, μετά από κλήρωση που διενεργήθηκε, κέρδισαν δωρεάν διακοπές στη Λέσβο εντός του 2020.

Μετά την ολοκλήρωση της έκθεσης, ο συντονιστής του Ο.Τ.Α.Λ. Α.Μ.Κ.Ε. και υπεύθυνος της συμμετοχής – παρουσίας της Λέσβου στη “PHILOXENIA 2019” Πάνος Πίτσιος, δήλωσε:  

«Αν και η παρουσία της Λέσβου στην κορυφαία τουριστική έκθεση της χώρας,  βασίστηκε αποκλειστικά σε ιδιωτικές χορηγίες, ήταν πραγματικά άψογη και στέφθηκε από εξαιρετική επιτυχία. Τα μέλη της λεσβιακής αποστολής, χωρίς να έχουν στη διάθεσή τους γιγαντιαίες πολυδάπανες κατασκευές, πέτυχαν με ομαδική και σκληρή εργασία, να δημιουργήσουν ένα από τα πιο ωραία, τα πιο ζωντανά και το πιο ενδιαφέροντα περίπτερα της “PHILOXENIA 2019”, με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα, που έτυχε της καθολικής αναγνώρισης όλων των επισκεπτών (επαγγελματιών Ελλάδας – εξωτερικού και κοινού). Η συμμετοχή των εθελοντών  (απόδημων και φοιτητών της Θεσσαλονίκης), άκρως συγκινητική. Τους ευχαριστούμε όλους θερμά, για την ανιδιοτελή προσφορά στο γενέθλιο τόπο τους, που υπεραγαπούν.  Οι επιχειρησιακές συναντήσεις με tour operators της παγκόσμιας τουριστικής αγοράς, που πραγματοποιήθηκαν από τους εκπροσώπους της Λέσβου, πιστεύεται ότι θα φανούν χρήσιμες και θα ανοίξουν νέους ορίζοντες και αγορές, για τον τουρισμό όλων των περιοχών της Λέσβου».

Μοιράσου το άρθρο!