Υγεία

04/08/2021 - 17:41

Τετάρτη 4 Αυγούστου: 28 νέα κρούσματα στη Λέσβο - Παυλάκης: Mόνο με lockdown αντιμετωπίζεται το κύμα ''Δέλτα''

Τι αναφέρει ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων Μυτιλήνης / Πανελλαδικά: 2.856 νέα κρούσματα σήμερα και 16 νέοι θάνατοι. Στους 192 οι διασωληνωμένοι

Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορονοϊό (COVID-19)/// Δεδομένα έως 4 Αυγούστου 2021, ώρα 15:00

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 2.856, εκ των οποίων 9 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 503.885 (ημερήσια μεταβολή +0.6%), εκ των οποίων 51.2% άνδρες.  Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 159 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.646 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 16, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 13.013 θάνατοι. Το 95.2% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 192 (65.6% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 έτη. To 82.3% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.820 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 204 (ημερήσια μεταβολή +43.66%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 172 ασθενείς.Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 40 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Διενέργεια τεστ

Το τελευταίο 24ωρο πραγματοποιήθηκαν 13.698 μοριακά τεστ και 74.141 rapid test. Σε σύνολο 87.839 η θετικότητα υπολογίζεται σε 3,25%.

 

Στη Λέσβο

Σε πολύ υψηλό αριθμό ημερήσιων κρουσμάτων κορονοϊού παραμένει το νησί μας και όλα δείχνουν ότι θα έχουμε ένα δύσκολο Αύγουστο  με την κορύφωση της τουριστικής κίνησης..

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ σήμερα  Τετάρτη 4  Αυγούστου  στη Λέσβο έχουμε  28 νέα κρούσματα

Ο Μέσος Όρος κρουσμάτων των τελευταίων 7 ημερών είναι 19,14  ενώ ο αριθμός κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους είναι  32,39

Τα κρούσματα το μήνα Αύγουστο στη Λέσβο:

 Κυριακή 1 Αυγούστου : 14 κρούσματα

Δευτέρα 2 Αυγούστου:  18 κρούσματα

Τρίτη 3 Αυγούστου: 43  κρούσματα 

Τετάρτη 4 Αυγούστου: 28  κρούσματα 

 

Η ανάρτηση του κ. Στράτου Κλεάνθη /  Πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων  Νοσοκομείου Μυτιλήνης:

Με ενδιαφέρον διάβασα σήμερα δημοσιεύματα  για νοσηλεία εργαζόμενου του νοσοκομείου Μυτιλήνης στη μονάδα covid , λόγω αδειας, σε τηλεφωνικες επαφες που έκανα δεν διαπιστώθηκε κάτι τέτοιο.

Νοσηλεύονται όντως δεκατρείς συμπολίτες μας σε θαλάμους και δυο στη ΜΕΘ, έχουμε νοσουντες συναδέλφους, αλλά όχι και ευτυχώς νοσηλευομενους!

Αφου πρωτα τονίσω , ότι είμαι υπέρ του εμβολιασμού και καλώ συχνά τους συναδέλφους μου να ξεπεράσουν τις φοβίες τους και να εμβολιαστούν,οπως το 80+% των εργαζομένων στο νοσοκομείο.Η στάση μου αυτή έχει δυσαρεστησει συναδέλφους μου κυρίως ανεμβολιαστους, εντούτοις και επειδή δεν ενδείκνυται πολιτικη κερδοσκοπία επί αυτου του θέματος, θεσμικά, θα παρακαλουσα να είμαστε όλοι προσεκτικοι στις αναρτήσεις μας οι ανακρίβειες ,οι ακραίες φωνες και οι επιθετικοι και προκλητικοι χαρακτηρισμοί απ'οπου και αν προερχονται μόνο καλό δε κάνουν.

 

 

Κλιμάκιο του ΕΟΔΥ στο Μόλυβο

Από την Πολιτική Προστασία του Δήμου Δυτικής Λέσβου ανακοινώνεται ότι την Πέμπτη 5/8 θα βρίσκεται από το πρωί στο ιατρείο του Μολύβου κλιμάκιο του ΕΟΔΥ που θα πραγματοποιεί προληπτικούς ελέγχους για τον Covid-19.

Διαβάστε 

"Τα κρούσματα στην ψυχιατρική κλινική του Νοσοκομείου Μυτιλήνης αποκαλύπτουν την γύμνια του συστήματος"

 

Συνολικά η  πορεία των εμβολιασμών στη Λέσβο - δεδομένα έως  Τρίτη 3 Αυγούστου  ώρα 21:00 

Σύνολο εμβολιασμών:   73.560 (+334 την 03/08/2021)

Σύνολο με τουλάχιστον 1 δόση:  41.708 (+155 την 03/08/2021)

Σύνολο ολοκληρωμένων εμβολιασμών:  37.938 (+214 την 03/08/2021)

 

 

Παυλάκης: Mόνο με lockdown αντιμετωπίζεται το κύμα ''Δέλτα''

'Ερχεται με πολυβόλο και εμείς πάμε με νεροπίστολα αμέριμνοι διακοπές, είπε ο ιατρός-ερευνητής στις ΗΠΑ, Γ. Παυλάκης. 

 

"Ολα αυτά τα δεινά που βλέπουμε σήμερα είναι απόρροια της απρόσεκτης και άσκεφτης καταστροφής που κάνουμε στον πλανήτη και αυτό φέρνει περιβαλλοντικές καταστροφές αύξηση της θερμοκρασίας, οι πυρκαγιές και οι οικολογικές καταστροφές είναι η αιτία των επιδημιών γιατί αλλάζουν το οικοσύστημα με αποτέλεσμα ζώα που δεν ήταν ζώα και ιοιί που ήταν σε μικές περιοχές του πλανήτη έχουν την ευκαιρία να επεκταθούν", τόνισε μεταξύ άλλων ο ιατρός ερευνητής στις ΗΠΑ, Γιώργος Παυλάκης.

"Δυστυχώς, μαζί με όλες τις φωτιές σήμερα θα είναι και η μέρα που θα φτάσουμε το ορόσημο 13.000 διαπιστωμένους νεκρούς από κορωνοιό". 

Εξέφρασε τον φόβο του ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα δούμε πολύ μεγαλύτερο αριθμό από το 13.000. «Δυστυχώς το 4° κύμα απλώνεται χωρίς σοβαρή αντίσταση λόγω της χαλάρωση το καλοκαίρι. Έχουμε 10-13 νεκρούς την ημέρα και δεν είναι καθόλου φυσιολογικό» είπε ενδεικτικά μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

«Το Δ έρχεται με οπλοπολυβόλο και εμείς πάμε με νεροπίστολα αμέριμνοι στις διακοπές», σημείωσε αναφερόμενος στον κίνδυνο που υπάρχει με την χαλάρωση των μέτρων κατα της διασποράς του κορωνοιού ιδίως την περίοδο του καλοκαιριού.

«Για λίγα τουριστικά ευρώ κινδυνεύουμε να έχουμε πολλούς ανθρώπους σε ΜΕΘ που κοστίζουν φοβερά ενώ κινδύνεύουμε μακροχρόνια να έχουμε πολύ μεγάλα προβλήματα χρόνιας νόσου στην κοινωνίας μας.  Αυτό θα έχει τεράστιο κόστος» ανέφερε ο ίδιος και υπογράμμισε πως το κύμα Δ δεν αστειεύεται ο μονός τρόπος να αντιμετωπιστεί είναι lockdown. «Δεν παλεύεται με τίποτα άλλο εκτός από το σταμάτημα της ανθρώπινης επαφής», είπε χαρακτηριστικά.

Επεσήμανε πως τη χαλάρωση- ευφορία του καλοκαιριού θα την πληρώσουμε το φθινόπωρο και το χειμώνα. 

«Το CDC έχει αρχίσει να καταλαβαίνει ότι έτσι όπως είναι η κατάσταση πάμε για ένα μεγάλο Δ κύμα ιδίως όποτε αρχίσουν οι άνθρωποι και επιστρέφουν από την χαλαρότητα του καλοκαιριού, αλλά όπως βλέπουμε και στα ελληνικά νησιά το κύμα είναι εδώ ακόμα και το καλοκαίρι...

Φοβάμαι να πω τι μπορεί να γίνει το φθινόπωρο με ανοιχτά τα σχολεία, τις δουλειές και τα ΜΜΜ. Χωρίς εμβολιασμούς, αποστάσεις και μάσκες σοβαρά φορεμένες δυστυχώς δεν νομίζω ότι μπορεί να κρατηθούν ανοιχτά τα σχολεία και να πάνε καλά οι δουλειές. Αν κρατηθούν τα μέτρα τώρα και περιοριστεί ο κορωνοιός το καλοκαίρι, η δουλειά για το χειμώνα θα είναι ευκολότερη» είπε χαρακτηριστικά. 

 

Σχετικά με τα κρούσματα κορωνοιού στην χώρα μας είπε πως λόγω της χαλάρωσης των μέτρων που παρατηρείται το καλοκαίρι ο ίδιος εκτιμά πως τον 15Αύγουστο ή τις επόμενες βδομάδες του να γίνει παραπάνω έκρηξη κρουσμάτων. «Το πρόβλημα είναι ότι ακόμα και σήμερα με 3500 κρούσματα η θετικότητα του 3 και κάτι δείχνει ότι υπάρχουν ακόμα πολλά κρούσματα που διαφεύγουν και στους τόπους διακοπών η κατάσταση έχει φτάσει στο κόκκινο ενώ χτες το CDC έβαλε την Ελλάδα στο ανώτατο σημείο κινδύνου και έδωσε συστάσεις να μην ταξιδεύουν οι Αμερικανοί προς την χώρα μας. Οπότε νομίζω δυστυχώς ότι το τουριστικό μας προϊόν κινδυνεύει και ότι η περίοδος από τον 15Αύγουστο και μετά θα είναι πολύ επικίνδυνη και πολλοί άνθρωποι θέλουν να κρούσουν όσες καμπάνες έχουν απομείνει». 

Ερωτηθείς αν χρειαστεί να κλείσουν κάποιες περιοχές ο ίδιος απάντησε πως έπρεπε να έχουν γίνει περιορισμοί στην αρχή του κύματος καθώς θα ήταν 100 φορές πιο εύκολο και αποδοτικό από το να γίνει στην κορύφωση του κύματος.

«Το κύμα έχει κάνει οροπέδιο στα 3000 κρούσματα περίπου για πολύ καιρό και έχουν αρχίσει οι διασωληνώσεις και οι θάνατοι. Στις επόμενες βδομάδες ιδίως  μετά τον 15Αύγουστο η κατάσταση μπορεί να γίνει εκρηκτική πάλι στα νοσοκομεία γιατί θα μεταδοθεί η επιδήμια από τους νέους στους γεροντότερους και αν επεκταθεί στην υπόλοιπη κοινωνία – επειδή η μισή είναι ανεμβολίαστη – και αυτός ίσως γίνει πολύ γρηγορότερα από πέρυσι. 

Αναφερόμενος στις πυρκαγιές που καταγράφονται στην χώρα μας τόνισε πως όλα αυτά τα δεινά που βλέπουμε σήμερα είναι απόρροια της απρόσεκτης και άσκεφτης καταστροφής που κάνουμε στον πλανήτη και αυτό φέρνει περιβαλλοντικές καταστροφές  αύξηση της θερμοκρασίας, οι πυρκαγιές και οι οικολογικές καταστροφές είναι η αιτία των επιδημιών γιατί αλλάζουν το οικοσύστημα με αποτέλεσμα ζώα που δεν ήταν ζώα και ιοιί που ήταν σε μικές περιοχές του πλανήτη έχουν την ευκαιρία να επεκταθούν. 

Ο ίδιος επεσήμανε πως πρέπει σοβαρά να σκεφτούμε για το μέλλον του πλανήτη μας γιατί έχουμε προοδεύσει τόσο πολύ που μπορεί να κάνουμε μεγάλες καταστροφές οπότε πρέπει να σκεφτόμαστε πολύ πιο μακροχρόνια. 

Ο κ. Παυλάκης έκανε επίσης αναφορά σε έναν καινούργιο όρο που περιβαλλοντολόγοι το ξέρουν το «WHI» (Wildland Urban Interface) που χρησιμοποιείται στην Αμερική και είναι το σύνορο οικισμών και φύσης. «Αυτό βλέπουμε τώρα στην Βαρυμπόμπη. Είναι μια καταστροφή. Η πόλη μπαίνει όλοένα και περισσότερο στο δάσος με αποτέλεσμα μια πυρκαγιά να προκαλεί και τεράστια οικονομική καταστροφή ενώ αν ήταν μια πυρκαγιά σε ένα έρημο βουνό θα ήταν τελείως διαφορετικά τα πράγματα».  

Σημείωσε ότι θα δούμε και πολλές διαταραχές στον ιστό της πόλης. «Ελπίζω να μην συνεχίσουμε να έχουμε ανθρώπινα θύματα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

 

Η γεωγραφική κατανομή των 2.856 νέων κρουσμάτων covid-19 που ανακοίνωσε σήμερα ο ΕΟΔΥ έχει ως εξής:

103 κρούσματα στην ΠΕ Ανατολικής Αττικής

133 κρούσματα στην ΠΕ Βόρειου Τομέα Αθηνών

37 κρούσματα στην ΠΕ Δυτικής Αττικής

112 κρούσματα στην ΠΕ Δυτικού Τομέα Αθηνών

189 κρούσματα στην ΠΕ Κεντρικού Τομέα Αθηνών

99 κρούσματα στην ΠΕ Νοτίου Τομέα Αθηνών

140 κρούσματα στην Π.Ε. Πειραιώς

17 κρούσματα στην Π.Ε. Νήσων

260 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης

28 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας

4 κρούσματα στην Π.Ε. Ανδρου

18 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας

14 κρούσματα στην Π.Ε. Αρκαδίας

13 κρούσματα στην Π.Ε. Αρτας

80 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας

31 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας

5 κρούσματα στην Π.Ε. Γρεβενών

14 κρούσματα στην Π.Ε. Δράμας

31 κρούσματα στην Π.Ε. Εβρου

68 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Ευρυτανίας

18 κρούσματα στην Π.Ε. Ζακύνθου

12 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας

10 κρούσματα στην Π.Ε Ημαθίας

128 κρούσματα στην ΠΕ Ηρακλείου

1 κρούσμα στην Π.Ε. Θάσου

13 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσπρωτίας

16 κρούσματα στην Π.Ε. Θήρας

4 κρούσματα στην Π.Ε. Ικαρίας

14 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων

18 κρούσματα στην Π.Ε. Καβάλας

14 κρούσματα στην Π.Ε. Καλύμνου

17 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας

5 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς

1 κρούσμα στην Π.Ε. Κέας-Κύθνου

39 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας

5 κρούσματα στην Π.Ε. Κεφαλληνίας

23 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς

48 κρούσματα στην Π.Ε Κοζάνης

49 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας

10 κρούσματα στην Π.Ε. Κω

28 κρούσματα στην Π.Ε. Λακωνίας

58 κρούσματα στην Π.Ε Λάρισας

18 κρούσματα στην Π.Ε. Λασιθίου

28 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου

5 κρούσματα στην Π.Ε. Λευκάδας

5 κρούσματα στην Π.Ε. Λήμνου

22 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας

49 κρούσματα στην Π.Ε. Μεσσηνίας

2 κρούσματα στην Π.Ε. Μήλου

30 κρούσματα στην Π.Ε. Μυκόνου

22 κρούσματα στην Π.Ε. Νάξου

8 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης

23 κρούσματα στην Π.Ε. Πάρου

11 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας

18 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας

24 κρούσματα στην Π.Ε. Πρέβεζας

44 κρούσματα στην Π.Ε. Ρεθύμνου

8 κρούσματα στην Π.Ε. Ροδόπης

98 κρούσματα στην ΠΕ Ρόδου

1 κρούσμα στην Π.Ε. Σάμου

33 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών

4 κρούσματα στην Π.Ε. Σποράδων

5 κρούσματα στην Π.Ε. Σύρου

7 κρούσματα στην Π.Ε. Τήνου

18 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων

29 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας

24 κρούσματα στην Π.Ε. Φλώρινας

4 κρούσματα στην Π.Ε. Φωκίδας

27 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής

107 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων

39 κρούσματα στην Π.Ε. Χίου

195 κρούσματα υπό διερεύνηση

Μοιράσου το άρθρο!