Αφιερώματα

01/10/2021 - 08:09

«Έφυγε» ο Στρατής Γραμμέλης – Γνωστός από το θρυλικό ουζερί «Λέσβος» στην Αθήνα

Πρώην Πρόεδρος του Φιλοπρόοδου Συλλόγου Αγιασωτών "Έφυγε" ο Στρατής Γραμμέλης: Η δρυς έπεσε…! Γνωστός σε όλους από το θρυλικό ουζερί στην Εμμανουήλ Μπενάκη

Γράφει ο Παναγιώτης Μιχ. Κουτσκουδής 

Τα πολύχρονα προβλήματα υγείας, σαν την πριόνα των καλικάντζαρων, πριόνιζαν τα τελευταία χρόνια το δέντρο της ζωής του, ώσπου το γκρέμισαν κάτω. Ο Στρατής Βασιλείου Γραμμέλης διάβηκε πια το κατώφλι της ζωής και βαδίζει στη λεωφόρο της ατέρμονης αιωνιότητας...

 

Από μικρός στο τσαμλίκι κοντά στον υλοτόμο πατέρα του. Δουλειά σκληρή, που απαιτούσε ηράκλεια δύναμη και αντοχή. Αμούστακο παλικαράκι αναζήτησε την τύχη του στο κλεινόν άστυ.

Στο θρυλικό ουζερί των Γραμμέληδων στην Εμμανουήλ Μπενάκη χτυπούσε καθημερνά η καρδιά της λεσβιακής διασποράς. Ευλογημένο συναπάντημα με μυτιληνιό ούζο, χταποδάκι στα κάρβουνα και άλλους εκλεκτούς ρακομεζέδες.

Ο Στρατής εκεί. Δεκαετίες ορθοστασίας στην κουζίνα του ουζερί, ανάμεσα στους καπνούς και τις τσίκνες της σχάρας και των τηγανιών, μ’ ένα τσιγάρο να κρέμεται πάντα από τα χείλη του και μ’ ένα χαμόγελο να σε καλοδέχεται και να σε κερνά.

Ιστορικός Πρόεδρος του Φιλοπρόοδου Συλλόγου Αγιασωτών της Αθήνας, συνέδεσε το όνομά του με την πολυπόθητη και περιπετειώδη απόκτηση της ιδιόκτητης στέγης του. Δεύτερος πατέρας μας στα φοιτητικά μας χρόνια. Κάθε φορά που το οικογενειακό χαρτζιλίκι εξανεμιζόταν από τις κραιπάλες της ρέμπελης νιότης, ήταν το αποκούμπι μας, η τράπεζά μας, που μας χορηγούσε αφειδώς άτοκα δάνεια, καμιά φορά κι αγύριστα…

Επένδυσε τους κόπους της πολύμοχθης ζωής του στην επαγγελματική αποκατάσταση του μονάκριβου γιου Βασίλη. Κι έτσι, απ’ το τυπογραφείο της Ζωοδόχου Πηγής φτάσαμε σήμερα στις Εκδόσεις ΚΨΜ, από τα λίγα πυρακτωμένα κάρβουνα που καίνε ακόμα μέσα στις στάχτες της σύγχρονης βιβλιοεκδοτικής παραγωγής, σκορπώντας το φως της γνώσης και διαλύοντας τον πνευματικό σκοταδισμό και τον ιδεολογικό εκμαυλισμό.

Στη σύζυγό του Στάσα εύχομαι καλό κουράγιο για τη δύσκολη συνέχεια και στον αγαπητό παιδικό φίλο Βασίλη εύχομαι να είναι γερός, να τον θυμάται και να τον τιμά για την εργατικότητα, την τιμιότητα, την ντομπροσύνη και την αριστεροσύνη του.

Όσο ζούμε θα κρατάμε αναμμένο το καντήλι της θύμησής σου.

Καλό κατευόδιο, Στρατή…

 

δ

(Στη φωτογραφία στα γραφεία του Φιλοπρόοδου Συλλόγου Αγιασωτών Αθήνας - Γ΄ Σεπτεμβρίου, 38 – στις 12 Φεβρουαρίου 1984, μέρες Αποκριάς. Καθήμενοι από αριστερά Τάσος Ι. Χατζηγιάννης, Παναγιώτης Μ. Κουτσκουδής, Βασίλης Ε. Γραμμέλης, Χρίστος Μ. Πράτσος, και όρθιος από πάνω μας ο εκλιπών Στρατής Β. Γραμμέλης.)"

 

Και μια ιστορική φωτογραφία από τον Δημοσθένη Σκλεπάρη:

φ

απο δεξια

1ος Ευστρατιος Γραμμελης του Βασιλειου

2ος Δημητριος Τσουπης πατερας των τσουπηδων

3ος Αναστασια (Στασα) το γενος Παπαπορφυριου συζυγος Ευστρατιου Γραμμελη και αδερφη του Στρατη Παπαπορφυριου

4ος Χρηστος Γραμμελης του Βασιλειου αδερφος του Στρατη

5ος Βασιλης Γραμμελης του Ευστρατιου και της Αναστασιας ο γνωστος; καψιμιτζης

6ος Δημοσθενης Γιανατσης που ειχε τα ουζα Γιανατση στην Αγιασο κατω απο το σπιτι του Στυλιανου Σκορδα γνωστου και σαν καραμπετσου

7ος Γιαννης Γραμμελης αδερφος του Χρηστου και του Στρατη ο οποιος αργοτερα εφυγε απο το μαγαζι.

Μοιράσου το άρθρο!