Υγεία

29/10/2012 - 07:12

Εμπλοκή στο έργο επέκτασης του Νοσοκομείου - Δήλωση Ηρακλή Βερβέρη

Εμπλοκή στο έργο επέκτασης του Νοσοκομείου - Δήλωση Ηρακλή Βερβέρη

yle="text-align: justify; ">Μεγάλο πρόβλημα φαίνεται ότι δημιουργείται στο έργο της επέκτασης και του εκσυχρονισμού του νοσοκομείου Μυτιλήνης. Το Ελεγκτικό Συνέδριο έκρινε άκυρο τον διαγωνισμό ανάθεσης του έργου. Τώρα υπάρχουν δυο επιλογές για τη ΔΕΠΑΝΟΜ , που έχει αναλάβει την προετοιμασία και επίβλεψη του έργου.

Η πρώτη δυνατότητα είναι η άσκηση προσφυγής στην Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου για αναίρεση της απόφασης. Η δυνατότητα αυτή έχει να κάνει με το λόγο που επικαλείται η πλειοψηφία του Ελεγκτικού Συνεδρίου στην οποία στηρίζει την αρνητική θέση. Αν υπάρχει δυνατότητα νομικής εμμονής στην νομιμότητα των διαδικασιών του διαγωνισμού μπορεί να ασκηθεί αναίρεση. Πάντως θετικό είναι ότι η απόφαση δεν πάρθηκε με ομόφωνη απόφαση, γιατί έχει κατατεθεί και αντίθετη μειοψηφική θέση νομικά όμως τεκμηριωμένη. Να θυμίσουμε ότι το ίδιο πρόβλημα αντιμετώπισε και η συνέχιση του έργου Μυτιλήνη - Λάρσου, προς τη κατεύθυνση της Μόριας, μέσω συμπληρωματικής σύμβασης.

Η δεύτερη δυνατότητα είναι η επαναδημοπράτηση του έργου. Αυτή όμως η λύση απαιτεί χρόνο και είναι αρκετά αμφίβολο αν το έργο μπορεί να κατασκευαστεί μέσα στα στενά χρονικά όρια που μένουν για τη λήξη του προγράμματος (ΕΣΠΑ). Υπάρχει επί πλέον το ρίσκο να υπάρξει άλλη εμπλοκή στις διαδικασίες του διαγωνισμού. Το έργο της ανάπτυξης και εκσυχρονισμού του νοσοκομείου έχει ενταχθεί στα τέλη του 2011 στο ΠΕΠ Βορείου Αιγαίου με προϋπολογισμό 25 εκατ. Ευρώ. και με τίτλο "Αναδιαμόρφωση, Επέκταση και Προμήθεια Ιατρικού και Ξενοδοχειακού Εξοπλισμού του Γενικού Νοσοκομείου Μυτιλήνης Βοστάνειο". Προβλέπεται ο εκσυγχρονισμός του παλιού κτιρίου, η κατασκευή δυο(2) νέων κτιρίων, βιολογικού καθαρισμού και η προμήθεια εξοπλισμού. Η δημοπράτηση του έργου έγινε το Μάιο από τη ΔΕΠΑΝΟΜ , που έχει οριστεί φορέας υλοποίησης του έργου.

Την εμπλοκή του έργου αναδεικνύει η τοπική εφημερίδα ΕΜΠΡΟΣ στο Σαββατιάτικο φύλλο της.

Αναφορά για την εμπλοκή του έργου έκανε ο Περιφερειάρχης Νάσος Γιακαλής στη Ρόδο όπου συνεδρίαζε η Επιτροπή Παρακολούθησης του ΕΣΠΑ. Για το θέμα αυτό ο Αντιπεριφερειάρχης Ηρακλής Βερβέρης δήλωσε "η απόφαση της απόρριψης του διαγωνισμού από το Ελεγκτικό Συνέδριο, στα πλαίσια του προσυμβατικού ελέγχου, αποτελεί δυσμενή εξέλιξη στην υλοποίηση του έργου. Τα στενά χρονικά όρια θέτουν σε υψηλό κίνδυνο το έργο, όποιο δρόμο και αν επιλέξει ο φορέας υλοποίησης του έργου η ΔΕΠΑΝΟΜ. Τελικά οι πολύπλοκες γραφειοκρατικές διαδικασίες που έχουν θεσμοθετηθεί , ενώ δεν έχουν διασφαλίσει τη πολυπόθητη διαφάνεια, έχουν δημιουργήσει τεράστια εμπόδια στην εκτέλεση των έργων. Η απώλεια ίσως του ποιου σημαντικού έργου, για την υλοποίηση του οποίου χρόνια παλεύαμε, θα είναι ένα μεγάλο πλήγμα για το τόπο μας."

 

  πηγη: iraververis. blogspot.gr

Μοιράσου το άρθρο!