Υγεία

17/12/2021 - 17:10

Τα κρούσματα της Παρασκευής: 74 στη Λέσβο - Προβλέψεις για την Όμικρον και το 2022

Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορονοϊό (COVID-19)/// Δεδομένα έως 17 Δεκεμβρίου 2021, ώρα 15:00

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 4.766 , εκ των οποίων 16 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 1.026.902 (ημερήσια μεταβολή +0.5%), εκ των οποίων 50.5% άνδρες. 1 Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 178 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 3.087 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 85, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 19.736 θάνατοι. Το 95.3% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 684 (59.8% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 64 έτη. To 81.0% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 565 (82.6%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 119 (17.4%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.656 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 319 (ημερήσια μεταβολή -19.85%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 355 ασθενείς.Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 38 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

 

Στη Λέσβο

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ στη Λέσβο σήμερα Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου έχουμε 74  νέα κρούσματα. 

Ο Μέσος Όρος κρουσμάτων των τελευταίων 7 ημερών είναι   55,00  ενώ ο αριθμός κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους είναι 85,61

Τα κρούσματα του Δεκεμβρίου στη Λέσβο:

Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου: 44 κρούσματα

Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου:  57 κρούσματα

Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου: 55  κρούσματα

Σάββατο 4 Δεκεμβρίου: 53 κρούσματα

Κυριακή 5 Δεκεμβρίου: 31  κρούσματα

Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου: 46 κρούσματα

Τρίτη 7 Δεκεμβρίου:  77 κρούσματα

Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου: 63 κρούσματα 

Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου: 71 κρούσματα

Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου: 74 κρούσματα

Σάββατο 11 Δεκεμβρίου: 50 κρούσματα

Κυριακή 12 Δεκεμβρίου:  28 κρούσματα

Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου: 70 κρούσματα

Τρίτη 14 Δεκεμβρίου: 74 κρούσματα

Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου: 68 κρούσματα 

Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου: 70 κρούσματα 

Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου:74 κρούσματα 

 

Αποτελέσματα ελέγχων μαζικών δειγματοληψιών από τις ΚΟΜΥ του ΕΟΔΥ (16/12)

ΠΕ ΛΕΣΒΟΥ: ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΚΑΛΛΟΝΗΣ
31 rapid test με 1 θετικό (3.23%) αφορά σε 1 άνδρα 17 ετών

 ΠΕ ΛΕΣΒΟΥ: ΜΥΤΙΛΗΝΗ
230 rapid test με 22 θετικά (9.57%) αφορούν σε 9 άνδρες και 13 γυναίκες με διάμεση ηλικία τα 18 έτη

Συνολικά η πορεία των εμβολιασμών στη Λέσβο - δεδομένα έως 16/12  ώρα 21:00 

Σύνολο εμβολιασμών: 123.470 (+1.022 την 16/12/2021)

Σύνολο με τουλάχιστον 1 δόση: 56.928 (+119 την 16/12/2021)

Σύνολο ολοκληρωμένων εμβολιασμών: 53.071 (+141 την 16/12/2021)

Σύνολο εμβολιασμών αναμνηστικής δόσης: 22.900 (+761 την 16/12/2021)

 

 

Η Ομικρον οδηγεί σε αναθεώρηση των προβλέψεων για το 2022

Καθώς η παραλλαγή Ομικρον έρχεται στο επίκεντρο στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες, επιστήμονες αναθεωρούν τις προβλέψεις τους για την πανδημία της Covid-19 για το επόμενο έτος. Μόλις λίγες εβδομάδες πριν, οι ειδικοί προέβλεπαν ότι οι χώρες θα αρχίσουν να βγαίνουν από την πανδημία το 2022, έπειτα από τις αναζωπυρώσεις που προκάλεσαν οι παραλλαγές Αλφα, Βήτα, Γάμμα και Δέλτα. Οι πρώτες χώρες που θα έβγαιναν από την πανδημία θα ήταν οι χώρες που θα συνδυάζουν υψηλό επίπεδο έκθεσης των πληθυσμών στον ιό μέσω της προσβολής και υψηλή προστασία του πληθυσμού μέσω του εμβολιασμού.

Σε αυτές τις περιοχές, αναμενόταν ότι η Covid θα εξελισσόταν σε ενδημική νόσο, ενδεχομένως με λιγότερο σοβαρές περιοδικές ή εποχικές εκρήξεις. Τα εμβόλια, τα οποία ήταν διαθέσιμα για μεγάλο μέρος του 2021 στις πλούσιες χώρες, θα έφθαναν το επόμενο έτος στο μεγαλύτερο μέρος του παγκόσμιου πληθυσμού.

Αλλά η ταχεία εξάπλωση της υψηλής μεταδοτικότητας παραλλαγής Ομικρον, η οποία ανιχνεύθηκε στο τέλος του Νοεμβρίου, και η ενδεχομένως μεγαλύτερη ικανότητά της να επαναμολύνει τους ανθρώπους σε σχέση με τις προκατόχους της, υπονομεύουν αυτήν την ελπίδα για την εξέλιξη της πανδημίας.

Ηδη, πολλές χώρες επιστρέφουν στη λήψη μέτρων που είχαν χρησιμοποιηθεί σε προηγούμενες φάσεις της πανδημίας: ταξιδιωτικοί περιορισμοί, χρήση μάσκας, αποφυγή μεγάλων συναθροίσεων τις ημέρες των γιορτών.

Αν και δεν βρισκόμαστε πίσω στην αφετηρία, μεγαλύτερο μέρος του κόσμου θα χρειασθεί να εμβολιασθεί ή να εκτεθεί στην Covid για να ξεπερασθεί η πανδημία, δηλώνουν στο Reuters ειδικοί λοιμωξιολόγοι.

«Οι άνθρωποι έχουν απαυδήσει από την πανδημία και ένας θεός ξέρει πόσο έχω απαυδήσει κι'εγώ, αλλά, αν δεν καταφέρουμε να πιέσουμε τους ηγέτες μας να αναλάβουν δράση επειγόντως, πραγματικά προβλέπω ότι το 2022 θα είναι μία επανάληψη του 2021», δηλώνει η δρ Angela Rasmussen, ιολόγος της Vaccine and Infectious Disease Organization του University of Saskatchewan του Καναδά.

Ακόμη και αφού η Covid εξελιχθεί σε περισσότερο ενδημική νόσο, νέες παραλλαγές θα εμφανίζονται και εποχικές αναζωπυρώσεις θα συμβαίνουν τα επόμενα χρόνια.

«Θα υπάρχει πάντα ένας αριθμός κρουσμάτων της Covid, νοσηλειών και θανάτων», δηλώνει ο δρ Amesh Adalja , ειδικός λοιμωξιολόγος του Johns Hopkins Center for Health Security. «Πολλοί άνθρωποι δεν το έχουν αντιληφθεί αυτό».

Η ελπίδα είναι ότι ο ιός θα εξασθενήσει σε σημείο που δεν θα διαταράσσει την ζωή. Αλλά το να ζεις με την Covid-19, δεν σημαίνει ότι ο ιός δεν αποτελεί πλέον απειλή.

Αντίθετα, οι άνθρωποι θα πρέπει να είναι έτοιμοι να προσαρμοσθούν όταν θα εμφανίζεται η επόμενη παραλλαγή, δηλώνει ο δρ Tom Frieden , επικεφαλής του Resolve to Save Lives και πρώην διευθυντής του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC). «Μπορεί να χρειάζεται σε δεδομένες χρονικές στιγμές να προσδιορίζεται ότι είναι ασφαλέστερο να κάνει κανείς ορισμένα πράγματα σε σχέση με άλλες χρονικές περιόδους».

Από την πανδημική στην ενδημική Covid

Ορισμένοι επιστήμονες δεν είναι τελείως έτοιμοι να εγκαταλείψουν την ελπίδα ότι ορισμένες περιοχές του κόσμου θα βγουν από την πανδημία τον επόμενο χρόνο. Περισσότερα από 270 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν προσβληθεί από την Covid, σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ενώ το 57% περίπου του παγκόσμιου πληθυσμού έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου, που παρέχει εν δυνάμει προστασία η οποία δεν υπήρχε πριν από δύο χρόνια.

«Ακόμη και αν αυτή η ανοσία δεν είναι τόσο υψηλή απέναντι στην Ομικρον, δεν σημαίνει ότι είναι άχρηστη. Και η ανοσία αυτή είναι περισσότερο αποτελεσματική απέναντι στην σοβαρή νόσηση από ό,τι απέναντι στην μετάδοση», λέει ο δρ David Dowdy, εποιδημιολόγος του Johns Hopkins.

Μέχρι στιγμής, οι περισσότερες από τις μελέτες που ερευνούν την αποτελεσματικότητα των εμβολίων κατά της Ομικρον έχουν επικεντρωθεί στα εξουδετερωτικά αντισώματα, που είναι και ευκολότερο να μετρηθούν. Τα αποτελέσματα των εξετάσεων αίματος από πλήρως εμβολιασμένα άτομα δείχνουν ότι η Ομικρον έχει μάθει να ξεφεύγει από τα εξουδετερωτικά αντισώματα που δημιουργούν τα εμβόλια. Αλλά είναι πιθανόν ότι η χορήγηση αναμνηστικής δόσης αποκαθιστά την προστασία.

Στο επίπεδο της κυτταρικής ανοσίας, φαίνεται ότι τα Τ λεμφοκύτταρα παραμένουν ικανά να αναγνωρίσουν την παραλλαγή Ομικρον. Πολλοί ειδικοί πιστεύουν ότι αυτή η δεύτερη γραμμή άμυνας θα προλάβει νοσηλείες και θανάτους.

«Υπάρχουν ακόμη πολλοί άνθρωποι» που απειλούνται, διότι είναι ακόμη ανεμβολίαστοι, δηλώνει η δρ Celine Gounder , ειδική λοιμωξιολόγος του New York University. Αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους πιστεύει ότι θα περάσει κάποιος χρόνος μέχρι να περάσουμε από την πανδημική στην ενδημική Covid-19.

Στο μεταξύ, να ζεις με την COVID το 2022 θα σημαίνει μάλλον αξιολόγηση των τοπικών κινδύνων και ατομική προστασία μέσω του εμβολιασμού, της χρήση μάσκας και της τήρησης των αποστάσεων.

«Οταν θα πάω στα μαγαζιά το απόγευμα, θα βοηθήσει να ξέρω σε τι επίπεδο βρίσκεται η Covid στην κοινότητά μου», δηλώνει ο δρ Robert Wachter, πρόεδρος του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας (Σαν Φρανσίσκο).

«Δεν θα υπάρχει ένα στάδιο πανδημίας. Θα υπάρχουν διαφορετικά στάδια για διαφορετικούς ανθρώπους και για διαφορετικές περιοχές. Και θα συνεχίσει να είναι έτσι για το ορατό μέλλον».

Ηλίας Μόσιαλος: Η τρίτη δόση του εμβολίου είναι μια δωρεάν χρονοκάρτα ανανέωσης της ανοσίας - Φαίνεται να εξουδετερώνει την Όμικρον

«Ο εμβολιασμός μάς δίνει ένα προβάδισμα έναντι του ιού και η τρίτη δόση είναι μια δωρεάν χρονοκάρτα ανανέωσης της ανοσίας. Να κλείσετε ραντεβού και να προσέχετε», αναφέρει σε νέα ανάρτηση του στο Facebook ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας Ηλίας Μόσιαλος του Κολλεγίου Imperial και της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Λονδίνου (LSE).

Αναφερόμενος στην έλευση της παραλλαγής Όμικρον, που είναι πιο μεταδοτική από την Δέλτα, υπενθυμίζει ότι αυτό που ενδιαφέρει, είναι εάν η Όμικρον προκαλεί πιο σοβαρή νόσο και εάν μας προστατεύουν τα εμβόλια που έχουμε ήδη κάνει. Όπως λέει, «δεν έχουμε ακόμα επίσημες διαπιστώσεις από αναλυτικές μελέτες για την κλινική εικόνα στους ανεμβολίαστους για να τη συγκρίνουμε με τη Δέλτα».

Παραθέτει όμως στοιχεία μιας πρόσφατης μελέτης «που υποστηρίζει πως η τρίτη δόση με εμβόλιο mRNA δεν αυξάνει απλά την συστημική δυνατότητα απόκρισης. Τα στοιχεία δείχνουν πως η τρίτη δόση του εμβολίου φαίνεται να διευρύνει την απόκριση και να εξουδετερώνει την παραλλαγή Όμικρον».

Από τη μελέτη προκύπτει ότι «άσχετα με το ότι τα εμβόλια είχαν σχεδιαστεί να προκαλούν την παραγωγή αντισωμάτων έναντι της ακίδας του αρχικού στελέχους, η απόκριση των αντισωμάτων μετά την ενίσχυση είναι θεμελιωδώς διαφορετική από πριν. Δηλαδή, η τρίτη δόση δεν αυξάνει απλά το επίπεδο των υπαρχόντων αντισωμάτων. Αυτά τα στοιχεία δείχνουν, πως με την τρίτη δόση παράγονται αντισώματα που εξουδετερώνουν και παραλλαγές του αρχικού στελέχους, όπως η Δέλτα και η Όμικρον».

Ακόμη, επισημαίνει ότι «οι μηχανισμοί ανοσίας είναι εξαιρετικά πολύπλοκοι και έχουν εξελιχθεί παράλληλα με τις απειλές για τον οργανισμό. Ας πούμε απλά, για άλλη μια φορά, πως για το αν είμαστε προστατευμένοι ή όχι, δεν έχει σημασία μόνο ο τίτλος αντισωμάτων και μια στατική μέτρηση, αλλά και οι μηχανισμοί ενεργοποίησης της κυτταρικής μνήμης. Τα αποτελέσματα αυτά είναι ενθαρρυντικά, και μένει βέβαια να αποδειχθούν με μετρήσεις σε νοσούντες και φορείς της Όμικρον».

 

Η γεωγραφική κατανομή των 4.766 κρουσμάτων covid-19 έχει ως εξής:

 

203 κρούσματα στην ΠΕ Ανατολικής Αττικής

190 κρούσματα στην ΠΕ Βόρειου Τομέα Αθηνών

62 κρούσματα στην ΠΕ Δυτικής Αττικής

199 κρούσματα στην ΠΕ Δυτικού Τομέα Αθηνών

434 κρούσματα στην ΠΕ Κεντρικού Τομέα Αθηνών

153 κρούσματα στην ΠΕ Νοτίου Τομέα Αθηνών

199 κρούσματα στην Π.Ε. Πειραιώς

13 κρούσματα στην Π.Ε. Νήσων

825 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης

53 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας

2 κρούσματα στην Π.Ε. Άνδρου

14 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας

21 κρούσματα στην Π.Ε. Αρκαδίας

26 κρούσματα στην Π.Ε. Άρτας

116 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας

68 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας

14 κρούσματα στην Π.Ε. Γρεβενών

38 κρούσματα στην Π.Ε. Δράμας

58 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου

79 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας

5 κρούσματα στην Π.Ε. Ευρυτανίας

5 κρούσματα στην Π.Ε. Ζακύνθου

45 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας

81 κρούσματα στην Π.Ε Ημαθίας

120 κρούσματα στην ΠΕ Ηρακλείου

2 κρούσματα στην Π.Ε. Θάσου

11 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσπρωτίας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Θήρας

89 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων

34 κρούσματα στην Π.Ε. Καβάλας

4 κρούσματα στην Π.Ε Καλύμνου

29 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Καρπάθου

26 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς

65 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας

3 κρούσματα στην Π.Ε. Κεφαλληνίας

43 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς

134 κρούσματα στην Π.Ε Κοζάνης

54 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας

10 κρούσματα στην Π.Ε. Κω

52 κρούσματα στην Π.Ε. Λακωνίας

87 κρούσματα στην Π.Ε Λάρισας

14 κρούσματα στην Π.Ε. Λασιθίου

74 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου

10 κρούσματα στην Π.Ε. Λευκάδας

86 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας

39 κρούσματα στην Π.Ε. Μεσσηνίας

5 κρούσματα στην Π.Ε. Μήλου

5 κρούσματα στην Π.Ε. Μυκόνου

56 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης

65 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας

47 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας

35 κρούσματα στην Π.Ε. Πρέβεζας

57 κρούσματα στην Π.Ε. Ρεθύμνου

27 κρούσματα στην Π.Ε. Ροδόπης

31 κρούσματα στην ΠΕ Ρόδου

2 κρούσματα στην Π.Ε. Σάμου

95 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών

6 κρούσματα στην Π.Ε. Σποράδων

1 κρούσμα στην Π.Ε. Σύρου

31 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων

71 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας

48 κρούσματα στην Π.Ε. Φλώρινας

2 κρούσματα στην Π.Ε. Φωκίδας

42 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής

95 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων

2 κρούσματα στην Π.Ε Χίου

127 κρούσματα υπό διερεύνηση

Μοιράσου το άρθρο!