Τουρισμός

19/07/2012 - 13:54

Βουνάτσος: Καθόλου καλή η κατάσταση με τις θερμοπηγές στο Δήμο Λέσβου

Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία  την Τετάρτη 18/7/2012, ημερίδα του Επιμελητηρίου Λέσβου σε συνεργασία με τον  Φορέα Τουρισμού Μήθυμνας και την υποστήριξη του Συνδέσμου Δήμων & Κοινοτήτων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας  στην συνεδριακή αίθουσα του ξενοδοχείου Sun Rise Εφταλού Μολύβου  με θέμα ΙΑΜΑΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΣΤΗ ΛΕΣΒΟ-ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ.

Στην ημερίδα παρέστησαν η Αντιπεριφερειάρχης κ. Αποστολία Λύκου, ο Δήμαρχος Λέσβου κ. Δημήτρης Βουνάτσος, οι Αντιδήμαρχοι κ.κ. Γ.Τσακίρης και Δ. Ζαφειρίου, ο Αντιπρόεδρος του  Συνδέσμου Δήμων & Κοινοτήτων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας και  Δημοτικός σύμβουλος Λέσβου κ. Π. Ζαφειρίου, ο πρόεδρος της ΑΔΕΛ κ. Α. Ταξείδης και μέλη του Δ.Σ της, οι πρώην Δήμαρχοι Μήθυμνας και Θερμής, καθώς και πολλοί ξενοδόχοι και τουριστικοί πράκτορες. Από το Επιμελητήριο Λέσβου παρέστησαν εκτός του Προέδρου κ. Θ. Καλογρίδη, ο Α΄ Αντιπρόεδρος κ. Μυρσινιάς και η Πρόεδρος του Τουριστικού Τμήματος κ. Τατά –Δημοπούλου Μυρτώ,

Ομιλητής ήταν ο κ. Ζήσης Αγγελίδης Δρ. Υδρογεωλογίας Α.Π.Θ., Επιστημονικός Σύμβουλος Συνδέσμου Δήμων & Κοινοτήτων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας, Μέλος Δ.Σ. της Ευρωπαϊκής Ένωσης Θερμαλισμού. Στη ομιλία του  παρουσίασε μεθόδους ανάπτυξης του  Ιαματικού Τουρισμού για τις έξη (6) ιαματικές πηγές της Λέσβου, αναφέροντας αναλυτικά  τι πρέπει να γίνει  για την κάθε μία. Ανάφερε ακόμα τα νέα δεδομένα σχετικά με το Θερμαλισμό στη Ελλάδα και την Ευρώπη. Ακόμη αναφέρθηκε στην έγκριση προγράμματος από την Ε.Ε για επιδότηση των ασθενών για επίσκεψη στα ιαματικά λουτρά της Ευρώπης, με όλα τα έξοδα πληρωμένα για 15  ημερήσιες λούσεις. Τελειώνοντας ανάφερε ότι η Λέσβος έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα στο Ιαματικό Τουρισμό, συνδυάζοντας Ιαματικά Λουτρά με θαλασσοθεραπείες. Καταλήγοντας πρότεινε να γίνουν προσπάθειες προβολής  της Λέσβου ως «το Νησί της Υγείας στο κόσμο».

Από τους παριστάμενους έγιναν πολλές προτάσεις και τοποθετήσεις, με σκοπό την άμεση αξιοποίηση των ιαματικών πηγών. Από τον πρόεδρο του Φορέα Μήθυμνας κ. Νίκο Μόλβαλη έγινε η πρόταση για σχολή θερμαλισμού στη Λέσβο.

Ο Δήμαρχος κ. Βουνάτσος, εξέφρασε την πρόθεση να προχωρήσει σε διεθνή διαγωνισμό για την εύρεση επενδυτών για δημιουργία υγροθεραπευτηρίων, εξήγγειλε δε την διοργάνωση διεθνούς επιστημονικού συνεδρίου για τον  Θερμαλισμό.  Στην τοποθέτησή του ο κ. Βουνάτσος αναφέρθηκε στην κατάσταση των θερμοπηγών του Δήμου Λέσβου, που παρελήφθησαν από τη νέα Δημοτική Αρχή και από πραγματικής και από νομικής πλευράς και η οποία δεν είναι καθόλου ικανοποιητική.Αναφέρθηκε στην προσπάθεια για την αξιοποίησή τους τον ενάμιση χρόνο της θητείας της παρούσας Δημοτικής Αρχής, με την παραχώρηση των θερμοπηγών στην Αναπτυξιακή Δημοτική Εταιρεία Λέσβου Α.Ε., υπό την Προεδρία του Δημοτικού Συμβούλου, Αριστείδη Ταξείδη, η οποία καταβάλει τεράστιες προσπάθειες για τη διεξαγωγή των αναγκαίων εργασιών αναμόρφωσής τους, ώστε να είναι λειτουργικές κατά τον παραδοσιακό μέχρι σήμερα τρόπο, καθώς και στην ανάθεση στον Καθηγητή, κ. Νικόλαο Φράγκου, ο οποίος κατάγεται από τον Πολιχνίτο, για την σύνταξη συνολικής μελέτης αξιοποίησής τους, κατά τα Ευρωπαϊκά πρότυπα. Στόχος της Δημοτικής Αρχής είναι να γίνουν οι θερμοπηγές του νησιού μας πλήρως ανταγωνιστικές από ιαματικής – θεραπευτικής – λειτουργικής και οικονομικής απόψεως. Η συγκεκριμένη μελέτη θα παραδοθεί τον επόμενο μήνα στην Α.Δ.Ε.Λ. Α.Ε., με συγκεκριμένη πρόταση αξιοποίησης των θερμοπηγών, με δημόσιο διαγωνισμό, όπως ορίζει ο νόμος και με πλήρη διαφάνεια, για να παρέχονται αξιόπιστες υπηρεσίες στους λουόμενους και να προσπορίζεται και ο Δήμος τα ανάλογα οικονομικά οφέλη, χάριν του δημοσίου συμφέροντος.

Ο αντιπρόεδρος του  Συνδέσμου Δήμων & Κοινοτήτων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας, και Δημοτικός σύμβουλός Λέσβου κ. Ζαφειρίου Παναγιώτης μίλησε για την έκδοση άδειας λειτουργίας των ιαματικών πηγών και την πιστοποίησή τους.

Στην ημερίδα παρέστησαν η Αντιπεριφερειάρχης κ. Αποστολία Λύκου, ο Δήμαρχος Λέσβου κ. Δημήτρης Βουνάτσος, οι Αντιδήμαρχοι κ.κ. Γ.Τσακίρης και Δ. Ζαφειρίου, ο Αντιπρόεδρος του  Συνδέσμου Δήμων & Κοινοτήτων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας και  Δημοτικός σύμβουλος Λέσβου κ. Π. Ζαφειρίου, ο πρόεδρος της ΑΔΕΛ κ. Α. Ταξείδης και μέλη του Δ.Σ της, οι πρώην Δήμαρχοι Μήθυμνας και Θερμής, καθώς και πολλοί ξενοδόχοι και τουριστικοί πράκτορες. Από το Επιμελητήριο Λέσβου παρέστησαν εκτός του Προέδρου κ. Θ. Καλογρίδη, ο Α΄ Αντιπρόεδρος κ. Μυρσινιάς και η Πρόεδρος του Τουριστικού Τμήματος κ. Τατά –Δημοπούλου Μυρτώ,

«Η Διοίκηση του Επιμελητηρίου», ανέφερε στην ομιλία του ο Πρόεδρος κ. Καλογρίδης Θράσος, «έχει στις προτεραιότητές της την ανάπτυξη του Ιαματικού Τουρισμού και για το σκοπό αυτό κάλεσε τον καταλληλότερο ομιλητή.  Ακόμα θα συνεχίσει την προσπάθεια της για την δημιουργία επενδύσεων στον τομέα αυτό»

Μοιράσου το άρθρο!