Έφυγε από τη ζωή o Χαράλαμπος Σκούρτης
Ανήμερα της 28ης Οκτωβρίου
Έφυγε από τη ζωή o Χαράλαμπος Σκούρτης
(γεν. Μυτιλήνη, Λέσβος, 30 Οκτωβρίου 1934)
Ο συντοπίτης μας συνταξιούχος οδοντίατρος, υπήρξε πρώην δήμαρχος Χολαργού, ο μακροβιότερος στα χρονικά(1983 - 2002) καθώς και επίτιμος δήμαρχος της πόλης. Στέλεχος της τοπικής αυτοδιοίκησης επί 32 συνεχόμενα έτη και είχε επίσης υπηρετήσει το θεσμό του "Συμπαραστάτη του Δημότη". Ήταν νυμφευμένος με την Λιούμπα Σκούρτη και είχαν αποκτήσει δυο γιους. Ήταν κάτοικος Χολαργού για 70 χρόνια.
Θερμά συλλυπητήρια από την Ομοσπονδία Λεσβιακών Συλλόγων Αττικής (ΟΛΣΑ) στη σύζυγό του, στα παιδιά και στα εγγόνια του. Αιωνία η μνήμη του.
Πολιτική σταδιοδρομία
Για πρώτη φορά εκλέχθηκε δημοτικός σύμβουλος Χολαργού στις εκλογές του 1978 και εν συνεχεία κέρδισε πέντε φορές τη δημαρχία της πόλης, με την υποστήριξη του ΠΑΣΟΚ στις δημοτικές εκλογές του 1982, 1986, 1990, 1994 και 1998. Κατά τη διάρκεια της 20ετούς παρουσίας του στο δημοτικό θώκο ανέλαβε, μεταξύ άλλων, διάφορες πρωτοβουλίες για την περιβαλλοντική προστασία του Υμηττού (ήταν ο εμπνευστής της δραστηριότητας "Δρόμος Βουνού", ενώ διετέλεσε και πρόεδρος του Συνδέσμου Προστασίας και Ανάπτυξης του όρους, θέση για την οποία τιμήθηκε.
Για την μακρόχρονη προσφορά του στην Τοπική Αυτοδιοίκηση βραβεύτηκε από διάφορους φορείς, όπως η Ένωση Δημάρχων Αττικής, ενώ το Μάιο του 2015, με ομόφωνη απόφαση του, το Δημοτικό Συμβούλιο του ενοποιημένου Δήμου Παπάγου-Χολαργού του απένειμε τον τίτλο του Επιτίμου Δημάρχου Χολαργού.
Ο Δήμος Παπάγου – Χολαργού τον τίμησε και το 2016 με το ανώτατο βραβείο, το “Βραβείο Περικλέους“ και κατόπιν εισήγησης του δημάρχου Ηλία Αποστολόπουλου, με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου το 2020, μετονομάστηκε το δημαρχείο Παπάγου – Χολαργού, ένα από τα δικά του μεγάλα έργα σε “Δημαρχείο Δημάρχου Χαράλαμπο Σκούρτη”.
«Ο Χαράλαμπος Σκούρτης ήταν ο “αρχιτέκτονας” του Χολαργού, αφού κατά τη διάρκεια της θητείας του έγιναν στην πόλη μας πολλά και σπουδαία έργα, όπως σχολεία, παιδικοί σταθμοί, γήπεδα αθλοπαιδιών, παιδικές χαρές πλατείες, αποχετευτικό δίκτυο ομβρίων και πολλά άλλα. Υπηρέτησε την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τον Δήμο μας με υπευθυνότητα αφοσίωση και ανιδιοτέλεια. Πέρα από αυτά όμως, υπήρξε ένας χαρισματικός, ευγενικός και αξιοπρεπής άνθρωπος, που αγαπούσε με πάθος την πόλη μας» αναφέρει στη σχετική ανακοίνωσή του ο Δήμος.
Έργο
Επί των ημερών του Χαράλαμπου Σκούρτη δεσμεύτηκαν ή αγοράστηκαν διάφορα οικόπεδα, επί των οποίων εν-συνεχεία κατασκευάστηκαν το σχολικό συγκρότημα στο λόφο του Τσακού, το 3ο Γυμνάσιο Χολαργού, πέντε δημοτικά σχολεία, τρεις παιδικοί σταθμοί και νηπιαγωγεία, ενώ δημιουργήθηκε το κλειστό γυμναστήριο "Αντώνης Τρίτσης", διαμορφώθηκαν πολλές πλατείες, ξεκίνησε η λειτουργία δύο ΚΑΠΗ, βελτιώθηκε σημαντικά το δίκτυο αποχέτευσης, εγκαινιάστηκε δημοτικός θερινός κινηματογράφος και κτίσθηκαν τόσο το Κοιμητήριο Χολαργού όσο και το Δημοτικό κατάστημα.
Ο αποχαιρετισμός του από τα μέλη της Δημοτικής Παράταξης "8ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ"
"Έφυγε από τη ζωή ο εμπνευστής μας. Ο άνθρωπος που μας δίδαξε πως να μετράμε την πόλη, την γειτονιά και την τοπική μας κοινωνία.
Ο άνθρωπος που αποταμίευσε γη, που εξασφάλισε πόρους για τις επόμενες γενιές, που φρόντισε για τις βασικές υποδομές, που δημιούργησε κοινωφελείς χρήσεις, που έφτιαξε δομές πολιτισμού, υγείας και πρόνοιας, που έβαλε τον Δήμο Χολαργού στην Ευρωπαϊκή οικογένεια, που ανέδειξε τη σημασία του Υμηττού και του Περιβάλλοντος και που άφησε φεύγοντας έναν οικονομικά εύρωστο Δήμο.
Ο Χαράλαμπος Σκούρτης ήταν ο πατέρας – προστάτης όλων των Χολαργιωτών και θα είναι ο αιώνιος Δήμαρχός μας.
Τα μέλη της Δημοτικής Παράταξης 8ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ θρηνούν τον καθοδηγητή τους και του υπόσχονται σταθερά να συνεχίσουν τον δρόμο που ακολούθησε κι εκείνος: της αειφορίας, του σεβασμού στο Περιβάλλον, της γειτονιάς των θεσμών, της φροντίδας για την νεολαία, της κοινωνικής αλληλεγγύης, της καινοτομίας και του δημόσιου κοινού συμφέροντος.
Ο Χαράλαμπος Σκούρτης υπηρέτησε με συνέπεια και από διάφορες θέσεις και ρόλους τα οράματα της Προοδευτικής Δημοκρατικής Αυτοδιοίκησης. Επεδίωκε πάντα τη συνεργασία όλων των κεντροαριστερών δυνάμεων, είτε με ενιαία εκλογικά σχήματα, είτε με προγραμματικές συγκλίσεις.
‘Εκανε τον Χολαργό έναν από τους πρώτους Δήμους στην Ελλάδα με ολοκληρωμένο δίκτυο αποχέτευσης και ομβρίων δίνοντας αξία στις περιουσίες των Χολαργιωτών.
Ήταν ο πρώτος Δήμαρχος στην Ελλάδα που υιοθέτησε με τόλμη και παρά τις αντιδράσεις την μηχανική αποκομιδή των απορριμμάτων.
Έφτιαξε από τους πρώτους και πρωτοπόρους Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο με Κέντρα Γειτονιάς στην κατεύθυνση της Βιώσιμης Πόλης.
Τόλμησε και δέσμευσε και στη συνέχεια αγόρασε οικόπεδα όπου ανεγέρθηκαν όλα τα σχολεία μας, οι παιδικοί σταθμοί, τα δημοτικά ιατρεία, τα γήπεδα, το Δημαρχείο και όλες οι υποδομές που απολαμβάνουν οι σημερινοί Χολαργιώτες.
Έφτιαξε ένα δίχτυ κοινωνικής προστασίας με τα Δημοτικά Ιατρεία, τα ΚΑΠΗ κλπ. ενώ συμμετείχε και σε Ευρωπαϊκά Προγράμματα ένταξης των ΑμεΑ στην αγορά εργασίας.
Δημιούργησε δομές και υποδομές πολιτισμού όπως το Πνευματικό Κέντρο, τα Εργαστήρια Τέχνης, τον Δημοτικό Κινηματογράφο και την Δημοτική Βιβλιοθήκη.
Έφτιαξε ένα από τα πρώτα κλειστά Δημοτικά Γυμναστήρια στην Ελλάδα, ενώ δημιούργησε και όλα τα άλλα γήπεδα που σήμερα χαίρονται οι δημότες.
Ήταν από τους πρώτους και ελάχιστους Δημάρχους στην Ελλάδα που πίστεψε στις Ευρωπαϊκές συνεργασίες με αδεφλοποιήσεις και ανταλλαγές φοιτητών.
Ενεπλάκη με τα κοινά μέσα από τον εθελοντισμό των συλλόγων γονέων και εμπιστεύτηκε τον ρόλο της Κοινωνίας των Πολιτών παραχωρώντας ακόμη και τη χρήση υποδομών σε αυτήν.
Ήταν από τους πρώτους Δημάρχους στην Ελλάδα που εφάρμοσε την διπλωματία των πολιτών με αδελοφοποίηση με την Τούρκικη πόλη Τσανκάγια.
Ήταν από τους πρώτους Δημάρχους στην Ελλάδα που κατανόησε την ανάγκη της Βιώσιμης Κινητικότητας και συμμετείχε στην 2η Πανευρωπαϊκή Εβδομάδα Βιώσιμης Κινητικότητας βάζοντας τον Χολαργό στην πρώτη εικοσάδα των 16.000 ευρωπαϊκών πόλεων που ακολούθησαν.
Ήταν ιδρυτικό μέλος και Πρόεδρος του Συνδέσμου Προστασίας και Ανάπτυξης του Υμηττού καθώς είδε από πολύ νωρίς την αξία του βουνού μας και την ανάγκη της προστασίας του.
‘Εβαζε το συμφέρον των Χολαργιωτών, πάνω από την κομματική του ταυτότητα. Έδωσε αγώνες έτσι ώστε να μην υπάρξει έξοδος της Αττικής Οδού εντός Χολαργού και δεν δίστασε να μπλοκάρει με τα απορριμματοφόρα τους δρόμους για να μην χτιστεί το Υπουργείο Μεταφορών.
Ο Χαράλαμπος Σκούρτης ήταν από τους τελευταίους Δημάρχους που σεβόταν και υπηρετούσε το δημόσιο συμφέρον. Γι αυτό υιοθέτησε την σχεδιαστική μέθοδο, την επιστημονική τεκμηρίωση, την αειφόρο ανάπτυξη, την κοινωνική αντίληψη, τον σεβασμό στο Περιβάλλον και τον συνεχή δημοκρατικό διάλογο με την κοινωνία.
Μας εμπνέει, μας καθοδηγεί.
Αθάνατος!"