Υγεία

28/03/2020 - 19:55

Να ελέγχονται για κορονοϊό όσοι φθάνουν στα νησιά του Βορείου Αιγαίου

Το γεγονός ότι όλα τα κρούσματα κορονοϊού στα νησιά του Βορείου Αιγαίου (με εξαίρεση το σημερινό στη Μυτιλήνη) εμφανίστηκαν από ντόπιους που ήρθαν από το εξωτερικό ή την Αθήνα οδήγησε τον Αντιπεριφερειάρχη Δημόσιας Υγείας να στείλει την παρακάτω επιστολή. Το πρόσφατο κρούσμα στην Ικαρία απέδειξε πόσο εύκολο είναι να μεταδοθεί ο ιός από όσους έρχονται στα νησιά μας (είτε για λόγους ασφαλείας.... είτε από επιστροφή από το εξωτερικό)

Αναλυτικά η επιστολή: 

Προς: 1) Υπουργό Μεταναστευσής και Ασύλου κο Νοτη Μηταρακη 2)ΕΟΔΥΥ 3)Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικη

Αξιοτιμοι κυριοι,

Τα κρουσματα του COVID - 19 μέχρι σήμερα στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου  μας έχουν δείξει ότι εμφανίστηκαν σε ντόπιους  που επέστρεφαν από το εξωτερικό η από την Αθήνα.

Επομένως όλοι όσοι έρχονται  στα νησιά μας με πλοίο η αεροπλάνο  θα πρέπει να ελεγχονται  και να καταγράφονται , να δίνονται τα στοιχεία τους στο Λιμενικό και στις  αστυνομικές  Αρχές ,  να επιτηρούνται καθημερινά ώστε να εφαρμόζεται η καραντίνα των 14 ημερών , με τις απαραίτητες κυρώσεις σε περίπτωση μη συμμόρφωσης.

Καλώ τους συμπολίτες μας να δείξουν ατομική ευθύνη και να μην πραγματοποιούν  άσκοπες μετακινήσεις.  

 

                                                                 Ο Αντιπεριφερειάρχης       

                                                 Δημοσιας Υγείας  και  Κοινωνικής Μέριμνας

                                                                      Παντελής Βρουλής 

 

Το περιστατικό της Ικαρίας:

Μεγάλη αναστάτωση έχει προκληθεί στην Ικαρία μετά την επιβεβαίωση του πρώτου κρούσματος κορονοϊού στο νησί.
Πρόκειται για έναν 25χρονο ο οποίος είχε πρόσφατα είχε επιστρέψει στην Ελλάδα από τη Βρετανία και προ ημερών μετέβη στην Ικαρία, μαζί με δυο ακόμη άτομα, αψηφώντας τις αυστηρές συστάσεις του ΕΟΔΥ. Υστερα από ύποπτα συμπτώματα που εκδήλωσε την περασμένη Πέμπτη, υπεβλήθη σε εξέταση για κορονοϊό, το οποίο το απόγευμα της Παρασκευής «βγήκε» θετικό.

Ο 25χρονος -γιος επιχειρηματία, κατά πληροφορίες- μετέβη στο νησί καθώς η οικογένειά του έχει βίλα στις Ράχες και σήμερα το απόγευμα προγραμματίστηκε η αεροδιακομιδή του στην Αθήνα, με στρατιωτικό αεροσκάφος τύπου C-27.


Από το απόγευμα της Πέμπτης το νησί της Ικαρίας είναι ανάστατο, με τους κατοίκους να προσπαθούν να διαπιστώσουν ποιοι ήρθαν σε επαφή μαζί του. Οπως οι ίδιοι αναφέρουν, ο 25χρονος, που τελικά διαγνώστηκε με κορονοϊό, δεν παρέμεινε στην κατοικία του στις Ράχες και συνέχισε να ψωνίζει σε σούπερ μάρκετ και άλλα καταστήματα (φούρνος, φαρμακείο κ.λπ).

Μοιράσου το άρθρο!