Skip to main content
|

Αφιέρωμα στον συνθέτη και μαέστρο Νίκο Μυρογιάννη

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
2'

ΟΙ Φίλοι Ιστορικής Μνήμης και Πολιτιστικής Δημιουργίας αναφέρονται σήμερα στον σημαντικό αυτόν αυτοδημιούργητο συντοπίτη μας που γεννήθηκε στη Μυτιλήνη το 1916. Μετά από σπουδές στις Παιδαγωγικές Ακαδημίες Μυτιλήνης και Θεσσαλονίκης,εργάσθηκε σαν δάσκαλος στην Κομοτηνή. Επέστρεψε στην Μυτιλήνη και εργάσθηκε σαν μουσικός ( δεξιοτέχνης στο βιολί) και μετά ως καφεκόπτης.

              
      Στην διάρκεια της Ναζιστικής Κατοχής, εντάχθηκε μαζί με τα αδέρφια του Σιδερή και Στρατή στο Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο. Το Μάη του 1949 διεύθυνε την πρώτη Συναυλία της Χορωδίας Μυτιλήνης, που  είχε   επανιδρυθεί πάνω στα χνάρια της παλιάς Χορωδίας Μυτιλήνης ( 1931__1939 )· Το Νοέμβρη του 1950 παίχτηκε η πρώτη λαογραφική Επιθεώρηση με τίτλο << Η ΜΥΤΙΛΗΝ >>σε μουσική δική του ( Παρακάτω η σχετική ανακοίνωση ). Από κεί και πέρα άρχισε μιά δημιουργική επόχή με Συναυλίες και Λαογραφικές Επιθεωρήσεις με δική του μουσική. Έχει γράψει πολλά τραγούδια ελαφρά, λαϊκά και χορωδιακά. Μετά την αποχώρηση του απο την Χορωδία Μυτιλήνης δημιούργησε το 1983 και διεύθυνε μέχρι τον θάνατό του, τη Μικτή Χορωδία του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Μυτιλήνης, που τώρα φέρει το όνομα του.


       Κορυφαία στιγμή της πολιτιστικής του δημιουργίας η μελοποίηση της ΕΙΡΗΝΗΣ του ΓΙΑΝΝΗ ΡΙΤΣΟΥ, έργο που παρουσίασε στις 6 Απριλίου 1985 στο  κατάμεστο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης με την Χορωδία του Δήμου. ( Παρακάτω το σχετικό πρόγραμμα). Ο προσκαλεσμένος Ποιητής κατασυγκινημένος , εκδήλωσε την έκπληξη και τον θαυμασμό του για τον Συνθέτη—Μαέστρο και τους Χορωδούς, ζήτησε δε  να του δώσουν την Συναυλία ηχογραφημένη. Ο Δήμος Μυτιλήνης τίμησε τον Νίκο Μυρογιάννη δίνοντας το όνομα του στην μικρή πλατεία κοντά στο σπίτι του στην Χρυσομαλούσα. Όλα τα χρόνια, εργάσθηκε ανιδιοτελώς μόνο από μεράκι και αγάπη για τη Μυτιλήνη και τη Λέσβο.


       Η ακούραστη καλλιτεχνική του δημιουργία, συχνά σε δύσκολες συνθήκες, με ήθος και ανθρωπιά, κοντά στους καυμούς και τις χαρές του λαού μας, στόχευε πάντα στην καλλιέργεια και στην ανάταση της λαϊκής ψυχής.
       ( Το βίντεο με το τραγούδι ΑΝΑΘΕΜΑ ΣΤΟΝ ΑΙΤΙΟ.... του Παπα-Κανιμά, που το ερμηνεύει θαυμάσια ο Γιώργος Ψύρρας, είναι από εκδήλωση στην Κοινότητα Αγίας Παρασκευής το 1993, ευγενική προσφορά του κ. Θανάση Χαλιού και του Απόστολου Κομνηνάκα τότε Κοινοτάρχη.)
 

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία