|

Κέντρα Υγείας Λέσβου στο κόκκινο μέσα στην τουριστική περίοδο – Κενά σε Άντισσα και Πολιχνίτο, σοβαρό πρόβλημα και στο Πυργί Χίου

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
4'

Την ώρα που η Λέσβος μπαίνει στην πιο απαιτητική περίοδο του καλοκαιριού, με την τουριστική κίνηση να κορυφώνεται από τον Ιούλιο έως και το τέλος Αυγούστου, κρίσιμες δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας εξακολουθούν να λειτουργούν με σοβαρές ελλείψεις προσωπικού και υπηρεσιών.

Στο επίκεντρο βρίσκονται το Κέντρο Υγείας Άντισσας και το Κέντρο Υγείας Πολιχνίτου, δύο δομές που καλύπτουν μεγάλες περιοχές της Λέσβου, με μόνιμο πληθυσμό, ηλικιωμένους, επισκέπτες και αυξημένες ανάγκες μέσα στο καλοκαίρι. Το πρόβλημα δεν είναι θεωρητικό. Είναι καθημερινό. Είναι βάρδιες που δεν βγαίνουν, μηχανήματα που υπάρχουν αλλά δεν αξιοποιούνται, ασθενείς που αναγκάζονται να μετακινηθούν δεκάδες χιλιόμετρα για βασικές εξετάσεις.

Σύμφωνα με παρέμβαση του Στρατή Σαμαρά, Γενικού Συμβούλου της ΠΟΕΔΗΝ, Γενικού Γραμματέα του Νομαρχιακού Τμήματος ΑΔΕΔΥ Λέσβου και μέλους του Δ.Σ. Εργαζομένων Νοσοκομείου Μυτιλήνης, για τα Κέντρα Υγείας Άντισσας και Πολιχνίτου «καμία ουσιαστική ενέργεια δεν έχει γίνει ως τώρα», παρά το γεγονός ότι βρισκόμαστε ήδη στην καρδιά της τουριστικής περιόδου.

Άντισσα: Βάρδιες με μετακινήσεις και λύσεις ανάγκης

Η εικόνα στο Κέντρο Υγείας Άντισσας είναι χαρακτηριστική της παθογένειας που ταλαιπωρεί την Πρωτοβάθμια Υγεία στα νησιά. Το Κέντρο διαθέτει μόλις τέσσερις θέσεις ΤΕ Νοσηλευτικής, ενώ υπηρετούν δύο τακτικοί υπάλληλοι. Από τον Ιούλιο του 2026, μάλιστα, μία υπάλληλος αποχωρεί λόγω συνταξιοδότησης.

Το υπόμνημα του Σωματείου Εργαζομένων Κέντρων Υγείας Βορείου Αιγαίου αναφέρει ότι δεν υπάρχει επικουρικό προσωπικό, ενώ μία ΤΕ Νοσηλεύτρια υπηρετεί με μετακίνηση από το Γενικό Νοσοκομείο Μυτιλήνης. Παράλληλα, μέρος των ακάλυπτων βαρδιών καλύπτεται από τα Κέντρα Υγείας Καλλονής και Πολιχνίτου, γεγονός που μεταφέρει το πρόβλημα από τη μία δομή στην άλλη.

Με απλά λόγια, η Άντισσα κρατιέται όρθια με «μπαλώματα». Και τα μπαλώματα στην Υγεία, ειδικά σε νησιωτικές περιοχές, δεν είναι διαχείριση. Είναι ρίσκο.

Παρότι έχουν προκηρυχθεί δύο θέσεις μέσω της 2Κ/2026, το ίδιο το Σωματείο επισημαίνει ότι ακόμη και μετά τις προσλήψεις η δύναμη θα φτάσει μόλις τους τρεις υπαλλήλους, αριθμός που δεν επαρκεί. Για τον λόγο αυτό ζητείται η άμεση πρόσληψη ή μετακίνηση δύο νοσηλευτών.

Πολιχνίτος: Υπάρχει ακτινολογικό, αλλά δεν υπάρχει χειριστής

Ακόμη πιο εξοργιστική είναι η περίπτωση του Κέντρου Υγείας Πολιχνίτου. Σύμφωνα με το υπόμνημα, το Κέντρο διαθέτει ψηφιακό ακτινολογικό και σύγχρονο μηχάνημα οστικής πυκνότητας, όμως παραμένουν ουσιαστικά αναξιοποίητα λόγω έλλειψης προσωπικού.

Αυτό σημαίνει ότι για ένα χτύπημα σε χέρι ή πόδι, για μια απλή ακτινογραφία, ο ασθενής μπορεί να χρειαστεί να διανύσει περίπου 100 χιλιόμετρα. Σε κανονικές συνθήκες αυτό λέγεται ταλαιπωρία. Σε υγειονομικές συνθήκες, ειδικά με ηλικιωμένους και επείγοντα περιστατικά, λέγεται αποτυχία σχεδιασμού.

Η έλλειψη χειριστή ακτινολογικού προκαλεί δυσχέρεια στη διάγνωση, αναγκαστικές διακομιδές και επιβάρυνση τόσο των ασθενών όσο και των άλλων δομών υγείας. Το Σωματείο ζητά την άμεση πρόσληψη ενός χειριστή ακτινολογικού, χαρακτηρίζοντας την ανάγκη επιτακτική.

Το πρόβλημα εδώ είναι ακόμη πιο καθαρό: δεν λείπει το μηχάνημα. Λείπει ο άνθρωπος που θα το λειτουργήσει. Δηλαδή η Πολιτεία έχει επενδύσει σε εξοπλισμό, αλλά αφήνει την υπηρεσία κλειδωμένη στην έλλειψη προσωπικού.

Η τουριστική περίοδος ανεβάζει τον κίνδυνο

Η χρονική συγκυρία κάνει την κατάσταση ακόμη πιο σοβαρή. Ο Ιούλιος και ο Αύγουστος είναι μήνες αυξημένης πίεσης για τη Λέσβο. Περισσότεροι επισκέπτες, περισσότερες μετακινήσεις, περισσότερα μικροατυχήματα, αυξημένες ανάγκες για άμεση υγειονομική ανταπόκριση.

Σε ένα νησί με μεγάλες αποστάσεις και περιοχές που απέχουν σημαντικά από το Νοσοκομείο Μυτιλήνης, τα Κέντρα Υγείας δεν είναι πολυτέλεια. Είναι η πρώτη γραμμή άμυνας. Όταν αυτή η γραμμή λειτουργεί με κενά, το κόστος το πληρώνει ο πολίτης: με χρόνο, με άγχος, με ταλαιπωρία και, σε κρίσιμες περιπτώσεις, με κίνδυνο για την υγεία του.

Συνοπτικά και το Πυργί Χίου

Στο ίδιο υπόμνημα γίνεται αναφορά και στο Κέντρο Υγείας Πυργίου Χίου, όπου καταγράφεται επίσης σοβαρό πρόβλημα. Εκεί υπηρετούν δύο υπάλληλοι ΔΕ πληρωμάτων ασθενοφόρου, ενώ από τον Μάιο του 2026 ο ένας βρίσκεται σε μακρά αναρρωτική άδεια. Αναφέρεται ακόμη ότι συνδράμουν δύο ένστολοι, δεν υπάρχει επικουρικό προσωπικό, δεν έχει προκηρυχθεί θέση τακτικού προσωπικού και το ΕΚΑΒ Χίου περιστασιακά αδυνατεί να επέμβει λόγω έλλειψης πόρων.

Το Σωματείο ζητά και για το Κέντρο Υγείας Πυργίου την άμεση πρόσληψη ή μετακίνηση δύο υπαλλήλων, υπογραμμίζοντας ότι οι προσωρινές λύσεις δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα, αλλά απλώς το μεταθέτουν.

Το ζητούμενο: μόνιμες λύσεις, όχι μετακινήσεις από ανάγκη

Το βασικό συμπέρασμα είναι απλό και σκληρό: τα Κέντρα Υγείας της Λέσβου δεν μπορούν να λειτουργούν με διαρκείς μετακινήσεις προσωπικού από τη μία δομή στην άλλη. Όταν καλύπτεται ένα κενό στην Άντισσα με προσωπικό από την Καλλονή ή τον Πολιχνίτο, δεν λύνεται το πρόβλημα. Απλώς αλλάζει διεύθυνση.

Η Υγεία στα νησιά χρειάζεται σταθερό επιχειρησιακό σχεδιασμό, μόνιμο προσωπικό και άμεση ενίσχυση πριν η ανάγκη γίνει κρίση. Γιατί το καλοκαίρι δεν περιμένει, οι ασθενείς δεν μπορούν να μπουν σε λίστα αναμονής για μια απλή ακτινογραφία και οι βάρδιες δεν βγαίνουν με ευχές.

Το υπόμνημα έχει ήδη αποσταλεί προς τη 2η Υγειονομική Περιφέρεια και το Υπουργείο Υγείας. Το ερώτημα πλέον είναι πολιτικό και διοικητικό: θα υπάρξει άμεση παρέμβαση ή θα συνεχιστεί η γνωστή ελληνική άσκηση αντοχής, όπου οι εργαζόμενοι κρατούν τις δομές όρθιες μέχρι να εξαντληθούν;

 

 

 

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία
Όλες οι προσεχείς εκδηλώσεις