Υγεία

06/08/2021 - 10:36

Τη «γεύση» της ζωής απολαμβάνει ξανά Αυστραλός ασθενής χάρη στον Γιώργο Μαυρογένη

Τώρα, αναρρώνει απολαμβάνοντας τις ομορφιές του ελληνικού καλοκαιριού στη Λέσβο, το νησί του «χρυσοχέρη» Έλληνα γιατρού του

Το θέμα που πρώτο ανέδειξε το Lesvosnews.net  για την θαυματουργή επέμβαση του δικού μας Γιώργου Μαυρογένη αποκτά και παγκόσμιες διάστασεις... Δημοσίευμα στην ιστοσελίδα και εφημερίδα της Αυστραλίας "Νέος Κόσμος"

 

ΜΑΡΙΑ Α. ΚΑΜΠΥΛΗ
5 August 2021

Η ελπίδα για ποιοτικότερη ζωή ξαναζωντάνεψε για τον Γκάρι Ουέλς από το Κουίνσλαντ, στο πρόσωπο του Έλληνα επεμβατικού γαστρεντερολόγου, Γιώργου Μαυρογένη, όταν διάβασε στο ίντερνετ για την πειραματική επέμβαση που εφαρμόζει ο Λέσβιος γιατρός σε ασθενείς που υποφέρουν από απόφραξη οισοφάγου.

Έτσι, χωρίς να το σκεφτεί δεύτερη φορά, επικοινώνησε με τον γιατρό και πριν λίγες εβδομάδες πέταξε για την Ελλάδα. Μια επιλογή που έμελλε να του αλλάξει τη ζωή με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Ο κ. Ουέλς είχε καταφέρει να νικήσει τον καρκίνο του φάρυγγα, όμως, οι ακτινοβολίες που αποτέλεσαν σημαντικό μέρος της θεραπείας του είχαν ως αποτέλεσμα την πλήρη απόφραξη του οισοφάγου του – του σωλήνα που μεταφέρει τις τροφές στο στομάχι.

Όπως αναφέρει ο κ. Μαυρογένης σε σχετικό βίντεο που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του τοπικού ενημερωτικού μέσου «Στο Νησί», «τα τοιχώματα του οισοφάγου του κ. Ουέλς είχαν κολλήσει μεταξύ τους σε ένα μήκος γύρω στα 5 εκατοστά».

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μην μπορεί να καταπιεί. Η λύση που του πρότειναν οι γιατροί σε Αυστραλία, Αμερική και Ιαπωνία ήταν ο ακρωτηριασμός και συγκεκριμένα η αφαίρεση του οισοφάγου του και η αντικατάστασή του με ένα κομμάτι του εντέρου.

Μια τέτοια απόφαση δεν ήταν εύκολο να παρθεί κι έτσι ο κ. Ουέλς συνέχισε την έρευνά του στο διαδίκτυο ώσπου βρήκε ένα βίντεο από μία επέμβαση του κ. Μαυρογένη το 2015 στο Βέλγιο. «Μια πειραματική επέμβαση που τότε είχα παρουσιάσει στην Αμερική και ήταν ακριβώς η ίδια περίπτωση με τη δική του» λέει ο Λέσβιος γιατρός και εξηγεί με απλά λόγια την τεχνική που χρησιμοποίησε:

«Με γαστροσκόπιο, με μια μικρή οπτική ίνα άνοιξα ένα τούνελ στον οισοφάγο και βοήθησα δύο ασθενείς στο Βέλγιο. Αυτήν ακριβώς την επέμβαση σχεδιάσαμε και κάναμε στον κ. Γκάρι».

Οι επαφές μεταξύ γιατρού και ασθενή διήρκησαν ένα εξάμηνο, πριν τελικά ο κ. Ουέλς επιβιβαστεί στο αεροπλάνο με προορισμό την Ελλάδα και, συγκεκριμένα, το ιδιωτικό νοσοκομείο με το οποίο συνεργάζεται ο κ. Μαυρογένης στην Αθήνα.

«Όλα πήγαν εξαιρετικά» λέει ο ταλαντούχος γιατρός, και έτσι, ο ασθενής μπορούσε να επιστρέψει στο σπίτι του χωρίς κανένα πρόβλημα στις 15 Αυγούστου, όπως είχε προγραμματίσει.

Αντί, όμως, να τον αφήσει να περιμένει την επιστροφή του σε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου, ο κ. Μαυρογένης αποφάσισε να του προτείνει να τον πάρει μαζί του στην ιδιαίτερη πατρίδα του, όπου διατηρεί και το ιατρείο του, την όμορφη Λέσβο.

Εκεί ο κ. Ουέλς έχει την μοναδική ευκαιρία να υποβάλλεται στον απαραίτητο μετεγχειρητικό έλεγχο σε περιβάλλον διακοπών. Ο ίδιος λέει για την εμπειρία του αυτή:

«Είμαι σε φάση παρακολούθησης μετά από τη μεγάλη επέμβαση. Ο γιατρός μου είχε την καλοσύνη να με προσκαλέσει στη Λέσβο αντί να με αφήσει να μείνω σε κάποιο ξενοδοχείο στην Αθήνα κι έτσι συνεχίζουμε τη θεραπεία μου εδώ. Όχι, μόνο είχα μια επιτυχή επέμβαση, αλλά και την ευκαιρία να κάνω διακοπές σε ένα ελληνικό νησί».

Αυτά τα λόγια αποκτούν μεγαλύτερη αξία αν σκεφθεί κανείς ότι αυτή ήταν η πρώτη φορά που ο κ. Ουέλς ταξίδεψε ποτέ έξω από την Αυστραλία.
Δίπλα του, ο κ. Μαυρογένης δεν κρύβει την ικανοποίησή του για την θεαματική εξέλιξη της υγείας του υπερπόντιου ασθενή του.

«Είμαι πολύ ευχαριστημένος, γιατί εδώ και τέσσερα χρόνια, αυτός ο άνθρωπος δεν μπορούσε να καταπιεί τίποτα, ούτε το σάλιο του και τώρα έχει αποκατασταθεί το πρόβλημά του, έχει αρχίσει να καταπίνει. Βέβαια, θα ακολουθήσουν πολλές φυσιοθεραπείες και σε βάθος χρόνου θέλω να πιστεύω ότι θα μπορέσει να έχει μια πιο φυσιολογική ζωή.

Έχω επικοινωνήσει με τους γιατρούς του στην Αυστραλία και είναι κι εκείνοι ενθουσιασμένοι και ανυπομονούν να δημοσιεύσουμε αυτή την επέμβαση στο επόμενο αμερικανικό Συνέδριο» λέει ο κ. Μαυρογένης.

Όπως εξηγεί στο ίδιο βίντεο, ο γιατρός, η επέμβαση αυτή, την οποία πραγματοποίησε ο ίδιος με την ομάδα του για πρώτη φορά στο Βέλγιο το 2015, έχει επαναληφθεί λιγότερες από δέκα φορές παγκοσμίως με αποτέλεσμα να αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα η περίπτωση του κ. Ουέλς.

«Τώρα που θα διαδοθεί η επιτυχία αυτής της επέμβασης και η τεχνική της με αναλυτικό βίντεο που ετοιμάζω, πιστεύω πως θα βοηθήσει πολύ κόσμο που έχει αντίστοιχο πρόβλημα, δηλαδή απόφραξη του οισοφάγου μετά από ακτινοβολίες», λέει ο κ. Μαυρογένης.

Ο ασθενής του, που παρότι φοράει προστατευτική μάσκα στο πρόσωπο, δεν μπορεί να κρύψει τη χαρά του η οποία αντικατοπτρίζεται στα μάτια του που λάμπουν, λέει για τον άνθρωπο που κυριολεκτικά του χάρισε ξανά την ελπίδα:

«Δεν βρίσκω λόγια για να ευχαριστήσω το γιατρό μου για όλα όσα έκανε για μένα. Άλλαξε τη ζωή μου. Μου ξαναέδωσε τη ευκαιρία για μια ποιοτική ζωή, κάτι το οποίο δεν φανταζόμουν ότι θα είχα ξανά και όχι μόνο. Γνώρισα την υπέροχη οικογένειά του. Ήταν μια φανταστική εμπειρία και δεν θα ξεχάσω ποτέ ούτε αυτόν ούτε τους Έλληνες».

 

Πηγη

Μοιράσου το άρθρο!