Ν. Χαρδαλιάς: Η άρση των περιορισμών δεν πρέπει να μας οδηγήσει σε εφησυχασμό
Έκκληση στους κατοίκους και τους επισκέπτες της Κέρκυρας, της Ορεστιάδας, της Σκιάθου, του Αγρινίου, του Μεσολογγίου, της Ικαρίας, της Πάτμου, της Νάξου, της Καρπάθου και του Μυλοποτάμου Ρεθύμνου για συνέπεια και τήρηση των υγειονομικών κανόνων και πρωτοκόλλων απηύθυνε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας της λοίμωξης Covid-19. Συγκεκριμένα ο κ. Χαρδαλιάς απηύθυνε έκκληση στους κατοίκους και στους επισκέπτες αυτών των περιοχών «να είναι ιδιαίτερα συνεπείς στην τήρηση των κανόνων, καθώς στις περιοχές αυτές παρατηρείται σημαντική αύξηση του ιικού φορτίου τα τελευταία 24ωρα».
Ο κ. Χαρδαλιάς έδωσε έμφαση στην ανάγκη να είναι όλοι ιδιαίτερα προσεκτικοί όσον αφορά την τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων, καθώς όπως ανέφερε, «μπορεί σταδιακά να κάνουμε βήματα προς την κανονικότητα, δεν θα πρέπει όμως να σταματήσουμε να είμαστε πολύ επιμελείς και να τηρούμε απαρέγκλιτα τα υγειονομικά μέτρα».
«Ο ιός βρίσκεται ανάμεσά μας και κάθε απροσεξία μας δρα προς όφελός του, όπως καλά πλέον γνωρίζουμε. Το αποδεικνύουν και τα δεδομένα των τελευταίων ημερών, καθώς η επιδημιολογική εικόνα ορισμένων περιοχών δείχνει σημεία επιδείνωσης, τα όποια μας προβληματίζουν ιδιαίτερα», επισήμανε.
Παράλληλα ο κ. Χαρδαλιάς αναφέρθηκε σε όσα ισχύουν από σήμερα στις μετακινήσεις και σε δραστηριότητες που σταδιακά επανεκκινούν. Συγκεκριμένα:
* Επιτρέπονται οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις. Υπενθυμίζεται ότι για τις ακτοπλοϊκές ή αεροπορικές μετακινήσεις προς και από τα νησιά -με εξαίρεση τη Λευκάδα, την Εύβοια και τη Σαλαμίνα- είναι υποχρεωτική η προσκόμιση:
είτε πιστοποιητικού εμβολιασμού, 14 ημέρες μετά τη δεύτερη δόση,
είτε αρνητικού PCR τεστ 72 ωρών,
είτε rapid test 24 ωρών,
είτε self-test 24 ωρών,
είτε βεβαίωση νόσησης, που θα ισχύει από 2 έως 9 μήνες μετά τη νόσηση.
Ο έλεγχος θα διενεργείται από τις αεροπορικές και ακτοπλοϊκές εταιρείες και υπόχρεοι είναι όλοι οι ημεδαποί και αλλοδαποί ταξιδιώτες 5 ετών και άνω.
Παράλληλα, υπάρχει ισχυρή σύσταση για διενέργεια διαγνωστικού τεστ για τις διαπεριφερειακές μετακινήσεις με αυτοκίνητο σε όλη την επικράτεια από τον γενικό πληθυσμό.
Όσον αφορά την είσοδο στη χώρα από το εξωτερικό, από σήμερα οι ταξιδιώτες προς Ελλάδα, συμπληρώνουν την ηλεκτρονική φόρμα PLF μέχρι και μία μέρα πριν από το ταξίδι και προσκομίζουν είτε πιστοποιητικό εμβολιασμού, 14 ημέρες μετά την ολοκλήρωσή του, είτε αρνητικό τεστ PCR 72 ωρών, που να έχει διενεργηθεί από εργαστήρια αναφοράς της χώρας προέλευσης ή διέλευσης ή δημόσια ή ιδιωτικά εργαστήρια της χώρας αυτής, εφόσον τα ιδιωτικά εργαστήρια έχουν πιστοποιηθεί από την αρμόδια εθνική αρχή πιστοποίησης της χώρας, είτε βεβαίωση νόσησης ή θετικής διάγνωσης, ισχύος 2 έως 9 μηνών από την αναγραφόμενη σε αυτό ημερομηνία νόσησης.
Η υποχρέωση για πιστοποιητικό εμβολιασμού ή αρνητικό PCR ή βεβαίωση νόσησης ισχύει και για ανηλίκους από 5 ετών και πάνω.
Οι αεροπορικές και ναυτιλιακές εταιρείες, καθώς και οι εταιρείες οδικών και σιδηροδρομικών μεταφορών υποχρεούνται στον έλεγχο του ταξιδιώτη πριν από την επιβίβασή του, ώστε να επιβεβαιωθεί ότι φέρει τα απαραίτητα έγγραφα.
Παράλληλα, οι ταξιδιώτες υπόκεινται σε δειγματοληπτικό έλεγχο κατά την είσοδό τους στη χώρα, βάση υγειονομικού αλγορίθμου, ο οποίος αξιολογεί τα προφίλ των επισκεπτών ώστε να διασφαλιστεί η βέλτιστη κατανομή των τεστ βάση ρίσκου.
Τα παραπάνω, ισχύουν για τους εισερχόμενους μέσω όλων των διεθνών αεροδρομίων, των λιμανιών της Πάτρας, της Ηγουμενίτσας και της Κέρκυρας και τους συνοριακούς σταθμούς Προμαχώνα και Ορμενιού σε 24ώρη βάση και Ευζώνων από τις 7 το πρωί έως τις 11 το βράδυ.
Για τις υπόλοιπες χερσαίες πύλες εισόδου ισχύουν επιπρόσθετα οι εξής προϋποθέσεις:
-Έλληνες πολίτες, συμπεριλαμβανομένων των συζύγων τους ή των προσώπων με τα οποία αυτοί έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, καθώς και των ανηλίκων τέκνων τους, κάτοχοι άδειας παραμονής, κάτοχοι Ειδικού Δελτίου Ταυτότητας Ομογενούς, πρόσωπα που έχουν την κύρια κατοικία τους στην Ελλάδα, καθώς και πρόσωπα που εισέρχονται στη χώρα για τις απολύτως αναγκαίες επαγγελματικές και ιατρικές μετακινήσεις που αποδεικνύονται με τα κατάλληλα έγγραφα, δύνανται να εισέρχονται στη χώρα και μέσω των συνοριακών σημείων ελέγχου Κακαβιάς από τις 7 το πρωί έως τις 7 το απόγευμα και Κήπων από τις 7 το απόγευμα έως τις 11 το βράδυ. Το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο εισόδου από το συνοριακό σταθμό Κακαβιάς είναι 400 άτομα ημερησίως, χωρίς να υπολογίζονται οι οδηγοί φορτηγών.
Η διέλευση φορτηγών οχημάτων για τη μεταφορά εμπορευμάτων είναι δυνατή μέσω των συνοριακών σημείων ελέγχου:
Προμαχώνα, Ορμενίου, Ευζώνων, Κήπων, Εξοχής και Νυμφαίας από τις 7 το πρωί έως τις 11 το βράδυ και Κακαβιάς από τις 7 το πρωί έως τις 7 το απόγευμα.
Επιπλέον ο κ. Χαρδαλιάς υπενθύμισε ότι από σήμερα σταματούν τα μηνύματα στο 13033 για τις μετακινήσεις και στο 13032, αφού καταργείται το click-away και το click-inside για το λιανεμπόριο.
Όσον αφορά την απαγόρευση κυκλοφορίας, από σήμερα ξεκινά μισή ώρα μετά τα μεσάνυχτα. Κατά την απαγόρευση κυκλοφορίας -δηλαδή από τις 12:30 το βράδυ μέχρι τις 5:00 το πρωί- η μετακίνηση επιτρέπεται αποκλειστικά και μόνο για λόγους εργασίας, υγείας και ατομική κίνηση με κατοικίδιο. Η μετακίνηση για λόγους εργασίας γίνεται με τα ίδια έγγραφα που γινόταν ως σήμερα, ενώ για τις άλλες δύο περιπτώσεις ο πολίτης πρέπει να έχει μαζί του βεβαίωση κίνησης που να περιέχει το ονοματεπώνυμο, τον τόπο κατοικίας και τον τόπο προορισμού του πολίτη καθώς και τον συγκεκριμένο λόγο της μετακίνησης του (Βεβαίωση Τύπου Β).
Από σήμερα επαναλειτουργούν και τα μουσεία με τους εξής κανόνες:
2 μέτρα απόσταση μεταξύ των παρευρισκομένων
1 άτομο ανά 15 τμ και
επισκέψεις ομάδων έως 8 ατόμων, εκτός αν πρόκειται για οικογένειες (συζύγους/συμβιούντες και τέκνα).
Επιπλέον, τη Δευτέρα 17 Μαΐου ανοίγουν οι βρεφικοί, βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί. Ακόμη, στις 17 Μαΐου, επανεκκινούν οι πρακτικές και εργαστηριακές ασκήσεις σε ΙΕΚ και Κολέγια, καθώς και η δια ζώσης λειτουργία των Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας και του Προπαρασκευαστικού Προγράμματος Πιστοποίησης Μεταλυκειακού έτους - Τάξης Μαθητείας (ΕΠΑΛ), πάντα με τη διενέργεια self-test μια φορά την εβδομάδα -προ Δευτέρας, τόσο για τους καταρτιζόμενους όσο και για τους εκπαιδευτές. Σημειώνεται επίσης ότι από τη Δευτέρα απαιτείται η διενέργεια self-test μία φορά την εβδομάδα για την προσέλευση μαθητών, εκπαιδευτικών, διοικητικού και λοιπού προσωπικού στις σχολικές μονάδες της χώρας. Το τεστ θα διενεργείται εντός 24 ωρών πριν από την προσέλευση στο σχολείο κάθε Δευτέρα πρωί. Παράλληλα, από τη Δευτέρα, επαναλειτουργούν τα Μουσικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, μόνο για ατομικά μαθήματα (αναλογία ένας μαθητής ανά έναν εκπαιδευτή/καθηγητή). Τέλος, στις 21 Μαΐου, επαναλειτουργούν τα θερινά σινεμά, με:
-Κενό χώρο (κενή θέση) ανά δύο καθήμενους και πληρότητα μέχρι 75%.
-Υποχρεωτική τοποθέτηση ατόμων που προσέρχονται μαζί στις δύο θέσεις μεταξύ των οποίων δεν μεσολαβεί κενός χώρος.
-Μη διεξαγωγή διαλείμματος κατά την προβολή.
-Υποχρεωτική ταξιθεσία και
-Υποχρεωτική έκδοση ηλεκτρονικού εισιτηρίου.
Τέλος, την Παρασκευή 28 Μαΐου επανεκκινούν τα ζωντανά θεάματα και ακροάματα σε υπαίθριους χώρους, ενώ θα ακολουθήσουν ανακοινώσεις για τις εκδηλώσεις και τις δεξιώσεις.
Όπως υπογράμμισε ο κ. Χαρδαλιάς, η αργή αλλά σταθερή βελτίωση των επιδημιολογικών δεδομένων, σε συνδυασμό πάντα με τη δυνατότητα άμεσης διάγνωσης των self-tests και το τείχος ανοσίας που χτίζεται μέρα με τη μέρα με τους εμβολιασμούς, κάνουν δυνατή τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων. Ωστόσο, όπως τόνισε, στη νέα αυτή καθημερινότητα πρέπει να συνεχίσουμε να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί. «Γιατί μπορεί πλέον να μην ισχύουν για παράδειγμα περιορισμοί στην κυκλοφορία, όμως υγειονομικά πρωτόκολλα και κανόνες που αποσκοπούν στην προστασία όλων μας παραμένουν σε ισχύ και είναι ιδιαίτερα σημαντικό να τους τηρούμε με συνέπεια, μέχρι να ολοκληρωθεί η επιχείρηση «Ελευθερία»», επισήμανε.
Τέλος, ο κ. Χαρδαλιάς, κατέστησε σαφές, ότι είναι απαραίτητο να τηρηθεί συνέπεια από όλους καθώς η άρση των περιορισμών δεν πρέπει να οδηγήσει σε οποιοδήποτε εφησυχασμό. «Σε αυτή την περίπτωση μπορεί να βρεθούμε αντιμέτωποι με μία νέα έξαρση της πανδημίας, όπως έχουμε δει να συμβαίνει τόσο στη χώρα μας όσο και σε άλλες χώρες. Για αυτό απολαμβάνουμε δραστηριότητες που μας έλειψαν όλους αυτούς τους μήνες, παραμένουμε όμως σε εγρήγορση. Τηρούμε τους κανόνες. Γιατί αυτοί αποτελούν την ασπίδα προστασίας μας απέναντι στον ιό, μέχρι να χτιστεί -με τη συμβολή όλων μας- το τείχος ανοσίας. Γιατί κάθε εμβόλιο, μας φέρνει πιο κοντά στο τέλος της πανδημίας, στην επιστροφή στην κανονικότητα, στη ζωή μας όπως την ξέραμε», κατέληξε ο κ. Χαρδαλιάς.
Απαντώντας σε ερώτηση με τυχόν «προνόμια» που μπορεί να δοθούν στους εμβολιασμένους έναντι των ανεμβολίαστων πολιτών ο κ. Χαρδαλιάς ξεκαθάρισε: «Δεν αντιλαμβάνομαι την αναφορά περί προνομίων. Τα δεδομένα είναι ξεκάθαρα. Κανένας πολίτης δεν στερείται κανένα δικαίωμα. Όλοι οι πολίτες έχουν το δικαίωμα του εμβολιασμού κι αυτό το δικαίωμα μπορούν να το ασκήσουν οποιαδήποτε στιγμή εκείνοι θέλουν. Ταυτόχρονα ο κάθε πολίτης έχει δικαίωμα να μην εμβολιαστεί. Γνωρίζουμε όμως όλοι και αντιλαμβανόμαστε τους κινδύνους που εμπεριέχει μία τέτοια απόφαση για τους υπόλοιπους πολίτες που πρέπει, αν μη τι άλλο, να προφυλαχθούν από την ό,ποια διασπορά του ιού. Ας είμαστε προσεκτικοί όταν κάνουμε αναφορές περί ρατσιστικών δεδομένων και ρατσιστικών προσεγγίσεων», ενώ προσέθεσε ότι ο εμβολιασμός είναι δικαίωμα, είναι ελευθερία όπως και ο μη εμβολιασμός είναι δικαίωμα. «Προσωπικά θα μου επιτρέψετε να μείνω πιστός στην άποψη ότι η ελευθερία και το δικαίωμα του καθενός από εμάς σταματά εκεί που αρχίζουν να θίγονται τα όρια της ελευθερίας όλων των υπολοίπων. Κι όταν αυτά αφορούν στη δημόσια υγεία νομίζω ότι είναι ακόμα πιο σημαντικό, ακόμα πιο εμφατικό να δώσουμε προσοχή», κατέληξε ο κ. Χαρδαλιάς.