Υγεία

23/11/2012 - 13:47

Γ. Ζερδελής: Ανεπαρκής απάντηση για προγεννητικό έλεγχο και τον εμβολιασμό παιδιών

Γ. Ζερδελής: Ανεπαρκής απάντηση για προγεννητικό έλεγχο και τον εμβολιασμό παιδιών

Ανεπαρκής για μια ακόμα φορά η απάντηση του Υπουργείου Υγείας σε ερώτηση που είχαν καταθέσει οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Γιάννης Ζερδελής και Βασίλης Κυριακάκης με θέμα τον προγεννητικό έλεγχο και τον εμβολιασμό βρεφών και παιδιών ανασφάλιστων γονέων.

Στην απάντηση το αρμόδιο υπουργείο παραδέχεται ότι η κάλυψη εξετάσεων προγεννητικού ελέγχου δεν προβλέπεται για τους ανασφάλιστους και τους οικονομικά ασθενείς, ενώ για την επίλυση του προβλήματος δεν αναλαμβάνει καμία δέσμευση, αναφέροντας αόριστα ότι θα προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για την διεύρυνση των προβλεπόμενων εξετάσεων του προγεννητικού ελέγχου, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα ασφαλιστικής κάλυψης αυτών του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., καθώς και την ένταξη της εν λόγω παροχής για τους ανασφάλιστους και τους οικονομικά ασθενείς σε βάθους χρόνου! Όσο για την ερώτηση αναφορικά με τον εμβολιασμό παιδιών και βρεφών ανασφάλιστων γονέων, το υπουργείο υπεκφεύγει, αφού στην απάντηση δεν κάνει καμία αναφορά.

Επειδή τόσο ο προγεννητικός έλεγχος όσο και ο έγκαιρος εμβολιασμός αποτελούν σημαντικές παραμέτρους της προληπτικής ιατρικής, είναι φανερό το μεγάλο πρόβλημα που εγκυμονείται για τη Δημόσια Υγεία. Οι πιθανότητες να γεννηθούν παιδιά με συγγενή νόσο δυστυχώς αυξάνονται. Η μνημονιακή πολιτική των δύο τελευταίων χρόνων που έχει διαλύσει τη δημόσια Υγεία, φέρνει σε απόγνωση και τους ανασφάλιστους πολίτες και τα παιδιά τους, καθώς ουσιαστικά βάζει σε κίνδυνο την υγεία τους και τη ζωή τους αποκλείοντάς τους από την πρόσβαση σε στοιχειώδεις υγειονομικές εξετάσεις. Σε μια περίοδο κατάρρευσης της εργασίας και της ασφάλισης, το Υπουργείο Υγείας αδιαφορεί πλήρως για αυτούς που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη δημόσιας περίθαλψης και επαρκούς υγειονομικής φροντίδας.

Η ακολουθούμενη πολιτική στη δημόσια υγεία είναι απολύτως επικίνδυνη και επιτείνει την ανθρωπιστική κρίση. Η εξασφάλιση της καθολικής κάλυψης των αναγκών σε ιατρική περίθαλψη και φάρμακα όλων των ανθρώπων, ανεξάρτητα από την εργασιακή ή ασφαλιστική τους κατάσταση, αποτελεί πολιτική προτεραιότητα ζωτικής σημασίας για τη συνοχή και επιβίωση της κοινωνίας, πόσο μάλλον όταν αφορά μέλλουσες μητέρες και μικρά παιδιά. Πάνω σε αυτόν τον άξονα συγκροτείται η πολιτική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ για μια πραγματικά δημόσια και δωρεάν υγεία.

Το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ

Μοιράσου το άρθρο!