Αφιερώματα

08/03/2012 - 23:03

Ένα premium ελαιόλαδο από τη Λέσβο

Ένα premium ελαιόλαδο από τη Λέσβο

Η Άρτεμις Τζίτζη (από το "Αθηνόραμα)  επισκέφτηκε το Ελαιοτριβείο - Μουσείο Βρανά στη Λέσβο και δοκίμασε το υπέροχο ομώνυμο ελαιόλαδο .

 

Σε μια επιχειρηματική «επίθεση» πολιτισμού, μοναδική στην Ελλάδα μέχρι τώρα, η εταιρία τροφίμων Gaia πρόσθεσε πρόσφατα το υπέροχο Μυτιληνιό ελαιόλαδο «Ελαιοτριβείο – Μουσείο Βρανάς» στην μακρά σειρά των πρωτοποριακών προϊόντων της, σε συνεργασία με τη Λεσβιακή, μη κερδοσκοπική εταιρεία «Αρχιπέλαγος», στην οποία θα διαθέτει τμήμα των εσόδων από τις πωλήσεις του ελαιολάδου, για τη συντήρηση του «Ελαιοτριβείου –Μουσείου Βρανά». 

Το ατμοκίνητο ελαιοτριβείο της οικογένειας των Αλεπουδέληδων, γνωστό πλέον ως «Ελαιοτριβείο - Μουσείο Βρανά», κτίστηκε από τον παππού του μεγάλου ποιητή Οδυσσέα Ελύτη το 1887, στον Παπάδος της Γέρας Λέσβου και αναστηλώθηκε υποδειγματικά από την εταιρία  Αρχιπέλαγος, που ιδρύθηκε το 1997 από προσωπικότητες των γραμμάτων, των τεχνών και της επιστήμης, μεταξύ των οποίων και ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Νίκος Σηφουνάκης, που είναι ιδρυτικό μέλος. Σήμερα, το «Ελαιοτριβείο - Μουσείο Βρανά λειτουργεί ως πρότυπο μουσείο της ελαιουργικής βιομηχανίας της Μυτιλήνης και χώρος φιλοξενίας πολιτιστικών εκδηλώσεων.

Το ελαιόλαδο «Ελαιοτριβείο –Μουσείο Βρανά», παράγεται και τυποποιείται εξ ολοκλήρου στη Λέσβο, στο ελαιοτριβείο της Οικογένειας Πρωτούλη, με ψυχρή έκθλιψη, σε συνεργασία με τη Gaia A.E., από τη μοναδική ποικιλία ελιάς «κολοβή» («Αδραμιτινή» ή «Αγριελιά»), μια από τις πιο ονομαστές του λεσβιακού ελαιώνα και είναι προϊόν παραδοσιακής καλλιέργειας και συγκομιδής, ενώ διαθέτει εξαιρετικά χαμηλή οξύτητα (0,17%, δηλαδή κάτω από 2 γραμμές).

Όπως μας είπε πριν λίγο καιρό, ο διευθύνων σύμβουλος της GAEA Άρης Κεφαλογιάννης, κατά την επίσημη παρουσίαση της συνεργασίας με την εταιρεία πολιτισμού «Αρχιπέλαγος», που έγινε στο  «Ελαιοτριβείο –Μουσείο Βρανά» στη Λέσβο «η απήχηση στις διεθνείς αγορές είναι σημαντική και παρά τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν αρκετές χώρες, οι καταναλωτές στηρίζουν τα premium προϊόντα υψηλής ποιότητας, όπως είναι το ελαιόλαδο «Βρανά».  «Τα καλά ελληνικά προϊόντα, επισήμανε ο κ. Κεφαλογιάννης ακόμη και τώρα που η φήμη της χώρας έχει τρωθεί, έχουν περιθώρια να κατακτήσουν μεγαλύτερα μερίδια στο εξωτερικό και να ανταγωνιστούν επί ίσοις όροις τις υπόλοιπες χώρες της Μεσογείου που παράγουν αντίστοιχα με τα δικά μας προϊόντα».

Δοκιμάζοντας το ελαιόλαδο «Ελαιοτριβείο –Μουσείο Βρανάς» Πρόκειται για ένα θεϊκό ελαιόλαδο, με χρυσαφένιο χρώμα και άρωμα άγουρης ελιάς και φύλλων ντομάτας. Γεύση στιβαρή αλλά ντελικάτη, ανάμεσα στο πικρό και στο πιπεράτο με βοτανικές νότες. Ωμό, επάνω σε πικρά ή γλυκά βραστά χόρτα ή λαχανικά, σε ψωμί χωριάτικο, σε όσπρια, σε κριθαροκουλούρα, σε σαλάτα, μετατρέπει σχεδόν οτιδήποτε, σε γευστική εμπειρία επιπέδου. Διάθεση: Εκτός του πωλητηρίου του «Ελαιουργείου –Μουσείου Βρανάς» στην Λέσβο, προς το παρόν διατίθεται μόνο από την Gaea μέσω τηλεφωνιών παραγγελιών (210/ 9330595) και παράδοση κατ οίκον. Τιμή 6,92€ /lt με ελάχιστη παραγγελία τα 3lt. (Στην Ευρώπη πωλείται μεταξύ 8,50 -10 € /lt και στις ΗΠΑ από 12 -16 $/lt).  Σε επόμενο στάδιο θα διατίθεται και μέσω ηλεκτρονικού καταστήματος της Gaea.

Μοιράσου το άρθρο!