Αφιερώματα

25/04/2022 - 20:33

Το κισκέτς του Αγίου Γεωργίου στη Λέσβο

Το κισκέτς του Αγίου Γεωργίου

Το φαγητό, που έφεραν οι πρόσφυγες

και "έδεσε" με πολλά πανηγύρια της Λέσβου

 

# Το «κεσκέκι» είναι πατροπαράδοτο φαγητό, που μας ήρθε από τους Μικρασιάτες πρόσφυγες και εξακολουθεί να γίνεται σε πολλά πανηγύρια σε πολλά μέρη της Ελλάδας και φυσικά στη Λέσβο. Μαγειρευόταν επίσημα του Αγίου Γεωργίου, την πρωτοχρονιά, σε γάμους, και σε γιορτές αγίων.

 

# Κεσκέκι μαγείρευαν σε όλη την Καππαδοκία, τον Πόντο και τα παράλια του Αιγαίου, την Ίμβρο, το Αϊβαλί, την Πέργαμο, τη Σμύρνη και την Ερυθραία. Επίσης, στο Αϊβαλί έφτιαχναν κεσκέκι και στη γιορτή του Αγίου Φιλίππου, μετά τη σπορά.

..

# Η ιστορία του συνδέεται με τις αρχαιοελληνικές ζωοθυσίες. Επί αιώνες η θυσία του κόκορα, του προβάτου ή βοδιού στη μνήμη των αγίων, το «κουρμπάνι» ( όπως το ονόμαζαν στη Μικρά Ασία), αποτελούσε εκπλήρωση τάματος για υγεία, ευτυχία, ευκαρπία, ξόρκισμα.

 

#Αργότερα στη χριστιανική περίοδο η θυσία αυτή εναρμονίστηκε με τα χριστιανικά κοινόβια και τις τράπεζες της αγάπης. Σήμερα το κισκέτς αποτελεί αναπόσπαστο μέρος των πανηγυριών σε πολλά μέρη του νησιού και στοιχείο της γαστρονομικής του κουλτούρας.

 

από το “Θήτα της Θερμής”

Μοιράσου το άρθρο!