Τουρισμός

06/06/2015 - 17:31

«Τρικλοποδιές» πριν ακόμη «γεννηθεί» ….

Η

τουριστική προβολή και ανάπτυξη του νησιού μας είναι το ζητούμενο εδώ και πολλά χρόνια.  Κατά καιρούς υπάρχουν αξιόλογες προσπάθειες από φορείς και από την ιδιωτική πρωτοβουλία χωρίς όμως να υπάρχει η ανάλογη συνέχεια. Παράλληλα πολλά χρήματα ξοδεύονται σε διάφορες εκθέσεις με αμφίβολα αποτελέσματα. Κανείς βέβαια δεν «τρέχει» για το «μετά» των εκθέσεων αφού σημασία έχει να περάσουν καλά τις πληρωμένες διακοπές οι εκπρόσωποι της Περιφέρειας .

Αλλά ας μην γκρινιάζουμε…. Κάτι κάλο έρχεται στον τομέα του τουρισμού για τη Λέσβο.  Είμαστε ένα βήμα πριν από την ίδρυση του Οργανισμού Τουριστικής Ανάπτυξης Λέσβου (Ο.Τ.Α.Λ.)   Σήμερα το Lesvosnews.net δημοσιεύει αποκλειστικά το καταστατικό της ίδρυσης του νέου Οργανισμού που θα υπογραφεί τις επόμενες ημέρες (ενδεχομένως να υπάρξουν μερικές αλλαγές) . 
 
Πριν δούμε τι είναι ο Ο.Τ.Α.Λ. αξίζει να τονιστεί ότι τέτοιοι οργανισμοί (που είναι στην ουσία σύμπραξη όλων των φορέων) υπάρχουν στα ανεπτυγμένα τουριστικά μέρη και η λειτουργία τους έχει μόνο θετικά αποτελέσματα.  Δυστυχώς στη Λέσβο – πριν ακόμη συσταθεί ο Ο.Τ.Α.Λ. – άρχισαν τα «μαχαιρώματα».  Πρώτο και καλύτερο το Επιμελητήριο Λέσβου  καθώς απαιτεί να έχει δύο μέλη στο Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού.  Πληροφορίες αναφέρουν ότι αν το αίτημα του Επιμελητηρίου Λέσβου δεν γίνει αποδεκτό θα αποχωρήσει από τον Οργανισμό ! ! !   «Χλιαρή» διάθεση υπάρχει και από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου  καθώς έχουν καταγραφεί πολλές απουσίες από τις συνεδριάσεις της  ομάδας  που προωθεί τη σύσταση του Οργανισμού.  Για άλλη μια φορά οι γνωστές "τρικλοποδιές" της Λέσβου.... Λάθος κατά τη γνώμη μας είναι ότι το καταστατικό δεν προβλέπει πιο  ενεργή συμμετοχή για ορισμένους φορείς του νησιού μας (πχ Φορέας Τουρισμού Μολύβου)  που έχουν εδώ και μερικά χρόνια διατελέσει ένα σημαντικό έργο.
Περιμένουν για αυτό το θέμα να τοποθετηθούν όλες οι Δημοτικές και Περιφερειακές Παρατάξεις καθώς και όλοι οι φορείς που ασχολούνται με τον τουρισμό στο νησί μας. Αυτός εξάλλου είναι και ο λόγος που το Lesvosnews.net  δημοσιοποιεί το καταστατικό του Οργανισμού.   Το ζητούμενο είναι ο νέος Οργανισμός Τουριστικής  Ανάπτυξης να μην  είναι ένα γραφειοκρατικό όργανο, να έχει διάρκεια και να υλοποιεί βήμα – βήμα τους στόχους του.  Είναι αρνητικό ότι η σύστασή του μάλλον δεν θα προλάβει τη φετινή τουριστική περίοδο αλλά ας ελπίσουμε ότι από φέτος θα δημιουργηθούν οι ισχυροί πυλώνες που θα στηρίξουν την τουριστική ανάπτυξη της Λέσβου.
 
Ας δούμε τα βασικά σημεία του νέου Οργανισμού : 
 
ΕΠΩΝΥΜΙΑ – ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΟΣ ΤΙΤΛΟΣ
Η εταιρεία έχει την επωνυμία «ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΛΕΣΒΟΥ, ΑΣΤΙΚΗ ΜΗ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ» και τον διακριτικό τίτλο «Ο.Τ.Α.Λ.».Ως έδρα της εταιρείας ορίζεται η πόλη της Μυτιλήνης, έδρα του Δήμου Λέσβου και της Περιφερειακής Ενότητας Λέσβου της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.   
ΣΚΟΠΟΣ
Σκοπός της Εταιρείας είναι η με κάθε θεμιτό τρόπο, τουριστική ανάπτυξη της Λέσβου. Ευρύτερο στόχο της Εταιρείας αποτελεί η αναβάθμιση της ποιότητας ζωής, η στήριξη της τοπικής οικονομίας, απασχόλησης και κατάρτισης, η ανάδειξη και προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και του περιβάλλοντος και η προώθηση επιχειρήσεων που καλύπτουν ορισμένες προδιαγραφές ποιότητας, στα πλαίσια της βιώσιμης ανάπτυξης του νησιού.  
ΟΡΓΑΝΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ.
Γενική  Συνέλευση (Γ.Σ.)
Το ανώτατο όργανο της Εταιρείας είναι η Γενική Συνέλευση των μελών της. Τη Γ.Σ. απαρτίζουν εκπρόσωποι των ιδρυτικών μελών της Εταιρείας. Ειδικότερα τη Γενική Συνέλευση απαρτίζουν εννέα (9) εκπρόσωποι του Δήμου Λέσβου, οι οποίοι ορίζονται με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, εννέα (9) εκπρόσωποι της Π.Ε. Λέσβου της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, τρεις (3) εκπρόσωποι του Επιμελητηρίου  Λέσβου, τρεις (3) εκπρόσωποι της Ένωσης Τουριστικών & Ναυτικών Πρακτόρων Λέσβου, τρεις (3) εκπρόσωποι της Ένωσης Ξενοδόχων Λέσβου, τρεις (3) εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας Ενοικιαζόμενων Δωματίων Λέσβου και  τρεις (3) εκπρόσωποι της Ένωσης Ενοικιαζόμενων Αυτοκινήτων Λέσβου. 
Διοικητικό Συμβούλιο
Τις εταιρικές υποθέσεις γενικώς διαχειρίζεται το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας,  το οποίο απαρτίζεται από έντεκα (11) μέλη.  Επίσης από τον κάθε συμμετέχοντα φορέα ορίζονται αντίστοιχα αναπληρωματικά μέλη (δηλαδή 11 αναπληρωματικά μέλη). Οι ιδιότητες των μελών του Δ.Σ., είναι: Πρόεδρος, Αντιπρόεδρος, Διευθύνων Σύμβουλος, Ταμίας και επτά (7) μέλη, στα οποία ανατίθενται συγκεκριμένες αρμοδιότητες, ως “εντεταλμένοι σύμβουλοι” και αναλόγως των αναγκών και των προτεραιοτήτων της εταιρείας.   
Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου καθορίζονται ως ακολούθως: Ένα (1) μέλος είναι ο εκάστοτε Δήμαρχος Λέσβου και δύο (2) μέλη είναι Δημοτικοί Σύμβουλοι ή εμπειρογνώμονες του τουρισμού, τα οποία προτείνονται από το Δήμο Λέσβου (μαζί με το 1ο, 2ο και 3ο αναπληρωματικό μέλος). Ένα (1) μέλος είναι ο εκάστοτε Αντιπεριφερειάρχης Λέσβου και δύο (2) μέλη είναι Περιφερειακοί Σύμβουλοι ή εμπειρογνώμονες του τουρισμού, τα οποία προτείνονται από την Π.Ε. Λέσβου της Π.Β.Α. ((μαζί με το 1ο, 2ο και 3ο αναπληρωματικό μέλος). Τα υπόλοιπα πέντε (5) μέλη (με τα αναπληρωματικά  τους), είναι εκπρόσωποι των πέντε τουριστικών φορέων του νησιού με παλλεσβιακή βάση, που συμμετέχουν ως εταίροι στη σύνθεση της εταιρείας (Επιμελητήριο Λέσβου, Ένωση Τουριστικών & Ναυτικών Πρακτόρων Λέσβου, Ένωση Ξενοδόχων Λέσβου, Ομοσπονδία Ενοικιαζόμενων Δωματίων Λέσβου & Ένωση Επιχειρήσεων Ενοικιαζομένων  Αυτοκινήτων Λέσβου).
Ως Πρόεδρος, ορίζεται ο εκάστοτε Δήμαρχος Λέσβου. Ως Αντιπρόεδρος ορίζεται ο εκάστοτε Αντιπεριφερειάρχης Λέσβου
Συμβουλευτική Επιτροπή
Συστήνεται Συμβουλευτική Επιτροπή εμπειρογνωμόνων, με κύριο ρόλο την παροχή συμβουλών για λογαριασμό της Εταιρείας, σε αντικείμενα σχετικά με τους σκοπούς της. 
 
ΚΕΦΑΛΑΙΟ – ΠΟΡΟΙ  – ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ 
Το αρχικό κεφάλαιο της εταιρείας ανέρχεται στο ποσό των εξήντα πέντε χιλιάδων ευρώ (65.000,00 ευρώ). 
Εξ αυτών, οι δύο βασικοί εταίροι:  α) ο Δήμος Λέσβου, και β) η Π.Ε. Λέσβου της Π.Β.Α., καταβάλουν το ποσό των τριάντα χιλιάδων ευρώ (30.000,00 ευρώ) έκαστος στο ταμείο της εταιρείας, για το σχηματισμό του αρχικού κεφαλαίου.
Οι άλλοι 5 εταίροι, καταβάλλουν το ποσό των χιλίων ευρώ (1.000,00 ευρώ) έκαστος στο ταμείο της εταιρείας, για το σχηματισμό του αρχικού κεφαλαίου.  
 
ΜΗ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΟΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ – ΝΟΜΙΚΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑ
Η εταιρεία, σε καμία περίπτωση δεν θα καταβάλει κέρδη στους εταίρους της, γιατί δεν έχει κερδοσκοπικό χαρακτήρα. 
Η ευθύνη των εταίρων προς τρίτους, περιορίζεται στο ποσό της εισφοράς τους στο κεφάλαιο της εταιρείας. 
 
«ΟΙ ΣΥΜΒΑΛΛΟΜΕΝΟΙ»
1. ΔΗΜΟΣ ΛΕΣΒΟΥ
2. Π.Ε. ΛΕΣΒΟΥ, Π.Β.Α
3. ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΛΕΣΒΟΥ:
4. ΕΝΩΣΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ & ΝΑΥΤΙΚΩΝ ΠΡΑΚΤΟΡΩΝ ΛΕΣΒΟΥ
5. ΕΝΩΣΗ ΞΕΝΟΔΟΧΩΝ ΛΕΣΒΟΥ
6. ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΜΕΝΩΝ ΔΩΜΑΤΙΩΝ ΛΕΣΒΟΥ
7. ΕΝΩΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΜΕΝΩΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ ΛΕΣΒΟΥ
 
 
Διαβάστε -  δείτε  ολόκληρο το καταστατικό (προσχέδιο)   αποκλειστικά στο Lesvosnews.net :
 

Μοιράσου το άρθρο!