Αφιερώματα

10/10/2022 - 15:38

Η δεύτερη γυναίκα οδηγός ταξί στην Ελλάδα ήταν από την Θερμή Λέσβου - Βασιλική Βαγιάννη

Μια ενδιαφέρουσα δημοσίευση από το "Θήτα της Θερμής"

ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΒΑΓΙΑΝΝΗ

Στο τιμόνι του ταξί από τα χρόνια του 1960

 

Είχε βγάλει μόνο το Δημοτικό σχολείο, αλλά αυτό δεν την εμπόδισε να κάνει άλματα στη ζωή της, που πολύ λίγες γυναίκες τα τόλμησαν. Μιλάμε για την Θερμιώτισσα Βασιλική Βαγιάννη, που αν και ξεκίνησε ως μοδίστρα δεν δίστασε, να μάθει να οδηγεί την δεκαετία του 1960 και να γίνει η δεύτερη γυναίκα οδηγός ταξί στην Ελλάδα.

 Μάλιστα το περιοδικό «Φαντάζιο» φιλοξένησε το 1978 δισέλιδη συνέντευξή της. Aπό τη συνέντευξη αυτή παραθέτουμε κάποια αποσπάσματα.

(Από τη συνέντευξη στο «Φαντάζιο») -

Δεν κάνει εντύπωση στους πελάτες σας το γεγονός ότι είστε γυναίκα;

- Και βέβαια! Άλλα όλοι δείχνουν ευχαριστημένοι. Μια Σκωτσέζα μόλις είδε ότι ήμουν γυναίκα, ενθουσιάστηκε τόσο, που χόρευε μέσα στο ταξί τραγουδώντας "Τα παιδιά του Πειραιά" Μου έδωσε μάλιστα το μεγαλύτερο πουρμπουάρ που έχω πάρει ποτέ: ...500 δραχμές!

-Οι άνδρες συνάδερφοι σας πώς σας αντιμετωπίζουν;

-Στην αρχή σοκαρίστηκαν. Τώρα το συνήθισαν κάπως. Αρκετοί όμως τα βάζουν ακόμα μαζί μου: Είτε τρόλεϊ οδηγούν, είτε φορτηγό γεμάτο άμμο, προσπαθούν να με προσπεράσουν και να μου κάνουν δύσκολη τη ζωή…

-Οι επιβάτες σας πως αντιδρούν σε τέτοιες περιπτώσεις;

-Είναι όλοι ευγενέστατοι και παίρνουν μάλιστα το μέρος μου. Μια φορά ήμουν σταματημένη σ’ ένα φανάρι κι ένας ταξιτζής πίσω μου ήθελε καλά και σώνει να περάσει. «Μα που θέλετε να πάω κύριε συνάδερφε;» του είπα. Ε, τι ήταν να τον πω συνάδερφο; Βγήκε έξω και άρχισε να με βρίζει χυδαία. Στο ταξί όμως μέσα είχα έναν νέγρο, που μόλις είδε την φασαρία βγήκε έξω και φώναξε: «Τι θέλεις ρε; Άσε ήσυχη την κυρία». Και γυρίζοντας σε μένα είπε χτυπώντας το στήθος του: «Μη φοβάστε μαντάμ, εγώ είμαι εδώ»!

(Από τη συνέντευξη στο «Φαντάζιο»)

 

--

# Eυχαριστούμε τον Θεόδωρο Ψαριανό για τις πληροφορίες και το φωτογραφικό υλικό της ανάρτησης, που προσκομίστηκαν στο σχολείο στα πλαίσια του προγράμματος "Ψηφιοποιώ την ιστορία του τόπου μου

Μοιράσου το άρθρο!