Τουρισμός

03/09/2018 - 07:00

Τίτλοι τέλους για τα Ιαματικά Λουτρά Πολιχνίτου

yle="text-align: justify;">Στις 11 Σεπτεμβρίου 2018, 9:00 το πρωί, τα Ιαματικά Λουτρά Πολιχνίτου, τα κακάβια για πολλούς, σφραγίζονται. Θα πάψουν να λειτουργούν μετά από 15 χρόνια συνεχούς λειτουργίας και προσπάθειας για την ανάδειξή τους.
Δεν έχουν Άδεια Λειτουργίας λέει ο Ε.Ο.Τ..


Έχουν δίκιο!!!! Δεν έχουν άδεια Λειτουργίας, μια και έχουν ανακληθεί σχεδόν 10 χρόνια τώρα, σε όλα τα Λουτρά του νησιού μας ώστε να εναρμονιστούν με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία, μια νομοθεσία που μόνο θετικά οφέλη θα είχε για τον τόπο μας και το  πολύπαθο νησί μας.


Τα αίτια πολλά, οι ευθύνες ακόμα περισσότερες!!!. Στην πραγματικότητα κανείς δεν έχει πιστέψει σε αυτό το νησί, στην δύναμη του Ιαματικού Τουρισμού.  Όλα αυτά τα χρόνια τα Λουτρά λειτουργούν με προσωρινές άδειες λειτουργίας που κάθε χρόνο ανανέωνε  το υπουργείο, πληρώνοντας οι ενοικιαστές ή οι διαχειριστές των Ιαματικών Λουτρών περίπου 500€ για να την αποκτήσουν.


Οι «οδηγίες» όμως ήταν σαφέστατες, ΔΕΝ θα ξανά δοθεί προσωρινή άδεια το 2018 και ο Δήμος Λέσβου πρέπει να τελειώσει τα προ-απαιτούμενα ώστε να ολοκληρωθεί η διαδικασία αναγνώρισης του φυσικού πόρου και να αναγνωριστεί πλέον σαν «Ιαματική Πηγή Πολιχνίτου, Λισβορίου κ.λπ.», μια διαδικασία που έπρεπε να έχει ξεκινήσει από τους τότε Καποδιστριακούς Δήμους.


Σχετικά με τα Ιαματικά Λουτρά Πολιχνίτου: Θα πούνε κάποιοι καλοθελητές: «Μα η εκκαθάριση της Ε.Θ.Υ.ΠΛ. Α.Ε. (εταιρεία που ανήκαν και διαχειριζόταν τα Λουτρά Πολιχνίτου) δεν τελείωσε, πως θα μπορούσε ο Δήμος Λέσβου να ολοκληρώσει τα προ-απαιτούμενα;;;;».


Καταρχήν, να ξεκαθαρίσουμε ότι η εκκαθάριση θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί, εάν η τελευταία Καποδιστριακή Δημοτική Αρχή είχε κάνει όλα τα προβλεπόμενα που είχε ορίσει η Διεύθυνση Εμπορίου Λέσβου, πράγμα που δεν έπραξε πάρα την ομόφωνη απόφαση του τότε Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Πολιχνίτου.


Εάν υπήρχε συμμόρφωση με τις εντολές της Διεύθυνσης Εμπορίου, σήμερα η Ε.Θ.Υ.ΠΛ. Α.Ε. θα είχε απορροφηθεί από την Αναπτυξιακή Εταιρεία του Δήμου Λέσβου (Α.Δ.Ε.Λ. Α.Ε.) , όπως και τόσες άλλες  Δημοτικές Επιχειρήσεις και θα ακολουθούσε την τύχη των υπόλοιπων Λουτρών του νησιού μας (είναι σε καλύτερη γραφειοκρατική κατάσταση από τα Λουτρά του Πολιχνίτου).


Η εκκαθάριση ξεκίνησε στην αρχή της θητείας του πρώτου Καλλικρατικού Δήμου Λέσβου, όπου τόσο οι διορισμένοι εκκαθαριστές της Ε.Θ.Υ.ΠΛ. Α.Ε. (μέλη από το απερχόμενο Δ.Σ. της εταιρείας),  όσο και οι τοπικοί δημοτικοί εκλεγμένοι σύμβουλοι, 15 στον αριθμό δεν ασχολήθηκαν καθόλου για να αναδείξουν και να επιλύσουν τα τόσο χρόνων συσσωρευμένα προβλήματα της εταιρείας.


Η σημερινή Δημοτική Αρχή προσπάθησε να δώσει λύση στα προβλήματα, ορίζοντας  νέους εκκαθαριστές και υπάλληλο με αποκλειστικό αντικείμενο εργασίας την επίλυση των συσσωρευμένων προβλημάτων των Ιαματικών Λουτρών του νησιού μας. Δυστυχώς το δυσκίνητο δημοσιονομικό σύστημα και οι «αρμόδιοι» δήθεν σωτήρες του νησιού μας, δεν κατάφεραν να φέρουν τα θεμιτά αποτελέσματα και ενώ θεωρητικά η εκκαθάριση ολοκληρώθηκε, πρακτικά προέκυψε πρόβλημα χορτολιβαδικής έκτασης που διεκδικεί η Διεύθυνση Δασών Λέσβου.


Σημαντικό ρόλο στην έκβαση αυτής της κατάστασης είχε και η αδράνεια όλων των τοπικών αυτοδιοικητικών αρχών και συλλόγων της περιοχής μας, μια και είχαν ενημερωθεί προφορικά, δυο χρόνια πριν!!!!
Σχετικά με τα Ιαματικά Λουτρά Λισβορίου: Εδώ και αρκετά χρόνια είναι κλειστά, εγκαταλειμμένα και σε δικαστική διαμάχη με τον προηγούμενο ενοικιαστή. Τον Ιανουάριο του 2017 προκηρύχθηκε πρόχειρος διαγωνισμός και πάρα το «σωστό» θεωρητικά μέρος του διαγωνισμού, στην συνέχεια και αφού το Μάρτιο του 2017 υπογράφηκαν τα συμβόλαια, προέκυψαν σοβαρά πρακτικά προβλήματα με μη νομιμοποιημένο πολεοδομικά κτήριο.
Την ολοκλήρωση του έργου ξεκίνησε, ο τελευταίος Καποδιστριακός Δήμαρχος  Πολιχνίτου και τελικά παρέλαβε ημιτελές η σημερινή Δημοτική Αρχή, η οποία μαζί με την υπόλοιπη έκταση των Λουτρών παραχωρήθηκε στην Αναπτυξιακή (Α.Δ.Ε.Λ. Α.Ε.) του Δήμου Λέσβου.


Αποτέλεσμα των παραπάνω, ήταν να μην μπορεί να εκδοθεί οικοδομική άδεια, να μην μπορούν να ηλεκτροδοτηθούν νόμιμα τα κτήρια και να απορριφθεί η πρόταση μας από την  γενική διεύθυνση αρχαιοτήτων & πολιτιστικής κληρονομίας της εφορείας αρχαιοτήτων Λέσβου, τμήμα βυζαντινών και μεταβυζαντινών αρχαιολογικών χώρων και μνημείων.


Φυσικά όπως και στα υπόλοιπα Λουτρά του νησιού δεν έχουν γίνει τα προ-απαιτούμενα για να ολοκληρωθεί η αναγνώριση του φυσικού πόρου (Ιαματική Πηγή Λισβορίου).
Κατά συνέπεια όλων των παραπάνω, είναι να καταδικαστεί μια επένδυση 250.000€ και επιπλέον ακόμα 250.000€ σε βάθος πενταετίας. Να σημειωθεί ότι η όλη επένδυση ήταν εναρμονιζόμενη με το περιβάλλον, την υγιεινή, την ασφάλεια των λουόμενων και προσαρμοζόμενη στις σύγχρονες προδιαγραφές του Ευρωπαϊκού Ιαματικού Τουρισμού. Τέλος θα δημιουργούταν τουλάχιστον δέκα νέες θέσεις εργασίας και θα αναβάθμιζε σημαντικά την τουριστική αγορά του πρώην Καποδιστριακού Δήμου Πολιχνίτου.  


Σήμερα όλα τα Ιαματικά Λουτρά του νησιού μας είναι υποχρεωμένα, όσα είναι ανοικτά, να κλείσουν, αφού δεν διαθέτουν την απαραίτητη Άδεια Λειτουργείας από τον Ε.Ο.Τ.. Η παραπάνω άδεια είναι υποχρέωση των ενοικιαστών ή διαχειριστών των Λουτρών, αλλά σαν προ-απαιτούμενο για την έκδοση της είναι να έχει αναγνωριστεί ο φυσικός πόρος (ιαματική πηγή) που είναι υποχρέωση του δήμου στον οποίο ανήκουν.
Ο νόμος ακόμη προβλέπει ότι εάν ο δήμος δεν ενδιαφέρεται για την αξιοποίηση των Ιαματικών Πηγών, τα δικαιώματα χρήσης επαναχορηγούνται στον Ε.Ο.Τ. για περεταίρω αξιοποίηση, αλλά επειδή ο Ε.Ο.Τ. δεν έχει τους οικονομικούς πόρους τα παραχωρεί στο Τ.Α.Ι.Π.Ε.Δ. (Ταμείο Ξεπουλήματος Ελληνικής Περιουσίας).


Ευτυχώς όμως για τα λουτρά του Πολιχνίτου λόγο της εκκαθάρισης, έχουν εξαιρεθεί της παραπάνω διαδικασίας.


Εάν δεν δρομολογηθούν όμως από «εχθές» μια σειρά από ενέργειες τα νέα θα είναι πολύ τραγικά για τα Ιαματικά Λουτρά του νησιού μας και οι «αρμόδιοι» του νησιού μας θα αρχίσουν να λένε πάλι ότι φταίνε οι άλλοι!!!!
Σαν διαχειριστής των Ιαματικών Λουτρών Πολιχνίτου και Λισβορίου Θα καταθέσουμε ένσταση κατά της απόφασης σφράγισης και του απαράδεκτου προστίμου 7.680€ που μας επιβλήθηκε στην προσπάθεια μας να κρατήσουμε τα Λουτρά Πολιχνίτου ζωντανά, ελπίζοντας κάποιοι να ενδιαφερθούν και να δώσουν λύσεις, μια και μετά την αξιολόγηση των ενστάσεων είναι δεδομένο ότι τα Λουτρά Πολιχνίτου θα αναστείλουν την λειτουργία τους.
Η κατάθεση των ενστάσεων μέχρι να αξιολογηθούν, μας επιτρέπει να εξακολουθήσουμε να λειτουργούμε τα Λουτρά Πολιχνίτου μέχρι τέλος περίπου του Οκτωβρίου 2018.
Φυσικά θα αξιοποιήσουμε όλα τα νομικά και ένδικα μέσα που μας επιτρέπονται, κατά παντός υπευθύνου.

 

Διαχειριστές των Ιαματικών Λουτρών / Τσελεμπιδάκης Αντώνης

Μοιράσου το άρθρο!