Αφιερώματα

26/09/2021 - 08:18

Χαλιός: Το μοναδικό οργανοποιείο εγχόρδων της Μυτιλήνης

Μπορεί να είναι συνταξιούχος εκπαιδευτικός Βιολόγος, αλλά η αγάπη του για το μπουζούκι και τη μουσική τον έσπρωξε εδώ και πάνω από τρεις δεκαετίες να ασχοληθεί με την οργανοποιία. Ο λόγος για τον Κώστα Χαλιό, που εδώ και λίγες εβδομάδες βοηθά και τον γιο του στη λειτουργία του νέου οργανοποιείου της Μυτιλήνης, του μοναδικού στην πόλη, που βρίσκεται στην οδό Παλαιών Πατρών Γερμανού 3-5, στην περιοχή της Κουμιδιάς.

 

Το οργανοποιείο Χαλιός καταπιάνεται με όλα τα έγχορδα όργανα πλην του πιάνου. Οι υπηρεσίες που προσφέρει περιλαμβάνουν την επισκευή οργάνων (ξεσκεύρωμα, τάστα, νέα ταστιέρα, νέοι οδηγοί, καβαλάρης, καπάκι, κοκαλάκια, αναπαλαίωση και μετατροπές), την κατασκευή μπουζουκιού, τζουρά, μπαγλαμά και μαντολίνου, αλλά και τις πωλήσεις και αγορές μεταχειρισμένων οργάνων και άλλων παρελκόμενων, όπως χορδές, πέννες, κλειδιά και κουρδιστήρια. 

Πώς κατέληξε, όμως, ο κ. Χαλιός να ασχολείται με την οργανοποιία; Όπως δηλώνει στα «ΝΕΑ της Λέσβου», από πολύ μικρός είχε πάθος με το μπουζούκι. «Άκουγα τον ήχο του μπουζουκιού και κάτι μέσα μου γινόταν», σημειώνει χαρακτηριστικά και αναφέρει πως στα πανηγύρια στην Αγία Παρασκευή όπου μεγάλωσε, πήγαινε πίσω από τους μουσικούς, άκουγε με προσοχή τις μελωδίες τους και τους παρατηρούσε. 

d

Αντίστοιχα και στο σπίτι, τα πρώτα του ακούσματα ήταν από Θεοδωράκη και Χατζιδάκι έως Τσιτσάνη και τους μεγάλους λαϊκούς. Η δε ασχολία του με την επισκευή προέκυψε όταν δεν ήταν ικανοποιημένος από το δικό του μπουζούκι και ήθελε να το βελτιώσει ακουστικά και κατασκευαστικά, ενώ αργότερα άρχισε να καταπιάνεται και με τα μουσικά όργανα φίλων.

Αξίζει να σημειωθεί πως το οργανοποιείο Χαλιός δεν είναι απλά το μοναδικό, αλλά και επί της ουσίας το πρώτο του είδους του πάνω στο νησί της Λέσβου.

Μπορείτε να επισκεφθείτε το εργαστήριο στην Παλαιών Πατρών Γερμανού 3-5 στην Κουμιδιά ή να επικοινωνήσετε με τον κ. Χαλιό τηλεφωνικά στα 2251104429 και 6977010502 ή μέσω email στο kchalios@sch.gr

 

πηγη: εφημερίδα Τα ΝΕΑ της Λέσβου

Μοιράσου το άρθρο!